Tinejdžerska trudnoća

Zato sto ti abortusi kod maloletnica nisu nigde prijavljeni ,jer privatne ustanove nemaju obavezu da prijavljuju tu intervenciju drzavi.Svega 9% zena u Srbiji koristi oralnu kontracepciju vs, Evrope gde ih 50% koriste. Broj abortusa u Srbiji je verovatno oko 150 000 godisnje
Ja sam imala ovde na LjiSu temu Kontracepcija. Bila sam zapanjena kada sam videla da se većinski svi slažu da kontraceptivne tablete su jako štetne i niko ih ne želi koristiti. Razumem da možda nije za devojčice jer se plaše hormonskih problema, to razumem, ali odrasle žene koje više ne žele decu...

Lično sam stavila spiralu i smatram je najboljim sredstvom. Ali naše žene ne vole ni spirale. Razumem i ne razumem. Ipak kada se ide redovno na kontrole i ultrazvuk da se prati položaj spirale to je najbezazlenija stvar. Redovno se posmatra, redovno se menja.. možda neko ne može fiziološki, ne znam. Nije to ni jednostavno pitanje. Ali je najgore ostaviti i zamoliti muškarca da ga izvadi... jer... to se često završi kako ne treba.

Ja sam imala ovde na LjiSu temu Kontracepcija. Bila sam zapanjena kada sam videla da se većinski svi slažu da kontraceptivne tablete su jako štetne i niko ih ne želi koristiti. Razumem da možda nije za devojčice jer se plaše hormonskih problema, to razumem, ali odrasle žene koje više ne žele decu...

Lično sam stavila spiralu i smatram je najboljim sredstvom. Ali naše žene ne vole ni spirale. Razumem i ne razumem. Ipak kada se ide redovno na kontrole i ultrazvuk da se prati položaj spirale to je najbezazlenija stvar. Redovno se posmatra, redovno se menja.. možda neko ne može fiziološki, ne znam. Nije to ni jednostavno pitanje. Ali je najgore ostaviti i zamoliti muškarca da ga izvadi... jer... to se često završi kako ne treba.
Meni su pilule unistavale organizam. Neke zene su prezadovoljne njima. Ali nisu nam svima hormoni isti. Upoteba hormona i njen uticaj na zdravlje je svakako diskutabilan.
Koliko znam spirala se ne preporucuje zenama koje nisu radjale.
Elem, sta imas protiv kondoma i zasto zastupas stav da je kontacepcija iskljucivo zenin problem?

Meni su pilule unistavale organizam. Neke zene su prezadovoljne njima. Ali nisu nam svima hormoni isti. Upoteba hormona i njen uticaj na zdravlje je svakako diskutabilan.
Ja sam takođe imala probleme sa venama na nogama i bolove u nogama i nisam ih zato mogla koristiti.
Koliko znam spirala se ne preporucuje zenama koje nisu radjale.
Da, nadovezala sam se na Paketija koji je govorio o udatim ženama. Obično na abortus idu žene koje već imaju dece i ne žele ih više
Elem, sta imas protiv kondoma i zasto zastupas stav da je kontacepcija iskljucivo zenin problem?
Kondomi za mene lično nisu sigurni. Posebno što mladići i ne znaju da ih stavljaju, mnogi ih oštete dok ih stavljaju, oni se svuku često ako opadne erekcija... iako to može biti njegov doprinos, posebno za polne bolesti, uvek imam poverenja najviše u sebe. Imam još primedbi, ali ne bih na forumu..

Ne mogu svi da koriste pilule za kontracepciju .Mnogima smeta.
Mislim da su prezervativi sasvim ok, iz više razloga..
Pošto sam ovde uglavnom mislila na adolescente , kondomi su dostupni , ali stvarno dostupni .
Nekoga je sramota da ih kuopi u apoteci ..Ima i po marketima (mada sam ipak za apoteke).
Ako se već javlja stid od kupovine , kako se ne javlja strah od posledica ..

Neko je gore spomenuo odgovornost žene..Wtf?
Dve su tu strane .Ne razmnožava se žena deobom.

