Tipovi Covid-19 vakcine

Sensei

Master
Moderator
Poruka
93.397
Trenutno su na tržištu (SAD) dve vrste COVID-19 vakcina. Vakcine Moderna i Fajzer koriste messenger RNK (mRNA) tehnologiju koja je uporedjivana sa "softverskom ažuriranjem" za vaše telo. To su, u stvari, genske terapije, a ne vakcinacija.

Etiketiranjem kao vakcina, vlada krši 15 američkih kodeksa 41 Zakona o Federalnoj trgovinskoj komisiji 1,2 koji diktira šta smete, a šta ne smete da uradite da promovišete zdravstveni proizvod ili uslugu.

Ono što je korišćeno za rutinsko odbijanje alternativnih zdravstvenih radnika i kompanija sada je žestoko zanemareno jer farmaceutske kompanije proizvode i distribuiraju injekcije genske terapije bez dokazanih rezultata. FTC piše:

"Nezakonito je po FTC aktu, 15 U.S.C. ~ 41 et seq., reklamirati da proizvod ili usluga mogu sprečiti, lečiti ili izlečiti ljudske bolesti ukoliko ne posedujete kompetentne i pouzdane naučne dokaze, uključujući, kada su odgovarajuće, dobro kontrolisane ljudske kliničke studije, potkrepljujući da su tvrdnje istinite u vreme kada su iznete."

Isto se može govoriti i o vakcinama koje su proizveli Johnson & Johnson i AstraZeneca, obe koriste konvencionalniju tehnologiju u razvoju svojih vakcina. Dok Moderna i Fajzer koriste MRNA, Johnson & Johnson i AstraZeneca vakcine koriste modifikovani adenovirus koji nosi genetski materijal iz SARS-CoV-2.

Mnogi dugoročni efekti genetskih terapija MRNA neće biti očigledni nekoliko godina, ali izgleda da obe konvencionalnije vakcine nose neposredan rizik od retkih krvnih ugrušaka.

evo od pre dva dana koliko ima vakcina u opticaju

Image1.jpg

faza 1 - tek počelo testiranje
faza 2 - prošireno testiranje
faza 3 - testiranje širokih razmera
Autorizovane - u početnoj fazi ili limitiranoj upotrebi
Odobrene - odobrene za punu upotrebu
Odbačene - odbačene nakon testiranja

Vodeće vakcine
Programer
Kako radi
FazaStatus
Pfizer-BioNTechmRNA
2,3
Odobreno u nekoliko zemalja.
Hitna upotreba u SAD-u, EU-u i drugim zemljama.
ModernamRNA
3
Odobreno u Švajcarskoj.
GamaleyaAd26, Ad5
3
Rana upotreba u Rusiji.
Hitna upotreba u drugim zemljama.
Oxford-AstraZenecaChAdOx1
2,3
Odobreno u Brazilu. Prestala se koristiti u Danskoj.
Hitna upotreba u Velikoj Britaniji, EU i drugim zemljama.
CanSinoAd5
3
Odobreno u Kini.
Johnson & JohnsonAd26
3
Pauzirano u nekim državama i zemljama.
Vector InstituteProteini
3
Rana upotreba u Rusiji. Odobreno u Turkmenistanu.
NovavaxProteini
3
SinopharmNeaktivan
3
Odobreno u Kini, UAE, Bahrein.
SinovacNeaktivan
3
Odobreno u Kini.
Sinopharm-WuhanNeaktivan
3
Odobreno u Kini.
Ograničena upotreba u UAE
Bharat BiotechNeaktivan
3
Hitna upotreba u Indiji i drugim zemljama.

opis za Ad26, Ad5 (Gamaleja, J$J)

Komad Koronavirusa

Virus SARS-CoV-2 je protkan proteinima koje koristi za ulazak u ljudske ćelije. Ovi takozvani proteini sa šiljcima čine primamljivu metu za potencijalne vakcine i tretmane.
Image2.jpg

Vakcina "Džonson & Džonson" zasnovana je na genetskim instrukcijama virusa za izgradnju proteina šiljaka. Međutim, za razliku od vakcina Fajzer-BioNTech i Moderna, koje skladište uputstva u jednokratnoj RNK, vakcina Johnson & Johnson koristi dnk sa dvostrukim pramenovima.

evo od pre dva dana koliko ima vakcina u opticaju

Pogledajte prilog 916579

faza 1 - tek počelo testiranje
faza 2 - prošireno testiranje
faza 3 - testiranje širokih razmera
Autorizovane - u početnoj fazi ili limitiranoj upotrebi
Odobrene - odobrene za punu upotrebu
Odbačene - odbačene nakon testiranja
Ovaj deo me zanima. Ima 8 vakcina koje su odobrene. Koje su tačno te vakcine?

