Tolerancija

Zivot ima metode da te navede da, pre ili kasnije, dodjes do zakljucka da sve ono sto si u zivotu gradio moze jednom naivnom greskom da se urusi, ili da te bar za ceo zivot obelezi. Zanimljivo je doci do zakljucka da postoje i oni koji te na takve greske navode, ili pomazu da se one dese... A ako se desi da se iz svega toga srecno izvuces... da se stvarno izvuces... i da sve to prebrodis i sazvaces, onda si spreman za sve drugo i imas lepu poucnu pricu za ispricati... Matriks se otvori... Nule i jedinice.. A toliko je mnogo nula da ih je nemoguce promasiti...

“Tok događaja u životu ne zavisi od nas, nikako ili vrlo malo, ali način na koji ćemo te događaje podnijeti, u dobroj mjeri zavisi od nas.” - Ivo Andric

shawshank.jpg

Ja sam zaključila da što su osobe netolerantnije, manje im se obraćaš, važeš riječi i ...najžalosnije...kontaktiraš s njima baš kad moraš.
a što su osobe divnije, toelrantnije...ljudi sebi daju više za pravo da im zamjeraju razne gluposti...i postavljaju sve veće zahtjeve pred njih

tako da, treba ostaviti utisak MOŽE, ALI NE SVAKI PUT

- - - - - - - - - -

"Čuvaj se bijesa strpljivog čovjeka."
- John Dryden

Da li smatrate da tolerantne osobe moraju biti okruzene negativnim osobama po njih same, jer takve jednostavno privlace? Ili, da li tolerantne osobe izazivaju u drugima negativizam na neki nacin, i da li je tolerancija signal u tidjim ocima da je osoba lak plen za zahebati? Ili bar da nece nasilno reagovati na zaheb? Da li smatrate da ce vas pritiskati dokle god vi mozete da tolerisete? Da li su medjuljudski odnosi ustvari suptilno trazenje granica tolerancije? Da li je tolerancija pozitivna, ili negativna osobina? Ljudi kazu da ne treba igrati na prvu loptu, ali kad te neko uvredi prvi put, ima li logike tolerisati to? Ima li neke naznake da ta osoba to nece ponovo uraditi, mozda jos gore i perfidnije, jer vec je presla prag kulturnog ponasanja? Navescu primer kad jedan partner tuce drugog. Mnogi tolerisu, ali da li ima poente tolerisati? Sta mislite o toleranciji?

Znam osobu koja je široko tolerantna i nezahtevna.
Ali kad joj dogori fitilj.....najbolje je ne biti blizu.. tako da mišljenje da se tolerantni ljudi mogu lako presaviti je lakomisleno i neiskusno...

Back