Vidim da te istina pogadja , pa onda pokusavas na sve nacine da me omalovazis , kao i rad saveza , i vredjas , ali neka , to samo govori da ti imas problem sa mnom , i sa istinom . Ja se ne bavim glupostima vec cinjenicama , koje se mogu dokazati , crno na belo , bajke i rekla kazala me ne zanimaju. Previse reci si rekao samo da bi se zaboravile dve proste cinjenice .Ajde ovako , odgovori ti meni prvo na ovo pitanje . Koji rang ima Segvic , i koji rang imas ti , i kod koga si polagao , mada ovde tvoj rang i nije vazan ..Ne moras da mi objasnjavas ko kolko znaja ima,cheungova diploma govori sve , i drzimo se za sad cinjenica , samo mi odgovori na ovo , pa idemo dalje .Posto si takav ljubitelj istine daj da je isteramo na cistac .
Na pogadja me istina, to ti umisljas. Citiraj me gde to omalovazavam rad saveza, kojim recima ?!
Posto si ti pametan mnogo, kazi ti meni ko je dao rang ili diplomu Yip Manu, Cheungu, Brusu, Wongu, ili ti tamo nekom sasvim desetom, ili bilo kome drugom. Rangiranje sa diplomama i marame su proizvod blizeg civilizacijskog perioda, proizvod biznisa. Kada majstor suster nauci nekoga da opravlja cipele i ovaj postane majstor, on moze posle da ga negira koliko hoce, ali to ne oduzima niti umanjuje majstorstvo koje je predhodno stekao segrt kod njega, jer je vec ispekao zanat. Moze da ga istera iz svoje radnje i nista vise, ali ne moze da mu zabrani da na drugom mestu popravlja cipele.
Gresis u jednoj stvari, dobijena titula, diploma ili rang ne svedoce o majstorstvu ili umecu. Mnoge diplome, titule, polozaji, titule predstavnika i glavnih instruktora se dobijaju jer neko posatne izvor prihoda nekome, jer je neko neciji prezentant sireci mu vestinu i klan, jer je uvlakac, poltron, debelo platio, i tako dalje.
Da li neko priznaje neciji rang ili titulu , ili ne u okviru njegove organizacije, skole, jeste merodavno kada se ovaj predstavlja kao predstavnik te skole. Ovako, u odnosu na izvesnu skolu, sta neko ima, nije uopste bitno, ako on ide svojim putem. Bitno je sta zna, ume i moze da uradi.
A odakle ti to da treba da me procenis na osnovu Cheungove diplome, sto je ona merilo za neciji nivo znanja i umesnosti u vestini. Pa ja nisam ni ucio od njega, sto bi mi on dao diplomu.
Da te malo upoznam s jednom cinjenicom koju mozda neznas, Banko i Boza, ili ti Boza i branko, kako ti vlja da neko od njih bude prvi naveden, svojevremeno su imali zajednicku organizaciju, koja je bila kao podogranak Cheungove. William je tu organizaciju nekada priznavao kao i njihove diplome.
Ja cu ti navesti samo ponesto sta znam i sta poducavam, a ti si pametan, 20 godina u vestini, pa ces prepoznati koji je to nivo, koji su rangovi obuhvaceni.
Sve forme praznim rukama, drvenu lutku, maceve i motlku, prakticnu primenu istih.
Stavovi. Kretanja, prosta i slozena, sve varijante i svi stavovi, solo, sa partnerom, kroz prakticnu primenu tehnike.
Spoj zastite i kretanja, bazalni i napredni nivo.
Suteve, solo, povezano sa rukama , kao kontre.
Zastitu od napada jedog ili vise udaraca rukom, dolazak druge ruke, u dav nivoa, napad sa promenom sistema vatiju, sistem sektorisanja, odnosa tela.
Zastita od kombinovanog napada noga-ruka, ruka – noga, pri tome mogu da ti delim da li je napad rukom jedinacan ili visebrojan, ponovljen, sektorisan po prostoru i dubini, da li je kombinovana vrsta udaraca.
Zastita od pojedinacnog ili visebrojnog udarca nogom, nogama, u mestu, skoku, prodoru, gonjenju, okretu…
Chi sao jednorucni i dorucni, sve varijante, paralelni, ukrsteni, dogovoreni, poludogovoreni, slobodni…
Napad, ulazak, premoscivanje provalije, razrivanje distance… jendostavni napad, napad-odgovor, ponovljeni napad, slozeni napad, kao i zastita od svih tih oblika napada…
Primena poluge, odbrana od poluga. Male poluge, slozene poluge, poluge psoebnog tipa …
Principi izlaska iz kruga, dolazak druge ruke, sta ako sistem, rad na udarce nogom i rukom kada ih oponent radi u okretu od 180 stepeni..
Kontre nogom, ciscenja, neuravnoteziranja, bacanja, kao i zastita od istih, I to sve u jednsoatvnim do slozenih varijanti…
Hvatanje ruke u zamku
Hvatanje noge u zamku, imobilizacija nogu ili ruku…
Zastita nogama na napad nogom
Destrukcije nerava, kostiju i zglobova u odbrani ili napadau…
Vestina zastite od kombinovanih napada, kao sto su udarci sa hvatovima, guranjima, ciscenjima, pokusaji bacanja, ulasci u rvanje posle ili pre udaranja od strne oponenta …
Distanca kao vestina zastite…
Primena udarca lakrotm, kolenom, kao i zastita od njih. Razliciti vid bacanja, gusenja, imobilisanja tela…
Veliki deo teoretskog dela koji obuhvata centralnu liniju, liniju centra, simetralu tela, faze borenja, distance, taktiku i strategiju u napadu i odbrani, inicijativu, doktrinarnu postavku svega sto radim i kako radim ..
Tu je upotreba raznih trenazera, Qi gong sistem, psiho poduka, vezbe za senzomotornu reakciju, pojacanu perceptivnost, kao i psihomotorne vezbe…
Specificni sistemi za jacanje tetiva, ligamenata i drugo…
Sistem saoodbrane od jendog ili vise napadaca, naoruzanog i nenaoruzanog, u obicnim ili specificnim uslovima.
Takodje radim i poducavap rad sa jednom i dve palice, nozem, stapom srednej duzin.
No da se ne reklamiram navodeci sta poducavam ili vezbam kod sebe. Segvic mi je dao od mogucih 10 deseti rang, i sta ti tu mozes. Nigde nisam rekao da predstavljam Cheunga, niti mi je to i namera, on ima svog ovlascenog isntruktora Pedju iz Sremske Mitrovice, coveka koji vredno radi svoj posao. I sada ces ti moje umece i znanje da sudis u odnosu na to kome i kako je Cheung dao diplomu ili titulu. To bi bilo krajnja nebuloza.
Pa jel ti znas da postoje ljudi koji mnogo vise znaju iz filozofije citajuci to za svoju dusu, nego oni koji su dobili diplomu za svoje filozofsko skolovanje.
Ponavljam, diploma nije merilo, siguran sam. Naravno ima i casnih i vrednih koji su ih zasluzili, ali ih je malo.
I pravo da ti kazem, pocinje ovo sa tobom da me smara, pa se razmisljam da prekinem ovu glupost, imam pametnija posla, jer i ovako nisam niciji potparol, ne borim se za nikakav polozaj, sala za vezbanje me ceka, nije pobegla, a imam i mnogo toga da napravim u Wing Chunu, jer je on zaista kompleksna vestina.
A ti pisi ako hoces svoja pisanija, I ovako su isprazna, mada u svojoj oholosti mislis da mudro zboris kao starac Foco od stotinu ljeta !!!