Tinejdžerska trudnoća

Neprilagođena

Leptirica
Banovan
Poruka
95.554
Tema otvorena zbog nedavnog razgovora sa trudnom devojčicom kojoj je samo 15 godina.
Ako je forum pogrešan , molim moderatore da temu premeste na odgovarajući.

https://www.vijesti.me/zabava/158026/tinejdzerska-trudnoca-seksualno-vaspitanje-je-stvar-roditelja

Neplanirane, neželjene trudnoće su stvarnost za milione tinejdžera,
bez obzira na društveni i ekonomski sloj društva kojem pripadaju.
Te mladenačke trudnoće predstavljaju znatan socijalno-medicinski problem.
Nedavni statistički podaci, npr. za SAD, kažu da najmanje milion tinejdžerki, starosti od 15 do 19 godina, zatrudni svake godine.
Jednostavno, mladi ljudi ne primjenjuju kontracepciju u početnim fazama svog seksualnog eksperimentisanja.
I s obzirom da intimnosti počinju u ranim mladenačkim godinama,
danas se mođže vidjeti u drugom stanju djevojčica koja ima samo 13 godina.

1649145329562.png

Ove alarmantne statistike o tinejdžerskoj seksualnoj aktivnosti samo su dio priče
- one nam ne govore o emotivnim posljedicama jednog abortusa, preranim brakovima,
koji puno puta unište planove za daljje školovanje i obično završavaju razvodom, ili o teretu majčinstva za djevojku.

Tinejdžerske trudnoće predstavljaju i velik zdravstveni problem.
Zašto?
Iz razloga straha ili zbunjenosti, neudate tinejdžerke često su već u drugom tromjesečju trudnoće kad zatraže prvi medicinski pregled.

Djeca rođena od vrlo mladih majki sklona su manjoj tjelesnoj težini nego obično.
Zatim, loša zdravstvena briga prije porođaja je razlog visoke smrtnosti novorođenčadi rođene od tinejdžerki.
Mlade majke, u dobi od 15 do 19 godina, imaju dva puta veću šansu da umru od krvarenja ili pobačaja nego žene koje su starije.

Mnogim roditeljima je mnogo lakše prepustiti seksualno vaspitanje svoje djece školi, ulici, prijateljima internetu
1649145473003.png

Što možemo mi kao roditelji, staratelji i ljekari učiniti u rješavanju ovih problema?
Dobar dio nas jednostavno sliježe ramenima i okreće leda problemu,
dok seksualna revolucija i dalje napreduje među vrlo mladima a za koju su oni nedovoljno pripremljeni.
Sve se završava tako da se seks, kao predmet diskusije, smješta u jedan čudan,
taman ugao naše komunikacije s našom djecom.

Mnogim roditeljima je mnogo lakše ostaviti seksualno vaspitanje djece u ruke školi,
međutim predmet seksualno vaspitanje je jedan velik mit i bajka koja samo privremeno umiruje.

Roditelji moraju biti oni koji će pružiti početne informacije i vaspitanje,
objašnjavajući djetetu činjenice otvoreno i iskreno, bez nesigurnosti, straha ili stida.

1649145572603.png

Po meni , strašno.
Nisam roditelj , ne znam hoću li i biti ,ali neke stvari ne mogu da shvatim.
Ne mogu da pohvalim svoje roditelje što se tiče neke moje edukacije u vezi sa temom,,
Verujem da postoje odgovorni roditelji koji razgovaraju sa svojom decom.
Ulica je "haos" Znam iz iskustva.Na njoj se pokupe samo nepotrebne stvari .

To je jedan od razloga zašto sam ZA da abortusi ostanu legalno rešenje... Jer jednoj tako mladoj osobi ako se to desi i to još sa nekim sa kim se ne voli, a u tim godinama teško da su ljubavi baš prave, ceo život se može upropastiti ako dođe i dete. Imala sam abortus sa 24, bila sam već veća, ali opet da to nisam uradila moj život bi bio pakao. Jesam mnogo patila, no, život ide dalje.

Edukacija... teško je to. Šta znam, verujem da su svi danas edukovani, ali da se opet takve stvari često "omaknu", ljudi su vrlo plodni u tim godinama.

Neka se pobrinu adekvatne ustanove za ovako nešto. Neka se cenzuriše neadekvatan sadržaj za mlađe od 18. Danas mladi znaju mnoooogo toga što je, bar po meni, veoma loša stvar. Mentalna zrelost ne prati fizičku zrelost tela i u tom raskolu ovakve stvari su moguće. Da je bilo ko od njih imao zrelo razmišljanje, ne bi se seksali bez zaštite.