Recimo za Fajzer stoji da je u fazi 3 ispitivanja, odobrena u nekoliko zemalja a u SAD i ostalim zemljama "samo u hitnim slučajevima".
Moderna odobrena u Švajcarskoj a u ostalim zemljama "samo u hitnim slučajevima".
Sputnik V ' faza 3 , rano korišćenje u Rusiji u ostalim zemljama "samo u hitnim slučajevima".
AstraZeneca, faza 3, odobrena u Brazilu, u ostalim zemljama "samo u hitnim slučajevima".
CanSinBio, faza 3, odobrena u kini u ostalim zemljama "samo u hitnim slučajevima".
Johnson/Johnsonm faza 3, "samo u hitnim slučajevima".
Vektor odobrena u Turkmenistanu, rana upotreba u Rusiji
Sinofarm odobrena u Kini, Bahranu io UAE u ostalim zemljama "samo u hitnim slučajevima"
Sinovac odobrena u Kini u ostalim zemljama "samo u hitnim slučajevima"

Čekaj! Sad mi ništa nije jasno. Temu si započeo rečenicom "Trenutno su na tržištu dve vrste COVID-19 vakcina".

Onda daješ ovu sliku:

Tu vidim da je odobreno osam vakcina.
A postoji i 27 vakcina koje su u trećoj fazi testiranja.
U onoj dole tabeli, skoro sve vakcine su u 3.fazi testiranja. Neke u 2.i 3.

I kako ti sad to shvataš?
Po tebi, kad bi trebalo da se završe ta testiranja, kad se toliki svet već vakcinisao?

Prilozi

• 1619899263976.png
    1619899263976.png
    142 KB · Pregleda: 5
  • 1619899264934.png
    1619899264934.png
    142 KB · Pregleda: 4
Čekaj! Sad mi ništa nije jasno. Temu si započeo rečenicom "Trenutno su na tržištu dve vrste COVID-19 vakcina".

Onda daješ ovu sliku:

Tu vidim da je odobreno osam vakcina.
A postoji i 27 vakcina koje su u trećoj fazi testiranja.
U onoj dole tabeli, skoro sve vakcine su u 3.fazi testiranja. Neke u 2.i 3.

I kako ti sad to shvataš?
Po tebi, kad bi trebalo da se završe ta testiranja, kad se toliki svet već vakcinisao?
Postoje dve vrste/tipa vakcina bazirano na tehnoligiji koju koriste. Postoje i neke podvrste, ali dve su osnovne. Tako kažu stručnjaci.

Sve ukupno se trenutno testiraju u raznim fazama oko 90 različitih vakcina. Od svega toga su 8 potpuno odobrene barem u jednoj zemlji a dodatnih 6 autoriizovane za limitiranu upotrebu ili kao "rana upotreba".

Tako prijavljuju u svetu.

Ja vidim da de fakto ni jedna vakcina nije prošla dalje od faze 3 testiranja i osim Moderne u Švajcarskoj ni jedna nije potpuno odobrena u zapadnom svetu.
Iznosim samo informacije na koje nailazim.

Ne dve, nego tri: mRNK, vektorske i vakcine napravljene od inaktivisanog virusa.
I sve tri, manje-više rade posao.
Trenutno ni jedna vakcina protiv COVID 19 nije prošla treću fazu testiranja, jer se ta faza radi godinama, a situacija je takva da mi ne možemo čekati toliko godina da prođe. Osim toga, treća faza se ne radi sama od sebe, već smo svi sada uključeni u taj proces. Prva faza je bila utvrđivanje bezbednosti i efikasnosti vakcine, rađena je pod strogo kontrolisanim uslovima na malom broju zdravih dobrovoljaca. Druga faza služi za utvrđivanje optimalne doze, i obuhvatila je veliku grupu ljudi, oko 30-40.000, od kojih su polovina dobili vakcinu, a druga polovina je dobila placebo. Treća faza traje dugo i u njoj učestvuju milioni i milioni ljudi.
Eto, i ja iznosim informacije.

