Trampova tarifna strategija objašnjena za 18 minuta

Što reče neko u komentarima: Ako carine ne valjaju, zašto ih onda sve druge zemlje imaju?
i jos je tramp mek, kao dusa, samo ih na pola uvodi
pelosi kada je bila mlada koka tamo 1996 isto je htela da ih uvede kini, a vidimo za 30 godina sta je kina napravila nasim NEUVODJENJEM, dokle smo mi ameri spali uljuljkani u "kraju istorije", kao mi smo na tronu, sssr porazen

Kaže, princip robne razmene je da ti nešto izvezeš da bi nešto drugo uvezao. Amerika je imala otvorenu trgovinu sa malom ili nikakvom carinom.

On kaže da Amerika ima otvoreni kapitalistički sistem gde se trudiš da narod u tvojoj zemlji ima viši standard života. Sa druge strane, trguju sa zemljama koje gaje industrijsku politiku koja nije dizajnira da diže standard života svojim stanovnicima nego da država i pojedinci grabi bogatstvo. To bogatrsvo ne troše na svoj narod nego da kupuju imovinu i tehnologiju iz Amerike. Tako se nastavo odliv kapitala iz Američkih u ruke drugih zemalja, posebo Kine i Nemačke, a naravno i mnogih drugih.

chart_eikon.jpg

Ekonomija sa kojima ameri imaju najveći trgovinski deficit

Što reče neko u komentarima: Ako carine ne valjaju, zašto ih onda sve druge zemlje imaju?
Carine sluze da zastitis vlastitu proizvodnju
Uvedes carine na ono sto proizvodis kuci da bi zastitio svoje fabrike i radnike a smanjis carine na ono sto nemas ili ne proizvodis
Tramp pojma nema kako funkcionise ekonomija, covek je sam sebe bankrotirao 6 puta a sada je na ivicu bankrota doveo i svog pobratima Muska kao i gomilu drugih milijardera koji su ga podrzavali u kampanji

pelosi kada je bila mlada koka tamo 1996 isto je htela da ih uvede kini, a vidimo za 30 godina sta je kina napravila nasim NEUVODJENJEM, dokle smo mi ameri spali uljuljkani u "kraju istorije", kao mi smo na tronu, sssr porazen
Zavisite od Kine više nego ona od vas.

IMG_20250407_094318.jpg

Zavisite od Kine više nego ona od vas.

Pogledajte prilog 1710785
od kine kupujemo jer su jeftini, da ne zagadjujemo ameriku, ali ne boj se, amerika ima sasvim dovoljno retkih minerala, samo ce nas izaci skuplje, a oni neka svoje onda nabiju u pedu

kao i svaba sto bi da vadi litijum iz srbije da ne zagadjuje svabiju, e tako i mi ameri, zasto da ne uzimamo od kine ako su jeftini, nude ih svima, a nase da cuvamo? mozda kinez vadi iz srbije neke,. pa preprodaje americi, a nije ti palo na pamet?

China is the world's largest producer of rare earths, with the US being the second-largest producer, but with a much smaller output.
    • US Rare Earth Companies:
      American Rare Earths has a project in Wyoming that could be one of the largest rare earth deposits in the US.

Kaže, princip robne razmene je da ti nešto izvezeš da bi nešto drugo uvezao. Amerika je imala otvorenu trgovinu sa malom ili nikakvom carinom.

On kaže da Amerika ima otvoreni kapitalistički sistem gde se trudiš da narod u tvojoj zemlji ima viši standard života. Sa druge strane, trguju sa zemljama koje gaje industrijsku politiku koja nije dizajnira da diže standard života svojim stanovnicima nego da država i pojedinci grabi bogatstvo. To bogatrsvo ne troše na svoj narod nego da kupuju imovinu i tehnologiju iz Amerike. Tako se nastavo odliv kapitala iz Američkih u ruke drugih zemalja, posebo Kine i Nemačke, a naravno i mnogih drugih.

Amerika je postala velesila upravo na dosadašnjem modelu slobodne trgovine, samo je problem što se isti model sad okrenuo protiv njih. Dok im je odgovaralo, nije bilo spominjanja tarifa, sad odjednom to postaje čudotvorni napitak. Da, naravno, kako da ne.

