TOEFL i studiranje u Americi

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

miloshm

Početnik
Poruka
1
nisam bio siguran gde da postavim ovo pitanje, pa sam se ipak odlucio za ovaj "podforum". da li vam je poznato gde se u srbiji moze polagati TOEFL ispit. trazio sam neku web stranicu da se o tome informisem, ali nista nisam pronasao. tako da je svaka pomoc vrlo korisna, hvala unapred.

TOEFL je samo jedan od testova koji se polaze za studiranje u Americi. Do skoro je bio Paper-Based Test (PBT) u Beogradu, ali verujem da ce to u skorije vreme da ukinu i uvedu najnoviji - takozvani Internet-Based Test ili iBT!

U sushtini, TOEFL je smeshno lagan; ako prosechno govorish engleski, ne bi trebao da ti predstavlja problem. Nisam trenutno upucen koliko tezak ce biti iBT, ali znam da ce sigurno imati pisanje sastava (2 eseja), slushanje, gramatika i razgovor. Ali, opet kazem, ne znam kako ce sve to izgledati, jer ne poznajem nikog ko je polagao iBT. Ja sam polagao PBT, koji se sastojao od pisanje 1 eseja, slushanje, gramatike i chitanja i razumevanja (Critical Reading). Po mom nekom mishljenju, mislim da ce ovaj novi iBT biti tezi, ali ne preterano.

Drugi test zavisi koje studije zelish da odradish - ako zelish osnovne studije (takozvane "undergraduate"), onda cesh morati da polazesh SAT! Ako zelish postdiplomske, moracesh verovatno da radish GRE ili GMAT, ali o tome ne znam puno, jer ja sam upisao udergraduate studije! Tako da cu ti objasniti ukratko o SATu, koliko je to moguce ukratko.

SAT test je obavezan ako zelish da konkurishesh za sportsku stipendiju, jer zahvaljujuci tom testu ce odrediti da li ispunjavash akademske uslove koje propisuje NCAA. Vrlo je pozeljno da uradish test i ako hocesh da konkurishesh za akademsku stipendiju, jer mnogo znachi, pogotovo ako upisujesh jache fakultete (ali, o jachim fakultetima cu kasnije).

SAT se sastoji iz 3 dela - Math, Writing i Critical Reading. Novi SAT je uveden od marta 2005., tako da, ako imash neke prijatelje koji su polagali test ranije, ne mozesh da poredish njihove rezultate sa ovim novim (jeste slichan, ali ne u potpunosti isti). Test je podeljen na 10 sectiona, koji su VREMENSKI OGRANICHENI!!!!! Obrati paznju na to, jer je zongliranje sa vremenom, pored chinjenice da radish tachno, NAJVAZNIJI FAKTOR za uspeshno savladjivanje testa.
MATH deo je lagan, neshto na nivou 8. razreda nashe osnovne shkole, ali ume da bude VRLO zajebano ako ne razumesh shta se trazi! Ali, ako dobro stojish sa matematikom, ne bi trebalo da ti predstavlja problem.
WRITING deo se sastoji od gramatike, koja je vrlo, vrlo teshka! Morash da pishesh esej, koji, da bi dobio neku pristojnu ocenu, mora da ima barem 300 rechi. Imash 25 minuta to da uradish i mora biti logichki povezano, naravno, a ne da se lupetaju gluposti :) :) ;) Vezano za "WRITING", moracesh da dopunjujesh ili ispravljash gramatichke greshke u rechenici. Rechenice nisu nimalo naivne, a kad uzmesh u obzir da si vremenski ogranichen, reshenja BUKVALNO moraju sama da ti padaju na pamet pre nego shto prochitash ponudjene odgovore!
CRITICAL READING je ubedljivo najtezi deo! Morash da znash da bi trebalo da chitanjem vladash kao Amerikanac, tj. da si vec chitao neke knjige na engleskom i da mozesh da "chitash izmedju redova" sve bez problema na ENGLESKOM! U tom delu cesh imati tekst, koji moze biti ili iz nekog knjizevnog dela, ili iz nauchnog rada i tome slichno. Na osnovu tog teksta ce ti biti data pitanja na koja treba da odgovorish (ponudjeni su ti odgovori). Josh cesh imati i upotrebu rechnika, tj. data ti je rechenica i treba da umetnesh odgovarajucu rech. Zeleo bih da te upozorim da je rechnik da te zaboli glava. Postoje knjige i programi koje ovo mogu da "dobudze", tako da to nije nemoguce odraditi.

