Tipizacija HPV

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

pikax

Elita
Moderator
Poruka
19.356
devojcurak:
Papa mi je III grupa, uzet mi je bris, a rezultat tipizacije HPV pokazuje sta............?

Hvala unapred!

Kada se dijagnostikuje infekcija HPV vrsi se tipizacija virusa. Naime, ima preko 150 genotipova HPV i oni se prema promenama koje uzrokuju ( na epitelu koze i sluzokozama)dele na tipove visokog, srednjeg i niskog rizika.
Tip virusa je u korelaciji sa ozbiljnoscu nalaza / promena.

dr

Poznat
Poruka
9.753
A kako drugacije da ga napisem!?
HPV tipizacija se radi iskljucivo radi pracenja pacijentkinje i prevencije nekih mogucih ,buducih, nezeljenih pojava.
Da sam ga zakukuljila onda bi bilo, jeli moze prevod na srpskom.
Nikad srecni ,nikad zadovovoljni.

gladiolica

Zainteresovan član
Poruka
282
kako onda meni doktorka nije rekla nista u vezi te tipizacije??da li je moguce da mi to nije uradila ili da mi nije pomenula i objasnila sta znaci ta tipizacija i kakvi su mi rezultati?

dr

Poznat
Poruka
9.753
E volim kad ste mi tako pametni :)
To su tipovi HPV koji imaju povecani rizik za razvoj maligniteta, ali izmedju njih ne stoji znak jednakosti.
To praksticno znaci da eventualne promene koje su nastale u vidu kondiloma i sl. treba ukloniti i ici redovno na kontrole.
Specificne terapije nema.

Početnik
Poruka
8
Sada sam nesto citala i pise da tip 6 i 11 spadaju u grupu niskorizicnih i da redje izazivaju rak. Jel to tacno? Jel ti mozda poznato da li moze tip 6 i 11 nekako da se dobiju oralnim sexom? Sorry sto smaram ali me zanima. :-)

Početnik
Poruka
8
E ovako. . . Imam 20 godina i doktorka je videla da imam ranicu pa je rekla da uradimo kolposkopiju i papa test. Tada mi je rekla da imam HPV i da treba da uradim tipizaciju a da je papa test u redu. :)))

dr

Poznat
Poruka
9.753
Ova prica treba da ide pod temom ginekologija, i tamo se vec nalazi vecina odgovora na tvoja pitanja.
Jesi li radila mikrobioloska ispitivanja?
Prvi post, tema ginekologija.

Poruka
20.421
Cek bre dr koliko ja znam 6/11 su tipovi sa niskim il nikakvim malignim potencijalom.
Dakle en izaizivaju nista u tom pravcu .

Zabrninuta devojko...skini kondilome , sacekaj da ti to sve lepo zaraste i pevaj.
Podizi imunitet i koristi kondom.

Nemas razloga za paniku .

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.