Ja sam takođe imala probleme sa venama na nogama i bolove u nogama i nisam ih zato mogla koristiti.

Da, nadovezala sam se na Paketija koji je govorio o udatim ženama. Obično na abortus idu žene koje već imaju dece i ne žele ih više

Kondomi za mene lično nisu sigurni. Posebno što mladići i ne znaju da ih stavljaju, mnogi ih oštete dok ih stavljaju, oni se svuku često ako opadne erekcija... iako to može biti njegov doprinos, posebno za polne bolesti, uvek imam poverenja najviše u sebe. Imam još primedbi, ali ne bih na forumu..
Pa nek se podvezu.

Znas ti da ga stavis ako treba, spirala te svakako ne stiti od bolesti.

Ne mogu svi da koriste pilule za kontracepciju .Mnogima smeta.
Mislim da su prezervativi sasvim ok, iz više razloga..
Pošto sam ovde uglavnom mislila na adolescente , kondomi su dostupni , ali stvarno dostupni .
Nekoga je sramota da ih kuopi u apoteci ..Ima i po marketima (mada sam ipak za apoteke).
Ako se već javlja stid od kupovine , kako se ne javlja strah od posledica ..

Neko je gore spomenuo odgovornost žene..Wtf?
Dve su tu strane .Ne razmnožava se žena deobom.
zene su u kontroli seksa, jer po njih ostavlja vece posledice, priroda je to lepo odradila. I ako zene nece, nema seksa, zenama ne odgovara da snose odgovornost pa je prenose na muskarca. A covek se spakuje i ode i sta mu mozes. To nije fer i slicno vecinu ne zanima. Nije fer da glupi placaju skolovanje pametnih pa opet placaju.

Tema je jeziva... Sta god ko govorio ali u 15-16 godina je dete, nije za radjanje i za materinstvo. Tinejdzerska trudnoca je promasaj celog drustva, nedostatak edukacije i dece i roditelja, glupava i zaostala sredina u kojoj je sramota sa decom govoriti o seksu.
Ne mogu da se stavim u polozaj roditelja te dece, i sta bih mogao da posavetujem. Podrzao bih u svakom slucaju, ali da kazem radjaj ili nemoj- ne bih mogao, zaista. I jedno i drugo je lose za tako mladu osobu...

Nema nista gore od nezeljenog deteta !
Kontraceptivnih pilula ima hiljade vrsta, sa razlicitim mesavinama , i nivoima hormona; Nakon krvnih pretraga, ginekolog odlucuje koja vrsta pilula dolazi u obzir u svakom pojedinacnom slucaju.Naravno da pilule imaju svoje kontraindikacije, pluseve, i minuse.Jedan od velikih pluseva je da stite od raka jajnika (ali minimalno povecavaju rizik za rak dojke)

Seksualna edukacija je jedini nacin da se deca strucno upoznaju sa seksom;otvoreno govoriti o prednostima masturbacije, i cyber-sexa, govoriti o pettingu , objasniti kontracepciju, i metode, informirati ih o spolnim bolestima, iprevenciji, trudnoci, prekidu trudnoce, i kada se odluciti za snosaj

Neplanirane, neželjene trudnoće su stvarnost za milione tinejdžera,
...
Po meni , strašno.
...
Ulica je "haos" Znam iz iskustva.Na njoj se pokupe samo nepotrebne stvari .

Ништа није страшно, трудноћа не може бити нежељена, улица није хаос !

Најгоре што можеш да урадиш себи, свом детету или неком трећем
је да набацујеш кривицу тамо где је нема.

Опуштено, нек се јбу деца, нек се дрогирају, нека све пробају по једном !
Ништа није грешка док ти неко то не "објасни" !
Уствари ти ували своје фрустрације !

Деци треба причати како треба живети, радити и мислити, али не како не треба !!!
То је кључ !

Ништа није страшно, трудноћа не може бити нежељена, улица није хаос !

Најгоре што можеш да урадиш себи, свом детету или неком трећем
је да набацујеш кривицу тамо где је нема.

