"Teške" osobe

Neprilagođena

Leptirica
Banovan
Poruka
95.555

Teški ljudi su retko svesni svoje “težine”.
Šta možemo da uradimo kada smo suočeni sa “teškim” ljudima, ljudima sa teškim stilovima komunikacije?
Da ih se klonimo, ako možemo? Šta ako ne možemo da ih se klonimo?
Ako zavisimo od njih, ako moramo da sarađujemo sa njima…?

Postoje različiti tipovi teških ljudi, teških na određeni specifičan način.

1663230575685.png

LJUDI KOJI STALNO KRITIKUJU

To su uglavnom osobe koje umeju dobro da uoče neke probleme, ali ne umeju konstruktivno da ih reše.
Njihova životna pozicija je “Ja sam u redu-ti nisi uredu”.
Najčešće ispoljavaju ljutnju, bes ili prezir i kroz to izražavaju svoj osećaj superiornosti i moći.
Svojim nekonstruktivnim kritikama uglavnom izazivaju konflikt prenoseći drugima poruku “Ono kako JA mislim da treba je JEDINO ISPRAVNO”.
Često imaju preterano krut odnos prema pravilima, zakonu i pravdi i onda kada to ne treba da bude prioritet.
U sopstvenim očima, oni su “veliki pravednici” i “borci za pravdu”.
Kada imaju neku “vlast”-obično kontrolom koče druge i demotivišu.
U porodici često prave tenziju.
Tako pokušavaju da zadovolje potrebu za pozitivnom slikom o sebi i moći.

NEGATIVISTI
To su oni od kojih najčešće čujete: »Neće to upaliti!«, »Nema šanse!!«…
To su ljudi koji obeshrabruju druge, navodno dobronamerno.
Najčešći motiv za takvo ponašanje je njihova zavist koje nisu svesni.
Najčešće ispoljavaju emocije kao što su: zavist, ljutnja, bes, prezir.
Prave konflikte svojim negativizmom i pasivizmom.
Uglavnom odustaju od pokušaja traženja rešenja problema
. Imaju krut odnos prema pravilima. Često zavide ljudima koji su nešto pokrenuli i uspeli .

LJUDI KOJI SVE ZNAJU / „NAPUVANI BALONI” I „BULDOŽERI”
To su vam oni koji zahtevaju da radite na način na koji oni veruju da treba,
koji uvek pronađu grešku i nikada nisu zadovoljni onim što drugi urade, koje zanima samo da sve ide po planu (njihovom).
Važno im je da ih slušate, ne da vas čuju.
Budložeri su zato što su veoma produktivni, kompetentni, pažljivo planiraju.
Neuspeh doživljavaju kao katastrofu, i pokušavaju da nađu opravdanje da je greška u nekompetentnim osobama.
Oni imaju osećaj moći, samopouzdanje i drugi ljudi im malo trebaju.
Deluju frustrirajuće, hladno, „ubijaju« kreativnost, nemate šansu da kažete svoje mišljenje, ne slušaju druge, stalno prekidaju,
postavljaju uvek detaljna pitanja, druge vide kao objekte,.
.Pored njih se ljudi osećaju obeshrabreno i nesposobno
Samouvereni su, sve dok se ne iznesu prave činjenice
Buldožeri su, uglavnom, narcisoidne ličnosti sa kompleksom »više vrednosti«.

NEODLUČNI
To su ljudi sa kojima je teško komunicirati i sarađivati jer stalno menjaju mišljenje, teško donose odluke, izbegavaju odlučivanje…
Oni pažljivo slušaju, postavljaju pitanja…ali loše barataju zaključcima, pa je često rezultat to da se osećaju kao žrtve, da su frustrirani, ljuti, razočarani, iznenadjeni…
Podložni su jakim negativnim emocijama, osećaju uvređenosti, napuštenosti…
Motivacija neodlučnih je, uglavnom, zasnovana na preteranoj želji da udovolje drugim ljudima.
Oni ne prave razliku između realnosti i udovoljavanja: »Ako odlučim tako, njemu se neće svideti…”.
Zapravo, preteranom potrebom za udovoljavanjem oni od samih sebe i druge osobe prikrivaju “drugu stranu medalje”, suprotna osećanja.

