Tetanus

• Začetnik teme Začetnik teme Petka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Petka

Primećen član
Poruka
606
Da li neko od doktora koji svracaju ima informaciju (ili moze da me uputi gde mogu da saznam) u koje su domove zdravlja upuceni lazni serumi protiv tetanusa?
Ja sam u martu i aprilu primila injekcije, i trebalo bi jos jednom u aprilu (kad istekne godina). To je bas taj period kada su se davali lazni serumi.
I kako mogu da proverim da li sam primila pravi ili lazni, kako se to zna?

dr:
Jedino ako se setis da li je sadrzaj ampule bio zut ili providan, Zut je original.
Da li je to sala?
Gde se secam sadrzaja, nisam znala od bolova gde se nalazim.
A kako oni nisu shvatili da je sadrzaj druge boje? To je bas zanimljivo.
Ima li neka proba ili kako se to vec zove, da se vidi da li se taj serum primio. Secam se da su nesto nas bockali kad smo isli u skolu za neke vakcine da vide da li treba ili ne treba da primimo novu. Na tako nesto sam mislila. Ili ako imate spisak gde je distribuirano.

Ako te je ruka bolela, primila si original, ne brini...od destilovane vode ne moze nista da te boli.
Ovo o cemu ti pricas je proba za vakcinu protiv tuberkuloze, za tetanus tako nesto ne postoji.

Nismo se razumele. Bolove sam imala od povrede zbog koje sam i primala antitetanus.
Hvala u svakom slucaju. Raspitacu se u domu zdravlja, koliko sam shvatila oni moraju da imaju informaciju ako su dobili te lazne serume.

Ma razumela sam te ja, ali ti kazem tetanus vakcina daje bolove u ruci u koju se prima, i to bas dobre bolove.
Doduse ako si bas tu istu ruku povredila pa te bolelo sve ...

Tek sad sam shvatila da mi pricamo o razlicitim stvarima.
Ti si duso moja primala vakcinu, ona se prima u 3 doze, na dan povrede, posle mesec dana i nakon godinu dana.Vakcina!!! Tetavaksal-T.
Afera se odnosi na serum.Taj famozni tatagam...zapravo originalni tetagam P je imunoglobulin koji se daje kod osoba koje imaju sveze povrede a nisu kompletno vakcinisane ili je od poslednje vakcinacije proslo vise od 10 godina.I daje se zajedno sa vakcinom samo na dva razlicita mesta.
Ovo ce sad grozno da zvuci, ziva si, ocigledno je da nisi zakacila tetanus tako da i nisi primila original serum, primila si original vakcinu, i tad i posle mesec dana i ponovo ces u aprilu.

Hvala na strpljenju.
Samo jos jedno pitanjce.
Da li cu ja biti zasticena sledecih 10 godina, kad primim jos jednu vakcinu u aprilu, iako sam recimo primila taj lazni serum? Odnosno, ako se opet ne daj boze povredim, da li ne moram da primam opet sve iz pocetka?

Da, kompletna vakcinacija te stiti narednih 10 godina.Funkcija seruma je da se u organizam ubace gotova antitela koja te stite od tetanusa dok vakcina ne uradi svoj posao odnosno u organizmu izazove stvaranje zastitnih antitela.
Ako se ne daj boze povredis to ce zahtevati samo obradu rane.

Kada vec govorite o vakcinaciji- vec duze vreme zelim da pitam nekog ko zna koja vakcina se prima u 3. ili 4. razredu srednje skole(ne secam se tacno).
Naime, svi sa kojima sam bila u razredu su primili tu vakcinu, a ja nisam posto sam posla godinu dana ranije u skolu.Sledece godine su trebali da me pozovu, ali nisu, a i ja sam zaboravila.
To je sigurno neka vazna vakcina pa bih zelela da znam ocemu se radi. Mozda bih mogla naknadno da je primim.

Ja sam prije par godina primila taj antitetanus...sad ne znam da li vakcinu ili serum...Medjutim,trebalo je posle mjesec dana da primim i drugu dozu,ali mi to niko nije rekao,samo je bilo naskrabano na receptu, i ja to tek mnogo kasnije slucajno vidim...Da li to znaci da to nije imalo nikakvog efekta ?:roll:

Back