Tranzistori i Radio aparati

Sensei

Master
Moderator
Poruka
88.373
70s-VTG-SOKOL-308-Transistor-Radio-FM-AM-USSR.jpg
Tranzistori

Padoše mi na pamet iz čista mira (lažem, sad sam počeo da gledam neki film iz te ere pa odatle inspiracija).

Da li još neko ima tranzistor koji koristi? U ovoj eri mobilnih, cenim da je to retko.

A što reče drug @Cosmopolite, možemo diskusiju da proširimi na sve radio aparate

E, ovo za DAB radio je priča za sebe. Prilično nova tehnologija, još uvek razvijaju infrastrukturu. Ja lično još nisam slušao.
Imamo par kanala u etru , zaista je revolucija bas kao i kada smo presli sa analogne na digitalno emitovanje :hvala:

Nordijske zemlje imaju ja mislim najvise tih digitalnih kanala , spremaju se da penzionisu FM i AM.

Nordijske zemlje imaju ja mislim najvise tih digitalnih kanala , spremaju se da penzionisu FM i AM.
gugl mi kaže
Od 2021. godine Norveška je jedina zemlja koja je do sada isključila FM radio u korist DAB -a (za nacionalne emitere). Od tada je Švajcarska trenutno jedina zemlja koja je potvrdila planove za promenu, ciljajući na datum 2023

Ja to sve pratim i volim iako nisam kolekcionar , ja volim da ispratim.
Recimo mp3 plejeri su vise stradali nego radio ... radio ce uvek imati neku svoju grupu korisnika , nostalgicara ... a dok kod mp3 plejera to je bilo kratko i ko sad to koristi ?
Evo bas imam dva stara Ipod-a jednom dobra baterija a drugom ekran , pa treba to da iskombinujem :smeker: a nostalgija neka , bilo skupo ko djavo.

Kod nas je nešto drugo problem, mi imamo infrastrukturu i testiranje je odavno završeno pošto od kada su završili digitalizaciju i izbacili smo analogni signal za TV u isto vreme smo bili spremni i za radio tj dab.
Problem su ove naše stanice koje ne žele da predju na dab...
Valjda se boje pošto većina nema dab prijemnik.

Kod nas je nešto drugo problem, mi imamo infrastrukturu i testiranje je odavno završeno pošto od kada su završili digitalizaciju i izbacili smo analogni signal za TV u isto vreme smo bili spremni i za radio tj dab.
Problem su ove naše stanice koje ne žele da predju na dab...
Valjda se boje pošto većina nema dab prijemnik.
a veliko je ulaganje za razvijanje infrastrukture.
Worlddab vodi evindeciju o razvoju daba i preijavljuje za Srbiju i okolinu

Probni regionalni DAB+ Multiplek emitovan je 24. oktobra 2018. godine, pokrivajući Beograd i okolinu. Više od 2 miliona ljudi pokriveno je Trial DAB+ multipleksom.

Predstavnici regulatornih tijela iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore istražuju uvođenje DAB+ usluga nakon konferencije u Sarajevu kako bi razmijenili iskustva i razgovarali o izazovima za budućnost. Dok je DAB + u Sloveniji jedina bivša jugoslavenska republika koja već radi, Hrvatska je testirala posljednjih godinu dana. Ostale balkanske države izrazile su interesovanje.

ETV je 2020. pustila u rad 5 novih DAB+ predajnika, čime je ukupan broj predajnika porastao na 6, a populacija je dosegla 77,9%. ERT planira da 2020. pokrije sve autoputeve u Srbiji, au tu svrhu razmišlja o aktiviranju još 3 prenosne lokacije.

Trenutno postoji jedan nacionalni MUKS sa 3 stanice sa RTS Radio Beograda, kao i 4 nacionalne komercijalne radio stanice.

Back