To bratko

Poruka
4.286
Mađarski premijer Viktor Orban ponovo je u četvrtak odbacio kritike Francuske i Nemačke zbog spornog zakona o medijima i dodao da će on biti promenjen samo ako i druge evropske zemlje isto urade sa svojim zakonima.

"Nije na Francuzima ili Nemcima" da sude o usklađenosti nacionalnog zakona sa pravilima Evropske unije već na Evropskoj komisiji, rekao je Orban u razgovoru sa stranim novinarima u Budimpešti povodom početka mađarskog šestomesečnog predsedavanja EU. Orban je dodao da će Mađarska "prihvatiti svaku proceduru koju pokrene EU jer je deo Unije".

"Mi smo deo EU, to su pravila igre. Mađarska će prihvatiti svaku inicijativu koju inicira EU", rekao je Orban, čija je zemlja preuzela šestomesečno predsedanje Evropskom unijom, prenosi Reuters "Međutim, najvažniji princip u Evropi je nediskriminacija", rekao je Orban i ocenio da je mađarski zakon o medijima sličan medijskim zakonima u većini evropskih zemalja.

Orban kaže da ne može zamisliti situaciju da Mađarima bude rečeno da promene određen aspekt svog zakona, a da taj isti aspekt ne mora da bude izmenjen u zakonima ostalih zemalja.

"Smatram da je način na koji su reagovale francuska i nemačka vlada u ovoj raspravi preuranjen i beskoristan", rekao je mađarski premijer. Orban je izrazio zadovoljstvo što je, kako je kazao, nemačka vlada ublažila kritike u odnosu na prve reakcije početkom decembra. "Isto očekujem i od francuske vlade", dodao je on.

"Ne sećam se da je Mađarska ikada kritikovala francuski zakon o medijima", rekao je Orban i dodao da Mađarska za razliku od Francuske nema zakon koji predviđa da vlada ima pravo da imenuje predsednika javne televizije.

"I nikada nisam rekao da je reč o antidemokratskom zakonu", kazao je Orban.

Evropska komisija zatražila je od Budimpešte "objašnjenje" za zakon o medijima, a Francuska i Nemačka su zatražile njegove izmene zato što nije u skladu sa idejom o slobodi štampe. Ministar vanjskih poslova Luksemburga je zbog ovog zakona prošlog meseca otvoreno postavio pitanje da li je Mađarska dostojna da vodi EU.

Novi mađarski zakon o medijima koji je stupio na snagu 1. januara, predviđa kazne do 730.000 evra za televizijske stanice koje bi se "ogrešile o javni interes, javni red i moral", a blaže kazne su predviđene za druge vrste medija, dok su novinari dužni da vlastima obelodane svoje izvore kad je reč o "pitanjima od nacionalne bezbednosti". Zakon omogućava telu koje se sastoji uglavnom od funkcionera Orbanove stranke Fides da nadziru javne i privatne medije uključujući internet i određuju kaznu u slučaju spornih tekstova o prilikama u Mađarskoj.

http://www.e-novine.com/svet/svet-vesti/43702-Maarski-premijer-otvorenom-konfliktu.html
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.