Терористички напад у Москви: Три маскиране особе отвориле ватру у концертној дворани

Ko stoji iza napada?

• Ukupno glasova
    74
Putin je izrazio sućut obiteljima i najbližima poginulih u krvavom terorističkom napadu u "Crocusu" i poželio brz oporavak ranjenima. Također je zahvalio svima koji su pomogli žrtvama napada u Podmoskovlju.
◾Putin je izjavio da je rusko društvo pokazalo istinsku solidarnost, jedinstvo i međusobnu podršku nakon terorističkog napada "Krokusa".
◾Putin je naglasio da su oni koji su planirali napad na "Crocus" imali za cilj posijati paniku i razdor u društvu, ali su naišli na jedinstvo i odlučnost da se odupru.
◾Tražio je ažuriranja o potrazi za teroristima odgovornim za napad na "Crocus" i njihovim nalogodavcima.
◾Putin je ustvrdio da su teroristički napad u "Crocusu" izvršili radikalni islamisti i postavio pitanje o njihovim motivima i kome takvi teroristički činovi idu u korist.
◾Naglasio je da ruske oružane snage održavaju inicijativu duž cijele linije kontakta, dok je ukrajinska "kontraofenziva" propala.
◾ Putin je napad "Crocus" opisao kao dio niza pokušaja onih koji su u ratu s Rusijom od 2014. pod neonacističkim kijevskim režimom.
◾Cilj terorističkog napada od 22. ožujka bio je posijati paniku u ruskom društvu, prema Putinu.
◾Činjenica da su teroristi krenuli prema Ukrajini otvara pitanje tko ih je čekao s druge strane.

1711392311022.png

Ja nisam tog ubjeđenja da je ovo false flag ruske države ali neću isključiti nijednu opciju.
Već po njihovim godinama se vidi da su ti jadnici navučeni.
Ne mora da bude false flag uopste.

Moze da bude otkrivena operacija koju su otkrili na vreme, i neko je odlucio da ih pusti da odrade i da to iskoristi. Sta mislis, da li FSB itekako ima mreze po srednjoj Aziji po bivsim republikama? Naravno da ima, znaju oni mnogo toga

Ima jedna stara izreka, svaka kriza moze da se iskoristi za nesto, steta da se baci. Ako razumes.

Dalje, jedan od njih ima ukrajinski pasos, i borio se za Ukrajinu. Ja licno se secam kroz maglu da smo ovde na temilici videli neke snimke neke cecenske jedinice koja se borila za Ukrajinu. Nekakva dzihad kozojeb grupa.

Ako su se snimali a jesu, i to je jos bilo na netu, FSB je sigurno imao te snimke i ta lica uredno zavedena

Kako su presli rusku granicu, za nekog smo citali tu da je iz Tuske doleteo pocetkom meseca. Kako je prosao kontrolu na aerodromu, ko ga je pustio

Itd itd.

Jesi gledao snimak sto sam postavio. Jesi cuo kako kaze dva koncerta u istoj sali, jedan pun policije a jedan niko. Kako to

Od Moskve do slobodne teritorije Ukrajine ima 1000 km uvek strogo kontrolisanih puteva a pogotovo posle napada u Moskvi, mislis da su teroristi odabrali taj put u automobilu cija je slika objavljena sirom sveta sa sve dvojicom terorista na prednjim sedistima, stvarno si naivan.
Da, krenuli da beze i to pravo na najvecu koncentraciju vojne sile na planeti.

Doslovno svaki drugi pravac, pa cak i da ostanu u Moskvi im je davao vece sanse.

ako nekoga ovde boli K, to je Putin koga zabole za sopstvene gradjane. zrtvovao je te ljude, da bi povukao sledeci potez
e, koji ste vi pacijenti, ne valja kada razvlaci dok zapad ne zakuka da nema vise municije, ne valja sada kada ste napunili gace jer ulazimo u cajtnot... u sledecem ratu takvi kao ti obavezno da se jave rusiji da budu generali i da osmisljavaju strategiju i taktiku tog buduceg rata

sta je mogao da uradi, da skrece metke, kada su ovi usli i izvadili kalasnjikove?
sta mislis da bi bio sledeci potez, mazio bi ih, kao i do sada. cekao nato, francuze, nemce, poljake?

ko je zrtvovao znamo odlicno kada su kozohepci upravljali mlaznim avionima, i pogodili silne zgrade, pentagram cak, a ovi su samo izvukli kalasnjikove ispod jakni i zaresetali, bukva izbosne bi znala to, aj nek' hajdzekuju 3 aviona i zakucaju se kremlj + 2 zgrade, pa da poverujemo vama PACIJENTIMA, ... ides nazad u ignore.

Da, krenuli da beze i to pravo na najvecu koncentraciju vojne sile na planeti.

