Tezina reci

Џорџи

Srebrna tastatura
Poruka
235.554
Naime nas narod kakav je jedna rec zna da posvadja i razdvoji familije decenijama..tamo neki ujaci i tetke retko ko s kim prica..porazgovaram letos s bratom od tetke i pitam zasto mnogi ne pricaju medjusobno..svi misle da su u pravu i tvrdoglavo cute..niko ne popusta..i ako se neko drzne da pozove ponasaju se kao da nisu prosle tolike godine..a nekima je i krivo samo ne pokazuje..drugi primer je kad se nesto ponavlja vise puta gubi na znacaju..potenciranje istine se danas doceka na noz..a opet jedna pogresna rec ili pogresno protumacena misao izgovorena u afektu zna da napravi haos..rec ostra poput maca sto se kaze..pa i da se los glas daleko cuje..malo su ljudi postali preosetljivi pa se lako otpisuju..vise nije ni bitno ko je izgovorio..ne gleda se sustina ako neko ima pogresan pristup izborom reci..imate li jos neku ideju?Da li ovde mozete proceniti cije reci imaju tezinu i jeste za filozofiranje ili konkretno sazete reci obicnom smrtniku jasne?malo sam nabaco na brzinu

U međuljudskim odnosima reči zaista imaju veliku težinu. A ne bi trebale... Pogotovo one izrečene u afektu. Ljudi često kažu nešto što i ne misle. Mislim da zbog takvih stvari ljudima ne treba zamerati. Mada, praksa često pokazuje da praštanje nije jednostavan proces. A sve to zbog reči... Nekoliko znakova stavljenih jedan pored drugog...

Reči i treba da imaju težinu..sve navedeno u uvodnom postu se i dešava jer riječi nemaju težinu kod našeg naroda.. na koji način graditi odnos prema drugome ukoliko ono što kažeš nema nikakvu vrijednost ..poštovanje tuđe riječi, čega nema bez poštovanja svoje jeste osnova kulture.. odnos sa ljudima jeste odnos prema svojoj riječi..olako izrečena, ne smatrana dijelom nas, ne provučena kroz Id-superego dogovor gdje superego kažnjava, a Id trpi ukoliko se riječ ne održi, vodi ka uspostavljanju odnosa ljudi prema osjećaju trenutka odn. laži, prevarama, nasilju ..tek kada naučimo držati svoju riječ odn. kontrolisati sebe dobit ćemo i kontrolisane, kulturne društvene odnose .... tamo gdje riječ nema vrijednost ni čovjek nema vrijednost ...

to je taj naš iluzorni ponos i princip
srbi imaju paganski pogled na stavri
robuju formi i ritualima mesto suštini
ništa nije bitno zašto, nego kako i kome
i onda ne daj bože da uvrediš nekoga
poremećajem njegovih iluzornih ideja šta i kako treba

to je taj naš iluzorni ponos i princip
srbi imaju paganski pogled na stavri
robuju formi i ritualima mesto suštini
ništa nije bitno zašto, nego kako i kome
i onda ne daj bože da uvrediš nekoga
poremećajem njegovih iluzornih ideja šta i kako treba

Ja ovo nisam primjetila ..dok se u nekim zemljama poslovni dogovori postižu rukovanjem i riječima i bivaju ispoštovani kod nas jedni druge lažu u oči i znaju da lažu i da od dogovora neće ništa biti, ali opet ga sklapaju ...
..i svi se nadaju baš tom naknadnom razumjevanju svog licemjerstva zbog sveukupnog licemjerstva koje vlada ...

Ja ovo nisam primjetila ..dok se u nekim zemljama poslovni dogovori postižu rukovanjem i riječima i bivaju ispoštovani kod nas jedni druge lažu u oči i znaju da lažu i da od dogovora neće ništa biti, ali opet ga sklapaju ...
..i svi se nadaju baš tom naknadnom razumjevanju svog licemjerstva zbog sveukupnog licemjerstva koje vlada ...

Sada mi pade na pamet kako je nasa firma prije desetak godina sklopila ugovor sa nekom sirijskom firmom prema kome bi nasa roba trebala da ide u Siriju. U ugovoru koji su sirijci donijeli nasem direktoru da potpise jedna od stavki je bila da se potpisnik ugovora "kune Bogom kako nijedna komponenta naseg proizvoda nepotice iz Izraela" a nas direktor, okorjeli bezboznik, ogrezao u svim ovozemaljskim porocima je to hladno potpisao. Doduse nije ni slagao Arape. Stvarno nismo ni imali veze sa Izraelom ali ovima je bio dovoljan njegov potpis da povjeruju tom starom lazovu koji bi i rodjenog oca prodao za saku dukata.

