Tihovanje, molitva, mantra, meditacija...

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Zapade mi za oko ova tema....
Pa ko velim da pitam poklonike tihovanja, mantranja, meditacije i sl.
Cemu sve to sluzi? Ne videh da iko to onjasni. Samo nemojte molim vas "duhovni razvoj" koji takodje niko nije objasnio.
Prema mom mišljenju duhovni razvoj je neka vrsta "sazrevanja". Suprotno od "ograničen i zatucan".
Što se čovek više duhovno razvija to će mnogo toga uspeti da razume i shvati, korak po korak.

Malo je ruzno ovo sto napisa. Ako neznas ili neces da odgovoris to razumem ali ovako.........
Niko nije objasnjavao, isto ko i ti sad "objasnjeno je, ko ti kriv sto ne razumes"
Ma nema veze ionako sam pito cemu mantranje pa ako je odgovor "duhovni razvoj" .......... onda nije bitno.
Jeste ružno to što sam napisala. Samo što ja ne sumnjam u tvoje
intelektualne sposobnosti, već mislim da imaš neki odbrambeni
stavi i da zapravo ne želiš da ti bude objašnjeno.

Čak i da ti objasni, nemaš ništa od toga dok sama u sebi ne pronađeš.
pazi ti sad
niti kaže gde nalazi boga, niti zna šta čuči u njemu/njoj, a traži od mene da objasnim.
a odavno rečeno, nemaš boga u sebi nema ga ni napolju, nemaš ljubav u sebi nema je ni napolju.
hrist mu/joj kaže bog je u tebi, ni to im se ne sviđa.

u prevodu rđavom i dlaka smeta :D

pazi ti sad
niti kaže gde nalazi boga, niti zna šta čuči u njemu/njoj, a traži od mene da objasnim.
a odavno rečeno, nemaš boga u sebi nema ga ni napolju, nemaš ljubav u sebi nema je ni napolju.
hrist mu/joj kaže bog je u tebi, ni to im se ne sviđa.

u prevodu rđavom i dlaka smeta :D
Mnogo reci a nista nije receno.
Covek je bog i molitve upućuje sam sebi?

Prema mom mišljenju duhovni razvoj je neka vrsta "sazrevanja". Suprotno od "ograničen i zatucan".
Što se čovek više duhovno razvija to će mnogo toga uspeti da razume i shvati, korak po korak
Meni se cini da je "ogranicen i zatucan" vise suprotno od neobrazovan.
Sto se tice sazrevanja, mislim da te razumem na sta mislis ali sa tom vrstom sazrevanja mislim da ne dolazi i bolje razumevanje i shvatanje sveta oko sebe.
Vise je to vezano za nasu psihu i medjuljudske odnose.

Al da je svescelo dobro u tebi bio bi najsavrseniji.Bog.
Pa i Bog može da učini zlo, ako je u interesu pravde.
Sad se zamislih oko pojma "zlo".
Jel' potop bio zlo delo za neki viši interes? Jeste.
Ali to je propalo jer su ljudi i posle postali isti kao oni od pre. I onda čemu sve?
Odnosno da postavi čovek još sto pitanja.
Valjda je zbog toga Bog rekao da se ne svetimo na primer. Da je to na njemu. Jer je stvarno teško razumeti.

Meni se cini da je "ogranicen i zatucan" vise suprotno od neobrazovan.
Sto se tice sazrevanja, mislim da te razumem na sta mislis ali sa tom vrstom sazrevanja mislim da ne dolazi i bolje razumevanje i shvatanje sveta oko sebe.
Vise je to vezano za nasu psihu i medjuljudske odnose.
Tako je, slažemo se, samo još na ovo da se nadovežem: svakako da obrazovanje igra ogromnu ulogu ali eto i ovde na Krstarici ima osoba koje su završile fakultet pa ništa ne vredi, umeju samo papagajski da ponavljaju, kao da razgovaram sa mašinom bez svesti i logike.
(Ne mislim na pdf religija)

E ovo se zove mantranje. Kolko puta sam ovo vec cuo i procitao ni broja se ne zna. :D
I koliko još puta hoćeš da pročitaš tako nešto? Šta si ti, neki mazohista?
Maltretiraš sebe tako što postavljaš ista pitanja i slušaš stalno iste
odgovore? :lol:

Ti bi zapravo da meni objasniš da duhovni razvoj čoveka ne postoji.
Hajde, evo slušam te. Reci šta ti je na duši pa da možeš da ideš da se
baviš nečim što te stvarno zanima.

Mnogo reci a nista nije receno.
Covek je bog i molitve upućuje sam sebi?
ko je rekao da je čovek bog?
da li bi po tvojoj analogiji bog bio čovek ako je u bogu čovek?
da li je bog iz biblije um ili je stvarao slučajno jer je neuman?
da li svakom tvom delu rodi se misao i kroz tu misao stvaraš, zar nisi na božiju sliku stvoren ili vam se to ne sviđa više? :D

Ti bi zapravo da meni objasniš da duhovni razvoj čoveka ne postoji.
Hajde, evo slušam te. Reci šta ti je na duši pa da možeš da ideš da se
baviš nečim što te stvarno zanima.
A sve je krenulo od prostog pitanja. Onu mantru cujem svaki put kad nema odgovora ili ako se odgovor nezna.
I nema veze sa ovde konkretnim pitanjem vec uopste.
Da hocu da objasnjavam bilo sta tako bi i uradio.
Jesam li sta objasnjavao "antihejteru"? Covek lepo odgovorio, dao svoje misljenje. Malo procaskali i to je to.

Back