Bodovanje - svaki od 3 dela nosi po 800 poena, shto se na kraju sabira i dobija ukupni rezultat. Dakle, maksimalno je 2400 poena. Veruj mi, ja uchim engleski 13 i kusur godina i kad sam prvi put seo da radim test, bio sam krajnje zbunjen i tek sam tad skontao koliko nemam pojma. Tako da to treba shvatiti krajnje ozbiljno i zeshce prionuti na rad ako zelish da ostvarish dobre rezultate, a samim tim imash vecu mogucnost za dobijanje stipendije!!!

Ako imash ambicije da konkurishesh na jache fakultete, ili chak na "top 5", kao shto su Yale, Princeton, Harvard, MIT, Stanford - imaj sledece u vidu - SVI zele da odu tamo i chak vrhunski genijalci ne dobijaju punu stipendiju! A, svi ti fakulteti koshtaju barem 50 000$ po godini!!! Plus, ako zelish da konkurishesh na takve fakultete, moracesh da radish i dodatni, takozvani SAT Subject Test, ili SAT II. To ti je "specijalnost", ne znam, ima da se polaze fizika, matematika 2, hemija i jezici (francuski, kineski, latinski i josh neki). Mozda josh neshto, ali ne mogu da se setim!

Sve ovo ti nisam prichao da te obeshrabrim, nemoj tako da shvatish, molim te! Zelim da te uputim kroz shta cesh morati da prolazish i kakve te prepreke chekaju na tom putu. A, veruj mi, testovi su samo jedan mali deo kroz koji cesh proci. Meni je ceo proces trajao 7 meseci, do 30. marta da budem precizan, kad sam saznao da sam dobio punu stipendiju na jednom koledzu!!!

Zelim ti PUNO SRECE i tom procesu, i, ako imash neka pitanja u vezi testova ili toga slichnog, slobodno poshalji "private message".

Evo par sajtova koji ce ti sigurno koristiti:
www.collegeboard.com - oni administriraju SAT i preko njih se registrujesh za test i mozesh da vidish kad su testovi dostupni
www.ets.org - oni administriraju TOEFL, isto se tu registrujesh i vidish kad su testovi u nashoj zemlji
www.iacbg.org - International Academic Center, Belgrade, Palmoticeva 19 (to ti je u blizini Ateljea 212), oni rade pripremu za pomenute testove, fantastichni su i kao profesori i kao ljudi, oni su mi puno pomogli pri mom upisu!!!!! NJIH TOPLO PREPORUCHUJEM SVAKOME KO ZELI DA SE INFORMISHE O STUDIJAMA U AMERICI!!!!!!
www.americancorners-sam.net - "americhki kutkovi" u SCG, ima i u BGu, isto sjajni ljudi, tu imash literaturu, knjige, chasopise, filmove itsl.
www.collegeconfidential.com - na njihovom forumu se mozesh raspitivati o mogucnostima stipendija i slichno

Pogledaj i "US news" i "Princeton Review" (ne znam nijihove adrese, ali ukucaj na "Google-u", pa ce ti izbaciti), to su listovi koji rangiraju shkole, pa mozesh da pronadjesh onaj pravi.

