Pričuvni pukovnik FSB-a Andrej Prispeškin govori o neobičnostima počinitelja terorističkog napada u Crocusu i tko je bio naručitelj:

Na temelju međunarodnog i osobnog iskustva, reći ću da je radio veliki tim, barem 20-25 ljudi. U vijestima možemo vidjeti samo izvođače. A ima još mnogo ljudi koji su sudjelovali u ovom monstruoznom događaju. Neki su vršili izviđanje područja, drugi proučavali tehničku dokumentaciju Crocusa, treći su ih opremali oružjem itd.

Po mom mišljenju, priprema za ovaj teroristički napad bila je temeljita i odvijala se unaprijed. Od jedne granate ili molotovljevog koktela nije se sve moglo odmah zapaliti. Zasigurno su u neke prostorije postavljeni dodatni zapaljivi materijali, a paleži su se dogodili u različitim dijelovima zgrade. Ne događa se da takav ljudski utjecaj dolazi od nečeg malog. Sve je bilo pažljivo pripremljeno. Oni koji su počinili monstruozan zločin su kotačići u stroju koji su izvršili svoj zadatak koji im je dodijeljen.

Definitivno su imali neku pripremu prije ovoga. Možda su već sudjelovali u nekoj vrsti neprijateljstava. Možda u Ukrajini, srednjoj Aziji, Palestini. Od nule, bez pucanja, ne može se ponašati tako smireno, čak ni pod utjecajem nekih psihotropnih lijekova.

Čini mi se da je postavljen zadatak: što više žrtava i što strašniji teroristički napad. Da se cijeli svijet trese. Vatra je podmetnuta kako bi posjetitelji, gušeći se u dimu, paničarili i vrištali od užasa. S jedne strane, nije važno kako je osoba umrla - od metka ili od dima. Što je snimka strašnija, to je učinak veći.

Pripadnost zatočenika ISIS-u nigdje nije navedena - ni od strane naših istražitelja, ni od njih samih. Iz onoga što sam susreo s pripadnicima ove terorističke organizacije mogu suditi: ako nešto učine i budu uhvaćeni, prvo što naprave je priznaju svoju umiješanost. Osim toga, ISIS najčešće djeluje drugačije - samoubilački pojasevi, eksplozije, uzimanje talaca. Ovdje je taktika potpuno drugačija.

Mislim da je teroristički napad osmislila, sponzorirala, izvela jedna od zapadnih obavještajnih službi. Uvijek su postojale dvije najjače obavještajne službe na cijelom svijetu – engleska i ruska. Priče da je CIA sada navodno na prvom mjestu nisu točne. MI6 se uvijek bavio središnjom Azijom, jugoistokom, odnosno arapskim svijetom. Sada je zadatak prodrmati, podijeliti društvo, posvađati pravoslavce protiv muslimana, Ruse protiv Tadžika itd.