M
Maktub
Gost
Razmena misljenja ljudi koji treniraju aikido ili ih zanima ovakva vrta sporta 

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Skeptik:A posle sam ja ovakv i onakav i govorim sa podcenjivanjem o ovom ili onom pristupu itd itd.
OK bar sam bio uljudan![]()
Skeptik:Rekoh ja tebi gladijatore da se ne zaleces. Ne odnosi se na tebe sem ako si negde napisao da se ja podcenjivacki odnosim prema necemu ili nekome.
hetman:Ja i dalje cekam na konkretne primere razlika izmedju dva aikidoa.
E da, poznajem ljude koji treniraju i po deset godina pa nisu shvatili o cemu se radi u pojedinim vidovima borenja. To jest, misle da su shvatili (pogresno pri tome) i onda se iz petnih zila trude da iz te vizure postignu rezultate koje ocekuju, ali dzabe, jer su im ocekivanja nerealna.
I Judo i Aikido imaju iste korene, tj.Anonymous:jel aikido lici na dzudo?
šetač:U ''klasičnom'' Aikidou je jedna istina da pored tehnika koje služe isključivo za samoodbranu,postoje i tehnike za samokontrolu i uče kako protivniku prvenstveno dokazati svoju nadmoć nad njim bez potrebe da mu nanosimo povrede i ''sakaćenja''.
Aikido na višim nivoima veštine postaje i način kojim se rešavaju problemi u stvarnom životu,koncentracijom,racionalnim razmišljanjem i sl.
U realnom Aikidou veći se značaj pridaje fizičkom rešavanju problema i trenutnom onesposobljavanju protivnika na najefikasniji način.
Razlika između ove dve veštine je ogromna,jer klasični Aikido nikada nemože biti vrsta sporta za razliku od realnog.