Toksini u našim domovima

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

mekflaj

Poznat
Poruka
8.291
Kakva su vaša saznanja o štetnom dejstvu ovakvih proizvoda?

Koliko ste okruženi njima?

Plastika je užas, najgore je što i prostim udisanjem može da nas truje jer otpušta molekule u vazduh pošto ima tačku ključanja od svega 19 stepeni celzijusa. Pa tako, laminatni pod, tapete, pvc obloge nameštaja itd, krenu da ulaze u nas, otrovi se akumuliraju što dalje dovodi do raznih boleština.
Pogotovu su deca ugrožena, zbog brzog razvoja, a i niska su i npr direktno udišu laminat.

dobar ćlanak
Skriveni toksini u vašem domu
25. 02. 2013. 10:35 | Komentara: 0
Maja Anastasijević | Foto: Shutterstock

Naizgled potpuno bezopasni proizvodi za svakodnevnu upotrebu u domaćinstvu - od kauča, preko kuhinjskog posuđa i tapeta, pa sve do plastične činije za supu - mogu da sadrže opasne hemikalije i tako ugroze naše zdravlje. Ovi toksini mogu da pojačaju alergijske reakcije, pa čak i da oslabe imunitet, zbog čega postajemo podložniji bolestima poput prehlade i gripa. Činjenica je da su toksini toliko zastupljeni u našem okruženju da bebe ponekad dolaze u kontakt sa otrovima još pre rođenja. Prema podacima američke neprofitne organizacije “Ekološka radna grupa”, danas je u upotrebi više od 80.000 hemikalija čija bezbednost nije testirana. Njen predsednik Ken Kuk naveo je slučaj 10 beba rođenih sa više od 200 sintetičkih hemikalija u krvi. Pogledajte gde sve vrebaju otrovi u vašoj kući i saznajte kako da se zaštitite.
ČINIJA ZA SUPU
Raznobojne melaminske činije za supu, koje se mogu kupiti preko interneta, dizajnirane su za decu i popularne su zato što ne mogu da se razbiju. Ali, kada se u njih sipa zagrejana hrana, hemijska supstanca melamin dospeva u hranu, povećavajući rizik od stvaranja kamena u bubrezima, pokazuje nedavno sprovedeno istraživanje. U urinu dobrovoljaca koji su jeli vruću supu iz melaminskih činija pronađeno je osam puta više melamina nego kod učesnika studije koji su istu supu jeli iz keramičkih posuda. Mada nije jasno da li količina otkrivena u studiji može da izazove zdravstvene tegobe, eksperimenti sa životinjama su pokazali da ova supstanca može da uzrokuje otkazivanje bubrega, pa čak i da izazove rak.
Kako da se zaštitite: Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) upozorava da ne treba koristiti melaminsko posuđe u mikrotalasnoj pećnici i preporučuje da se topla jela služe u keramičkim posudama.
KAUČ
U polovini kaučeva testiranih u okviru studije Univerziteta Djuk otkrivene su hemijske supstance koje smanjuju opasnost od požara. Ove supstance, koje se zadržavaju u česticama prašine i preko ruku dospevaju u organizam, dovode se u vezu sa poremećajem funkcije endokrinog i reproduktivnog sistema, pa čak i sa nastankom raka.