Problem sa tarifama je što će da donesu neke benefite jedino ako ih uvedeš jednostarno. A ako i ostali urade isto, pa dođe do trgovinskih ratova, pa cela trgovina uspori a cene skoče, onda na kraju skapiraš da nisi ništa specijalno uradio. Naravno, Amerima odgovara bilo kakav tip rata, jer oni idu đonom, pa kažu "jaki smo i bahati" pa ćemo iz svega biti manje oštećeni nego vi ostali.

Tako da pretpostavljam da će krajnji rezultat biti - mala korist njima a mnogo problema svima. Svet nam je ionako sa malo tenzija, što ne bi uvodili nove ;)

od kine kupujemo jer su jeftini, da ne zagadjujemo ameriku, ali ne boj se, amerika ima sasvim dovoljno retkih minerala, samo ce nas izaci skuplje, a oni neka svoje onda nabiju u pedu

kao i svaba sto bi da vadi litijum iz srbije da ne zagadjuje svabiju, e tako i mi ameri, zasto da ne uzimamo od kine ako su jeftini, nude ih svima, a nase da cuvamo? mozda kinez vadi iz srbije neke,. pa preprodaje americi, a nije ti palo na pamet?

China is the world's largest producer of rare earths, with the US being the second-largest producer, but with a much smaller output.
    • US Rare Earth Companies:
      American Rare Earths has a project in Wyoming that could be one of the largest rare earth deposits in the US.
pa nije tramp reko amerikancima " uzimajte lopate i motike i kopajte retke minerale" već je uveo carine državama od kojih iste uvozi, da bi ih naterao na ustupke
Jadan tramp i ne zna šta su to retki minerali (rare earth) i često kaže raw earth, ili običnu zemlju. Pa su se smejali kako će mu zelenski potpisati dogovor za raw earth i poslati americi 300 milijardi vrednog blata

Значи да тиме што Трамп диже царине не само што спасава УСА већ и спасава цео свет од пљачке и експлоатације

Wow

Класична лажовчина тај Трамп

Код лаћова и превараната је пар ствари увек индикативно

Прича иде тако да се рачуна на вашу наивност необавештеност незнање .... а што се каже .. подилази вам ...

У овој Причи Трамп све 'спасава' од 'пљачкашке власти' .. а у ствари .. само хоће проценат од те трговине да намакне више у касу

Можда ће тиме да се створи међуптостор па ће домаћим УСА фирмама да се исплати па да раде .. али ко зна ...

Него нешто није јасно..

АКО се тврди да УСА има дефицит .. то значи да купује туђе робе више него што може да плати ...

Уствари практично живи цела УСА популација на рачун рада других јер већина дефицита није ни плаћена већ је само кредит

УСА уствари живи на црту и тако одржава стандард живота УСА грађана

За НЕУСА било би најбоље да што сами произведу потроше на себе јер од УСА нема ни пара ни сировина

УСА уствари извози само оружје ... 'демократију'... УСА ради по принципу ..

'плати или ћемо да тражимо терористе код тебе или ћемо ти демократизовати систем'

УСА је у длаку иста по понашању и манирима као Кина .. као Русија .....

Kako nova vlast reaguje tamo na te proteste ?
Jesu li izbacili transparente sa KRVAVIM RUKAMA ? :kafa:

pa nije tramp reko amerikancima " uzimajte lopate i motike i kopajte retke minerale" već je uveo carine državama od kojih iste uvozi, da bi ih naterao na ustupke
Jadan tramp i ne zna šta su to retki minerali (rare earth) i često kaže raw earth, ili običnu zemlju. Pa su se smejali kako će mu zelenski potpisati dogovor za raw earth i poslati americi 300 milijardi vrednog blata
nemas ti blage veze sa zivotom, politikom, engleskim, ... sirovinama
ja sam prvi rekao da od tog posla nema nista, a jos ranije je zelenski potpisao sa englezima ugovr na 100 godina bese da oni kopaju po ukrajini, pa su huskali na nastavak rata samo da trampu pokvare mirovnu inicijativu, ali da mi ameri uskocimo...

Back