To je Srbija!

OnlyYourShadow

Ističe se
Poruka
2.477
Srbija je siromasna zemlja, i ljudi su ovde generalno siromasni.

Postoje narodi koji su jos siromasniji od nas. Navescu Arape kao primer. Medjutim, oni opet nisu tako nezadovoljni, nisu nepristupacni, klasno odvojeni, kao sto smo to mi.

Oni rade sve sto stignu, mi ne zelimo da radimo, jer nema posla!

Kod nas je sramota kupovati jeftino, kod njih je sramota kupovati to sto mi kupujemo, znajuci da ima mnogo bitnijih stvari u zivotu.

Sta je nas navelo da toliko budemo povrsni, toliko nesvesni sebe, toliko arogantni...
Da li Zapad i njihovi standardi? Da li mozda cinjenica da smo nekad bolje ziveli?

Zasto su ljudi u Srbiji toliko izopaceno nesrecni?

Postoje narodi koji su jos siromasniji od nas. Navescu Arape kao primer. Medjutim, oni opet nisu tako nezadovoljni, nisu nepristupacni, klasno odvojeni, kao sto smo to mi.

Kod nas je sramota kupovati jeftino, kod njih je sramota kupovati to sto mi kupujemo, znajuci da ima mnogo bitnijih stvari u zivotu.

Sta je nas navelo da toliko budemo povrsni, toliko nesvesni sebe, toliko arogantni...
Da li Zapad i njihovi standardi? Da li mozda cinjenica da smo nekad bolje ziveli?

Neke arapske drzave su medju najbogatijima na svetu. UAE,Saudijska Arabija,Katar,Kuvajt (najaca im je valuta na svetu). I Irak bi bio dobrostojeca zemlja da ih nije zadesila takva politicka situacija.

Užasna generalizacija sa gomilom stereotipa...

Ako uzmemo kao primer Mongoliju ili Tibet gde je "standard" stvarno gori od našeg, kod njih ljudi pretežno teže oslobađanju ega i uživanju u dubljim stvarima na koje se u životu nailazi od želje za posedovanje novca i velikog kapitala a na zapadu, pa i kod nas, se čovek i sve čovekove vrednosti procenjuju novcem i po tome da li si u nečemu otišao dalje i više nego neko drugi - što veći ego to veća šansa za uspeh i preticanje drugih. U tkz. siromašnijim državama su ljudi više okrenuti sebi a manje takmičenju sa drugima.

Mi se divimo ljudima koji teže ka vrhu u svakoj oblasti a oni se dive čoveku koji teži odbacivanju svog ega.

Postavila si dosta pitanja. Arogantnost kod nas je nastala usled pola veka takozvanog komunizma tj. totalitarizma gde su svi radili koliko su želeli a uzimali koliko su hteli, bar oni pametniji a kasnije su se i ostali opametili pa svi počeli da grabe gde stignu jer im je to država dopuštala.

Nemojmo da se zavaravamo da su naši preci živeli bolje od nas.

Ako uzmemo kao primer Mongoliju ili Tibet gde je "standard" stvarno gori od našeg, kod njih ljudi pretežno teže oslobađanju ega i uživanju u dubljim stvarima na koje se u životu nailazi od želje za posedovanje novca i velikog kapitala a na zapadu, pa i kod nas, se čovek i sve čovekove vrednosti procenjuju novcem i po tome da li si u nečemu otišao dalje i više nego neko drugi - što veći ego to veća šansa za uspeh i preticanje drugih. U tkz. siromašnijim državama su ljudi više okrenuti sebi a manje takmičenju sa drugima.

Mi se divimo ljudima koji teže ka vrhu u svakoj oblasti a oni se dive čoveku koji teži odbacivanju svog ega.

Postavila si dosta pitanja. Arogantnost kod nas je nastala usled pola veka takozvanog komunizma tj. totalitarizma gde su svi radili koliko su želeli a uzimali koliko su hteli, bar oni pametniji a kasnije su se i ostali opametili pa svi počeli da grabe gde stignu jer im je to država dopuštala.

Nemojmo da se zavaravamo da su naši preci živeli bolje od nas.

Dakle... ima na sve ovo neki uticaj to sto smo ziveli bolje ranije. Da. Ne znam kako je bilo za vreme Tita, ali znam da stariji uvek pricaju da je bilo bolje. Politicka strana bi bila da su tad jos napravljeni koraci, koji su se sad manifestovali, ali nisam htela da tema ide u tom smeru, zato je i stavih u Psihologiju.

Cinjenica je da svaciji zivot ovde jeste preokupiran brigama. Kako ce prehraniti porodicu, kako ce zavrsiti fakultet, sta ce biti, ako ne nadje posao.
Kod njih ljudi rade za dzabe, pa ako dobiju baskis, dobiju.

Kod nas niko nece da radi za dzabe sto je sasvim logicno. Kod nas se frka pravi, ukoliko si placen manje nego neki drugi u tvojoj struci.

Nisam imao nameru da idem u politiku. Za vreme Tita je ljudima bilo stvarno bolje jer nisu morali da rade skoro ništa a živeli su skoro kao na zapadu ali prividno jer je to sve moglo zbog podizanja kredita. Ali to nije znak da je bilo bolje.
Nama može da bude bolje ali nikad u istoriji nam nije bilo stvarno dobro kao što se to u mašti zamišlja.

Ovde je društvo zapadnjačkog karaktera ali psihološki i dalje imamo Titoističku kolektivnu svest što se tiče nerada i Miloševićevsku po pitanju odnosa prema državi i ljudima.

Ovde nije reč o politici nego dugotrajnom uticaju politike na kolektivnu psihu naroda, to se ne može izbeći. :)

Jer drze neki nevidljivi nivo!? neka vrsta perfekcije iako se nema komsinici treba pokazati da se ima, nemam pojma!

Nisam imao nameru da idem u politiku. Za vreme Tita je ljudima bilo stvarno bolje jer nisu morali da rade skoro ništa a živeli su skoro kao na zapadu ali prividno jer je to sve moglo zbog podizanja kredita. Ali to nije znak da je bilo bolje.
Nama može da bude bolje ali nikad u istoriji nam nije bilo stvarno dobro kao što se to u mašti zamišlja.

Ovde je društvo zapadnjačkog karaktera ali psihološki i dalje imamo Titoističku kolektivnu svest što se tiče nerada i Miloševićevsku po pitanju odnosa prema državi i ljudima.

Ovde nije reč o politici nego dugotrajnom uticaju politike na kolektivnu psihu naroda, to se ne može izbeći. :)

Mozda zato sto imamo laznu predstavu o tome kako je "tamo napolju", "preko", i tu se pravi paralela. Opet, podrzavam onog ko ode napolje, ne zato sto i sama smatram da je bolje, nego zato sto je to dokaz da mu je stalo da ipak nesto uradi od sebe. E sad... greska je sto opet imamo taj kompleks vise vrednosti, pa ocekujemo da se nece krenuti od nule tamo napolju, nego lovimo "polozaje sa reputacijom".

Kod nas je politika ona koja vodi sve, i svako danas hoce da se bavi politikom. U sustini, manjkamo za kvalifikovanom radnom snagom, verovatno da i to ima i te kakav uticaj na celu situaciju. Mizeran je broj visokoobrazovanih, 10 procenata uopste ne zna da pise... a svi zelimo posao.

Back