Tolerancija prema abortusu

Poruka
7.101
Tu na jednoj temi se rapspravljam sa jednim zenskim rodom oko abortusa. Ona kaze: ''Abortus je osnovno ljudsko pravo na slobodu zene!''

Slozio bih se. Dakle, zena ima ljudsko pravo da sto ljudskije moze da oduzme zivot telu koju se nalazi u njoj. Da stvar bude zamrsenija, to nije njeno telo. Ona samim tim ima pravo da ubije telo u svom telu. Da podsetim, krv majke i krv embriona se ne mesa. To zna valjda svako ako je slusao na casovima biologije. Samim tim, zena koja izvrsi abortus je prosula tudju krv. Svi znamo sta znaci to prosipanje krvi. Ubstvo.. brrr jako ruzna rec. Svi se zgrozimo na tu rec. Ali nista to nije bitno u odnosu na ljudska prava svake zene, a jedno od njih je abortus tj. ubistvo. Zamislimo sada da svaka buduca majka na ovom svetu kaze:''Ne mogu! Ja to ne mogu da trpim, moram to da ucninim!'' Kroz nekoliko godina bi poceo broj stanovnika da se smanjuje dok ne bi izumrli kao dinosaurusi.

Ono sto zelim da kazem ovom temom, ali i da pitam, je da moramo biti tolerantni prema ovim stvarima bas kao sto smo tolerantni prema LGBT-u, zombijima, pedofilima itd. Tolerancija i zrelost koja se ovde veoma ispoljava je najbitnije za ovo moderno civilizovano doba. Nista drugo nije bitno, jer svi imamo pravo na slobodu. Jedno od tih prava je da slobodno mozem ubiti drugog coveka. Cudi me samo, sto u ljudskim pravima i zakonima pise da to ne sme. Kakva netolerancija i zrelost od strane drzava! Zar da ukinu ljudsko pravo na slobodu na ubistvo?! Ccccc. Zato je pravnika sve vise nezaposlenih. Ovaj civilizovan svet nece da primi tu bagru netolerantnu koja zeli da ugrozi ljudska prava svojim zakonima o zabrani ubistva!

Moje pitanje: Kakva je psiholoska strana ovih zena koji vrse ovo ljudsko pravo na slobodu koje se divinim cudom zabranjuje svuda, jer vec sam rekao telo embriona i telo majke su dva razlicita tela? Krv majke i krv bebe se nikad ne mesa jer u slucaju da se to desi, nastaju komplikacije i verovatno smrt.
Sta mislite o ovim majkama koje nece da budu majke i o netolerantnim osobama koje se bune protiv abortusa? Jesu li ovi drugi, buntovnici, normalni i civilizovani i zreli jer se bune protiv ubistva?
Da vas cujem.

Poslednja izmena:
Niko nema prava da ubije drugo bice, samo je pitanje kada fetus postaje to... neke zene nikada ne bi trebalo da postanu majke, ne zasluzuju to... licno nikada, ali nikada ne bi pristala na abortus - jedino u slucaju da zbog nekog poremecaja doktor insistira na tome. Imam dvoje dece i zelela sam jos minimum dvoje, ali ... inflacija, ratovi, haos - muz je rekao da ce skociti lastu s petnaestog ako rodim jos i blizance, jer ne zna kako bi sve to izdrzao i finansijski i psihofizicki :andjeo:

Niko nema prava da ubije drugo bice, samo je pitanje kada fetus postaje to... neke zene nikada ne bi trebalo da postanu majke, ne zasluzuju to... licno nikada, ali nikada ne bi pristala na abortus - jedino u slucaju da zbog nekog poremecaja doktor insistira na tome. Imam dvoje dece i zelela sam jos minimum dvoje, ali ... inflacija, ratovi, haos - muz je rekao da ce skociti lastu s petnaestog ako rodim jos i blizance, jer ne zna kako bi sve to izdrzao i finansijski i psihofizicki :andjeo:

:lol:

Tu na jednoj temi se rapspravljam sa jednim zenskim rodom oko abortusa. Ona kaze: ''Abortus je osnovno ljudsko pravo na slobodu zene!''

Slozio bih se. Dakle, zena ima ljudsko pravo da sto ljudskije moze da oduzme zivot telu koju se nalazi u njoj. Da stvar bude zamrsenija, to nije njeno telo. Ona samim tim ima pravo da ubije telo u svom telu. Da podsetim, krv majke i krv embriona se ne mesa. To zna valjda svako ako je slusao na casovima biologije. Samim tim, zena koja izvrsi abortus je prosula tudju krv. Svi znamo sta znaci to prosipanje krvi. Ubstvo.. brrr jako ruzna rec. Svi se zgrozimo na tu rec. Ali nista to nije bitno u odnosu na ljudska prava svake zene, a jedno od njih je abortus tj. ubistvo. Zamislimo sada da svaka buduca majka na ovom svetu kaze:''Ne mogu! Ja to ne mogu da trpim, moram to da ucninim!'' Kroz nekoliko godina bi poceo broj stanovnika da se smanjuje dok ne bi izumrli kao dinosaurusi.