Doslovno svaki drugi pravac, pa cak i da ostanu u Moskvi im je davao vece sanse.
Ja mislim da beg nije postojao u planu. Ko je racunao da ce se ziv izvuci odande. Izasli su iz centra i najblizim putem krenuli da se udaljavaju od Moskve, picli samo pravo i to ti je taj smer, nisu oni skretali tamo vamo pa da ube upecatljivo da idu ka Ukrajini.

Немам ништа против смртне казне за терористе. Врло поучно.

Не допада ми се јавно вађење очију и сечење ушију и електроде на мошнице и сл. Смрди на лоше друштво и гору државу.

Немам ништа против смртне казне за терористе. Врло поучно.

Не допада ми се јавно вађење очију и сечење ушију и електроде на мошнице и сл. Смрди на лоше друштво и гору државу.
da su bili prićljivi kao ti sigurno sačuvali bi mošnicice i okologlavno slušalo.

Kako su presli rusku granicu, za nekog smo citali tu da je iz Tuske doleteo pocetkom meseca. Kako je prosao kontrolu na aerodromu, ko ga je pustio
redovnim letom, 2, a 2 su zivela u rusiji
nikakve dosijee nisu imali, pa na bazi cega su mislis trebali da budu uhvaceni na aerodromu? i sta da im rade ako do tada nikakve veze nisu imali sa kriminalom, i terorizmom? jedino da su mogli misli da im procitaju, onda bi imali na osnov da ih zadrze

Ja mislim da beg nije postojao u planu. Ko je racunao da ce se ziv izvuci odande. Izasli su iz centra i najblizim putem krenuli da se udaljavaju od Moskve, picli samo pravo i to ti je taj smer, nisu oni skretali tamo vamo pa da ube upecatljivo da idu ka Ukrajini.
pa čim su pobegli postao je i taj plan.

Onda bi poneli eksploziv i digli se u vazduh, ne bi bezali. Metode ISIS-a su takve. To smo vidjali i vidjali bezbroj puta. Oni se ne predaju, ne uzimaju pare. Koji ISIS uzima pare, to nema logike

Onaj sto je drhtao svedocio je u kameru da im je isplaceno pola para, sto jasno pokazuje da su imali dogovor za drugu polovinu kasnije. A ako se ne izvlace sta ce mu druga polovina

Ne, imali su plan da se izvuku ali ja licno mislim da su navuceni na kraju. Ili bi ih taj ko ih cekao negde, sam resio, da ukloni svedoke do sebe. Ili se mozda nadao da ce pruzati otpor kad naidju na vojsku i da ce ih vojska pobiti. Mozda su zato poslati na ukrajinsku granicu, jer je taj neko znao da je nemoguce da se ne sudare sa vojskom

da su bili prićljivi kao ti sigurno sačuvali bi mošnicice i okologlavno slušalo.

Теби се монструозности допадају јер си научио све о њима од твојих бивших сусједа усташа.

Међутим нисмо сви из те приче.

Sad kad Volodja pokrene svo na Tursku.

Two of those accused of committing a terrorist attack in Crocus arrived in Moscow on March 2 on the same flight - Reuters, citing a source in Turkey
▪️He claims that citizens of Tajikistan came to Turkey for a short time to renew their residence permit in Russia.
▪️At the same time, 25-year-old Shamsidin Fariduni said during interrogation that he arrived from Turkey on March 4.
▪️Shamsidin Fariduni also published a photo from Istanbul a month before the terrorist attack. All of them were made on February 23, some indicate the geolocation - “Aksaray, Istanbul.”

Iza kulisa terora u Moskvi, ruski mediji otkrivaju kako je nastala grupa koja je sejala smrt: Teroristi vrbovani na Telegramu, dvojica stigla iz Turske​

1711282004-12115320a-750x422.jpg

Dvojica terorista koji su učestvovali u napadu na koncertnu dvoranu Krokus u Moskvi su verovatno dobili instrukcije kada su putovali u Tursku, a ostali su pronađeni i umešani u zločin već na teritoriji Rusije, piše ruska Izvestija. Prema izvoru ovog medija, honorar od 500 hiljada rubalja, koji je jedan od terorista otkrio tokom ispitivanja, je novac koji je obećan ne svakom članu grupe, već svima zajedno. Prema navodima Izvestije, napad je pripreman nekoliko nedelja, najmlađi osumnjičeni je najviše vremena proveo na teritoriji Rusije, radeći u lokalnoj berbernici.

Prema pisanju Izvestije, iza terorističkog napada u Krokus siti holu, u kom je ubijeno najmanje 137, a ranjeno preko 180 ljudi, stajala je organizovana grupa koja je takođe pripremala napad u jednoj od centralnoazijskih zemalja, ali je on sprečen.