Međutim, sve državne institucije zabole patka za ovako nešto. A roditelji nikada nisu tu da se izbore za one najbitnije stvari.

Edukacija i samo edukacija. Abortus je posljednji izlaz i rješenje. Po meni treba educirati prvo roditelje pa tek onda djecu. Većina ljudi misli ako razgovara sa djecom o seksu da su im dali zeleno svjetlo da učestvuju u orgijama. Prvo edukovati stare pa tek onda tinejdžere.
Grupna edukacija, uštede vreme i resurse. Plus se zbliže roditelji sa decom pričajući o toj temi.

I tu ima različitih roditelja. Moja koleginica i njen muž kaže da goli idu pred dvojicom sinova... uvek sve otvoreno, uvek o svemu pričaju... navodim jednu neko bi rekao "krajnost". S druge strane, ima porodica gde se o svemu ćuti, ne samo o sexu, o svemu.

Razgovor sa decom i muskom i zenskom podjednako, ista je odgovornost. To ne sme biti tabu tema.
Bukvalno ne sme. Jer ih internet čeka sa svim sadržajima. Pa ako roditelji zabiju glavu u pesak od te "neprijatne" teme, ništa neće postići osim što će se dete edukovati pogrešno. A pitanje je i jesu li roditelji osposobljeni da bilo šta kažu, tako da jeste više ovo pitanje za njih.

Kada sam ja bila mlada bila je ona knjiga Mi deca sa kolodvora Zoo, seća li se neko? To je bilo o drogi i svi smo je čitali još u osnovnoj... nekako bilo je literature koja ti stvarno ogadi nešto još dok si mali. Tako bi trebalo nešto da postoji i o ovim lošim iskustvima.. Da se deca unapred spreme i sama formiraju stav.

Једна сам од тих. Родила са 17. И могу рећи да је то најпаметнија одлука коју сам донела. Али ја сам то прихватила као нешто што ми припада. Абортус није долазио у обзир. Сматрам да ако ми је дете дато, треба да га заштитим а не да га убијем.
Не мислим да је паметно ићи у екстреме у том смеру, нити да ја икоме треба да будем пример, сви смо прича за себе али ми је још горе оно девојка од 40, имам времена... Ми млади, са 45, млади као росе у подне.
Радили су доктори из свих области истраживање када је жена најплоднија, најпривлачнија, најпожељнија... И замислите, са 19 година.
Мој став је да је прва трудноћа идеална 20-25 година. И да треба подржавати младе родитеље. Ако се чекају идеални услови, никада се неће дочекати.
Поготово се јежим од онога- Нећу још децу, хоћу да живим. Као да се са децом не живи.

Razgovor sa decom i muskom i zenskom podjednako, ista je odgovornost. To ne sme biti tabu tema.
Гледали смо недавно емисију на ту тему. И спомињу се девојке које не смеју рећи родитељима за трудноћу. Ја се зачудила а каже син- Па нису све маме као ти да се са њима може о свему причати.
Истовремено ми је био и комплимент и тужно.

Једна сам од тих. Родила са 17. И могу рећи да је то најпаметнија одлука коју сам донела. Али ја сам то прихватила као нешто што ми припада. Абортус није долазио у обзир. Сматрам да ако ми је дете дато, треба да га заштитим а не да га убијем.
Не мислим да је паметно ићи у екстреме у том смеру, нити да ја икоме треба да будем пример, сви смо прича за себе али ми је још горе оно девојка од 40, имам времена... Ми млади, са 45, млади као росе у подне.
Радили су доктори из свих области истраживање када је жена најплоднија, најпривлачнија, најпожељнија... И замислите, са 19 година.
Мој став је да је прва трудноћа идеална 20-25 година. И да треба подржавати младе родитеље. Ако се чекају идеални услови, никада се неће дочекати.
Поготово се јежим од онога- Нећу још децу, хоћу да живим. Као да се са децом не живи.
Tvoje iskustvo je lepo. Neko ostane u trudnoći jer je sa oženjenim čovekom dobila dete. Nekoga roditelji osuđuju. Znam za mladiće koji su odbili da priznaju da je sa njima zatrudnela, pa je još i ismejavaju, ko zna sa kim si bila. Neko želi da studira, a nema ko da mu čuva dete, ja sam se kao prodekan za nastavu na faksu naslušala puno problema studentkinja, mlađih i starijih.. Neke su nagovorene od roditelja i dečka da ostave fakultet da bi se brinule o detetu i onda ostanu domaćice ceo život. Ali neke zbog toga i plaču kasnije i pokušavaju da se vrate u kolosek svog života... Ima i lepih i ružnijih iskustava. Nije lako. A ima i primera kada je studentkinja ostala u drugom stanju sa dečkom sa kojim se voli i uspeju oboje i da dobiju dete i da završe oboje studije itd... No, sudbine se razlikuju od minus do plus beskonačno.

Vidiš imamo slična iskustva, rodila sam kćerku dva mjeseca prije punoljetstva. Da li sam se pokajala? Nikad! Ali opet takav mi je bio mentalni sklop, uvijek sam bila umno zrelija od vršnjaka. Ali ne mogu reći da je to za svakoga, poznajem ljude kojima je preko 25 pa im ne bih dala nacrtanu ovcu da čuvaju a ne dijete.

To je jedan od razloga zašto sam ZA da abortusi ostanu legalno rešenje... Jer jednoj tako mladoj osobi ako se to desi i to još sa nekim sa kim se ne voli, a u tim godinama teško da su ljubavi baš prave, ceo život se može upropastiti ako dođe i dete. Imala sam abortus sa 24, bila sam već veća, ali opet da to nisam uradila moj život bi bio pakao. Jesam mnogo patila, no, život ide dalje.

Edukacija... teško je to. Šta znam, verujem da su svi danas edukovani, ali da se opet takve stvari često "omaknu", ljudi su vrlo plodni u tim godinama.
Maloletno lice zakonski ne moze da odluci o abortusu; Ostaje na roditelju/staratelju da podrzi njenu odluku, i da potpise sve legalne papire.S obzirom da se devojcica od 13 godina snebiva da kaze roditeljima da je u drugom stanju , zbog straha (nepoverenja, srama...) gubi se dragoceno vreme.
Da vas podsetim da je u SFRJ, seksualni odgoj bio obavezan u osmom razredu osnovne skole, i da je postojao casopis "Adam i Eva" koji je adresirao seksulne teme, upravo za tinejdzere.Kontraceptivne pilule su bile besplatne, i postojale su "juvenilne ginekoloske ambulante" koje su se brinule upravo o tinejdzerima.Danas je situacija daleko konzervativnija, i vazno je biti sto vise zatucan

Maloletno lice zakonski ne moze da odluci o abortusu; Ostaje na roditelju/staratelju da podrzi njenu odluku, i da potpise sve legalne papire.S obzirom da se devojcica od 13 godina snebiva da kaze roditeljima da je u drugom stanju , zbog straha (nepoverenja, srama...) gubi se dragoceno vreme.
Ne, kod nas sada od 15. ili 16. god može sama da odlučuje o svom telu, o medicinskim intervencijama. To je u porodičnom zakonu. Kao što i dete od svoje 15. god može samostalno da odlučuje sa kojim će roditeljem da žive ako su rastavljeni.

Htedoh i to reci, nije to nuzno losa stvar

Postoje priče gde se sve dobro i lepo završi .Ali ima i onih drugih .
Gde je devojka na meti osuđivanja , omalovažavanja , nabiju joj komplekse ,
stidi se sama sebe , mrzi sebe ..Kako će voleti to dete , biće joj žžig , teret , podsećanje ..
Ne prođu sve isto .Abortus sam po sebi i jeste i nije rešenje .Mislim da je vrlo traumatično ,
ali opet -nekada je možda najpametniji izbor
.A sam po sebi može da stvori i niz komplikacija.

One druge priče , lepše..
Ako dečko (otac)preuzme odgovornost takođe ,
ako roditelji prihvate situaciju kakva jeste i pomognu (psihički , prvenstveno)
ako ta tinejdžerka nije sama , već okružena osobama kojima je stalo do nje ..
To može da se završi sasvim lepo .Na žalost , takvih slučaja je manje.

Nije mnogo lakse prepustiti drugima vaspitanje ,nego drzava insistira na tome da ih od vrtica ubaci u kalup potrosackog drustva,sto se mene tice moze dete biti vezano za mene dok sam ziv 24/7 ,ako zeli ali ne zeli jer ce ga drustvo prevaspitati samo ka losem sto ce tek kasnije u zivotu shvatiti

Edukacija i samo edukacija. Abortus je posljednji izlaz i rješenje. Po meni treba educirati prvo roditelje pa tek onda djecu. Većina ljudi misli ako razgovara sa djecom o seksu da su im dali zeleno svjetlo da učestvuju u orgijama. Prvo edukovati stare pa tek onda tinejdžere.
Slažem se.Neki roditelji jednostavno ne bi trebali to da budu .
Trebalo bi prvo izraditi psihološke profile.
.Da li je neko uopšte sposobam s time da se nosi .
To je tvoje dete .I treba da brineš o njemu
.Da budeš roditelj , oslonac, prijatelj
.Da tabu teme zaboraviš .
Razgovori , komunikacija i otvorenost ..Ništa bez toga.

Back