Tračani

Тачно, има изузетно лепих Бугарки, али то није случај код свих нација! Сећам се, питам ја, својевремено, једног Арапина, како оцењује наше жене у односу на њихове, које су лепше, а већ очекујем одговор у корист наших. На изненађење, одговара, исте, приближно исте...можда мало лепше ваше, али код вас су све мање-више једнаке, а код нас, кад видиш неку лепу, кажеш, аууууууу! што лееепа! Ето, чини ми се да су и Бугарке такве, нису баш као Српкиње, али кад видиш лепу, онда је изузетно лепа; исто и Црногорке, као да су ове две нације, источно и западно од Срба, повукле мало више од домородаца како то неко рече, од староседелаца. А и иначе су те нације некако, уопштено, сличне...не мислим на изглед, већ у карактеру.

potpuno se slažem sa tobom,
upravo bugari imaju više tih starosedelackih gena nego srbi u sebi.
ali sve je relativno počev od istoka i severa i idući ka jugu ili zapadu...
ne može se udariti jasna crta, to je sigurno.

pripadnice slovenskog naroda su po mnogima najlepše žene na svetu, naravno tu spadaju i srpkinje kojima su dodati i neki "začini", što reče onaj na prethodnoj strani.

slovenska "čorba" i puno raznih drugih začina u manjim količinama rezultira time da bar u tom pogledu imamo prednost na druge evropske narode ;)

jovan_joca:
Један антрополог из Бугарске ми је казао да су данашњи Бугари пореклом - Словени 60%, прото Бугари 10% и 30% Трачани.

kod nas je drugačija situacija u tom pogledu da je mnogo više naroda prošlo našim nego bugarskim prostorima, počev od Vojvodine pa do samog juga.

severo-zapad: Huni, Goti, Germani, Gepidi
severo-istok: Sarmati, Dačani
starosedeoci: Iliri, Rimljani
istok: Tračani, Blgari, Turci
jug: možda Grci,...

baš puno naroda doprineli su tome da nijedan od njih ne bude kasnije prisutan
a i da je prisutan teško je da će se ikada utvrditi koji je to bio.

Samo jedno ostaje sigurno
da su se Sloveni u mnogo većem broju nastanili na ovim prostorima koja je po njima a zbog tolike brojnosti od Vizantinaca nazvana Sklavinija...

kada bih statistički govorio rekao bih smo poreklom: 2/3 Sloveni i ovo ostalo sve pobrojano po malo...

Можда је Црњански био у праву када је казао да је вера важнија од нације, баш из тог разлога, што су народи доста измешани.
Ближи нам је, дакле, један Грк, Рус, Бугарин, Грузинац, па и православан Албанац, него ли Бошњак, Хрват или, можда, Црногорац припадник псеудо-цркве. О нашим комшијама секташима нећу ни да говорим (нововерци, сведоци, хари-кришневци...)

Tu se apsolutno NE slažem.
To što je Crnjanski rekao me podseća na islamsko tumačenje nacije.
Kada Bošnjaka pitaju koje si nacionalnosti on kaže "Muslimanske", dakle muslimanima je bitnija vera nego nacija, narod, genetsko, kulturno ili jezičko poreklo.
i oni se nikada neće smatrati slovenima već jednostavno muslimanima...

ali to mene apsolutno ne zanima jer volim da tvrdim nešto zasnovano na potpuno realnim i logičnim stvarima.

po meni, nama najbliži narodi su okolni ali slovenski, baš ti Bošnjaci pa onda Hrvati i možda Crnogorci, a Bugari i Makedonci tek u drugom krugu "sličnosti" :)
Najmanje od svih susednih naroda imamo sličnosti sa Albancima i Rumunima. Sa Mađarima tu i tamo...

sve je relativno u ovome, pa i u samoj srbiji naravno da ima razlike.
Između severa i juga ili istoka i zapada.
Haplogrupa R1b (koja je karakteristična za narode zapadne Evrope) verovali ili ne, češća je u Vojvodini nego u Hrvatskoj.
Dok je takođe i haplogrupa E3b koja se odnosi na starosedelačko stanovništvo češća kod nas... više na jugu nego na severu.
što na kraju dovodi do zaključka da ima razlike između srpskog Severa i srpskog Juga,

ali bože moj,

ima i u Italiji, Španiji ili Francuskoj i to još većih razlika...

