Top 10 borilackih vestina

Ako pricamo o sportskoj borbi. Na ulici je druga prica.

Pogledaj ovu situaciju. I sad zamisli da je gornji imao noz ili da je njegov drugar pritrcao i samo sutnuo u glavu ovog dole. Da je imao noz samo bi primetio kako je jakna ovog dole malo tamnija i fleke po podu, pitanje dal bi noz video. Da je drugar od ovog gore pritrcao i sutnuo ovog bjj lika u glavu igrali bi Moravac po njemu.

LJudi ovo je sve teorija,ne znam da li ste u praksi imali bjj borca na ledjima?
Ja jesam mnogo puta,uspeo sam svega 2 da ga skinem sa ledja,ostalih 98 sam bio zavrsen.
Bjj nije samo fora da te uhvati i drzi pa popusti kad vidi da ne ide,u bjj imas toliko tranzicija da neces znati sta te je snaslo a on ti je sa rnc-a vec izvukao armbar,omoplatu,knee bar.

Ti ljudi su prave zmije na zemlji,i nikakav sistem se ne moze odbraniti od toga.
Moze da mu parira judo i rvanje(catch)
Ostalo je samo u domenu teorije.

BJJ je dobar, kao i drugi stilovi džiu džice, ali sumnjam da će inteligentan borac BJJ-a skakati nekom nasilniku na leđa u nekoj ulici, dok u obližnjem parkiću udaljenom 30 metara sedi 20 njegovih kolega blejača, cirkajući pivo i rolajući .:lol: O kafanama i javnim mestima da ne pričam.Zato u BJJ i postoje tehnike u kojima se bori iz stand up-a, slično Džudo stretegiji borenja.

Mogu da posluže i noge.Siledžije su zapravo ograničeni ljudi.Gledao sam iz busa jedan diletantski sparing između dva lika, odmah se zaleću na glavu, i to isturajući pesnice da odalame jedan drugog odozgo preko temena ili u čelo, ne gledajući ceo donji deo tela koji su ostavili otvorenim i ne razmišljajući da običan šut u cevku može završiti borbu gotovo trenutno.

Posledice mogu biti jezive, lik je završio sa takvim lomom da se i njegov protivnik zgrozio.

Poslednja izmena:
Užas.Razmišljao sam da obrišem snimak, ali neka ga, može da posluži kao poučni materijal šta se sve može dogoditi u borbi.Nema ničeg uzvišenog, poetskog, viteškog i nadahnutog u nekoj makljaži.Samo se sklanjati od nevolja.

Poslednja izmena:
I kao i uvek vide se greske tradicionalista. Kod njih se napad izvodi tako sto dodje do hvata i tu se staje. Ima ljudi koji ce odmah da krenu da te obaraju, koji ce da te guraju, koji ce da te dizu. Moze neko i da te uhvati jednom rukom, a drugom da te udara.

A sve tradicionalne odbrane se zasnivaju na tome da si uhvacen i da je napadac stao i da ne zna sta dalje zeli. Zeli bre glavu da ti otkine.

Razlog zašto on taj potez radi polako je da bi ti video šta konkretno radi.Taj potez kad dovoljno dobro uvežbaš možeš istovremeno da izvedeš sa njegovim hvatom poenta je da mu onda i ne dozvoliš da te uhvati nego da ga otreseš bilo kako u stranu da ti ne bi bio iza leđa.Poenta takvog napada (a to znam iz iskustva) je da te jedan uhvati u klinč bilo kako da bi te drugi najavio nogom u muda i gotovo.Ja sam imao sreću pa sam uspeo nekako da se okrenem u stranu tako da mi je lik promašio testise ali me je dobro šutirao po potkolenici da sam jedva stajao.Ti si rekao gore da svi tradicionalisti teže ka nekom rvanju e pa ovo ti je jedna od retkih, da kažem tehnika, čiji je cilj da apsolutno izbegneš bilo kakav vid klinča.Svestan sam ja vrlo dobro razlike između ulice i sale ali brate ajde mi reci onda šta funkcioniše na ulici sem da nosim utoku sa sobom ili da likovi koji me budu napali budu pajseri koji ne znaju da udare kako treba pa da ih dobijem na iskustvo :mrgreen: .Imaš par varijanti tog poteza ako krene da te gura, da te vuče, ako pokuša da te ruši u stranu ili ako ipak uspe da te podigne kako da izmanevrišeš telom da te ne odvali o zemlju kao prut.Ne kažem da je potez savršen ali ako tražiš nešto što ne podrazumeva automatski rvanje a tiče se u neku ruku rvanja takvi potezi su ti najjednostavnije rešenje za ulicu.

