Tips from Plant - saveti i trikovi

• Začetnik teme Začetnik teme Plant
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Plant

Veoma poznat
Poruka
11.390
Ima jedna tema za pomoć biljkama, kada se jave problemi (bolesti i štetočine),
a ovo je jedna tema za biljke koje (još) nisu u problemu, ali iskusno oko će prepoznati da je problem na vidiku.

daklem, biljke javljaju da nešto ne štima:

na primer:

jedna od ove četiri Surfinije je žedna - koja ?

IMG_20250405_101443.jpg
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
I jedno teže pitanje:
IMG_20250405_101511.jpg

Zašto su ovoj Surfiniji potamnele grane ? (kao ljubičasti preliv na granama i pomalo na lišću ) Je li to opasno po njeno zdravlje ?​

Poslednja izmena:
Na prvoj slici nedostaje vode. Druga slika previse vode i mozda manjak sunca.
Samo je jedna žedna od 4 surfinije na prvoj slici (ima ih 4 i jedna je žedna)
Na drugoj (je drugi problem) slici su tamne grane.
------------------------------------------------------------
------------------------------------
a evo i treće pitanje:
Novi mali listići su svetlije boje ? Zašto ?
IMG_20250405_103428.jpg
I treba li joj nešto ?

3. Treba pojačano gvožđe čim krenu listovi da blede. Surfinije se puno zalivaju (i po dva puta dnevno, ako je vruće ili su u manjoj saksiji ) i velike su izjelice hraniva, naročito gvožđa.
2. Grane su tamne jer je biljka ozebla,.. proći će je . ( može malo infuzije - hrane preko lista),
a za prvo pitanje bih sačekao da se javi @Pinocchio jer ih je imala prošle sezone.
---------------------------------------------------------------------------
Za danas /na blag dan/ imam lakše pitanje:
Ovo mi se jako sviđa,
moglo bi to na sunce (prema jugu) ?

1743917162529.png

3. Treba pojačano gvožđe čim krenu listovi da blede. Surfinije se puno zalivaju (i po dva puta dnevno, ako je vruće ili su u manjoj saksiji ) i velike su izjelice hraniva, naročito gvožđa.
2. Grane su tamne jer je biljka ozebla,.. proći će je . ( može malo infuzije - hrane preko lista),
a za prvo pitanje bih sačekao da se javi @Pinocchio jer ih je imala prošle sezone.
---------------------------------------------------------------------------
Za danas /na blag dan/ imam lakše pitanje:
Ovo mi se jako sviđa,
moglo bi to na sunce (prema jugu) ?

Pogledajte prilog 1710188
Da, imala sam ih i planiram i ove sezone.
Setio si se.
Imali smo kojekakvih problema pa i te vaškice. Primetila sam da im nije prijalo folijarno đubrenje.

Ova gore kombonacija sa Asterom je lepa. Gajila sam ga žbuniće, kao leja u nizu, neobičan mi je u ovoj kombinaciji. Ne znam šta je ovo ljubičasto sitno.
.

Ta ljubičasto- plava je Lobelija (puzava, mada može i ona biti "u žbuniće") i vrlo je retka kod naših uzgajivača jer joj ne odgovara naša klima - Ona voli Englesku klimu ( umerenija klima sa manjom razlikom u noćnoj i dnevnoj temperaturi, sa puno vlage u vazduhu i bez ekstremno toplih ili hladnih 'talasa', jer ih more i Golfska struja čuvaju od ekstemuma).
Ona je problematična u ovoj kombinaciji - zbog nje ova kombinacija nije za južnu ekspoziciju.

Poslednja izmena:
Imali smo kojekakvih problema pa i te vaškice. Primetila sam da im nije prijalo folijarno đubrenje.
Vaškica će biti i ove godine (verovatno će već biti njihovih jaja sa kupljenom biljkom, one vole vlažno i toplo vreme - kao u plasteniku gde su gajene). One čekaju takvo vreme da se izlegu. Javim čim se pojave,.. ja ću ih najpre videti.

1. Da im ne prija folijarno đubrenje je odlična primedba ,.. jer imaju dlakave listove, pa se đubrivo zadržava dugo ( kapi - mikro.kapi u tim dlačicama) što pogoduje razvoju gljivica bolesti.
U svim udžbenicima za prihranu piše da folijarnu prihranu vole samo biljke glatkih listova.
Voda na listovima bi se trebala osušiti za najviše dva sata.

pitanje za danas:
1. Kada je onda, najbolje prskati te biljke (sa dlakavim listovima) - u koje doba dana, pa da se i njima voda u dlačicama osuši za dva sata (ili manje) ?