Можда је Црњански био у праву када је казао да је вера важнија од нације, баш из тог разлога, што су народи доста измешани.
Ближи нам је, дакле, један Грк, Рус, Бугарин, Грузинац, па и православан Албанац, него ли Бошњак, Хрват или, можда, Црногорац припадник псеудо-цркве. О нашим комшијама секташима нећу ни да говорим (нововерци, сведоци, хари-кришневци...)

a znash shta je najcrnje
kad prebrojimo godine i zrtve
u ratu sa grcima, s jedne, i s hrvatima+turcima s druge strane... :D

shta ti je marketing! :(

Тачно, има изузетно лепих Бугарки, али то није случај код свих нација! Сећам се, питам ја, својевремено, једног Арапина, како оцењује наше жене у односу на њихове, које су лепше, а већ очекујем одговор у корист наших. На изненађење, одговара, исте, приближно исте...можда мало лепше ваше, али код вас су све мање-више једнаке, а код нас, кад видиш неку лепу, кажеш, аууууууу! што лееепа! Ето, чини ми се да су и Бугарке такве, нису баш као Српкиње, али кад видиш лепу, онда је изузетно лепа; исто и Црногорке, као да су ове две нације, источно и западно од Срба, повукле мало више од домородаца како то неко рече, од староседелаца. А и иначе су те нације некако, уопштено, сличне...не мислим на изглед, већ у карактеру.

srpska nacija je formirana od antichkih srba
timochana
romaniziranih ilira/trachana/kelta
lokalnih jermena i grka (daleko manje)
kao i turski osvajacha

imash 2 vece "struje u srbiji"
onu blizu Dinari
i onu blizu KarpatoBalkanu

a za ova gore tvrdjenja treba opsezna studija 8)

srpska nacija je formirana od antichkih srba

nisi definisao tačno koje i u kolikom broju
naravno misli se na "izvorne" slovenske...

timočani su slovensko pleme koji su preuzeli romanski naziv naselivši se na Balkan.
nema velike razlike između njih i ostalih srba.
u prilog tome ide konstatacija da njihove komšije braničevce nisi pomenuo.
kao ni moravce,...
sve su to bila slovenska plemena...
govoriti samo o timočanima je diskriminacija drugih ;)

romaniziranih ilira/trachana/kelta

ako si zapeo sa začinima treba ti više ovih kosih crta
oni su bili romanizirani iliro/tračano/dačano/kelto/sarmato/....
i na kraju kada se utope u masu ...
smešno je govoriti o njima jer ih je u svakoj zemlji bilo.

to je isto kao i govoriti o grcima u afganistanu jer je aleksandar makedonski vodio vojsku tamo
ili keltima u maloj aziji, preciznije Turskoj,
imali su tamo više naselja nego u Srbiji.
a isto kako je smešno govoriti o keltskim genima kod turaka, isto tako je i smešno govoriti o njihovim genima ovde.

A to što ima navijača Seltika to je sasvim druga priča. Ima ih svuda.

lokalnih jermena i grka (daleko manje)

a uzeo se u pamet pa je dodao daleko manje.
ma nije daleko manje, nego daaaaleko manje.
ako si njih uzeo u obzir onda si trebao da pomeneš i jevreje, arape, cincare,...
svi su oni išli do Dubrovnika,... :)

kao i turski osvajacha

i mi smo bili osvajači u grčkoj za vreme Cara Dušana
a "etiketirali" nas i u Hrvatskoj kao osvajače za vreme Slobe
pa nas više nema tamo... i to u vreme demokracije 20og i 21og veka
ne mogu da zamislim tolike turke koji su pre 200 godina ostali u srbiji :)
bilo je slučajeva ali i oni su se utopili u masi...

imash 2 vece "struje u srbiji"
onu blizu Dinari
i onu blizu KarpatoBalkanu

ma imaš ih 50 ako hoćeš ;)
a možeš i samo jednu da imaš ... :)
razlike je lako pronaći u bilo kojoj državi a kamoli Srbiji