Poslednja izmena:
To jeste,jbg na ulici nema pravila.

Zato je po meni za ulicu boks+judo najbolja kombinacija,ima likova koji ne umeju da se pesnice ali su jaki u klincu.
harai goshi zavrsava posao.

O soto gari je meni najbolja varijanta ili o goši jer tvoja ruka ide ispod njegove možeš lakše da ga uhvatiš.Jesi koristio na meču kad ouči gari , kouči gari ili možda kosoto gari za rušenje protivnika u parter?

Nisam radio meceve,ali kako kad.
Moje rusenje se uglavnom bazira na guranje protivnika uz zicu,pa polako ali sigurno hvatam double leg.
Nesto kao Josh Barnett.
Niski morote je dobar,ali taj koga bacis nece lepo da se provede.
Kouchi,ouchi sam radio kad ne mogu da izguram protivnika i nemam drugog oslonca sem sebe.

Mada secam se odavno u parku sam se posibao sa jednim kik bokserom,uspeo je da me udari jednom dok ga nisam scepao za dukser i harai goshi,tako se razbio da je izbio vazduh iz pluca.

Mogu da posluže i noge.Siledžije su zapravo ograničeni ljudi.Gledao sam iz busa jedan diletantski sparing između dva lika, odmah se zaleću na glavu, i to isturajući pesnice da odalame jedan drugog odozgo preko temena ili u čelo, ne gledajući ceo donji deo tela koji su ostavili otvorenim i ne razmišljajući da običan šut u cevku može završiti borbu gotovo trenutno.

Posledice mogu biti jezive, lik je završio sa takvim lomom da se i njegov protivnik zgrozio.

Ovo je čist primer kada budala uđe u kavez, ring a da nije dovoljno dobro kondicionirao noge ili izvežbao niske šuteve (low kick).Jbg žao mi ga je ali stvarno mi nije jasno šta mu je to trebalo.

Moje rusenje se uglavnom bazira na guranje protivnika uz zicu,pa polako ali sigurno hvatam double leg.
Nesto kao Josh Barnett.
Kouchi,ouchi sam radio kad ne mogu da izguram protivnika i nemam drugog oslonca sem sebe.

Mada secam se odavno u parku sam se posibao sa jednim kik bokserom,uspeo je da me udari jednom dok ga nisam scepao za dukser i harai goshi,tako se razbio da je izbio vazduh iz pluca.

Većina ljudi leti na glavu kako god da ih baciš.

Nesto kao Josh Barnett.

Mada secam se odavno u parku sam se posibao sa jednim kik bokserom,uspeo je da me udari jednom dok ga nisam scepao za dukser i harai goshi,tako se razbio da je izbio vazduh iz pluca..

To je svojevrstan fenomen.Tokom cele druge polovine 20. veka su rvačke veštine nekako ostajale, bar u medijima i popularnoj kulturi na marginama.Sa druge strane favorizovane su uglavnom udaračke veštine, verujem zbog veće spoljašnje atraktivnost-kad Brus Li odskoči metar uvis i odradi neki nožni udarac to deluje atraktivnije od "valjanja" na zemlji.Tako da su se moderni udarači našli u situaciji da gube borbe ne zato što njihove veštine ne sadrže rešenja za rvačke tehnike, nego zato što zapravo ne znaju kako se uopšte vešt rvač bori, bio džudista, praktičar džiu džice, aikidoa, zapadnjačkog rvanja itd.I kad se nađu u takvoj situaciji nemaju rešenje, jer očekuju udarac a suoče se nekom polugom, hvatom, bacanjem.

"Mnogi grepleri često rade zaista smešne stvari koje ih mogu povrediti, ali ih rade jer znaju da imaju posla sa ljudima koji ne znaju kako da se bore sa greplerima".

Osoba koja je izgovorila ove reči je mislila na standardnu i vrlo rizičnu džudo tehniku grabljenja protivnika za jednu nogu Kuchiki Taoshi , iako može uslediti kontra udarac kolenom.

kuchiki-taoshi2.gif

Back