Ne dve, nego tri: mRNK, vektorske i vakcine napravljene od inaktivisanog virusa.
I sve tri, manje-više rade posao.
Trenutno ni jedna vakcina protiv COVID 19 nije prošla treću fazu testiranja, jer se ta faza radi godinama, a situacija je takva da mi ne možemo čekati toliko godina da prođe. Osim toga, treća faza se ne radi sama od sebe, već smo svi sada uključeni u taj proces. Prva faza je bila utvrđivanje bezbednosti i efikasnosti vakcine, rađena je pod strogo kontrolisanim uslovima na malom broju zdravih dobrovoljaca. Druga faza služi za utvrđivanje optimalne doze, i obuhvatila je veliku grupu ljudi, oko 30-40.000, od kojih su polovina dobili vakcinu, a druga polovina je dobila placebo. Treća faza traje dugo i u njoj učestvuju milioni i milioni ljudi.
Eto, i ja iznosim informacije.
to i jeste u duhu foruma da iznosimo iskustva, mišljenja i informacije na koje nailazimo

Ono što je korišćeno za rutinsko gušenje alternativnih zdravstvenih radnika i kompanija sada je žestoko zanemareno jer farmaceutske kompanije proizvode i distribuiraju injekcije genske terapije bez dokazanih rezultata. FTC piše:

Isto se može govoriti i o vakcinama koje su proizveli Johnson & Johnson4 i AstraZeneca, obe koriste konvencionalniju tehnologiju u razvoju svojih vakcina. Dok Moderna i Fajzer koriste MRNA, Johnson & Johnson i AstraZeneca vakcine koriste modifikovani adenovirus koji nosi genetski materijal iz SARS-CoV-2.

Mnogi dugoročni efekti genetskih terapija MRNA neće biti očigledni nekoliko godina, ali izgleda da obe konvencionalnije vakcine nose neposredan rizik od retkih krvnih ugrušaka.
Gušenje? Da li je to neka greška u prevodu ili?
Jasno mi je da nije prošli dovoljno vremena da bi prošle tu proceduru provere do kraja, ali mi je čudno da se navodi da vakcine napravljene pomoću mRNK nisu vakcine.
Evo kako stoji u njihovoj definiciji šta je vakcina.

vaccine
a substance used to stimulate the production of antibodies and provide immunity against one or several diseases, prepared from the causative agent of a disease, its products, or a synthetic substitute, treated to act as an antigen without inducing the disease.

Gušenje? Da li je to neka greška u prevodu ili?
Jasno mi je da nije prošli dovoljno vremena da bi prošle tu proceduru provere do kraja, ali mi je čudno da se navodi da vakcine napravljene pomoću mRNK nisu vakcine.
Evo kako stoji u njihovoj definiciji šta je vakcina.

vaccine
a substance used to stimulate the production of antibodies and provide immunity against one or several diseases, prepared from the causative agent of a disease, its products, or a synthetic substitute, treated to act as an antigen without inducing the disease.
gušenje u smislu sprečavanje. Radi se o narativu u zakonu u SAD.
Nemam formirano mišljenje, prenosim ono što brine neke povodom vakcine. Mnogi zdravstveni radnici su suzdržani upravo zbog gore navedenog, a to je da vakcine još nisu zvanično odobrene u SAD.

Interesantan je taj bezrazložni strah od same reči gen.
Kineska vakcina sadrži ceo virus, sa kompletnim genetskim materijalom, ali pojedincima pojam mRNK deluje baš zlokobno :D
Još kad bi znali koliko raznih mRNK unesu u sebe kad pojedu jedan pileći batak, ili ribu iz Dunava...
koliko sam shvatio, problem za one koji se protive su nanočestice koje prolaze kroz membrane ćelija. Svih ćelija, uključujući i moždane.

Nisam onda dobro shvatila za to gušenje. Treba ljudi da se informišu. Naročito ljudi već narušenog zdravlja.

