Teret inteligencija ili...

bezibre!

Poznat
Banovan
Poruka
8.923
nadprosečnosti
(jok, ne ložim se ništa lično nego -)
nekako mi se čini da su ljudi (mislim čini mi se, tako ispada) natprosečnih mogućnosti, konkretno mentalnih
često na drugim poljima hendikepirani - socijalno, integrativno isl.
jeli se više isplati prosečna pamet?

volim inteligentne ljude, i divim im se na neki nacin

Naravno da imaju teskoca da se ukalupe u klise, oni jednostavni nisu mediokriteti...

Ovde sam prevashodno mislila na one relativno pristupacne inteligentne ljude, ne na sad bas neke dzigi bau

nadprosečnosti
nekako mi se čini da su ljudi (mislim čini mi se, tako ispada) natprosečnih mogućnosti, konkretno mentalnih

Jedna od boljih definicija inteligencije je da je to sposobnost snalaženja u nepoznatim situacijama . Prema tome , trebalo bi da se inteligentni ljudi dobro snalaze u svakojakim životnim okolnostima .

Problem je u tome što inteligencija nije jedna celina , već se deli u različite tipove ( logička , prostorna , verbalna , socijalna ... ) . Zbog toga su česti slučajevi da ljudi koji su nadareni u jednom smislu budu osakaćeni u drugom - izvrstan matematičar koji se ne snalazi u društvu , ili pak izvrstan govornik koji ne može da shvati ni osnovne fizičke zakone .

Aman ljudi, svako ima svoju viziju sreće i ne očekuje od ljudi i sudbine isto blago. Svako ima svoju predstavu o svetu i želi nešto za sebe, a to što se interesi prosečnih ljudi i onih koji su u tom smislu uzvišeniji ne poklapaju, ne znači da su ovi drugi nesrećniji od prvih. Jednostavno, svi imamo svoju oazu u pustinji života, nekog ispunjava čitanje knjiga, nekog pisanje, nekog rešavanje matematičkih problema, nekog druženje, porodica, prosečnost... I svako je zadovoljan ili nezadovoljan na svoj način. Zar visoko inteligentan čovek ne bi mogao da se pravi da je isti kao i svi drugi? Mogao bi, ali njega ispunjava nešto drugo, on ima drugačije zahteve i njih i realizuje. Ako pri tom ne dobija nešto što imaju svi, to opet ne mora značiti da je donekle prazan. Osim toga, karkater i inteligencija interaguju, ali opet nisu isto, pa se može lako desiti da čovek izuzetne inteligencije uopšte ne odstupa od svog okruženja. Naravno, ima i obratnih primera, i to je sve samo rezultat gomile uticaja i okolnosti koje vrši i sredina u kojoj se kreće.

Nadprosecno inteligentnim osobama nije lako da se uklope u drustvo intelektno inferiornijih, gotovo je sizifovski tesko, kao sto je i tzv. mediokritetima tesko da isprate ritam inteligentnih ljudi. Moje je iskustvo da su inteligentne osobe uglavnom inhibirane, introvertne i nezadovoljne...Radije se okrecu razgovoru sa ljudima na margini drustva, seljacima, filistrima, nego li kontaktiranju nekoga ko se nalazi na sredini lestvice. Svakako, drustvo poput ovog naseg ne predstavlja olaksanje niti jednom normalnom coveku, a pogotovo ne pogoduje nekome ciji je razum daleko ispred ...

Jaoo kad vidim ovaj Pdf , temu/e i koliko itelegencije ovde imaz:shock: ja nemam komentar koji bi po-vezala intelektno .
z:cry: Zato cu da ocutim i da pazljivo pratim i dalje cuteci vasu psihu :znamiguje:
Ovo ti nije lose, ja sam godinama pokusavao da pratim forume i naravno cutao. Prikupio sam dovoljno materijala, ali sam odlucio da probam da se uklopim u razgovore. Tome forumi sluze, razmeni iskustava ;)

nadprosečnosti
Inteligencija je blago i ne vjerujem da je se moze imati previse .
Da li su inteligentniji i sretniji ~ to je vec drugo pitanje .

Pa valjda treba razmišljati o svim tim stvarima koje si naveo, a ne sedeti ispred televizora ceo dan i gledati Veliki brat i Dvor.

Dokaz A . Korisnik nije shvatio poentu mog posta . Naravno da se treba razmisljati o takvim stvarima , ali ti prvo uci skole pa se specijalizuj za takve stvari pa ce biti rezultata . Neces nista postici ako okupis 100 budala koji nemaju sta pametnije u svom zivotu da rade nego sede na forumu i razglabaju o temama koje nadmasuju njihov potencijal i inteligenciju .... A fala bogu pun forum takvih .

Dokaz A . Korisnik nije shvatio poentu mog posta . Naravno da se treba razmisljati o takvim stvarima , ali ti prvo uci skole pa se specijalizuj za takve stvari pa ce biti rezultata . Neces nista postici ako okupis 100 budala koji nemaju sta pametnije u svom zivotu da rade nego sede na forumu i razglabaju o temama koje nadmasuju njihov potencijal i inteligenciju .... A fala bogu pun forum takvih .

Kada se baviš nečim ozbiljno, dugo vremena... tvoj potencijal za bavljenje tom temom... raste... :)

nadprosečnosti

da bi jedna vrsta opstala neophodno je da jedinke unutar te vrste ne ugrozavaju odn podjednako ugrozavaju jedna drugu..tako je majka priroda one prosjecnih intelektualnih mogucnosti obdarila sposobnostima da se izdignu ili kako bi to Nice rekao nametnu svoju volju onima natprosjecnih intelektualnih sposobnosti ..

Back