Quantcast

termostat-reostat

klaja

Početnik
Poruka
4
Pravim mašinu sa nepotpunim znanjem pa možda neko zna. Treba mi termoregulacija alata na mašini ali ne mogu da stavim klasičan (šporet) termostat zbog nemanja prostora za njega na alatu a i zbog grube regulacije istog (+ - 10 C) tj. treba mi finija regulacija. Dali može da se stavi reostat za sobno svetlo? :cry:
 

intra

Poznat
Poruka
7.151
Jel` to praviš pakericu? Znači osnovno je kolika je snaga tog grijača, na kojem naponu radi, najjednostavnije jeste da staviš promjenjivi otpornik, ali nećeš dobiti regulaciju nego će grijač da povećava temperaturu dok ne dostigne stanje termodinamičke ravnoteže Onda bi mogao nekim termometrom da mjeriš temperaturu i je smanjuješ ili povećavaš pomoću tog promjenjivog otpornika s tim da i on mora biti deklarisan prema snazi grijača. Znači ako je grijač male snage do 100W mogao bi upotrijebiti taj za rasvjetu. Međutim u radu će toplota da se prenosi na neki drugi materijal, pa ćeš opet imati problem. A ima boljih varijanti - znači gotov regulator (ABB,Siemens i sl) sa užim temp. opsegom s tim da mu samo soda bude na tom dijelu, zbog prostora.
 

klaja

Početnik
Poruka
4
Pravim neki tip pakerice tj. za varenje najlona. Treba mi od 120-160 C pri 220 V s tim što još uvek ne znam kolika će snaga grejača biti ali cenim do maksimalno 1000W. Inače, planiram da stavim neki tip digitalije za prikaz temperature.Grejač će imati izolaciju od radnog dela tako da neće biti nekog rasipanja temperature. :roll:
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.