Tor Pedersen – čovek koji je obišao 203 zemlje bez korišćenja aviona

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
385.800
Četrdesetčetvorogodišnji Tor Pedersen (44), avanturista iz Danske, postao je prvi čovek na svetu koji je posetio sve zemlje bez korišćenja aviona – na neprekidnom putovanju koje je trajalo skoro deceniju.Svoje životno iskustvo naziva „avanturom života“, ali i priznaje da se oseća kao da je poslednjih deset godina proveo „u komi“.

Tor Pedersen je oduvek imao strast prema putovanjima i izazovima.
Ideja za ovu neobičnu misiju došla je iz jednog mejla koji mu je poslao otac.
U njemu je bio link ka članku o ljudima koji su obišli sve zemlje sveta – ali nijedan od njih to nije uradio bez letenja.
To je bila iskra.

Pedersen je sebi postavio cilj: da poseti svih 203 zemlje, bez ijednog leta i sa budžetom od svega 20 evra dnevno.
Svoj put je započeo 10. oktobra 2013. u 10 sati ujutru, napustivši rodnu Dansku – i svoju tadašnju devojku Le (40), doktorku, koju je ostavio kod kuće.
U tom trenutku je verovao da će putovanje trajati četiri godine. Umesto toga, potrajalo je devet godina, devet meseci i 16 dana.
U maju 2023. završio je svoju misiju, a u Kopenhagen se vratio dva meseca kasnije – u julu iste godine.
Njegovo putovanje obuhvatilo je vozove, autobuse, brodove, kamione, pa čak i hodanje – kroz džungle, pustinje, planine i gradove.

1745403383-profimedia-0797660813-750x563.jpg

Na tom putu suočavao se sa bolestima, birokratijom, samoćom, ali i neizmernom ljudskom dobrotom i solidarnošću.
Danas, iz svoje kuće u Danskoj, kaže da tek sada polako shvata razmere onoga što je uradio.
„I dalje se navikavam na ideju da ne moram više da idem nikuda. Da mogu da ostanem. I da sam, uprkos svemu, preživeo“, kaže uz osmeh.

Putovanje je najintenzivnije obrazovanje
Putujući, stalno si pod pritiskom da naučiš: kako se snalaziti, prepoznati opasnost, komunicirati bez jezika, pronaći osnovne stvari.
„Vratio sam se sa znanjem o jezicima, geopolitici, humanitarnom radu, geografiji i, najviše – o sebi. Otišao sam sa 34 godine,
vratio se sa 44 – ali prema onome što sam proživeo, možda sam zapravo mnogo stariji“, kaže on., prenosi Danas.rs.

Back