Josh jednom, srecno, i, naravno, ako imash josh neka pitanja, baci "private message". Mada, mislim da sam dobar deo pokrio ovom porukom ;) :) :) Ako bilo ko ima neshto da pita na ovu temu, isto neka me kontaktira!!!

Pozdrav!!!

Svaka cast Dragon, ovo objashnjenje je cak i bolje nego u Medjunarodnom akademskom centru.
Bio bih ti izuzetno zahvalan ako bi me posavetovao u vezi sa mojom dilemom: dve godine studiram ekonomijju u BG-u. Medjutim, u meni se ne gasi zelja i izazov da studiram u USA, cak su sve intenzivniji. Dilema je u tome sto ne znam da li je pametno da krecem ispocetka sa st. u USA, sto bi za mene predstavljalo pravu stvar ili da cekam postdiplomske, obzirom na 2 god. zakashnjenja.

2. Nisam kandidat za prestizne, a kamoli za top 5, ali bih voleo da ipak spoznam one prave univerzitete, koji su zaista cenjeni i ugledni, da nisu neke kaubojshtine kao ovaj nash privatni Singidunum i sl. Da li me razumes, znaci ne one sa 50 000$, vec neke skromnijeg glasa, ali pravog znanja.

3. Kanadski sam drzavljanin. Interesuje me kako se kotiraju kanadski univerziteti u odnosu na USA, i za koje si ti cuo da su ok. Tamo imam vecu sansu za loan, ali nisam siguran za kvalitet.

Ako ti nije cim, bio bih ti veoma zahvalan ako bi mi razbio ove nedoumice.

Prvo, hvala za pohvalu, primicu to kao veliki kompliment :) :)
Eh, sad, shto se tiche savetovanja, moram da ti kazem da je tvoj sluchaj veoma specifichan. Recimo, znam ortakinju koja je studirala 1 godinu na ETFu, pa je odluchila da ide u Kanadu na studiranje (dala samo 1 ispit). Ali, bash 2 godine, uf... Ali, da probam da ti odgovorim:

1) Ne znam kako ide procedura za odlazak na fakultet ako si vec studirao. Mozda bi mogao i da aplicirash kao "transfer student", ali, kazem ti, ne znam ni o tome mnogo, jer mi nikad nije trebalo. Znam samo da je za transfer studente teze da dobiju stipendije.
Iskreno, ja bih na tvom mestu DOBRO seo i razmislio shta i kako. Generalno za postdiplomske, jedino shto mogu sa 100% sigurnoshcu da ti kazem je da su testovi za postdiplomske izuzetno teshki u poredjenju sa onima za undergraduate, tj. osnovne studije, jer sam imao prilike da radim par puta te postdiplomske testove i mislim da mi skoro nishta nije bilo tachno :p :) Za stipendije isto ne znam kako funkcionishe... Mozda ti ovo shto sam naveo malo pomogne, ali, za neku konkretniju informaciju, morao bi da pitash neke struchnije ljude (mozesh i one iz Centra).
Ako se, pak, mislish za undergraduate studije, da sam na tvom mestu, ja bih se OBAVEZNO raspitao oko sledecih stvari:
a) Da li ce ti praviti problem pri upisivanju, poshto si vec studirao 2 godine na fakultetu ovde i kako bi to moglo da utiche na dobijanje stipendije?
b) Ko bi mogao da ti pishe pisma preporuke (poshto neki fakulteti zahtevaju preporuke), tj. da li to moraju iskljuchivo profesori iz srednje ili ce moci neko od profi sa Ekonomskog faxa?
c) Da li bi mogao da se upishesh kao "transfer student" i kako ce ti tretirati te 2 godine koje si odradio ovde u SAD-u? (pitaj ih za dokumentaciju koja bi ti trebala)