Ne priznajem afekat ili pijanstvo kao izgovor za izgovorenu uvredu . Naravno , mnoge rijeci se mogu oprostiti .
Rijeci LOPOV i LAZOV izgovorene na moj racun ne bih nikad oprostio .

Narod ovde drzi do ponosa, ili mozda je bolje reci sujete, a da ne pominjem tvroglavost nekih pojedinaca.
Iskreno, zar nije niko od vas nekada povukao crtu i rekao da odredjenu osobu otpisuje iz svog zivota, posle odredjene reci / dela?
Nazalost i ja se vodim "ponosom" ako me neko uvredi, mada u velikoj vecini slucajeva precutim, okrenem novi list, predjem preko uvreda, reci, dela a na kraju ispadnem budala (manje-vise).
Oprostis, ali ne zaboravis.

Afekat je donekle olaksavajuca okolnost, ali znam ljude koji su nesto cesto afektivni, tako da nema bas mesta za izgovore, vec mi se cini da teske reci prelaze u naviku.

Sve si lepo rekao nema tolerancije danas ali zato sto su ljudi nesigurni pa se kriju iza maski..vise povredi procenjivanje reci i pogresno citanje izmedju redova..retko ko to zna i zato se ljudi zatvaraju..mudruju..ne bi li lupili nesto i izgubili kontrolu

Nije to do reči.

Već što verujemo da smo u pravu.

I da, prema tome, oni drugi ne mogu biti.

To je osnova: verovanje da smo samo mi u posedu prave, bogomdane, u kamen uklesane istine.

Svako ko misli drugačije; ili je budala, ili zao.

Ne postoji treća, ni opcija koja bi se trebala, mogla, smela tolerisati.

Naime nas narod kakav je jedna rec zna da posvadja i razdvoji familije decenijama..tamo neki ujaci i tetke retko ko s kim prica..porazgovaram letos s bratom od tetke i pitam zasto mnogi ne pricaju medjusobno..svi misle da su u pravu i tvrdoglavo cute..niko ne popusta..i ako se neko drzne da pozove ponasaju se kao da nisu prosle tolike godine..a nekima je i krivo samo ne pokazuje..drugi primer je kad se nesto ponavlja vise puta gubi na znacaju..potenciranje istine se danas doceka na noz..a opet jedna pogresna rec ili pogresno protumacena misao izgovorena u afektu zna da napravi haos..rec ostra poput maca sto se kaze..pa i da se los glas daleko cuje..malo su ljudi postali preosetljivi pa se lako otpisuju..vise nije ni bitno ko je izgovorio..ne gleda se sustina ako neko ima pogresan pristup izborom reci..imate li jos neku ideju?Da li ovde mozete proceniti cije reci imaju tezinu i jeste za filozofiranje ili konkretno sazete reci obicnom smrtniku jasne?malo sam nabaco na brzinu

Malo preosetljivi kažeš, Dzordzi, m? E, pa Boga mi, neće biti. :) Moja svaka reč, rečenica ima težinu. Jasne. Direktne misli. I ništa ne kažem bezveze i tek samo tek tako. Mnogo puta niko ne skapira o čemu aj to, ali nije ni važno. Živite neki od Vas u ubedjenju da je Jelena pisala posve zabadava i onako bezveze, i samo se smejte. Meni to sve nevažno je. Lako otpisuju? To, da. Jer su površni. Ali, da. Za neke reči nema oprosta. Jer kada u glavi neke stvari pokušavam da opravdam, ja ne mogu. Jer te reči ja ću zauvek da čujem, i zauvek će da me bole. Jer pamtiću osećaj što nosile su...I da sve i reči zaboravim, osećaj koji su u meni proizvele, da se osetim tako obezvredjenom zbog njih, neće nikad isčeznuti. ♥

Svaka reč treba da ima težinu. Mene najviše nervira kad se kaže-- rekao je u ljutnji inače to ne misli. Kakva je to konstatacija?
Naravno da misli čim je to rekao.Kada bi smo poveli računa o rečniku ne bi ni bilo toliko svadja i ljutnji. To vidimo i na forumu svaki dan. Ako se dvoje ne slaže u mišljenju, veoma lako i brzo počinju da se vredjaju.
Moje mišljenje je da danas ljudi slabo poštuju reč i veoma lako barataju s njom bez neke težine.

Back