1711311995-Tan2024-03-2421201931_5-1024x683.jpg
Osumnjičeni za napad u Moskvi izveden pred sud Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Kako je stvorena teroristička grupa

Dvojica učesnika u napadu u Rusiji su dobili uputstva kada su putovali u Tursku, a ostali su regrutovani na ruskoj teritoriji.

Jedan od osumnjčenih terorista je 4. marta stigao iz Turske u Rusiju, a na snimku sa ispitivanja on se predstavlja kao Šamsudin Fariduni.
On se 7. marta pojavio u Krokus siti holu – tog dana je bio koncert italijanskog tenora Alesandra Safine. Terorista je slučajno završio na fotografijama koje je napravio fotograf Krokusa. Verovatno je tokom ove posete proučavao raspored zgrade, lokaciju bezbednosnih punktova i razvio puteve za bekstvo.
Do tada su, po svemu sudeći, bili regrutovani i ostali direktni učesnici terorističkog napada.
Najviše informacija u otvorenim izvorima nalazi se o najmlađem od njih, 19-godišnjem Muhamedsobiru Fajzovu. Očigledno je živeo u regionu Ivanovo najmanje nekoliko godina, radeći kao berberin u kozmetičkim salonima.
1711312029-Tan2024-03-2421192167_6-1024x683.jpg
Osumnjičeni za napad u Moskvi izveden pred sud Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Pojavio se u februaru u Moskvi, u hostelu u blizini Dmitrovskog autoputa. Tamo je živeo sam sa Faridunijem, ali su se povremeno pojavljivali i drugi gosti, rekao je vlasnik hostela.

Vrbovanje na Telegramu

Među njima je i Dalerjon Mirzojev. Odgovarajući na pitanja pripadnika policije tokom prvog ispitivanja, on je rekao da je čovek po imenu Abdulo, koga je upoznao preko Telegrama, kupio automobil, a da su želeli da zajedno rade kao taksisti. Ali posao nije uspeo i Mirzojev je pristao da učestvuje u terorističkom napadu.
Sudeći po svedočenjima uhapšenih, vrbovanje je izvršeno na Telegramu.
„Slušao sam propovednika na Telegramu. Onda je su nam napisali ponudu, bez prezimena, bez ičega. Ponudili su novac, 500 hiljada, zadatak je bio ubiti, bez obzira koga“, rekao je Šamsudin Fariduni tokom ispitivanja.
Prema njegovim navodima, 250 hiljada rubalja je prebačeno kao avans.

„To su bili nasumično odabrani izvođači sa izuzetno niskim nivoom inteligencije i kritičkog mišljenja. To je omogućilo njihovim nalogodavcima, koji poznaju razne tehnike i metode regrutovanja i psihološkog pritiska, da pretvore taksiste i berberina u teroriste“, rekao je izvor Izvestije.

Posebno vredna pažnje je činjenica da su dvojica osumnjučenih posetila Tursku pre napada, rekao je drugi sagovornik Izvestije.
Identitet onih koji su regrutovali teroriste je otvoreno pitanje, smatraju sagovornici Izvestije.

Rekonstrukcija terorističkog napada

Regrutovani teroristi napali su Krokus Siti Holl 22. marta.
Poznato je da su se prvi pucnji začuli oko 20 časova, nakon što je beli automobil „reno“ uleteo na parking tržnog centra. Izašli su teroristi. Najmanje dvojica su imala rančeve. Pretpostavlja se da je u njima bio benzin, kojim su kasnije zapalili koncertnu dvoranu.
„Na putu do Krokusa svratili su na benzinsku pumpu, kupili benzin i sipali ga u plastične flaše. Onda su to iskoristili da zapale salu“, rekao je za Izvestiju obavešteni izvor.

Već na ulazu su otvorili vatru na posetioce, a pucnjava je nastavljena u holu. Oko 20:03 teroristi su ušli u salu. Dok su jedni pucali na ljude, drugi su na nekoliko mesta odjednom polivali stolice benzinom.
U holu su ostali desetak minuta, nakon čega su napustili zgradu, pomešali se sa masom i odvezli se istim automobilom. Automobil je primećen u regionu Brjanska.
Dvojica osumnjičenih privedena su na licu mesta oko 23.30 časova, a još dvojica su se sklonila u šumski pojas. Za njihovo hvatanje organizovana je specijalna operacija u kojoj je učestvovalo do 300 vojnih lica i policajaca. Jedan od mogućih terorista skinut je sa drveta gde se nadao da će se sakriti, drugi je pronađen sa psima u žbunju.
A Ukrajina, nula bodova?

Najjače je bilo kad su ameri pitali:
A kako to Rusija zna da je Ukrajina umešana, samo 20 sati posle napada?

A američki idioti 12 sati posle napada objavili da Ukrajina nema veze sa tim?

Pa za koliko glupe oni smatraju ostatak sveta?
Pa evo, ja znam da Kuba nema veze s time, di je problem?

Back