Kako da se zaštitite: Smanjite količinu prašine tako što ćete očistiti kauč vakuumskim usisivačem. Budući da kontaminirana prašina dospeva u organizam preko ruku (dok jedemo), redovno perite ruke.
VEŠTAČKO SVETLO
Noćno svetlo se dovodi u vezu sa rakom dojke kod žena i rakom prostate kod muškaraca. Izlaganje svetlosti tokom noći sprečava proizvodnju hormona melatonina, čime se remeti biološki časovnik i povećava rizik od raka. Naučnici su ustanovili i da postoji veza između noćnog rada i povećanja rizika od raka creva, pluća, bešike i pankreasa.
Kako da se zaštitite: Iako vam se čini da je noć idealno vreme za rad, nemojte da vam to pređe u naviku. Ako baš morate da radite noću, koristite manje lampi i slabije sijalice. Da vam u spavaću sobu ne bi doprla svetlost noćne svetiljke, spustite roletne ili navucite tamne zavese.
ZAVESA ZA KADU I TAPETE
Ftalati, hemijske supstance koje se, između ostalog, koriste u izradi predmeta od plastike i povećavaju njihovu elastičnost, zastupljeni su gotovo svuda. Ima ih u zavesama za kadu, tapetama, tzv. “venecijanerima”, mnogim deterdžentima i proizvodima za ličnu higijenu. Veruje se da izazivaju poremećaj hormonskog sistema i dovode se u vezu s bolestima, kao što su astma i alergije. Prenatalno izlaganje dejstvu ftalata dovodi se u vezu sa problematičnim ponašanjem dece uzrasta 4-9 godina (npr. ADHD, to jest hiperaktivnost i deficit pažnje).
Kako da se zaštitite: Izbegavate PVC proizvode kad god je to moguće, i zamenite ih metalnim, staklenim, keramičkim i drvenim proizvodima. Kupujte plastične kese od polietilena. Izbegavajte kućnu hemiju i proizvode za higijenu koji sadrže veštačke mirise, jer u njima često ima ftalata. Kada rešite da kupite novu plastičnu zavesu za kadu, prethodno je ostavite dan-dva na vazduhu da se provetri. Tako će isparljivi ftalati izvetriti.
TEFLONSKO POSUĐE
Teflonsko posuđe olakšava pranje, ali sadrži i perfluorougljenik (PFC), supstancu koja može imati negativan efekat na razvoj fetusa i bebe posle porođaja. Smatra se da čak može da izazove gojaznost i dijabetes. Povišeni nivo ove hemikalije dovodi se u vezu sa slabljenjem imunološke reakcije na redovnu vakcinaciju dece u uzrastu od pet do sedam godina, otkriva studija objavljena u časopisu “Journal of the American Medical Association”. Osim toga, u slučaju pripreme na veoma jakoj temperaturi, toksične hemikalije iz posuđa mogu da dospeju u hranu.
Kako da se zaštitite: Umesto teflonskog tiganja, koristite posuđe od nerđajućeg čelika ili livenog gvožđa, naročito ako čekate prinovu. Teflonsko posuđe nemojte da koristite za pripremu jela u rerni na veoma visokim temperaturama od preko 250 stepeni Celzijusa. Kada pripremate jelo u teflonskom tiganju, obavezno uključite aspirator.