Vojvodina, Istočna Srbija, Jugoistočna Srbija, Zapadna Srbija, Kosovska Srbija, Bosanska Srbija,...
i ha...
svi imaju različite "začine"

neki koriste hrvatske Podravkine,
neki koriste neke uvozne orijentalne turske, jermenske,... :)
u Vojvodini koriste uvozne iz EU (Mađarske, Nemačke) mada i Podravku...
na jugu Srbije kažu da imaju neki "ilirski recept" pa i "italijanske pasta začine" ;)

ali pravi srpski začin C takođe je u širokoj upotrebi zato što ne plaćamo uvozne takse za njega pa je jeftiniji ;) i svuda se raširio...

prilikom formiranja Nemachke i Shpanske nacije
dobra stvar je bila ta shto
ni jedno od konstitutivnih plemena
nije nosilo isto ime

i istorija Nemachke je istorija i Bavarske i Shvabije i Saksonije i Prusije...

s druge strane
Italijani i Francuzi su dovoljno pismeni
da ne uzimaju samo tu nit
za svoju istoriju
mislim Istoriju Franaka i Italica...
vec imaju zbirnu
i gala, i burgundije i bretanje...

medjutim
kod iskompleksiranih balkanaca imamo neshto drugo
kad su Srbi sa josh 23 slovenska plemena doshli
a igrom sluchaja
pre svega zahvaljujuci sv Savi
po njima se nazvala nacija koja je za osnovu imala SPC
a kao poreklo sve i svashta
gde su ti antichki srbi ne vishe o 1/4
i to iz najoptimistichnijih uglova gledanja dokonih sereticevaca.

onda se polako gubi istorija onih koji nisu bili oko ziche i milesheve...

shto i nije problem
21 vek je... kog je u sushtini briga

sem par smorova koji neznaju shta oce da dokazu, pa za jedva godinu naprave bar 6 kopernikanska obrta :D ... dogod misle da time leche svoje komplekse 8)
i ni sami neznaju shta dokazuju... :D

pa za jedva godinu naprave bar 6 kopernikanska obrta

ma ti si magare koje gleda samo pravo.

ti sa namerom moje stavove izvrćeš kako hoćeš. tvoj problem.

meni je sve jedno zvala se Srbija ili Sklavinija.

da. da. posle 8500 poruka jedino je sigurno da je tebe bilo briga da utvrdimo romansko poreklo tvojih krajeva još od početka diskusije (a on posle meni kompleksaš) ;)

kada si video da od toga nema ni R

tek tada su tvoje diskusije počele da liče na nešto.
čestitamo!

pre svega zahvaljujuci sv Savi
po njima se nazvala nacija koja je za osnovu imala SPC

a što onda u svim istorijskim mapama koje opisuju srbiju ranog srednjeg veka a koje su pravljene u 17. ili 18. veku kada je malo koga bilo briga za SPC ili za Vuka postoji SRBIJA i zauzima prilično veliki prostor koji je možda i veći nego sadašnji.

U kratama koje opisuju seobu slovena sa severa takođe piše Srbi.
A mape su pravili Nemci, Englezi i Francuzi uglavnom.

dakle.
tvoj stav je posledica izveštačenog modnog trenda koji će trajati dok u Srbiji ne dođu liberalne snage tj.
stav povezan sa politikom.
Kada u Srbiji zavlada najžešća demokratska opcija videće da nema više svrhe blatiti srbiju i vratiće se na staro.

postoje oni koji kažu da je to marketing i pomire se sa tim,
hajde da platimo cenu, nema veze...

a

postoje oni koji kažu "da da to je istina... to je istina". e to su malograđanske ovce za navlačenje.

a kao poreklo sve i svashta

da je poreklo sve i svašta glupost tu si u pravu
a da je poreko nešto to je isto tako tačno.

prvi primer, Zapadna Evropa ili Amerika.
(diskriminacija po rasnoj i nacionalnoj osnovi i dalje traje)
Svežiji primeri su Poljaci koji su dozvolili emigrantima isključivo iz zemalja Slovenskog porekla da imaju pravo da uzmu Poljski pasoš, nastane se u njoj i izgrade porodice.

