Tipovanje na milionče (prema kursu od prošlog januara)

Nora Barnacle

Domaćin
Poruka
4.132
Šta mislite, ko će dobiti NIN-a (i gomilicu pripadajućih evra, u rasponu od 5 do 10 000, kako već reše)?
U užem izboru za nalaze se:
1. "Venecija" Vladimira Pištala (Agora)
2. "Bremasoni" Mirjane Đurđević (Laguna)
3. "Tito je umro" Mirjane Novaković (Laguna)
4. "Bernardijeva soba" Slobodana Tišme (Kulturni centar Novog Sada)
5. "Kontrolni punkt" Davida Albaharija (Stubovi kulture)
6. "Sasvim skromni darovi" Uglješe Šajtinca (Arhipelag)
7. "Đorđoneova kletva" Laure Barne (Zavod za udžbenike)
8. "Mein Kampf" Svetislava Basare (Laguna)
9. "Almaški kružoci lečenih mesečara" Franje Petrinovića (Akademska knjiga)
10. "20 sati" Branka Čankovića (Laguna)
11. "Krf" Borivoja Adaševića (Stubovi kulture)
12. "Ugarak" Zorana Petrovića (Geopoetika)
13. "Ej" Krste Popovskog (Mono i Manjana)
14. "Oda manjem zlu" Voje Čolanovića (Mono i Manjana)
15. "Ko je rekao živeli" T. H. Raiča (Mono i Manjana)
16. "Viktorija" Marka Krstića (Mono i Manjana)
17. "Prekomerna upotreba sile" Vide Crnčević-Basara (Dereta).

"Monu i Manjani" izgleda, baš zapelo, a i Laguni nije sve jedno. :think:
Čitala ništa nisam, ali mi sve miriše na Pištala. Onako, javlja mi se.

I Basara i Pištalo su nedavno dobijali, tako da će ih vjerovatno zaobići. Zapravo, mislim da Basari svakako ne bi dali, a Pištalu vjerovatno bi, ali sumnjam da će se odvažiti da mu već dodijele nagradu po drugi put, a nije star pisac, može da piše još 30 godina. Od poznatijih pisaca, mogla bi Mirjana Novaković da bude interesantna, žena piše hrabro. Takođe i Uglješa Šajtinac.
Naravno, ovo sve govorim sasvim napamet. Ništa nisam čitao.
Zanimljiva stvar, valjda po prvi put imamo bračni par u konkurenciji - svako sa svojom knjigom - gospodin i gospođa Basara.

Usput, da li je iko čitao ovog T. H. Raiča? To je pseudonim čovjeka koji je godinama pisao krimi roto-romane. Da li mu je i ovaj roman u tom fazonu?

Čeprkala sam (sve po Google-a, of course) po gorepomenutim laureatima i knjigama im, pa rekoh, kad sam već zapodenula priču, red bi bio da ovde podelim utiske koje sam stekla.
Naravno, sud je krajnje neosnovan (ponavljam, ništa od navedenog čitala nisam, za većinu pisaca čujem prvi put), sasvim subjektivan, samim tim, vrlo verovatno i pogrešan. Dakle, ne zagovaram nečitanje ovih knjiga.

Basarin "Mein Kampf" odmah preskačem (ali bih tu knjigu pročitala...možda...ako neko kaže nešto konkretno, a dobro). Malo je počelo da ga biva previše i svuda, razvodnjava se, a i dobio je ovu nagradu već jednom, pa me gađa u osećaj za pravičnost. :cross:

Ljubeznicu mu i njenu "Prekomernu upotrebu sile" izvesno neću čitati jer mi je dosta priča ovdašnjih društveno/kulturološki/socijalno/estetskih marginalaca, a ovo je, izgleda baš takva: neka zlosrećnica sa Karaburme se, sve iz prvog lica, bori sa sudbom kletom. Vidim, ljudima se sviđa, čak joj i Veliki Teofil napisa jednu kratku, ali pohvalnu rečenicu. Ipak, ne bih da imam posla sa osobom koja je pravila seriju u kojoj se pojavljuje onaj..ono..šta li je...Ivan Bosiljčić, pa još i na Pinku. Dakle, ne branim da (intelektualna) prostitucija postoji, sve dok je van mog intimnog univerzuma.:cross:

Predstavnici Lagune su, sem Basare, i 2 komada (i dalje aktivnih) građevinskih radnika: Ovog prvog, koji je na zidanje stanova prešao sa funkcija komercijalnih direktora kojekakvih "preduzetja" u "20 sati" peckaju neke komunističke nepravde, misterije oko rehabilitacija i sl. Sve i da mi ne zvuči paradoksalno, tih "drugova" mi je preko glave. Ovoga ne bih čitala ni da mu daju let na Mars za doprinos civilizaciji. Neka sam zadrta, ali, za moj ukus, pitanje zlih komunista je kod Svetlane Velmar - Janković u "Lagumu" sasvim solidno pokriveno. Jeste velika tema, ali...ono...nešto i za pojas treba da se zadene. :cross: i, za svaki slučaj: :cross:

Druga Lagunina građevinarka, je navukla na sebe moj gnev rečenicom iz kratke, ali iscrpne (auto)biografije na sajtu izdavača: Odrasla na Istočnom Vračaru, u Ulici Tomaša Ježa i to zato što nije navela broj zgrade sprat, kao ni to da li se iz jedne zgrade selila u drugu, ili samo je samo menjala stanove u okviru jedne zgrade, ako se uopše selila diljem, dapače, Istočnog Vračara. Njena "Bremasonija" je, izgleda, SF satira, šta li, čiji su likovi, „tajna braća” Branislav Nušić, Borislav Pekić, Ðorđe Vajfert, Petar Ičko, Sima Milutinović Sarajlija...koji 'oće da se samouspavaju (ne piše da l' grupno il' kolektivno) zato što je kralj zabranio rad masonima. Ne čitam dok ne vidim jasna granična obeležja sva četiri Vračara, za šta će Čuburci verovatno da raspišu referendum. Dakle, :cross: Za sintagmu "tajna braća" u navedenom kontekstu, od :heart: :cross: a, da se ovaj iznad ne naljuti, neka još jednom :cross:

Da ne bude zabune: ne mislim da pisac treba da ima neko određeno formalno obrazovanje, ali, kad je u pitanju građevina, iz ličnog iskustva znam da je u 99% slučajeva reč o praktičarima koje interesuje da li stvari rade ili ne rade, te im je i kreativnost usmerena ka tom cilju. Ako je Laguna u jednoj godini nabola 2 iz onih 1% - :worth:

"Tito je umro" je krimi roman (treći sa koji se dešava počev od 4. maja 1980. u poslednje 2 godine :eek:) ima odlomak koji mi je dovoljan da zaključim da ni ovo, verovatno, neću čitati, iako, kako piše, dolazi iz pera autorke kultnog (??) romana "Strah i njegov sluga. Za pismene zadatke slične tom odlomku, moj profesor književnosti je davao keca (sa postoljem!) i terao dete da prepisuje neku veliku pripovetku za ispravku.:cross:

E, da! Kod Lagune bilo danas da se jede čoko Plazma, gratis :cry: (ne piše kol'ko smelo da se pojede)

"Krf" bi moglo da bude nešto pristojno, mislim. Kažu, prikazuje breme srpske istorije koje nose žene. Budući da se time bavio mlad muškarac, stavljam ga u uži izbor. :tick:

David Albahari nikako da me (dovoljno) fascinira, te njegov "Kontrolni punkt" ide on hold, dok se ne javi neko sa konkretnim utiscima. A priori, neka bude za uži krug, zato što je, generalno, fin. :tick:

O "Bernardijevoj sobi" Slobodana Tišme nisam uspela da steknem utisak. Vuklo me na pozitivno, ali nikako da prevagne. U moj uži krug ne ide, bar za sad. :cross:
Od prva dva predloga "Mono i Manjane" ne očekujem ništa (naročito od "Ode manjem zlu" :cross:, ali, "Viktorija" Marka Krstića mi veoma dobro zvuči, pa čak i kao potencijalni pobednik. :tick:
Ako je T.H. Raič lepo obradio temu o kojoj piše ("ludilu ljubavi i srpske erotomanije koja seže do prvog srpskog ustanka"), moguće je da dobro prođe. Uži izbor.:tick:
"Ugarak" Zorana Petrovića mi deluje sasvim dobro, a mislim da se Geopoetika ne igra baš sa imenom. Čitala bih ovo najpre. Ide na listu favorita. :tick: :tick:
"Đorđoneova kletva" Laure Barne je ili vrlo lepa, ili vrlo pretenciozna knjiga. Bavi se italijanskom renesansom, a na sumnju me je navela činjenica da se radnja (između ostalog) dešava u Firenci, Rimu i Veneciji. Volela bih da je ovo prvo, tj. da hoće da kaže nešto lepo i pametno, a ne da ispriča gde je bila i šta je sve videla. Evo, rizikujem: na favorite! :tick:
Ne verujem da će "Sasvim skromni darovi" dobiti nagradu, budući da je reč o mailovima na relaciji Njujork - Zrenjanin. Mada, dotični je autor "Hadersfilda" (gledala u JDP-u i na filmu, ne i čitala), pa, ko bi ga znao. Ako još ima mesta u užem izboru neka uđe. :tick:

"Almaški kružoci lečenih mesečara" kod mene - čitaoca neće skorije doći na red ni ako dobije nagradu jer je reč o novsadskog gradskoj hronici/baladi, a sa tim gradom, na žalost, nemam odnos. :cross:

Pri Pištalu ostajem i dalje. :tick::tick:

Eto. To htedoh. :whistling:

Samo do Basare mogu da dođem džabe.:)

Ha! :cistinaocare:
Prevejani sam ja :mafijas:
Sutra su materice, pa posle Nova godina, pa ću posle oko Božića opet da udarim u kuknjavu što nema veze što nisam polaženik, ipak sam ja dete i treba da dobijem poklon.
Posle još malo dana prođe, spavam, probudim se, spavam, probudim se, spavam, probudim se,... iii bude mi rođendan!
Pozajmiću ti z;)

Poslednja izmena:
Evo, ja sam, kao dobar đak, koliko juče pazario ovog Raiča i ''Ko je rekao živeli''. Preleteo nekoliko poglavlja. Raič piše pitko, duhovit je, vrcav... Ali, koliko se meni čini, knjiga je samo (još jedan) idealizovan portret beogradskih kafana i marginalaca koji se u njima i oko njih druže i napijaju.

Baš ti hvala. Ja sam pomislio da nije možda napisao hard-boiled krimić, ili tako nešto. Ovo kako si opisao ne izgleda mi zanimljivo.

Jednog dana će me ubiti to što ljudima dajem pluseve na šarm i finoću. Da nisam ubacila Albaharija u svoj uži krug, imala bih 6/6 promašaja! z:D

Elem, sa http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=272&yyyy=2011&mm=12&dd=27&nav_id=569312

U najuži izbor za NIN-ovu nagradu žiri je uvrstio romane "Kontrolni punkt" Davida Albaharija, "Mein Kampf" Svetislava Basare, "Almaški kružoci lečenih mesečara" Franje Petrinovića, "Bernardijeva soba" Slobodana Tišme, "Oda manjem zlu" Voje Čolanovića i "Sasvim skromni darovi" Uglješe Šajtinca.

Jednog dana će me ubiti to što ljudima dajem pluseve na šarm i finoću. Da nisam ubacila Albaharija u svoj uži krug, imala bih 6/6 promašaja! z:D

Elem, sa http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=272&yyyy=2011&mm=12&dd=27&nav_id=569312

U najuži izbor za NIN-ovu nagradu žiri je uvrstio romane "Kontrolni punkt" Davida Albaharija, "Mein Kampf" Svetislava Basare, "Almaški kružoci lečenih mesečara" Franje Petrinovića, "Bernardijeva soba" Slobodana Tišme, "Oda manjem zlu" Voje Čolanovića i "Sasvim skromni darovi" Uglješe Šajtinca.

Vi kako hoćete, ali meni se čini da bi Uglješa Šajtinac mogao da dobije.

Vi kako hoćete, ali meni se čini da bi Uglješa Šajtinac mogao da dobije.

Ne verujem (i on mi je bio u užem izboru, sad videh) zato što se prošlogodišnja Ćirjanićka proslavila nekom epistolarnom formom, pa bi moglo da ispadne da ima neki model za dobijanje NIN-a.
On bi mogao da bude ok (sudeći samo po Hadersfildu). Takođe, Zrenjaninci se baš angažuju na razne kulturne teme poslednjih dana (ili je to samo moj utisak?). O izdavaču ne znam ništa sem onoga što piše na sajtu.
U svakom slučaju, mene će od te nagrade i dalje da interesuju samo pare.

Back