2) Za rangiranje fakulteta postoji FANTASTICHNA knjiga u izdanju Princeton Reviewa koja se zove "The Best 351 Colleges" (mislim da se novija edicija iz 2006. zove "The Best 361 Colleges"). U svakom sluchaju, idi na sajt www.princetonreview.com, pa naruchi knjigu preko Interneta (mislim da je oko 20$), ili idi uhvati neko popodne i obidji Medjunarodni akademski centar (oni 100% imaju) ili American Corner u Svetozara Markovica 23 (mislim da i oni imaju). Knjiga rangira najboljih 7% fakulteta u SAD-u, imash ocene profesorskog kadra, zivota na kampusu, ma, sve shto treba da znash. Verujem da ista izdavachka kuca pravi izdanja za postdiplomske studije, pogledaj!

3) Ako si kanadski drzavljanin, imash OGROMNE shanse ne samo za loan u Kanadi, nego i za stipendije. Kanadski univerziteti, za razliku od SAD-a, skoro i ne nude stipendije stranim drzavljanima. Kanadski univerziteti su mnogo jefitiniji od onih u SAD-u, a ne zaostaju puno za kvalitetom. Ja imam rodjaka koji studira na McGill Univerzitetu u Montrealu i fakultet je vrlo visoko rangiran u Kanadi, a bogami i u SAD-u. Znam da barem njegov univerzitet usko saradjuje sa SAD-om i da ce, ako osvoje neko od prvih 10 mesta na takmichenju iz inzinjerstva (nemam pojma, imao je neki projekat sa ortacima sa faxa), idu na izlozbu u Washington DC! Koliko su meni prichali, mnogi Amerikanci se chak odluchuju da idu na fakultete u Kanadi, iz prostog razloga shto su mnogo jeftiniji.

UPAMTI OVO - ako se odluchish da studirash u SAD-u, bicesh tretiran kao "international student", shto u prevodu znachi da ti odredjen broj stipendija nece biti dostupna uopshte. Chak na nekim fakultetima necesh imati ni pravo da konkurishesh za iste. Tako da, pre nego shto se odluchish za neki fakultet, OBAVEZNO pogledaj da li daju stipendije strancima! Ako ne pishe na sajtu, kontaktiraj admissions office! Svi su vrlo ljubazni i odgovaraju kroz 3 radna dana maksimum. Ti si "definisan" kao "non-eligible non-resident", poshto na nekim sajtovima stoji: "Scholarships are only available for US resident or eligible non-residents", chisto da te to ne zbuni. Mada, svejedno, ako u neshto nisi siguran (pa chak i ovo shto sam ja naveo!!!!), KONTAKTIRAJ, PITAJ I RAZJASNI!!!! Veruj mi, dobra komunikacija je 50% odradjenog posla.

Josh jednom bih ti napomenuo da se dobro raspitash pre nego shto krenesh u "lov" i da, isto tako, dobro razmislish! Internet, knjige, bibioteke, sve je u opticaju. Mozda sam malo dosadan sa ovim, ali, zaista ti najiskrenije preporuchujem savetovanje kod ljudi u Akademskom centru, jer sam ja, pored toga shto mi je to bila "baza informacija", zahvaljujuci njima, dobio punu stipendiju za fakultet u SADu i spremni su svima da, koliko je u njihovoj moci, izadju u susret.

Nadam se da sam ti malo pomogao mojim odgovorima. Ako imash josh neka pitanja, slobodno postavi, potrudicu se da ti odgovorim u shto kracem roku (sad me trenutno cima shkola, ostalo mi josh par predmeta, tako da, nemoj da se iznenadish ako ne budem mogao odmah)!
Pozdrav, prijatelju, i uzivaj!

DragonFly, hvala na podrobnom objašnjenju :) ipak, ukoliko nije problem, pošalji mi svoj e-mail, kako bih mogla da te kontaktiram. Sada završavam 3. godinu srednje škole, i planiram da studiram u Americi, ukoliko dobijem stipendiju. Pa bi mi dobro došlo što više informacija o tome...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back