Опуштено, нек се јбу деца, нек се дрогирају, нека све пробају по једном !
Ништа није грешка док ти неко то не "објасни" !
Уствари ти ували своје фрустрације !

Деци треба причати како треба живети, радити и мислити, али не како не треба !!!
То је кључ !
Umesto frustracije rekla bih iskustvo.

Umesto frustracije rekla bih iskustvo.

Сви ми волимо млађима да "тупимо",
али нарочито жене.

Истина, девојке су душу дале за то,
оне се одушевљено препуштају искуствима старијих,
ово причам из сопственог искуства са неким женама.

Било их је неискусних,
али које су већ "све унапред" знале како ће тећи наша веза - "чуле у канцеларији !"

Немам ћерку па не знам,
можда то тако и мора,
можда су девојке заиста туке које би свако радио,
ако их мајке не науче ???

MTV kultura,neko mudar je to uvrstio u redovni ¨program,bravo,odlicno,deca radjaju decu onda budu u problemu sta dalje,skole nema,posla nema tata se krije,nema da plati pelene,hranu,divno,nista lepse.
Zrela je ova planeta za restart,teski,surovi restart inace za par desetina godina zivi ce pozeleti da to nisu.
Grub komentar ali dogorelo je,sve je otislo u aut,pedofilija,gej lobi,obest,bahanalije,nemoral.....tome kraja nema bez restarta.

Ne znam koliko je to mtv kultura, nase prabake su radjale jako mlade.
Simonidu su udali za kralja Milutina sa 5 godina, iako navode da do konzumacije braka nije doslo dok nije stasala.
Romkinje i danas radjaju decu izrazito mlade.
O decijim brakovima u Indiji da ne govorim.
Eto lepo ne znam, danas imamo mogucnost da radjamo i sa 30 i 40.
Znaci nije to nesto sto je nastalo u novom dobu, nego postoji oduvek.

Ima jako puno seksualnih vodica za tinejdzere (zajedno, i odvojeno) :
Anita Naik: Totalni zdravstveni vodič za cure
Magali Clausener-Petit: Seksualnost tinejdžera
Violeta Babić: Knjiga za djevojke i njihove dečke,
Uta Weber: Sve o ljubavi i seksu: djevojke, Sve o ljubavi i seksu: dečki,
Julia Weidner: Ne zatvaraj oči pred nepoznanicama,
Jane Goldman: Seks: kako? zašto? što?: priručnik za tinejdžere

ima ih u javnim bibliotekama

Tema otvorena zbog nedavnog razgovora sa trudnom devojčicom kojoj je samo 15 godina.
Ako je forum pogrešan , molim moderatore da temu premeste na odgovarajući.

https://www.vijesti.me/zabava/158026/tinejdzerska-trudnoca-seksualno-vaspitanje-je-stvar-roditelja

Neplanirane, neželjene trudnoće su stvarnost za milione tinejdžera,
bez obzira na društveni i ekonomski sloj društva kojem pripadaju.
Te mladenačke trudnoće predstavljaju znatan socijalno-medicinski problem.
Nedavni statistički podaci, npr. za SAD, kažu da najmanje milion tinejdžerki, starosti od 15 do 19 godina, zatrudni svake godine.
Jednostavno, mladi ljudi ne primjenjuju kontracepciju u početnim fazama svog seksualnog eksperimentisanja.
I s obzirom da intimnosti počinju u ranim mladenačkim godinama,
danas se mođže vidjeti u drugom stanju djevojčica koja ima samo 13 godina.

Pogledajte prilog 1131419

Ove alarmantne statistike o tinejdžerskoj seksualnoj aktivnosti samo su dio priče
- one nam ne govore o emotivnim posljedicama jednog abortusa, preranim brakovima,
koji puno puta unište planove za daljje školovanje i obično završavaju razvodom, ili o teretu majčinstva za djevojku.

Tinejdžerske trudnoće predstavljaju i velik zdravstveni problem.
Zašto?
Iz razloga straha ili zbunjenosti, neudate tinejdžerke često su već u drugom tromjesečju trudnoće kad zatraže prvi medicinski pregled.

Djeca rođena od vrlo mladih majki sklona su manjoj tjelesnoj težini nego obično.
Zatim, loša zdravstvena briga prije porođaja je razlog visoke smrtnosti novorođenčadi rođene od tinejdžerki.
Mlade majke, u dobi od 15 do 19 godina, imaju dva puta veću šansu da umru od krvarenja ili pobačaja nego žene koje su starije.

Mnogim roditeljima je mnogo lakše prepustiti seksualno vaspitanje svoje djece školi, ulici, prijateljima internetu
Pogledajte prilog 1131420
Što možemo mi kao roditelji, staratelji i ljekari učiniti u rješavanju ovih problema?
Dobar dio nas jednostavno sliježe ramenima i okreće leda problemu,
dok seksualna revolucija i dalje napreduje među vrlo mladima a za koju su oni nedovoljno pripremljeni.
Sve se završava tako da se seks, kao predmet diskusije, smješta u jedan čudan,
taman ugao naše komunikacije s našom djecom.

Mnogim roditeljima je mnogo lakše ostaviti seksualno vaspitanje djece u ruke školi,
međutim predmet seksualno vaspitanje je jedan velik mit i bajka koja samo privremeno umiruje.

Roditelji moraju biti oni koji će pružiti početne informacije i vaspitanje,
objašnjavajući djetetu činjenice otvoreno i iskreno, bez nesigurnosti, straha ili stida.

Pogledajte prilog 1131421

Po meni , strašno.
Nisam roditelj , ne znam hoću li i biti ,ali neke stvari ne mogu da shvatim.
Ne mogu da pohvalim svoje roditelje što se tiče neke moje edukacije u vezi sa temom,,
Verujem da postoje odgovorni roditelji koji razgovaraju sa svojom decom.
Ulica je "haos" Znam iz iskustva.Na njoj se pokupe samo nepotrebne stvari .

Skoro sam procitala clanak na temu maloletnickih trudnoca i valjda prvog mesta nase zemlje, slogirala sam!

Pozurili smo ih u svet odraslih i malo pobrkali sta je odgovornost. Seksualnost je kao crni luk i ne treba preskakti. Sve ima mesto...simpatije, zaljubljenost, poljubac, milovanje...polako, sa gustom treba iskusiti svaki deo...

Odgovornost je i zavrsiti skolu, izuciti zanat, postati svoj covek, paziti na tu zenu...ne samo je cuvati od trudnoce i abortusa vec i od zaraza, papiloma virusa, cuvati nju i dete sutra. Lakse je napraviti bebu vrsnjakinji nego od sebe napraviti stabilnog muskarca.

Mnogo mi je strano i jasno pamtim da sam se poljubila sa 12 godina prvi put...u prvom gimnazije sam imala prvog zvanicnog decka a u trecem dvogodisnju vezu sa vrsnjakom...da bih spavala (zaljubljena preko usiju) tek na prvoj godini faksa. Od cmoka iza zgrade pa do prvog seksa je proslo tacno sedam godina!
I sa njim sam i dalje prijatelj...najveci prijatelj ali brak izmedju nas dvoje bi bio put u propast za mene iako ga mali deo mene voli zauvek...jer je momenat bio pravi i mi smo bili pravi. Treba dopustiti takvu zaljubljenost sebi, slojevitu i dublju.

Pravo deteta je da ga zele oba roditelja, da ga cuvaju oba roditelja i da ga vole oba roditelja a ako oni ne mogu skupa neka se razvedu ali i dalje ostaju majka i otac i od te cinjenice nema bezanja!

Izdrala sam se kao sa sinom da govorim:lol: ali mnogo cu da dizem prst na ovu temu.
Ako je volis, pazi je...klipane balavi...e, to cu da mu kazem.

Читао сам да је Србија прва у Европи по малолетничкој нежељеној трудноћи, верујем да на тој позицији није далеко ни по броју абортуса и коришћења цигарета.

Back