Ti si....

Kastor

Primećen član
Poruka
596
Ti si kralj.Zivi sam.Biraj slobodan put.
I sledi ga tamo kuda te tvoj slobodni um vodi,
Dovedi do savrsenstva
plodove svojih ljubljenih misli

Ne trazi nagradu za postizanje plemenitih dela.
Nagrade su u tebi.
Sam svoj si vrhovni sudija.
Niko ti nece surovije suditi....

Puskin

Алjона:
Зашто јеретик? Код нас само Толстој је био јеретиком.
Aljona, pusti Maru i Natu da te njih dve uče ruskoj književnosti.

Šalu na stranu, tužno je što verski zatucani svaki vid slobode vide kao jeres, a potreba za slobodom mišljenja i življenja postoji u osnovi čovekove psihe.

Негде сам порпилично давно читао да је био скренуо са пута, али да се напокон ипак вратио на прави пут. У сваком случају, био је геније и његова књижевност је за свако дивљење. Са изузетком неких детаљчића. :wink:

MaranAta:
Негде сам порпилично давно читао да је био скренуо са пута, али да се напокон ипак вратио на прави пут. У сваком случају, био је геније и његова књижевност је за свако дивљење. Са изузетком неких детаљчића. :wink:

..... nekoliko detaljchica koje tebi ochito ne odgovaraju ......

MaranAta:

Stratesko povlacenje je bolje od krvavog poraza...!

Alan Ford (ne znam koji je broj)

Колико ли је философије изречено у том стрипу... мој омиљени гег је онај где он има новчић довољан за обичну кафу, а радо би попио капучино, и наручи кафу, па замоли бармена горилу да доспе мало млека, па онда тражи да овај загреје млеко са паром... и на крају бармен сконта да га овај зезнуо, и бежанија... 8)

Pozdrav Kastoru. :)
Stihovi su prelepi.
No mogu ih prihvatiti samo duhovno i intelektualno jaki.
Ne znam zasto, negde mi stvorise asocijaciju na Kiplinga i njegovu poruku sinu " Ako...".

No ni jedna od njih mene ne umiljava
Kao ta, koju svestenik ponavlja
U dane pecalne Velikog posta;
Od svih cesce mi ona dolazi na usta
I palog snazi nepoznanom silom...

Ovo je dio iz Puskinove pjesme "Oci pustinjaci". (Nazalost, nemam kod sebe srpsko izdanje, (ne znam da li i postoji), pa sam preveo samostalno. Oprostite ako je prevod los, nije mi bila namjera da prepjevavam vec da prenesem smisao). Ta pjesma je posvecena pjesnikovom dozivljaju molitve Svetog Jefrema Sirina, koja se narocito praktikuje u dane Vaskrsnjeg posta zbog svog izrazito pokajnog karaktera. Ta molitva glasi:

Gospode i Vladiko zivota moga, duh ljenosti, camotinje, vlastoljublja i praznoslovlja na daj mi.
Duh cjelomudrenosti, smirenja, trpljenja i ljubavi daruj mi, sluzi svome.
Da Gospode, Care, daj mi vidim grijehove svoje i da ne osudjujem brata svoga, jer si blagosloven u vijekove. Amin.

Pjesma je napisana 1836. u posljednjem periodu Puskinovog stvaralastva (Puskin je umro 1837.), koji je sav u znaku pokajanja. (Nije u pitanju samo navedena pjesma, ima toga jos). Puskinovo stvaralastvo je svo u kontrastima, u antinomiji osjecanja.Ali najvaznije je da je sve kontraste prevazisao i zavrsio pokajanjem. Svoj zivot je zavrsio kao hriscanim, ispovjedivsi se i primivsi Pricesce. Prijetelju Zukovskom je zabranio da se sveti za njegovu smrt, jer je oprostio ubici. Kod vecine literarnih stvaralaca mogu da se razlikuju periodi u kojima se vidi razvoj njihove misli. Takav je , recimo, i nas Ducic, cija se misao radikalno mijenja nakon posjete Jerusalimu. Bitno je cime covjek zavrsi svoj zivot.
Da zakljucim: ozivati se na Puskina propovjedajuci gordost i ateizam - "propala investicija"!
P.S. Slazem se sa pojedinim stihovima iz teme, ali poezija nije dogmatika i moze da se razlicito tumaci.

Kastor:
Dovedi do savrsenstva

Nagrade su u tebi.

Puskin

Поздрав, драги Касторе.
Драго ми је да видим теби.

Шта се тиче нашег Пушкина...хммм...искрено не могу именовати га православним, духовним (као јесте, на пример, Достојевски). Понекад читаш његова стихова и чудим се: шта човек пише. Стварно, има неки стихове који није сасвим "нормални". Ако се не варам, Пушкин је волео то једну, то другу, то трећу...Пушкин је човечанска трагедија.

Не слажем се са овим стихом. Човек није судија! Хаха, какав си судија, ако си само биће, творење Творца.

Аха, аха, "ти си краљ", "слободан пут", "бирај сам" и тд. :) Сам, сам, сам...требало би написати овде "ти си супер".

Kastor:
Dovedi do savrsenstva

Nagrade su u tebi.

Puskin

:D

Nekad bio i Puskin, nema ga vise, njegovi saveti nesto ne uspevaju!Misli koje je izneo su u srcima svih nas duboko urezane (On-Bog je njima-ljudima u srce i misao o vecnosti metnuo....) ali mi sami nismo u stanju da obezbedimo ono sto je i Puskinu u srcu bilo urezano-misao i zelja za vecnim zivotom!
To je u stanju da obezbedi iskljucivo Stvoritelj-jedini i istiniti i Svemoguci Bog Jehova!

Pozdrav! :D

Back