test intelegencije IQ

prodaje osoba X neke jabuke koje nosi u korpi
prva musterija zatrazi polovinu od tih jabuka
prodavac joj da, i casti je pola jabuke
druga musterija zatrazi isto, daj mi polovinu od tih jabuka u korpi
ovaj joj da, i drugu musteriju casti sa pola jabuke
naidje treca musterija, i ona isto zatrazi, prodavac joj da i casti i zadnju musteriju sa pola jabuke. kada je pogledao u korpi ona je bila prazna. medjutim interesovalo ga koliko je jabuka imao kada je krenuo u prodaju.

Bilo 3 x osobe u kaficu.rachun im je 25 din. dao je svako po 10 din-znacni ukupno 30.konobar donese kusur 3 din (svakom po 1)a 2 zadrzi kao bakshish.znachi ako je svako dao po 10 a dobio kusur po 1-to je kao da je svako platio po 9.za tri osobe to je 3x9=27 i 2 za konobara to je 29....Shta je sa jednim dinarom??? :?:

Mira RBD:
Bilo 3 x osobe u kaficu.rachun im je 25 din. dao je svako po 10 din-znacni ukupno 30.konobar donese kusur 3 din (svakom po 1)a 2 zadrzi kao bakshish.znachi ako je svako dao po 10 a dobio kusur po 1-to je kao da je svako platio po 9.za tri osobe to je 3x9=27 i 2 za konobara to je 29....Shta je sa jednim dinarom??? :?:

konobarova 2 su uracunata u 27 i dodas jos ona 3(svakom po 1) to je 30!

the shezika:
Lako. Uzmes vagu sa dva tasa. Na jednom stavis 3 loptice na drugom tri. Tas koji je laksi (gde se nalazi laksa loptica) odskocice. Onda od tih 3 loptice uzmes dve i ponovis postupak. Na levi tas jedna loptica, na desni druga. Ako je vaga izbalansirana, najlaksa je ona treca loptica koja nije stavljena na vagu. Ukoliko neki od tasova odskoci, onda je na njemu najlaksa loptica.
Za mladje forumase, pricam o vagi koju drzi Justicija (simbol pravde), boginja sa povezom preko ociju i kantarom u ruci. :D

U zadatku ne piše da je jedna kuglica lakša već da je različita. Ti nemaš pojma da li je lakša ili teža, pa iz prvog vaganja ne možeš ništa zaključiti.

trebas prodati osobi X 6 litara mleka, ali imas samo dva suda jedan od 4 l. i jedan od 9 l. i normalno tu je bure sa nekoliko desetina l. kako odvojiti tacno 6 . mleka pomocu ta dva suda i dati osobi X

adem_ks:
trebas prodati osobi X 6 litara mleka, ali imas samo dva suda jedan od 4 l. i jedan od 9 l. i normalno tu je bure sa nekoliko desetina l. kako odvojiti tacno 6 . mleka pomocu ta dva suda i dati osobi X
Uzmem iz bureta 9l,zatim iz posude od 9l odlijem dve posude od po 4l nazad u bure.Ostaje mi 1l.Dam osobi X taj 1l.Ponovim proces i dao sam mu 2l i na kraju mu samo daodam još jednu posudu od 4l mleka.Može li tako ili ovako
Iz posud od 9l vratim u bure 4l i dam mu 5l mleka,a onu litru napravim tako što uzmem iz bureta 9l,zatim iz posude od 9l odlijem dve posude od po 4l nazad u bure.

iz posude od 9l sipas u posudu od 4l..ostane ti 5l.izpraznis ovu od cetiri i iz velike(posto je od proslog procesa ostalo 5l ) napunis malu od 4l i ostane to litar..to sipas u malu posudu,napunis veliku , dopunis malu za tacno tri litra ( posto jedan litar vec ima, i 9-3=6 litara mleka u velikoj posudi) ;)

ivam91:
iz posude od 9l sipas u posudu od 4l..ostane ti 5l.izpraznis ovu od cetiri i iz velike(posto je od proslog procesa ostalo 5l ) napunis malu od 4l i ostane to litar..to sipas u malu posudu,napunis veliku , dopunis malu za tacno tri litra ( posto jedan litar vec ima, i 9-3=6 litara mleka u velikoj posudi) ;)
ovo je prava varijanta, inace mozes mu nasuti i 6 puta po litar ai....

nisam citao ni jedan komentar, odma sam se bacio na posao mada ste sigurno nasli resenje meni je trebalo 2-3 minuta.. jednostavno 6+5+3=14 i to pomnozimo sa korenom iz 4 i to je 14*2=28 :) ako ne sme koren, onda stvarno ne znam resenje

Back