Jeste da ova tema nije bila aktuelna ove godine, ali moram da ispunim obecanje koje sam dala nasoj dragoj moderatorki Ivi i da okacim moje fotke sa Tenerifa.
Prvo da napisem par redaka o samom ostrvu.Ostrvo nije tako veliko, tako da se moze bez problema za jedan da otici sa severa na jug ostrva ili obratno. Treba nekih sat/sat i po voznje sa jednog kraja na drugi. Spominjem sever i jug zato sto su to uglavnom turisticke destinacije i sto su ta dava kraja povezana autoputom. Na zapadu uglavnom zive mestani i tu nije toliko razvijen turizam u smislu hotela, soping centara i sl., ali vredi otici i pogledati kako i taj deo ostrva izgleda.
Samo je problem sto na tom delu nema autoputa i nekome ko nije odatle nije preporucljivo da se sam uputi autom, jer su to lolalni putevi koji su jako uski i teski su za voznju ko ne poznaje ostrvo.
Tenerife zbog specificne klime inace zovu ostrvo kontinent, zbog toga sto iako pripada Kanarskim ostrvima, na njemu ipak postoje cetiri godisnja doba. Na jugu i severu se klima, pa tako i zgled ostrva dosta razlikuju. Na severu je vreme dosta promenjivo i cesto pada kisa, pa je u skladu sa tim i vegetacija na tom delu bujna, na nekim mestima cak podseca na dzunglu, dok je na jugu skroz suprotna situacija. Na jugu kisa u proseku pada tri dana godisnje ( tako nam je rekla devojka iz agencije koja nas je sacekala), pa je i vegetacija slaba tj. skoro da je i nema.
U samim priobalnim mestima ima zelenila, naravno, ali to sve odrzavaju vestacki sa zalivanjem.
Sto se tice temperature, ide do nekih 34/35 stepeni, ali ne osetite kao kod nas tu temperaturu. E da, posto sam rekla da ga zovu ostrvo kontinent, da ne bude zabune, u turistickim delovima nema jeseni i zime. Taj deo godisnjih doba pripada vulkanu Teide, na cijem vrhu se i u letnje vreme moze desiti da vidite sneg, a istovremeno je na obali 30 i kusur stepeni.
Vulkan Teide su inace i najvisi vrh Spanije i sam vulkan se uzdize iz dna mora, tako da su Tenerife vulkansko ostrvo i dosta plaza ima crni vulkanski pesak, a na dosta njih su se formirale i vulkanske stene od lave koje su jako ostre i na takvim plazama kupanje ima i izvestan rizik, ali i svoje cari.
Za one koje interesuje soping, moja preporuka su mesto Los Cristianos na jugu i glavni grad Santa Cruz de Tenerife koji se nalazi na severu.
Ljudi su ljubazni, hrana je ok, moze se naci za svaciji ukus, pa i nas. Obavezno probajte njihove banane, dosta su manje od ovih sto se kod nas prodaju, ali su neverovatno slatke.
Voda iz cesme nije za pice, to se mora kupovati, a posto na ostrvu ne postoji izvor slatke vode ni ta njihova flasirana koju prave od preradjene morske vode i kisnice nije bas nekog ukusa...tako da, bolje neka uvozna da se kupi.
Nocni zivot je takodje dosta raznolik, tako da svako moze naci za sebe nesto. Od diskoteka, barova sa live muzikom do mirnih kafica i restorana. Cene u principu nisu visoke, sa tim da je u 90% posto lokala navece skuplje, tako da su cene pice navece skuplje za evro, evro i po, kako gde.
Jos jedna zanimljivost koju sam procitala tamo u novinama je da iako su Tenerife spansko ostrvo, najveci procenat stanovnistva zauzimaju Englezi, negde oko 32%, onda Spanci, cini mi se oko 26 ili 28% ( nisam sigurna oko cifre postotka), pa Nemci oko 16%...i onda ostali.
Najveci procenat tursista i cine Englezi, ima ih jako puno...tako da ima i dosta engleskih pabova.
Vredi posetiti i Loro park i pogledati izvrsne predstave sa fokama, delfinima, orkama ....
http://www.loroparque.com/
I za one koji vole egzebicije sa toboganima fantasticni Siam park, prelepo su ga napravili.
http://www.siampark.net/
Takodje je lep i izlet brodom gde se mozete kupati na otvorenom okeanu ili videti delfine ili orke u njihovom prirodnom okruzenju u okeanu. Ja nazalost nisam uspela da napravim lepe fotke ni jednih ni drugih jer bas taj dan kad sam bila na izletu je bio tmuran i nisu bili raspolozeni za "skokove". Bilo ih je stvarno dosta, videli smo gomilu celih jata, ali samo na kratko isplivaju i zarone, bez skokova, a orke su samo stajale u mestu...tako da te slike sa okeana i nisu bas nesto.
Dosta od mene.... u svakom slucaju topla preporuka za Tenerife.
A sada slike.