Ono sto zelim da kazem ovom temom, ali i da pitam, je da moramo biti tolerantni prema ovim stvarima bas kao sto smo tolerantni prema LGBT-u, zombijima, pedofilima itd. Tolerancija i zrelost koja se ovde veoma ispoljava je najbitnije za ovo moderno civilizovano doba. Nista drugo nije bitno, jer svi imamo pravo na slobodu. Jedno od tih prava je da slobodno mozem ubiti drugog coveka. Cudi me samo, sto u ljudskim pravima i zakonima pise da to ne sme. Kakva netolerancija i zrelost od strane drzava! Zar da ukinu ljudsko pravo na slobodu na ubistvo?! Ccccc. Zato je pravnika sve vise nezaposlenih. Ovaj civilizovan svet nece da primi tu bagru netolerantnu koja zeli da ugrozi ljudska prava svojim zakonima o zabrani ubistva!

Moje pitanje: Kakva je psiholoska strana ovih zena koji vrse ovo ljudsko pravo na slobodu koje se divinim cudom zabranjuje svuda, jer vec sam rekao telo embriona i telo majke su dva razlicita tela? Krv majke i krv bebe se nikad ne mesa jer u slucaju da se to desi, nastaju komplikacije i verovatno smrt.
Sta mislite o ovim majkama koje nece da budu majke i o netolerantnim osobama koje se bune protiv abortusa? Jesu li ovi drugi, buntovnici, normalni i civilizovani i zreli jer se bune protiv ubistva?
Da vas cujem.

Nisam pametna sta da odgovorim, mslim da ne bih. Ali opet, nisam bila u takvoj situaciji, dok meni neke bliske osobe jesu, i opet ih i razumem i ne razumem.

S druge strane, nekako smatram da i nije svako za majku (i macka je majka). Imam jednu rodjaku koja je tukla svoje dete za svaku sitnicu, zapostavljala ga, menjala partnere maltene pred detetom, tako da ga je na kraju uzela baba da ga cuva. Ona je posle tog deteta izvrsila jos X abortusa, pa se pomislim, mozda je i bolje.

S trece strane imam drugu rodjaku koja dugo nije mogla da ima dete, i napokon kad je ostala u drugom stanju i rodila dvoje, kad je neplanirano, ali ne i prekasno doslo trece, ona je abortirala iz finansijskih, a i razloga neslaganja s muzem. Osudila sam je tada, i dan danas mi nije jasno zasto nije rodila trece, jer nema bar za mene nista lepse nego imati troje dece. Gde ima za dva tu ima i za tri.

Ali opet kazem, da sam u njenoj kozi, mozda bih, ali samo mozda isto tako postupila.

edit: U svakom slucaju, mislim da je abortus opravdan ako postoji neka anomalija kod deteta, pa se oba roditelja sloze, ili ako to ugrozava zivot majke tako da se ne moze ispraviti nijednim drugim zahvatom.

Poslednja izmena:

.

sve to jest, bas tako :(

al pogledaj kakva su ljudi zla i pokvarena bica

pa zar zasluzujemo zivot :(

Abortus je uvek sljakavo pitanje.

Mislim da je glupo da neko ulazi u neko rizicno ponasanje i kaze "nema veze, abortiracu", a sad da li je bolje da dvoje 15-ogodisnjaka uniste svoj zivot, ili da prekinu trudnocu u drugoj nedelji, diskutabilno je.

Znam primere gde su majke svojim rukama ubijale decu, tako da bi abortus tada bio malo manje morbidnije resenje.

Suštinsko pitanje treba formulisati inverzno - Koje bi bile prednosti, odnosno posledice restrikcije ili netolerancije prava na abortus?

Da li bi se povećao natalitet? Ne bi. U državama kao što su Mađarska i Rumunija koje su bile ukinule pravo na abortus sredinom prošlog veka, posle kratkotrajnog bejbi buma, došlo je do pada natalteta. Rumunija je bila suspendovala čak i uvoz kontraceptivnih sredstava jer je stopa nataliteta bila svega 15 promila, da bi i pod tim uslovima par decenija kasnije pala i ispod te granice.

Da li bi se vrtoglavo povećao broj ilegalnih abortusa? Empirijski potvrđeno!

Da li bi se se u skladu s tim strahovito povećao broj obolevanja i smrtnosti kod majki koje bi pribegavale ilegalnim abortusima? Takođe iskustveno potvrđena činjenica!

Da li bi se sledstveno tome povećao broj sterilnih žena kao posledica nestručnih i divljih prekida trudnoće? Neke procene kažu da je taj broj u Rumuniji prebacio milion.

O mentalnom zdravlju kako roditelja, tako i dece koja kao neželjena ili neplanirana odrastaju sa roditeljskim frustracijama da i ne govorim!

Dakle, čemu?

