Književnost Top lista omiljenih knjiga

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
8.310
FORUM.jpg

U ovoj top listi nema ograničenja, mislim na broj knjiga. Knjige se ne dele po žanrovima. Ne izvajamo posebno domaće i strane pisce.

Koje su vaše omiljene knjige? I zašto su baš one omiljene?

Ovo su moje omiljene knjige:

Ken Folet - trilogija "Stoleće" u koju spadaju " Sunovrat Divova" ," Zima sveta" i " Na rubu večnosti ".

Ken Folet- " Stubovi zemlje ", "Svet bez kraja", i ostale istorijske knjige Ken Foleta.

Edvard Radefurd - "Ruska I i II ", "Sarum I, II, III "

Idelfonso Falkones - " Katedrala na moru " i ostale, do sada, objavljene knjige

Kristin Hana - Slavuj

Lusinda Rajli - " Devojčica na litici", "Soba leptira i serijal "Sedam sestara"

Nikolas Sparks - " Poslednja pesma"

Zašto su mi ovo najomiljenije knjige:

Volim istorijske knjige sa fiktivnim junacima, i njihovim fiktivnim životima koji se prepliću sa stvarnom istorijom.

Ken Folet i njegova trilogija "Stoleće" verno opisuju dešavanja od pre Prvog svetskog rata i skoro do današnjih dana.

Istorijski događaji i istorijske ličnosti lakše pamtimo ukoliko u njima ima i fiktivnih junaka. Život običnih ljudi i njihovo učešće u istorijskim događajima čine da trilogija "Stoleće" bude savršena "poslastica " za ljubitelje istorijskih knjiga.

I serijal o Kinsbridžu je zanimljiva istorijska priča o običnim ljudima, socioekonomskim klasama, priča o sveštenicima, dobrim i lošim.

Raderfurd opisuje nastanak zemalja i gradova i prati sudbine ljudi, kao i njihovih predaka i potomaka. U romanu " Ruska I i II tom" pisac opisuje nastanak Rusije.

Idelfonso Falkones takođe piše istorijske romane sa fiktivnim junacima. Prva Falkonesova knjiga " Katedrala na moru" doživela je uspeh kod čitalaca i kod kritičara.

"Slavuj" Kristin Hane dočarava nam II svetski rat iz ugla žena koje su aktivno učestvovale u Pokretu otpora u Francuskoj.

Lusinda Rajli, prerano umrla književnica, autorka je najpoznatijeg serijala "Sedam sestara ". Svaka od ovih knjiga povezana je i sadašnjosti i sa prošlosti.

Čitalac, zajedno sa junakinjama putuje raznim zemljama i isput saznaje o životima slavnim umetnika, kao što je npr Edvard Grig, kompozitor.

"Poslednja pesma " Nikolasa Sparksa spada u one knjige zbog kojih plačem, obično od sredine pa do kraja knjige.

Sada ste vi na redu. 🙂❤️

Citah i Foleta i Falkonesa, mnogo mi bolji Spanac. Nekako mi njegovi likovi deluju ozbiljniji/dublji i implementacija istorijskih dogadjanja prirodnija. Imao sam maglovitu predstavu o nastanku flamenga, Mavrima, Ciganima i jevrejskim pogromima u srednjevekovnoj Spaniji dok me on nije zaintrigirao. Ocito dobro vlada istorijskim cinjenicama koje vesto ubacuje u svoje romane. Od Foleta sam citao hronologiju Knightsbridgea (tek kasnije istrazih da je to izmisljena katedrala) i nekako mi ne deluje da on tako dobro barata istorijom a likovi su mi plici nego kod Falkonea.

Nemam bas omiljeni zanr, citam sta skinem sa balkandownload-a, cesto sto je postavljeno u zadnjih 10-tak postova kad otvorim sajt.. Trenutno citam, Djakon bogorodicne crkve od I.Sekulic.

Edit.
Citanjem izbegavam drustvene mreze i zaglupljivanje na njima. Dobar nacin da ostanes svoj.

Poslednja izmena:
- Čarolija derviške frule - Abdullah Dornbrach
-
Bhagavad Gita kakva jeste.
- Lejla i Madžnun - Nizami
- Golo sunce - Isaak Asimov
-
Opomena Duši - Hermes Trismegistos
- Čudesan život Ivana Osokina - Uspenski
- Urfin Džus - Aleksandar Volkov
- Komadić koji nedostaje - Shell Silverstein

Poslednja izmena: