Tihovanje, molitva, mantra, meditacija...

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Koja je tamna strana meditacije?
Pa ne bih rekao tamna strana meditacije, ali je poznato da meditacija može da iznese na površinu zarobljene emocije, traume... Prosto rečeno, meditacija je paljenje svetla u umu. Svašta može da izroni iz mraka. Slažem se da je u slučajevima ozbiljnijih mentalnih poremećaja poželjno imati iskusnog učitelja ili da se pre početka praktikovanja meditacija konsultuje stručni psiholog, psihijatar, terapeut.

Materijalisti govore o nekakvim mentalnim poremetjajima, koji se mogu lechiti lekovima, medjutim, to nije lechenje, nego korishtenje droga za
menjanje raspolozhenja. Materijalistichka fantazija je da je mentalna bolest prouzrokovana "hemijskim disbalansom u mozgu" i da ti
lekovi, vratjaju taj balans, mada prvo, niko nikada nije izmerio taj balans, drugo nikakve veze te droge nemaju sa balansiranjem,
nego narushavanjem normalnog funkcionisanja mozga :P
Kao shto sam ranije naveo, posao psihijatara je da drushtveno neprihvatljivo ponashanje, pretvori u drushtveno prihvatljivo...
Sve se to radi pod krinkom 'mentalnih bolesti' i psihijatriskog labelovanja ljudi..

Materijalisti govore o nekakvim mentalnim poremetjajima, koji se mogu lechiti lekovima, medjutim, to nije lechenje, nego korishtenje droga za
menjanje raspolozhenja. Materijalistichka fantazija je da je mentalna bolest prouzrokovana "hemijskim disbalansom u mozgu" i da ti
lekovi, vratjaju taj balans, mada prvo, niko nikada nije izmerio taj balans, drugo nikakve veze te droge nemaju sa balansiranjem,
nego narushavanjem normalnog funkcionisanja mozga :P
Kao shto sam ranije naveo, posao psihijatara je da drushtveno neprihvatljivo ponashanje, pretvori u drushtveno prihvatljivo...
Sve se to radi pod krinkom 'mentalnih bolesti' i psihijatriskog labelovanja ljudi..
Dobro. Koji ti onda metod predlažes za lečenje mentalnih stanja koji čoveka dovode u nefunkcionalno stanje i čiji život je nesnosna patnja? 🤔

Dobro. Koji ti onda metod predlažes za lečenje mentalnih stanja koji čoveka dovode u nefunkcionalno stanje i čiji život je nesnosna patnja? 🤔
Znash kako, sve te droge jedno poprave, a nekoliko drugih stvari pokvare. Recimo psihijatrima nije jasno
zashto antipsihotici izazivaju seksualnu disfunkciju i poslushnost pacijenata, te se veruje da suzbijaju
halucinacije... no oni znaju samo rutinu... onako kako su ih uchili bez ikakvog
razumevanja problematike...

Znash kako, sve te droge jedno poprave, a nekoliko drugih stvari pokvare. Recimo psihijatrima nije jasno
zashto antipsihotici izazivaju seksualnu disfunkciju i poslushnost pacijenata, te se veruje da suzbijaju
halucinacije... no oni znaju samo rutinu... onako kako su ih uchili bez ikakvog
razumevanja problematike...
Znam. Već sam rekao da su većina lekova savremene medicine vatrogasci. Uđu ti u stan, zaliju ga vodom, napune penom, razjebu sve, ali bar ugase vatru. Pa ti posle traži i rešavaj uzrok. I ja sam zahvalan što postoji takva opcija danas. Zamisli da imaš mentalni poremećaj pre jedno 500 godina. Pa, ili bi te olesili od nekog alkohola ili biljne droge ili bi te utepali jer bi mislili da si posednut. Vatrogasci su neophodni.