SUPER PRIJATNI I LJUBAZNI LJUDI
Zašto bi super prijatni i ljubazni ljudi bili “teški”?! Zar nije lepo biti fin?
Pa, mnogo toga nije lepo kad je preterano. To su ljudi koji, veoma ljubazno, daju nerealna obećanja ali između obećanog i realizovanog postoji velika razlika.
Oni govore ono što želimo da čujemo. Izbegavaju kritiku, konflikte, nasmejani su i ljubazni sve dok vam nešto istinski ne zatreba.
Uglavnom imaju snažnu potrebu da se dopadnu drugima , treba im afirmacije…
Ali, da bi je dobili spremni su da koriste manipulaciju.
Tako manipulišu sa prezentovanjem realnosti , glorifikuju nerealno, izbegavaju mogućnost da dobiju kritiku.

TIHI I HLADNI
To su oni od kojih ne dobijate odgovor kada vam je potrebno, koji “niti šume nit žubore”,
sa kojima nemate otvoreni konflikt ali vas izluđuju svojim nekomuniciranjem.
Uglavnom odgovaraju sa DA/NE…i nikada ne znate šta misle i osećaju.
Kominikacija sa njima deluje frustrirajuće, nema očekivanog odgovora, nema emocionalne reakcije, nikada niste sigurni šta stvarno misle,
značajno im je da ne pokažu šta misle i osećaju, smatraju da je to najbolji način da interpersonalnu situaciju drže napetom.
.
NEPRIJATELJSKI RASPOLOŽENI I AGRESIVNI LJUDI /OTVORENO AGRESIVNI, SNAJPERI, OSOBE KOJE EKSPLODIRAJU/IMPULSIVCI
Sila je njihova životna filozofija i potreba. Teže osećanju moći, i ostvaruju te težnje otvoreno agresivnim sredstvima
. Oni su siledžije koje to smatraju svojim pravom. Imaju krut odnos prema pravilima, ali svojim pravilima.
Ta pravila ne primenjuju na sebe. Njihova poruka je: “Ono što sam ja zamislio mora se sotvariti po svaku cenu”.
Konflikte prave zato što im to treba. Tako se prazne i zadovoljavaju potrebu za nadmoćnošću.
Ponašaju se ironično, agresivno, progone, opsednuti su borbom sa drugima. Jedva čekaju povod za sukob.
Tako zadovoljavaju potrebu za moći i samopouzdanjem.
Mehanizam za sticanje samopuzdanja je poniziti druge.

Imate li iskustva sa teškim osobama?Da li su takve osobe oko vas?Pored vas?
Da li ste možda i vi sami jedan /jedna od njih?

Poslednja izmena od moderatora:
Ako posyoji mogucnost, valja se kloniti jer je samoocuvanje jako bitno za zdrav zivot. Ljudi se tesko menjaju, pa tako je i sa "teskim" ljudima.

Ne volim agresivne ljude koji na prvo neslaganje u stavovima pocinju da vredjaju, a vidim na forumu ima ih nekoliko. Ako postoji neslaganje u stavovima, moze diskutovati civilizovano. Ako to ne mozemo, onda ne moramo ni diskutovati.

Ova poslednja kategorija je najprisutnija.

evo za mene na poslu kažu da sam tih i hladan.I stvarno jesam takav sa ljudima sa kojima sam primuđen silom okolnosi da komuniciram...ali nisam takav sa ljudima sa kojima sam blizak

Teški ljudi su retko svesni svoje “težine”.
Šta možemo da uradimo kada smo suočeni sa “teškim” ljudima, ljudima sa teškim stilovima komunikacije?
Da ih se klonimo, ako možemo? Šta ako ne možemo da ih se klonimo?

Postoje različiti tipovi teških ljudi, teških na određeni specifičan način.

