Edmund
Poznat
- Poruka
- 7.073
Počećemo od Dmitrija Šostakoviča i njegovog opusa.
Kasnije ćemo malo pisati o koncepciji koja potječe od Bacha.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Vala baš, ima fuga koje su ono...Bahova je fuga pregolemaaaa...![]()
Koje značenje ima, šta ti misliš?Što se tiče Baha, kao što znamo, on je to delo prvobitno namenio "clavier", tj., čembalu, klavikordu ili orguljama, stoga "Umetnost pevanja na klaviru" ima nešto drugačije značenje.
DaDa li si slušao preludijume Debisija i Skrjabina?
DobroSlušao sam Šostakoviča u izvođenju Nikolajeve, video sa nekog koncerta u njenim poznim godinama. Dobro delo,ima zanimljivih delova, ovaj preludijum i fuga sa Terensom mi je odmah zapao za uho. (Nikolajeva mnogo bolje odsvirala, po meni)
Ipak,mislim da Šostakoviču klavirska muzika nije primarni fokus,iako je bio pijanista. Generalno, dobro si opisao njegovu muziku. Po meni, suviše sumoran, turoban, mračan, pokušaji radosnijeg na granici karikaturalnog... Čak, dobrim delom anahron, zastareo.
Pa, šta znam, verujem da mu zvuk klavira nije bio u fokusu, već zvuk i osobine pomenutih instrumenata. Svakako, nema neke bitne razlike.Koje značenje ima, šta ti misliš?
Da
Skrjabina ne volim
Debisija volim, prilično...recimo
"Tragovi u snegu" "Šta je video zapadni vetar" i "Vatromet" su GENIJALNI preludijumi!
Ja kako vidim, intuitivno je Bach sugerisao da klavir ne treba da se "udara i lupa" već da je instrument koji treba da "peva i govori"Pa, šta znam, verujem da mu zvuk klavira nije bio u fokusu, već zvuk i osobine pomenutih instrumenata. Svakako, nema neke bitne razlike.
UhhhhMislio sam da ti je kao pijanisti zanimljiv Skrjabin.![]()
Po meni, njegove najbolje simfonije su četvrta, šesta, osma i deseta. Četvrta je, verovatno, najinovativnija. Kraj je magičan. Maler mu je bio veliki uzor, što obećava duge, bombastične kompozicije u kombinaciji sa soc-realističkom estetikom. Kada sam rekao da je sumoran, najviše sam mislio na njegovu kamernu muziku. Nekoliko odličnih kvarteta, ali poprilično depresivna muzika.Dobro
Meni je Terens "ubo" suštinu skroz
Ne mislim u virtuoznom kontekstu (virtuoz) je svakako bio, već u onome što ta muzika jeste (moj osećaj)
Imam inače teoriju da su britanski pijanisti filozofsko-kosmički a ruski-poetski
Ne bih rekao da je Šostakovič anahron, Simfonije su mu čista avangarda.
Mrak je iz njegovog doživljaja sveta.
Slažem se da mu Klavirski opus nije najjača strana.
Mislim da je Šostakovič nazvao erotičnost u njegovoj muzici "opasnom", ili tako nešto. U autobiografiji Prokofjeva, Sergej navodi da je za vreme studija išao na koncert savremene muzike, gde se izvodila Poema ekstaze ili Prometej poema, zaboravih,i da je reakcija posle bila "kakav genije". Stravinski je za osmu sonatu rekao da je neuporediva.Ja kako vidim, intuitivno je Bach sugerisao da klavir ne treba da se "udara i lupa" već da je instrument koji treba da "peva i govori"
Poslušaj kako moja omiljena Harriet Cohen tretira klavir i Bacha
Uhhhh
Zanimljiv da, ali...
To nije moja muzika
Čuo sam da su ga Prokofiev i Šostakovič smatrali za dekadentnu muziku
Interesantno je da je Skrjabinov unuk jedan divan čovek Antoni Blum, velikodostojnik Ruske crkve
Skrjabin jeste bio muzički genije ali meni nije dobro baš od njegove muzike
Egomanijak je blaga reč. Mislim da je imao neku vrstu mesijanskog kompleksa.Pročitao sam zapis o razgovoru Artura Rubinsteina i Skrjabina u Parizu
Znači facepalm kako je Aleksander Nikolajevič imao visoko mišljenje o sebi![]()
Da li si išao u muzičku školu ili si prosto entuzijasta za muziku?Mislim da je Šostakovič nazvao erotičnost u njegovoj muzici "opasnom", ili tako nešto. U autobiografiji Prokofjeva, Sergej navodi da je za vreme studija išao na koncert savremene muzike, gde se izvodila Poema ekstaze ili Prometej poema, zaboravih,i da je reakcija posle bila "kakav genije". Stravinski je za osmu sonatu rekao da je neuporediva.
Rekao bih da je prva polovina Skrjabinovog opusa prijemčiva svima. Pozni deo je apstraktna poetika, sjajna muzička vizija. Aristokratska estetika, sloboda, ekscentričnost, spoj Šopena, Debisija i ruskog duha, uz jak lični pečat,sve to je Skrjabin.
EntuzijastaDa li si išao u muzičku školu ili si prosto entuzijasta za muziku?