Ako sam dobro razumela kod ovih vakcina koje koriste mRNK, taj mRNK je spakovan u lipidni omotač koji omogućava da se mRNK isporuči ćeliji. Ćelija na osnovu mRNK stvara S proteine virusa, na koje će se razviti imuni odgovor. Znači ciljano prave imuni odgovor na te šiljke. (nešto poput razlike u bombardavanju npr celog grada, ili ciljano kada gađaju ključne objekte)

Nisam upućena da li prolazi moždanu barijeru. Čini mi se da sam pročitala da ta mRNK relativno brzo nestane. Probaću da nađem gde sam pročitala.

koliko sam shvatio, problem za one koji se protive su nanočestice koje prolaze kroz membrane ćelija. Svih ćelija, uključujući i moždane.
Prefiks nano- se odnosi na veličinu čestice, i tu nema ničeg strašnog. Sama čestica je minijaturna masna kapljica, biorazgradivi indiferentni nosač, i u nju je inkorporiran taj famozni mRNK. Čim se ubrizga u mišić, taj nano-mehurić pukne, i mRNK dalje odrađuje svoj posao, uglavnom tu, na mestu primene.

Prefiks nano- se odnosi na veličinu čestice, i tu nema ničeg strašnog. Sama čestica je minijaturna masna kapljica, biorazgradivi indiferentni nosač, i u nju je inkorporiran taj famozni mRNK. Čim se ubrizga u mišić, taj nano-mehurić pukne, i mRNK dalje odrađuje svoj posao, uglavnom tu, na mestu primene.
u SAD je bilo kongesno saslušanje jednog stručnjaka koji je izrazio zabrinutost korišćenja nano čestica kao prenosnog mehanizma jer je neispitano kakvo dejvstvo imaju kada udju u moždane ćelije, a dokazano je da ulaze.

ja sam slušao to svedočenje u američkom senatu gde je čovek koji je radio na toj tehnologiji rekao da oni znaju da te nano čestice dolaze i do mozga i da ulaze u moždane ćelije. Ono što ne znaju je kakav je efekat toga.

ja sam slušao to svedočenje u američkom senatu gde je čovek koji je radio na toj tehnologiji rekao da oni znaju da te nano čestice dolaze i do mozga i da ulaze u moždane ćelije. Ono što ne znaju je kakav je efekat toga.
Čovek koji je radio na nanotehnologiji sigurno zna i efekte toga. Efekti mogu biti prilično nezgodni. Ta istraživanja uopšte nisu nešto što se tek sada radi. BioNTech se bavi tim mRNK tehnologijama već 20 godina, i uglavnom stalno usavršavaju upravo taj najpipaviji deo: kako bezbedno isporučiti mRNK u ćeliju. Stalno se usavršava ta masna nanočestica, jer mora da zadovolji bezbedonosni profil leka. I tu, ponekad, stvari krenu nizbrdo. Lipidne nanočestice, odnosno neka od njihovih komponenti (obično ih ima četiri), mogu da izazovu upalni proces bilo gde, pa i mozgu.
Na sreću, to se dešava vrlo, vrlo retko.

Čovek koji je radio na nanotehnologiji sigurno zna i efekte toga. Efekti mogu biti prilično nezgodni. Ta istraživanja uopšte nisu nešto što se tek sada radi. BioNTech se bavi tim mRNK tehnologijama već 20 godina, i uglavnom stalno usavršavaju upravo taj najpipaviji deo: kako bezbedno isporučiti mRNK u ćeliju. Stalno se usavršava ta masna nanočestica, jer mora da zadovolji bezbedonosni profil leka. I tu, ponekad, stvari krenu nizbrdo. Lipidne nanočestice, odnosno neka od njihovih komponenti (obično ih ima četiri), mogu da izazovu upalni proces bilo gde, pa i mozgu.
Na sreću, to se dešava vrlo, vrlo retko.
koliko se sećam to saslušanje je bilo pre 5 ili više godina. On je izrazio zabrinutost da se takva tehnologija uopšte koristi pre nego se podrobno ispitaju potencijalni neželjeni efekti.

A američka vojska je pre par dana objavila da sprema sistem rane detekcije infekcije u telu gde se receptori šalju nanočesticama u ćelije.

Kada se sve sabere, ne čudi me što su mnogi ljudi skeptični, ne samo u efikasnost same kovid vakcine već mnogo više o mogućim neželjenim efektima koji mogu da se ispolje mnogo kasnije. Nisam siguran da smo sa kovidom došli dotle da moramo da idemo na "daj šta daš" kao na primer što mnogi pristanu na radijaciju i kemo terapiju kod naprednih stadijuma raka gde znaju da bez toga sigurno umiru.

Back