Znam. Već sam rekao da su većina lekova savremene medicine vatrogasci. Uđu ti u stan, zaliju ga vodom, napune penom, razjebu sve, ali bar ugase vatru. Pa ti posle traži i rešavaj uzrok. I ja sam zahvalan što postoji takva opcija danas. Zamisli da imaš mentalni poremećaj pre jedno 500 godina. Pa, ili bi te olesili od nekog alkohola ili biljne droge ili bi te utepali jer bi mislili da si posednut. Vatrogasci su neophodni.
Naravno da su neophodni, ali to nisu lekovi, nego droge koje pshichki neurachunljive pretvaraju u "managable". Naravno, ako chovek ne mozhe sam,
a definitivno ne mozhe sam, potrebni su ti lekovi.. Nisam sad neki sajentolog pa da budem, apsolutno protiv toga, no samo te stvari nazivam
pravim imenom :P

Naravno da su neophodni, ali to nisu lekovi, nego droge koje pshichki neurachunljive pretvaraju u "managable". Naravno, ako chovek ne mozhe sam,
a definitivno ne mozhe sam, potrebni su ti lekovi.. Nisam sad neki sajentolog pa da budem, apsolutno protiv toga, no samo te stvari nazivam
pravim imenom :P
Znam. Ne leče, ali mogu da te dovedu u stanje da možeš relativno realno da sagledas situaciju i počneš da radiš na rešavanju problema. Štaka koji ti pomaže da prohodas. Kad ojačas, baciš štaku.

Ne postoji pdf Psihologija? :kafa:
backing up homer simpson GIF

A šta tebe briga za meditaciju kad nisi budista. Ti svoje radi.

I mene opušta rad fizički sa zemljom, biljkama. Nekako me to
uzemlji i ne dozvoljava da se zavrtim u nekakve jalove misli.

Ali ne koristim to kao izgovor da ne meditiram.
To je dokazano zdravo.
Ima i jedna zen izreka: "Ako hoćeš da budeš srećan 7 dana, oženi se.
Ako hoćeš da budeš srećan ceo život, gaji cveće".
:)

Razlika je suštinska.

Zato što zavisi da li se uopšte nekome / nečemu obraćaš (u svom tihovanju-molitvi-mantri-meditaciji), i kome.
Molitva (u Pravoslavlju) predstavlja obraćanje Bogu.
Molitva bez obraćanja Bogu ne postoji u Pravoslavlju.
(Obraćanje Svetima, kao i Anđelima Božjim, takođe je obraćanje Bogu.)
Znači, obraćamo se
Svemoćnom,
Sveznajućem i
Svedobrom,
Tvorcu svega živog i neživog, vidljivog i nevidljivog,
Svedržitelju i
Promislitelju.

Poslednja izmena od moderatora:
Razlika je suštinska.

Zato što zavisi da li se uopšte nekome / nečemu obraćaš (u svom tihovanju-molitvi-mantri-meditaciji), i kome.
Molitva (u Pravoslavlju) predstavlja obraćanje Bogu.
Molitva bez obraćanja Bogu ne postoji u Pravoslavlju.
(Obraćanje Svetima, kao i Anđelima Božjim, takođe je obraćanje Bogu.)
Znači, obraćamo se
Svemoćnom,
Sveznajućem i
Svedobrom,
Tvorcu svega živog i neživog, vidljivog i nevidljivog,
Svedržitelju i
Promislitelju.
Ti stvarno misliš da je sveprisutnom Bogu potrebno da mu se obratiš da bi
znao šta ti misliš? Pa on bolje od tebe zna i šta misliš i šta osećaš u svakom
trenutku.
Zato poenta molitve nije da se ti obratiš Bogu, već da se Bog obrati tebi.
Da počistiš uobičajenu gužvu u glavi i dovedeš se u stanje smirenja, da bi
mogao da ga čuješ.

Tišina je početak mudrosti.
meditira.gif

Ti stvarno misliš da je sveprisutnom Bogu potrebno da mu se obratiš da bi
znao šta ti misliš? Pa on bolje od tebe zna i šta misliš i šta osećaš u svakom
trenutku.
Zato poenta molitve nije da se ti obratiš Bogu, već da se Bog obrati tebi.
Da počistiš uobičajenu gužvu u glavi i dovedeš se u stanje smirenja, da bi
mogao da ga čuješ.

Tišina je početak mudrosti. Pogledajte prilog 1292468
Skroz suprotno.Verovati u sebe kao izvor dobra je bezumlje.Verovati u bozanski izvor dobra i moliti se njemu dajuci mu svoju volju jeste istinska mudrost i pocetak moralnog savrsenstva.
On postoji vecno ali ti treba da zelis da postoji i za nas.

Back