Pogledajte prilog 1222229
LJUDI KOJI STALNO KRITIKUJU

To su uglavnom osobe koje umeju dobro da uoče neke probleme, ali ne umeju konstruktivno da ih reše.
Njihova životna pozicija je “Ja sam u redu-ti nisi uredu”.
Najčešće ispoljavaju ljutnju, bes ili prezir i kroz to izražavaju svoj osećaj superiornosti i moći.
Svojim nekonstruktivnim kritikama uglavnom izazivaju konflikt prenoseći drugima poruku “Ono kako JA mislim da treba je JEDINO ISPRAVNO”.
Često imaju preterano krut odnos prema pravilima, zakonu i pravdi i onda kada to ne treba da bude prioritet.
U sopstvenim očima, oni su “veliki pravednici” i “borci za pravdu”.
Kada imaju neku “vlast”-obično kontrolom koče druge i demotivišu.
U porodici često prave tenziju.
Tako pokušavaju da zadovolje potrebu za pozitivnom slikom o sebi i moći.

NEGATIVISTI
To su oni od kojih najčešće čujete: »Neće to upaliti!«, »Nema šanse!!«…
To su ljudi koji obeshrabruju druge, navodno dobronamerno.
Najčešći motiv za takvo ponašanje je njihova zavist koje nisu svesni.
Najčešće ispoljavaju emocije kao što su: zavist, ljutnja, bes, prezir.
Prave konflikte svojim negativizmom i pasivizmom.
Uglavnom odustaju od pokušaja traženja rešenja problema
. Imaju krut odnos prema pravilima. Često zavide ljudima koji su nešto pokrenuli i uspeli .

LJUDI KOJI SVE ZNAJU / „NAPUVANI BALONI” I „BULDOŽERI”
To su vam oni koji zahtevaju da radite na način na koji oni veruju da treba,
koji uvek pronađu grešku i nikada nisu zadovoljni onim što drugi urade, koje zanima samo da sve ide po planu (njihovom).
Važno im je da ih slušate, ne da vas čuju.
Budložeri su zato što su veoma produktivni, kompetentni, pažljivo planiraju.
Neuspeh doživljavaju kao katastrofu, i pokušavaju da nađu opravdanje da je greška u nekompetentnim osobama.
Oni imaju osećaj moći, samopouzdanje i drugi ljudi im malo trebaju.
Deluju frustrirajuće, hladno, „ubijaju« kreativnost, nemate šansu da kažete svoje mišljenje, ne slušaju druge, stalno prekidaju,
postavljaju uvek detaljna pitanja, druge vide kao objekte,.
.Pored njih se ljudi osećaju obeshrabreno i nesposobno
Samouvereni su, sve dok se ne iznesu prave činjenice
Buldožeri su, uglavnom, narcisoidne ličnosti sa kompleksom »više vrednosti«.

NEODLUČNI
To su ljudi sa kojima je teško komunicirati i sarađivati jer stalno menjaju mišljenje, teško donose odluke, izbegavaju odlučivanje…
Oni pažljivo slušaju, postavljaju pitanja…ali loše barataju zaključcima, pa je često rezultat to da se osećaju kao žrtve, da su frustrirani, ljuti, razočarani, iznenadjeni…
Podložni su jakim negativnim emocijama, osećaju uvređenosti, napuštenosti…
Motivacija neodlučnih je, uglavnom, zasnovana na preteranoj želji da udovolje drugim ljudima.
Oni ne prave razliku između realnosti i udovoljavanja: »Ako odlučim tako, njemu se neće svideti…”.
Zapravo, preteranom potrebom za udovoljavanjem oni od samih sebe i druge osobe prikrivaju “drugu stranu medalje”, suprotna osećanja.