***( na prvoj slici - sa 4 survinije, žedna je ona desno,- ima malo opuštene listove)

Ne znam zašto, možda sam i pročitala negde da im prija takav način prihrane sli sam se očigledno zeznula.

pitanje za danas:
1. Kada je onda, najbolje prskati te biljke (sa dlakavim listovima) - u koje doba dana, pa da se i njima voda u dlačicama osuši za dva sata (ili manje) ?
Predveče? Sunce zalazi, a i dalje je dovoljno toplo da bi se voda osušila/isparila?

Ima jedna tema za pomoć biljkama, kada se jave problemi (bolesti i štetočine),
a ovo je jedna tema za biljke koje (još) nisu u problemu, ali iskusno oko će prepoznati da je problem na vidiku.

daklem, biljke javljaju da nešto ne štima:

na primer:

jedna od ove četiri Surfinije je žedna - koja ?

Pogledajte prilog 1709635
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
I jedno teže pitanje:
Pogledajte prilog 1709636

Zašto su ovoj Surfiniji potamnele grane ? (kao ljubičasti preliv na granama i pomalo na lišću ) Je li to opasno po njeno zdravlje ?​
Predivna tema!
:heart:

Vaškica će biti i ove godine (verovatno će već biti njihovih jaja sa kupljenom biljkom, one vole vlažno i toplo vreme - kao u plasteniku gde su gajene). One čekaju takvo vreme da se izlegu. Javim čim se pojave,.. ja ću ih najpre videti.

1. Da im ne prija folijarno đubrenje je odlična primedba ,.. jer imaju dlakave listove, pa se đubrivo zadržava dugo ( kapi - mikro.kapi u tim dlačicama) što pogoduje razvoju gljivica bolesti.
U svim udžbenicima za prihranu piše da folijarnu prihranu vole samo biljke glatkih listova.
Voda na listovima bi se trebala osušiti za najviše dva sata.

pitanje za danas:

***( na prvoj slici - sa 4 survinije, žedna je ona desno,- ima malo opuštene listove)
Prepisujem od @Pinocchio
Rano ujutru ili predvece?

Prepisujem od @Pinocchio
Rano ujutru ili predvece?
Savršen odgovor :heart: :heart: :heart: u najužoj si konkurenciji za mog asistenta.
e sad malo u dubioze,.. sa čim se prska predveče (uveče) a sa čim rano ujutru?
od špecija nudim:
Fungicide (protiv gljivica bolesti),
Insekticide ( piretroide na prvom mestu) protiv napasti štetočina - insekata, vaški itd..
i tečna đubriva za prihranu preko listova.

Savršen odgovor :heart: :heart: :heart: u najužoj si konkurenciji za mog asistenta.
e sad malo u dubioze,.. sa čim se prska predveče (uveče) a sa čim rano ujutru?
od špecija nudim:
Fungicide (protiv gljivica bolesti),
Insekticide ( piretroide na prvom mestu) protiv napasti štetočina - insekata, vaški itd..
i tečna đubriva za prihranu preko listova.
Kome je postavljeno pitanje?

Obnovicu gradivo, svecano obecavam. :lol:
Pa, naravno,.. mada ovo što ja ovde pišem ćeš pre naći u knjigama nego na Net-u :) .
Otrovi - insekticidi - škode i biljkama (a opasni su i za ljude) pa je potrebno da se čim pre razgrade u neškodljive sastojke... zato je većina klasičnih insekticida ( protiv insekata) na bazi Piretrina (aktivna materija) . to su PIRETROIDI.
Oni se raspadaju na suncu,... sa njima je bolje prskati predveče da duže deluju.
..............................
Sa prihranom preko lista (folijarna đubriva) se prska ujutru, jer će ih biljka lako usvojiti (prolaze u listove - u ćelije biljaka) i putem fotosinteze "svariti".
sa prihranom preko lista se prska ujutru, kada se očekuje lep sunčan dan.
--------------- sa fungicidima - ako puno štete biljkama - opet je bolje uveče, ako su sistemici (zatruju celu biljku) onda ujutru - u koktelu sa folijarnim đubrivom (da ih biljka lakše podnese).

Za danas:
Kada je bolje zalivanje - ujutru, ili uveče ?

I jedan trik: Poručili ste biljku iz nekog rasadnika, i stigla je za dva dana - Šta se prvo radi sa takvom, dehidriranom biljkom? - da bi se podigla .
1744265276889.png

Poslednja izmena:

Back