Poslednja izmena:
jako teska tema generalno nisam za abortus ali kao sto rekose pre mene tesko da bi zabrana abortusa ucinila nesto dobro, da budemo iskreni toga je bilo i pre 60-70 godina kada su zene isle kod raznih baba i pile ko zna sta, stavljale svoj zivot na kocku jer im je u tom trenutku bilo bitnije da se djete ne rodi nego mogucnos da izgube i svoj zivot. Sta cemo sa silovanjem, sa djecom koja su bolesna ( da li treba da se rode da bi se mucila ili je humanije prekinuti to na pocetku) neznam... nisam pametna, mislim da ipak svaka osoba treba da donese odluku za sebe i da zivi sa tom odlukom... radjanje nezeljene djece ne donosi dobro ni roditeljima ni drustvu...

Da vas cujem.

tolerantna sam prema abortusu i podrzavam pravo na isti i pored miliona slucajeva abortusa koji se verovatno izvrse zbog glupavih razloga
jer postoje i oni koji su oprvadani sa svakog moguceg aspekta-moralnog, zdravstvenog, emotivnog

Abortus ako neko zeli da izvrsi, uradice ga makar i ilegalno,ako bi bio zabranjen.
Jedino ce profitirati ilegalne klinike.

Istina, ali ce ipak biti manje abortusa.

Abortus je uvek sljakavo pitanje.

Mislim da je glupo da neko ulazi u neko rizicno ponasanje i kaze "nema veze, abortiracu", a sad da li je bolje da dvoje 15-ogodisnjaka uniste svoj zivot, ili da prekinu trudnocu u drugoj nedelji, diskutabilno je.

Znam primere gde su majke svojim rukama ubijale decu, tako da bi abortus tada bio malo manje morbidnije resenje.

Pa ko ih je terao da se jjebu? Sto lepu ne budu normalni i posle:ajoj sta cemo, hajde da ubijemo tu bebu. Izaudarati dobro oboje. Nemaju tolerancije prema necijem zivotu, coveku koji se mogao roditi.

Mnogi kritikuju crkvu ovde kao ne sme ovo ne sme ono. Da je danas tako, da ne sme ovo ne sme ono, bilo bi normalnije stanje. Treba mnogo toga zabraniti, sve razmazeno postalo.

Pa ko ih je terao da se jjebu? Sto lepu ne budu normalni i posle:ajoj sta cemo, hajde da ubijemo tu bebu. Izaudarati dobro oboje. Nemaju tolerancije prema necijem zivotu, coveku koji se mogao roditi.

Mnogi kritikuju crkvu ovde kao ne sme ovo ne sme ono. Da je danas tako, da ne sme ovo ne sme ono, bilo bi normalnije stanje. Treba mnogo toga zabraniti, sve razmazeno postalo.

Slazem se da omladina ne treba da se seksa pre vremena, posebno ako nisu svesni i odgovornosti koja ide uz to, ali evo koliko ljudi je bilo seksualno odgovorno tokom svojih adolescentskih dana? Svi su hteli da probaju, svi su mislili nece to mene, a odgovornost (skoro) niko ne pominje.
Ja sam za isto to da se ljudi suzdrzavaju od seksa, ako nisu spremni pa i na 0.1% sansu da imaju dete.

A koliko je ljudi sposobno, mislim prvenstveno na mlade, mladje od 30 godina da izdrazavaju dete? Velika vecina zivi od mame i tate, nemaju posao, niti ga traze, da ne pricam o psihickoj zrelosti (cast izuzecima naravno). A ni roditelj nije lako biti, posebno ako je neko balavac jos uvek i nema kinte za to dete da ga obezbedi i vaspita.

Sve mi se cini da ce to neplanirano dete biti, ma koliko to sebicno zvucalo, teret tom roditelju, ili roditeljima. Voleli se malo, napravili dete, pa ajde da se uzmu, napustili faks, nemaju posla, ne ide im, al' nije toliko lose, vole se kao. Za 5-10 godina razvod, ne znaju ni sta ni kako sa detetom ali krpe se nekako.
Kako god okrenemo, abortus nije laka odluka, prvenstveno za majku, i verovatno nosi sa sobom veliki psihicki teret.

Mene vise brine ljudi koji se hvali brojem abortusa i koji su u zivotu imali vise od jednog. To je prava bolest.

Istina, ali ce ipak biti manje abortusa.
Nece. Ko je svakako planirao da nema dete, nece ga imati, vec ce se nekako snaci za resenje. Pa desava se da ubiju dete po rodjenju, sto je tek ludilo.
Ne znam sto se brines toliko za i onako prenaseljenu planetu.

p.s. Ja se nikada ne bih odlucila na tako nesto, ali ko sam ja da govorim drugima sta da rade sa svojim zivotima? Realno, zabole me. Neka rade sta hoce, i onako smo otisli svi u *****. Cela zemlja.

Poslednja izmena:

a sto bi tad pristala?
princip je valjda princip...ili ga imas ili ga nemas...

Back