Rasta gal:
Volela bih jos samo da mi Mr. Dont_Break_The_Oath pojasni zasto naziva Therion GOMILOM POMRACENIH UMOVA. Mogu sve da razumem, i da neko ne voli Therion i da navodi (nedovoljno) ubedljive razloge protiv njih, ali kada se predje na argumentum ad hominem onda je krajnje vreme da Mr.Dont_Break_The_Oath malo preispita sebe da li je bas toliko velik umetnik da mu to daje pravo da vredja druge
Ovde je problem zato sto ja nisam nikako vredjao druge.Samo sam izneo cinjenicno stanje.
Cristopher Johansson,covek koji je rodjen i zivi u Svedskoj,u Stockholm u naselju Finnsham,kao pravi tipicni moderni svedski "umetnik" kakvih ima tamo na hiljade slicnih krenuo je stopama symphony metala da bi docarao tu samo atmosferu zemlje u kojoj zivi.
Da je nemac ili englez nikako mu ne bi palo na pamet da napravi tako nesto.
Opsti Skandinavski problem jeste,a pogotovo kod svedjana je to izrazajno sto se smatraju kulturno inferiornim u pogledu lepote samog prirodnog bogatstva.Neretko se pominje njihova mitologija kod njeih,a ja sve delove Svedske znam,tako da su Therion band koji pokusava da pronadje neki svoj severnjacki identitet upravo time sto sympho metalom,melanholijom i hipnotisanom mirnocom severa pokusavaju da docaraju atmosferu koja vlada ovde gde je sve tako bezivotno.
Secam se da sam slusao Therion kada sam bio bas u Vesterboten,inace ledena pokrajina u severnoj Svedskoj i slusao sam Calivula Nox,zaboravio sam tacno kako se pise,i to obe verzije pesme i gledao sam oko sebe i tacno sam osetio sta je tom muzikom receno.Tuzan prizor leda,snega,vetra,zimske tame,suvih i bezivotnih lica ljudi sa tih prostora koji su izgleda zarobljeni gore.Slusajuci muziku i gledajuci predele oko sebe,to je bila harmonija,pomislio sam hej,covek je ubo tacno u centar,razumem ga.Osecam ga.
Ali medjutim,ja smatram da muzika nikako ne treba da bude vezana za podrucje odakle band dolazi,zasto jedan Malmsteen ima drugaciji pristup muzici?Zato sto njega interesuje sustina zvuka i kvalitet,a ne atmosfera.Zasto Andy La Rocque u Gøtebørg pravi muziku na svoj nacin ne isticuci to da je svedjanin.
Ja kao covek sa severa,vidim oko sebe to vecito trazenje sopstvenog identieta,jer sever je vecita misterija,vecita,i to ja koji sam ovde jako dobro i bolno osecam da je istina.Ali ne moze se ovaj fenomen severa docarati na nizak nacin kroz te samosazaljive akorde koje Johansson koristi.
Muzika je umetnost,kraljevstvo savrsenog zvuka,ne par akorda traljavo odsviranih.To je ono sto gomila bandova odavde treba da shati.