shto i nije problem

interesuje me koliko i svaki drugi hobi,
dakle, u onolikom obimu gde me nije sramota ako nešto ne znam i usavršavam svoje stavove koji su generalno isti bili... 8-)

sramota je da čoveku kome je to glavna preokupacija (8.500), osim kladionice, potpada pod uticaj politike onda stalno priča o crkvi, menja mišljenje o istoriji shodno mišljenju o čoveku...
:confused:

nisam skoro dolazio - i zaboravio sam da sam bio... ali evo svratio sam slučajno, kad ima šta da vidim...
kažeš nije te sramota da priznaš greške. Nešto ne vidim da priznaješ greške, nego nedostatke argumenata nadoknađuješ vređanjem...
btw nisam znao da broj postova određuje nečiju kompetentnost i stručnost na forumu

DeeLiteOrangeAdvanced:
btw nisam znao da broj postova određuje nečiju kompetentnost i stručnost na forumu

ako si mu rekao Dee ;)
čak je u dosta slučajeva baš obratno.
ne može on sa 10.000 postova (od kojih 9.000 vređanje) da ponese titulu stručnosti i kompetentnosti,
ne određuje se to brojem postova, kao što reče...
može da dobije jedino titulu "kafanskog filozofa/političara"
:)

Malo mi je preko... to naklapanje o tracanskim i ilirskim plemenima...
I drago mi je da su se najzad zainteresovali da na osnovu DNK uzoraka prouce poreklo balkanskih naroda. Nece bas ici tako brzo, ali kada se jednom bude saznalo nema vise istorijskih falsifikata i spekulacija! :D

Preleteo sam malo po temi. Moje skromno mišljenje je da imamo mix gena, to je sigurno.
Činjenica da smo kao Slavaci trebali biti izvorno plavi, oči, kosa, beo ten ali nakon Turaka dobili smo mešavinu tj euro-krem! lol
Šta kažu genetičari?

Preleteo sam malo po temi. Moje skromno mišljenje je da imamo mix gena, to je sigurno.
Činjenica da smo kao Slavaci trebali biti izvorno plavi, oči, kosa, beo ten ali nakon Turaka dobili smo mešavinu tj euro-krem! lol
Šta kažu genetičari?

što podiše temu od prije 6 godina bolan?!

Nego, što misliš da je činjenica da bi kao Sloveni (valjda si mislio to) trebali imati plavu kosu i oči? I kakve veze imaju turski geni kad isti nisu ni dolazili u naše krajeve u znatnijem broju (u stvaru izvorni turanci su asimilovani još u srednjem vijeku)...

Ako Tracane sa Slavenima poistovjecuje i Herodot i dosta kasnije Pliton,a i rijeci su im mnoge gotovo identicne nasim,jasno je da to nije bilo tek puko nazivanje Srba,Slavena po njima vec da se radi o istom narodu,kojem Heleni duguju sve,obicaje,bogove,i mnoge rijeci u njihovom jeziku. Uostalom i u novija vremena biskup Antunovic,Gaj i sl.Traci poistovecuju sa Raci,a Ilire smatraju Slavenima.

tracani.jpg

tracani2.jpg

iz knjige: Dragutin Anastasijavić, Srbkinja romejska carica (Srpkinja viz.c)

Istina je da sve slavene naziva tako pogrcima najblizem plemenu,tracanima,a nisu svi rasani,neki su i serbi ratnici neki vlasi stocari.isto tako bavarski geograf po sebi najblizim srbima sve slavene naziva srbima,svakako gresi.od toga su pogresili i safarik,kalaj,taube i dr.jer srbi su samo raticki dio slavena.aposto nema zajednickog imena,sem slaveni,tako razni koriste njima najblize ime i rasprostiru ga na sve.

Poslednja izmena:
sto se tice ove diskusije o Tracanima sigurno je da je njihov jezik ili jezici i dijalekti po naucnim proucavanjima pripadao Satemskoj grupi indo evropskih jezika tako da je jezicki blizi Baltickim Slovenskim Iranskim i dr jezicima te grupe nego tzv..Kentumskim Indo-Evropljanima..mislim da se ovo odnosi i na njihov nacin zivota..kulturu i obicaje..

Back