Navedite koje još otrove imamo po domaćinstvima.

Poslednja izmena od moderatora:
Phthalates -- chemical additives used to soften PVC products -- were particularly prominent in flooring and wallpaper, raising a number of health concerns. For example, a 2008 European study (Kolarik 2008) found an association between concentrations of phthalates in indoor dust and wheezing among preschool children, especially when PVC flooring was in the child’s bedroom. In addition some phthalates have endocrine-disrupting properties, meaning that they can disturb normal hormonal processes, often at low levels of exposure. Studies have also demonstrated possible links between phthalates and adverse impacts on the reproductive system, kidneys, liver, and blood. Finally, a 2009 Swedish study (Larsson 2008) found that children who live in homes with vinyl floors, which can emit phthalates, are twice as likely to have autism.

članak o debati za i protiv pvc-a
http://www.motherearthnews.com/green-homes/the-vinyl-debate.aspx

članak o štetnosti
http://www.epa.gov/ttnatw01/hlthef/vinylchl.html

- - - - - - - - - -

da, treba provetaravati što više prostorije, jer kao što vidimo ovi veštački materijali koje imamo u domovima emituju molekule i moramo stalno ubacivati velike količine svežeg vazduha

teflon je plastika...toliko o tacki kljucanja 19step ...da ne spominjem svaku ciniju, casu, drsku tiganja i sl od drugih vrsta plastike koje takodje trpe visoke temp
inace od svega navedenog u spisku gore ti je kad otvoris prozor pa se napusis auspuha.... toliko o svezem vazduhu

da se trujemo to je tacno, i to mnogo sa svih strana, udisemo, zvacemo, pijemo, dodirujemo opasne hemikalije, zato nam se i desava tolika ekspanzija bolestina
mene recimo iritiraju ovakva dizanja frke za zavesu za kupatilo a uopste se ne obraca paznja sta si malo pre pojeo, popio, udahnuo kad si izasao napolje jer su to mnoogo veci i otrovniji agensi od jedne zavese za kupatilo....no dobro propaganda i skretanje paznje uvek je uspevalo

ako moram da se drzim teme i da odaberem, biram kucnu hemiju, boje i lakove i sundjer

Odnosi se na isto, rekli celijska struktura DNK ili struktura celijske DNK. Mora tako biti jer je organizam sastavljen od organa, organi od tkiva a ovi od celija. DNK ulazi u sastav celije pa se samim tim ne pravi greska.

a zasto si bas njega naveo, mislim njega ima pa ima na zemlji, doduse manje od druhih elemenata, ali ga ima, bez obzira na delovanje coveka....zrace ga stene, podzemne vode i sl...

- - - - - - - - - -

tvrdim da na/u sudovima ima toliko toksina koje unesemo u organizam
kolike god bile domaćice i kako god prali i ispirali sudove
posebno u metalnom priboru za jelo, šerpama, tiganjima, i posebno teflonskim tiganjima
i plastika isto
ti ga peres al se i trujes, bukvalno jedemo sredstvo za pranje sudova
uzas
al sta ces
jedino tipa neki starinski seljacki sto ga zovu sapun pa njime, al ko ce....

Dok Vitez Koja ne nadje gresku u vezi Radona za kojeg tvrdi da nije stetan iako su u svetu donosene regulative koje imaju za cilj ogranicenje istog u vazduhu, da odgovorim na temu.

Neminovno smo okruzeni stetnim materijama ali se mozemo osloboditi nekih od njih, mozemo izbaciti mikrotalasne iz upotrebe i ne koristiti aluminijumske folije.

Dok Vitez Koja ne nadje gresku u vezi Radona za kojeg tvrdi da nije stetan iako su u svetu donosene regulative koje imaju za cilj ogranicenje istog u vazduhu, da odgovorim na temu.

Neminovno smo okruzeni stetnim materijama ali se mozemo osloboditi nekih od njih, mozemo izbaciti mikrotalasne iz upotrebe ili aluminijumske folije.

reko ti je da si se pogresno izrazio, a ne da si pogresio oko price za radon...citaj pazljivo, i jesi se pogresno izrazio ali nema veze jasna je bila poenta sta si hteo reci
mada nista nije specijalniji niti stetniji za dnk od bilo koje druge radioaktivne supstance

reko ti je da si se pogresno izrazio, a ne da si pogresio oko price za radon...citaj pazljivo, i jesi se pogresno izrazio ali nema veze jasna je bila poenta sta si hteo reci

Ja bih rekao da je on ona ali to nije tema. Nije rekao da sam se pogresno izrazio vec da sam napravio gresku. Ako je ista uocena trebala je biti i napisana, a nije jer greska kako sam kasnije objasnio i ne postoji jer je svejedno rekli celijska struktura DNK ili struktura celijske DNK, obe stvari se odnose na isto. Zna se da se mislilo na stetnost Radona koji utice na menjanje genetskog materijala.

mada nista nije specijalniji niti stetniji za dnk od bilo koje druge radioaktivne supstance

Da ne postoje razlike medju radioktivnim elementima isti se ne bi svrsavali u posebne grupe po zajednickom poreklu, slicnostima i karakteristikama.

Ja bih rekao da je on ona ali to nije tema. Nije rekao da sam se pogresno izrazio vec da sam napravio gresku. Ako je ista uocena trebala je biti i napisana, a nije jer greska kako sam kasnije objasnio i ne postoji jer je svejedno rekli celijska struktura DNK ili struktura celijske DNK, obe stvari se odnose na isto. Zna se da se mislilo na stetnost Radona koji utice na menjanje genetskog materijala.