SUPER PRIJATNI I LJUBAZNI LJUDI
Zašto bi super prijatni i ljubazni ljudi bili “teški”?! Zar nije lepo biti fin?
Pa, mnogo toga nije lepo kad je preterano. To su ljudi koji, veoma ljubazno, daju nerealna obećanja ali između obećanog i realizovanog postoji velika razlika.
Oni govore ono što želimo da čujemo. Izbegavaju kritiku, konflikte, nasmejani su i ljubazni sve dok vam nešto istinski ne zatreba.
Uglavnom imaju snažnu potrebu da se dopadnu drugima , treba im afirmacije…
Ali, da bi je dobili spremni su da koriste manipulaciju.
Tako manipulišu sa prezentovanjem realnosti , glorifikuju nerealno, izbegavaju mogućnost da dobiju kritiku.

TIHI I HLADNI
To su oni od kojih ne dobijate odgovor kada vam je potrebno, koji “niti šume nit žubore”,
sa kojima nemate otvoreni konflikt ali vas izluđuju svojim nekomuniciranjem.
Uglavnom odgovaraju sa DA/NE…i nikada ne znate šta misle i osećaju.
Kominikacija sa njima deluje frustrirajuće, nema očekivanog odgovora, nema emocionalne reakcije, nikada niste sigurni šta stvarno misle,
značajno im je da ne pokažu šta misle i osećaju, smatraju da je to najbolji način da interpersonalnu situaciju drže napetom.
.
NEPRIJATELJSKI RASPOLOŽENI I AGRESIVNI LJUDI /OTVORENO AGRESIVNI, SNAJPERI, OSOBE KOJE EKSPLODIRAJU/IMPULSIVCI
Sila je njihova životna filozofija i potreba. Teže osećanju moći, i ostvaruju te težnje otvoreno agresivnim sredstvima
. Oni su siledžije koje to smatraju svojim pravom. Imaju krut odnos prema pravilima, ali svojim pravilima.
Ta pravila ne primenjuju na sebe. Njihova poruka je: “Ono što sam ja zamislio mora se sotvariti po svaku cenu”.
Konflikte prave zato što im to treba. Tako se prazne i zadovoljavaju potrebu za nadmoćnošću.
Ponašaju se ironično, agresivno, progone, opsednuti su borbom sa drugima. Jedva čekaju povod za sukob.
Tako zadovoljavaju potrebu za moći i samopouzdanjem.
Mehanizam za sticanje samopuzdanja je poniziti druge.

Imate li iskustva sa teškim osobama?Da li su takve osobe oko vas?Pored vas?
Da li ste možda i vi sami jedan /jedna od njih?
Imam pored sebe jednu sigurno drugu delimično.

Šta ako ne možemo da ih se klonimo?
Ovo je vrlo komplikovana situacija, i u većini slučajeva nerešiva.
Ne možemo se osamostaliti kad nam padne na um, i dešava se da se nikad ne uspemo osamostaliti iz sto i jednog razloga. Ovde prvenstveno mislim na roditelje, jer kako si našao jednog muža, tako ćeš i drugog - to je malo lakša varijanta, muževi/žene. Znam da zvuči ružno, ali je fakt. Mnogo je teže osamostaliti se od toksičnih roditelja, nego od toksičnog muža, naprimer.

Veliki su problem šefovi ili osobe na poslu od kojih posao ovisi. U ovoj zemlji je teško doći do posla, i ljudi su spremni da trpe svakojaka s.ranja samo da zadrže posao, čak i najgori mogući. Nemam pojma kako to rešiti, osim nekog dogovora s drugim radnicima koji imaju isti problem sa istom osobom, pa da se to onda iznese na višu instancu... Međutim, šefovi na poslu su često jedina instanca, jer su i vlasnici. Stvarno nemam pojma. Najlakše je reći: menjaj posao, ali moraš biti ili blesav ili pokvaren da tako šta mrtav ladan preporučiš ma kome u zemlji Srbiji.

Meni je ranije bio problem da izađem na kraj s teškim osobama.Sada uglavnom sve ignorišem.Shvatila sam da je ionako nebitno šta ti ko misli.Besmisleno je natezati se,dokazivati,pravdati se..svakako ništa ne možeš promeniti

Back