Južni mesečev čvor: Ili rep Zmaja. Tačka u kojoj Mesečeva putanja seče Eklipiku, prelazeći sa severne na južnu hemisferu. U horoskopu predstavlja negativan odnosno sputavajući životni pravac.
Severni mesečev čvor: Ili glava Zmaja. Tačka u kojoj Mesečeva putanja seče Eklipiku, prelazeći sa južne na severnu hemisferu. U horoskopu predstavlja pozitivan i uspešan životni pravac.[/QUOTE
Pozdrav svima,nije me bilo neko vreme ,sto zbog nevidjene guzve u kuci sto zbog bolesti koju sam delom prlezala a delom me jos drzi,ali ne dam se ja hehe
Elem,sa ovim sto je Psiho napisao i ja sam se slagal,tj. imala sam takvo misljenje ali sada neznam sta da mislim.Naime pre nekoliko dana kupila sam knigu Predraga Petkovica "Beskrajno putovanje duse" i ...nasala sam se u rebusu a i malo zabrinula.
Po njegovom tumacenju Severni(Rahu) i Juzni(Ketu) mesecevi cvorovi su u stvari delovi demona i po svojoj prirodi I JEDAN I DRUGI MALEFICI.
Evo jednog navoda iz pomenute knige:
".....Posto je bio kralj zmija,odnosno zmajeva,Rahuova glava je postal poznata kao glava zmaja,dok je njegovo telo po imenu Ketu postalo poznato kao rep zmaja.Od tog trenutka razdvojili su se razum(odnosno svest koja je predstavljena glavom) i instinkt(odnosno osecanja,predstavljena telom ,gde se nalazi srce).
Sta nam govori ova prica?
Prvo,s obzirom na to da su i Rahu i Ketu delovi demona,i jedan i drugi su malefici.Drugo,Rahu ima izuzetnu moc prerusavanja,sto znaci da u zivotu moze u velikoj meri delovati neprimetno.U njemu se nalaze ambicije,kao i zelja za moci,slavom,uspehom i besmrtnoscu.ON CE SE UVUCI TAMO GDE MU NIJE MESTO I UZECE ONO STO NIJE NJEGOVO.Zbog slicnih aktivnosti i mi u zivotu mozemo biti kaznjeni kao sto je bio Rahu.Zato je posebno vazno da u horoskopu obratimo paznju na njega kako u natalu ,tako i u tranzitima,direkcijama,progresijamai solaru.
...........odstupanje od naseg pravog put moze doneti izuzetno lose posledice.Kad Rahu daje,onda je to zaista puno,toliko da ne mozemo da primimo.Ali,kada uzima,postaje izuzetno nemilosrdan,GORI OD SVIH MALEFIKA."
Za Ketu(Juzni mesecev cvor),nisam iznenadjana ali jesam vezano za Rahu,tj. Severni.Obzirom da je citat iz knjige eminentnog astrologa a znam da takvih ima i ovde na forumu zamolila bih da neko od njih ovo ako zeli iskomentarise.
Ja sam mislila da je Severni tacka dobitka i da je po prirodi benefik a sada vise neznam sta da mislim....ispade malefik....
Pozz jos jednom svima.
Bas bih volela da cujem neki komentar,kako sada da gledam Severni cvor i tumacim ga?