Eh da mi je ovakva pamet bar na jedan dan...
Umesto da priznas da si napravio sintaksicku gresku, jer greske u vezi teme nije ni bilo, pokusavas da dokazes da si u pravu, iako nisi, i pri tome sve vise se zaglibljujes.

Poslednja izmena:
nisi odgovorio na moje prvo pitanje, zasto si bas radon izabrao da pomenes, i dalje vec da se ne ponavljam stoji pitanje

a sto se "celijske strukture dnk" tice jeste greska u izrazu i da si tako napiso na kolokvijumu dobio bi olovkom crvenom liniju preko cele strane...no nema veze za svakodnevnicu i za prosecno poznavanje pomenute tematike (tj narodsko caskanje, laicko) nije strasno razumeli smo poentu pa ajde necu da teram mak na konac, dokle god smo razumeli sta si hteo da kazes dobro je :lol:
kojina greska sto je hteo da te usmeri na pravi put, desava se :lol:

To da li je merodavniji nije na tebi da procenjujes jer nemas kvalifikaciju za tako nesto.

Govoris si da pravim gresku koju inace i pravi profesor visih studija neorganske hemije. Navodis da se treba drugacije pisati kako rade drugi profesori, dok je sa moje strane prezentovano da su u pravu i jedni i drugi jer izmena dve reci ne rusi koncepciju i smisao napisanog.

I onda sa mene presla na fakultetske predavace govoreci da su i oni zabludi, lol....

To da li je merodavniji nije na tebi da procenjujes jer nemas kvalifikaciju za tako nesto.

Govoris si da pravim gresku koju inace i pravi profesor visih studija neorganske hemije. Navodis da se treba drugacije pisati kako rade drugi profesori, dok je sa moje strane prezentovano da su u pravu i jedni i drugi jer izmena dve reci ne rusi koncepciju i smisao napisanog.

I onda sa mene presla na fakultetske predavace govoreci da su i oni zabludi, lol....

Izmena dve reci moze i te kako narusiti smisao napisanog, a evo i sam si dao primer za to:

''i pravi profesor'' moze da se shvati na dva nacina. 1. pravi kao opisni pridev; 2. pravi kao glagol
A da si napisao '' pravi i profesor'', kao sto je trebalo da napises, onda ne bi bilo nedoumice sta si zapravo hteo da kazes.

Da se vratimo na temu.
Mislim da bi tom spisku trebalo dodati i azbest, koji je prilicno toxican a u nekim sredinama jos uvek su u upotrebi cevi za vodu koje sadrze azbest.
Isto tako u odeci se mogu naci razne toxicne materije koje se koriste prilikom bojenja tkanine.

Da se u strucnoj literaturi rusi smisao, profesor neorganske hemije Stanimir Arsenijevic to sebi ne bi dozvolio.

Sto se tice foruma, recenica: "Radon dovodi do poremecaja celijske strukture DNK" je svima jasna osim tebi koja potenciras na gresci.

Ne zagadjujem, ti vredjas navodeci za druge da su zagadjivaci i to one koji navode strucne reference. Toliko o tome ko sta radi, stim sto mozemo i dodati da si bila jedna od najaktivnijih na zakljucanoj temi Vegetarijanstvo u napadima na zdrav nacin zivota.

U vezi celijske strukture DNK i ti mozes samo terati boj sa vetrenjacama jer cela strucna javnost navodi ono sto sam i ja preneo:

Organele i ćelijske strukture unutar citoplazme
http://sr.wikipedia.org/sr/Organela

Imas i knjigu profesora neorganske hemije uz nekoliko tekstova na Vikipediji.....

Štetna delatnost se ogleda u poremećajima ćelijske strukture DNK zbog visoko energetskog, kratkotrajnog produkta raspada radona

http://sh.wikipedia.org/wiki/Radon

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back