Bilo na jednom seminaru pitanje:" Sta ako na ulici neko zatvori rear naked, ili amerikanu ili..."
Jedan tip koji godinama trenira borenje, uz primenu u svakodnevnom zivotu u okviru roka sluzbe u Specnaz kasnije (
Soni kojeg najavljujemo ovih dana da dolazi) ovako je odgovorio na to pitanje: "Neke od tehnika su usavrsene maksimalno koliko je moguce. I kad ih napakuje onaj ko zna, mnogo je zajebano. Dobra strana je sto pakovanje takvog hvata traje neko vreme, i dok se ne zatvori u potpunosti covek na ulici ima toliko opcija da ako na kraju zavrsi zakljucan verovatno Ii zasluzuje da bude mrtav. Da li si me to pitao, jesi to imao na umu? Come and grab me, give me your best shot (bam pukne ga u lice). See what I mean."
Naravno sad moze da se shiri prica sta ako ovo sta ako ono. Ako nadje Bas Ruten, Cyborg, Miodrag Petkovic, Mirko Filipovic... najebo ga je svako ko ne trenira koliko oni i kao oni.
U Sistemi postoji nacin na koji se trenira "ne upadanje" u zatvorene poluge tog tipa, koji ljudi posle kratkog vremena vrlo uspesno preradjuju u ideje za izvlacenja, samostalno. Jos nisam video bolju alternativu u drugim vestinama, cak i mnogim sportovima koji specijalizuju poluge i gusenja. Naravno da se odmah ogradim, nikad ih tako ne bih spremao za grappling ili MMA mec, vec za ulicu gde sve druge raznorazne opcije postoje.