TITULE

ariela

Aktivan član
Poruka
1.483
Ne znam gde bi bilo pogodnije mesto nego ovde da malo procaskamo na temu sta znace titule koje su uz ime i prezime i da li iza njih stvarno stoje ljudi koji su ih zasluzili...moje razmisljanje o tome svodi se na doktorsku titulu konkretno ko sve ispred svog imena ima on dr i koliko ko to koristi po dobru ili zloupotrebljava...Ja sam zdravstveni radnik konkretno medicinska sestra i rendgen tehnicar i moje ambicije nisu bile svojevremeno vece pa sam na tim poslovima povremeno radila...Radeci jedno vreme na klinici nebitno gde osim da je Bgd primetila sam (cast izuzecima naravno) da mnoge persone preko tata i mama dobise te dr titule a da sa medicinom pojma nemaju sto se sto puta moglo videti...Znam sada da ce me mnogi napasti tvrdeci da je medicina jedini fakultet gde nikakve veze ne mogu da rade ali morate priznati da su vas pojedine kolege debelo izblamirale u mnogo slucajeva a da ne govorimo o uobrazenosti mladih tek svrsenih lekara koji iako nemaju uopste iskustva govore o nekim bolestima kao da ih imaju u malom prstu....Divim se naravno mnogim nasim vrhunskim lekarima kojih ima puno i koji bi mogli da svuda u svetu obavljaju svoj posao casno i sa puno vise znannja i iskustva od ovih ovde na zapadu ali moram opet da naglasim da me nadobudnost mladih doktora posebno iritira koji kada okace to cuveno dr ispred imena misle da su popili svu pamet ovog sveta....O cemu pricam najbolje ce razumeti oni koji su na svojoj kozi osetili koliko to moze da bude odvratno :roll:

E stvarno... znas li kako se dobija titula?? Uradis rad a nosis ga da te savjetuju i da te vode isti oni koji ne znaju nista... posle dodjes da ga branis a oni te pitaju: ovaj viski... a jeli ovo skotski?? hahaaa Ajde, dacemo ti tu titulu, moramo ic kuci da gledamo utakmicu! Bar se tako radi u CG

Pozdrav

Neko preko ledja , neko preko stolice , neko preko tate....

Uzmesh ashov i ispravljas krivu drinu.

Ja bih ipak sacekao da mogu da kupim kamione i bagere.I tek onda pravio taktiku....

Tuzni_patak:

Ja bih ipak sacekao da mogu da kupim kamione i bagere.I tek onda pravio taktiku....
Cista filosofija!?Logicki razvijena misao i direktan odgovor!??Cestitam!

Hektor:
Tuzni_patak:

Nisu svi kupili svoju diplomu...Preko 90% studenata koji završe Medicinu, Farmaciju, Stomamatologiju, IPAK pošteno steknu svoje osnovno akademsko zvanje, kao i kasnije stručno i naučno usavršavanje! Tako da apsolutno netreba i nesmije se zarad tih 10% prozivati onih 90%!
Uostalom, to se docnije samo po sebi vidi!
Pozz, dipl.ph.spec

analiticar:
Hektor:
Tuzni_patak:

Nisu svi kupili svoju diplomu...Preko 90% studenata koji završe Medicinu, Farmaciju, Stomamatologiju, IPAK pošteno steknu svoje osnovno akademsko zvanje, kao i kasnije stručno i naučno usavršavanje! Tako da apsolutno netreba i nesmije se zarad tih 10% prozivati onih 90%!
Uostalom, to se docnije samo po sebi vidi!
Pozz, dipl.ph.spec
Ja sam i naglasila cast izuzecima i izvinjavam se ako sam uvredila one koji su na castan nacin dosli do diplome..ali mislim da upravo zbog tih deset posto stradaju svi oni koji su kazem casno stekli svoje znanje...Jer dobar glas se daleko cuje a los jos dalje....

Interesantno kako se "Dr" vezuje iskljucivo za lekare. U zemlji u kojoj zivim (Nemacka) lekar ima pravo na "Dr" isljucivo kad doktorira, isto kao i u bilo kojoj drugoj profesiji. Zato kod nas ima onog kilometarskog redjanja titula tipa recimo mr dr sci...koji je zapravo magistar nauka ali i doktor po osnovom zanimanju (?!) a koji ce mozda jednom postati de sci dr... itd.
Takodje mislim da u anglosaksonskim zemljama gde rec "doctor" oznacava lekara (krace od "medical doctor") takodje nema pisanja Dr pre doktoriranja, ali tu me nemojte drzati za rec posto oni imaju i skracenicu PhD koja se odnosi na akademski stepen, paralelno sa Dr koje oznacava "doctorate".

A pravih doktora (nauka) naravno ima i u drugim profesijama...

Back