Trajnost LED monitora i televizora?

fosilvaso

Buduća legenda
Poruka
39.135
Većina nas je uverena kako na LED LCD spravama ne trebamo više da koristimo Screensaver, brinemo o osvetljenosti ekrana itd! Međutim, postoji jedna kvaka! Analizom nekoliko neispravnih uređaja sam došao do zaključka da je česti uzrok kvara tipa "Ima tona, nema slike" jedna obična LED-ica!

Kod LED-uređaja postoji tzv. 'backlight', pozadinsko osvetljenje od SERIJSKI spojenih 10-20 svetlećih dioda. Dosta je da samo JEDNA crkne, uređaj ostaje bez slike. Znači, ako želimo da nam taj video-uređaj traje duže od garancije, redukujmo osvetljenje ekrana koliko je god moguće, ipak koristimo 'screensaver', pa čak i isključujmo monitor ako ga ne trebamo duže vremena! :bravo:

Upsss... čim sam ovo napisao, shvatio sam da ni 'screensaver' NIJE pametno koristiti jer tada ipak radi pozadinsko osvetljenje! Znači, GASI kada ga ne trebaš! :zcepanje:

Meni se do sada najcesce desavalo da ode napajanje pogotovo ako je unutar monitora, kao kod vecine novih. Sto su monitori noviji to su gori, jer su napravljeni da traju 4-5 godina i onda ga bacis. Ja imam HP iz 2000te i radi kao kada je bio nov.
To je bilo na mom prošlom monitoru! Naduvalo se par kondenzatora u napajanju, a naponski impulsi su uništili barem jednu LED u pozadinskom osvetljenju! Zamenio sam sve te kondenzatore, svi naponi u redu, a i dalje nema slike! Sada trebam da rešim i to pozadinsko osvetljenje!

To je zato sto su kondenzatori gori nego na ruskom Junostu, a ne bi me iznenadilo da pocnu sa ubacivanjem i papirnatih.:hahaha:
Brate , danas je sve sto kupis sranje, jeftino ali sranje koje se ne isplati ni popravljati. Molim boga da mi ne rikne pojacalo, CD, dek ili gramofon jer delova odavno nema, a ovo sto se danas prodaje je krsh cak i za Ei Nis proizvode iz 70tih. Samo mu rokaju nalepnice Dell, HP, Sharp , a sve je izaslo najcesce iz iste fabrike.

To je zato sto su kondenzatori gori nego na ruskom Junostu, a ne bi me iznenadilo da pocnu sa ubacivanjem i papirnatih.:hahaha:
Brate , danas je sve sto kupis sranje, jeftino ali sranje koje se ne isplati ni popravljati. Molim boga da mi ne rikne pojacalo, CD, dek ili gramofon jer delova odavno nema, a ovo sto se danas prodaje je krsh cak i za Ei Nis proizvode iz 70tih. Samo mu rokaju nalepnice Dell, HP, Sharp , a sve je izaslo najcesce iz iste fabrike.
Jee... danas ti je sama proizvodnja nečega najjeftinija! Kod 'brendiranih' proizvoda najveći deo cene otpada na detaljnu proveru i testiranje svih navedenih specifikacija proizvoda, a za što trebaš kvalifikovanu radnu snagu, opremu i VREME! :super:

Npr. neki dan sam se čuo sa jednim koji (pre)prodaje memorijske module za firme! Kaže da sada već ima DESET PC-makina na kojima samo testira te module, a to traje oko sat vremena za svaki par. Ne stigne isporučivati koliko se traži, razmišlja o proširenju posla!

Poslednja izmena:
Позадинско се релативно лако решава. Ви'ш како то Весић 🔧 ради:

Nije loše! Ja sam odabrao naručivanje kompletnih LED traka. Dođe par oko 12 dolara preko ebay. Usput, da mu objasnim zašto može da crkne više LED-ica: Ako jedna crkne i nastane PREKID, onda su sve druge 'sigurne'! Međutim, ako jedna ode u KRATAK spoj, a napajanje je glupo i nema STRUJNO ograničenje, onda veći deo napona dolazi na preostale pa jedna za drugom crkavaju, do prve koja napravi PREKID spoja!

Kod LED-uređaja postoji tzv. 'backlight', pozadinsko osvetljenje od SERIJSKI spojenih 10-20 svetlećih dioda. Dosta je da samo JEDNA crkne, uređaj ostaje bez slike. Znači, ako želimo da nam taj video-uređaj traje duže od garancije, redukujmo osvetljenje ekrana koliko je god moguće, ipak koristimo 'screensaver', pa čak i isključujmo monitor ako ga ne trebamo duže vremena! :bravo:
tako je.. taj backlight je standardni kvar na takvim televizorima jer su ljudi navikli da im TV radi po ceo dan i kad ga ne gledaju.
to pozadinsko svetlo ima svoj radni vek koji se meri u casovima rada.
popravka je jednostavna u servisu ali za utehu je da uz normalno koriscenje treba da prodje brdo, brdo godina da bi "crklo".
ko zeli da produzi radni vek pozadinskog osvetljenja treba da gasi tv ili monitor svaki put kad ne gleda televiziju ili ne radi na kompjuteru.

Back