gospodjica14
Poznat
- Poruka
- 7.429
Umesto četiri S, ona ocila na našem grbu, sada su četiri A: alibi, abolicija, amnezija, amnestija.
To je sav naš napor, jedini trud koji ispoljavamo, da bi sebi bilo kako našli alibi, a pošto ga nikako nema, onda da bi sebi izradili aboliciju, a pošto je nikako ne možemo zaslužiti, onda da bi bilo kako sve zaboravili, a pošto nema ni zaborava našem porazu i posrnuću, sav život nas neprestano na to podseća, onda da bi bilo kako bili pomilovani. Ali nema amnestije, jer ona sleduje samo onima koji su prihvatili sankciju i trpe je, pa mogu da se nadaju iznenadnoj milosti izbavljenja. Ali mi još nismo spremni da prihvatimo sankciju, uslovljavamo to garancijom da će amnestija biti trenutna. I tako, uzaludan je naš trud.
Ova 4 A su istovremeni i potirući, kako je već Konstantinović (Radomir) i dijagnostifikovao duh palanke: samoprotivrečan i jalov. Sa 4 A to je očigledno: alibi potire amneziju, abolicija potire alibi, amnestija potire aboliciju, amnezija potire amnestiju. Kako? Prosto. Krvavo prosto. Evo kako.
Amnezija tvrdi, praveći se neveštom:
- Ko? Šta? A, ne, nikako. Mi - ne. Mi ne znamo i nismo znali, mi nismo u tome učestvovali, mi se nismo pitali.
Onda se pokaže da su ipak znali i da znaju, da su učestvovali i da su se pitali i da se i danas pitaju. Tad duh palanke preskače sa nestabilne orbite amnezije na naizgled stabilniju orbitu alibija.
Alibi tvrdi:
- U to vreme bio sam na drugom mestu. Ili, na tom mestu sam bio, ali ne u to vreme. Ili: bio sam tada tu, ali zaokupljale su me sasvim druge misli, potrebe, interesi.
Onda se ipak pokaže da je alibi klimav, da ga je lako oboriti. Tad duh palanke hitro preskače sa nestabilne orbite alibija na naizgled stabilniju orbitu abolicije.
Abolicija tvrdi:
- Oslobađa se od odgovornosti, u ime višeg prava na solidarnost sa krhkom ljudskošću, u ime višeg ljudskog prava na ispravku greške, u ime višeg prava na razumevanje za nesavršenost i nedoslednu principijelnost. Ljudi smo.
Onda se pokaže da je lako sam sebe abolirati, a da je daleko teže zatražiti i onda možda biti a možda i ne biti aboliran od strane žrtve. Tad duh palanke preskače sa nestabilne orbite abolicije na naizgled stabilniju orbitu amnestije.
Amnestija tvrdi:
- Puštaju se na slobodu i najkrivlji i oni manje krivi.
Bez obrazloženja. Kolateralno, nekim slučajnim povodom, koji nema nikakve veze sa počinjenim delima i nedelima. Amnestija po definiciji dolazi u formi čiste milosti. Ali amnestija se može dati samo onom koji već odgovara za svoje postupke. Da bi bio amnestiran, moraš prvo da odgovaraš. Eh, kad bi moglo nekako da ta amnestija stigne pre odgovornosti... I tako, amnestija netragom iščili.
Ostane samo savest, taj uzrok svih nestabilnosti na orbitama duha palanke. Savest se onda brže bolje prekriva velom amnezije. I začarani krug stiže na početak. Kad je jezgro preteško i preopterećeno, a elektroni histerični na nestabilnim orbitama, traje proces smrtonosne radioaktivnosti, sa predvidljivim ishodom po formuli neumitnog perioda poluraspada.
Takav je duh palanke, savremene srpske palanke. Duh poricanja. Samoprotivrečnog, histeričnog, samoubilačkog poricanja savesti. Nije na odmet da podvučem i sumiram još jednom u čemu je samoprotivrečnost, ludilo ovog procesa samopotiranja kojim se duh palanke okužio.
Nestabilnost, neutemeljenost i neuverljivost amnezije odaje se posezanjem za alibijem. A amneziji, kad je prava, ne treba nikakav alibi, ona je sama sebi najsolidniji alibi.
Nestabilnost, neutemeljenost i neuverljivost alibija odaje se posezanjem za abolicijom. A alibiju, da je pravi, ne treba nikakva abolicija, jer je on sam sebi najsolidnije jemstvo izuzeća, tj. slobode od odgovornosti.
Nestabilnost, neutemeljenost i neuverljivost abolicije odaje se posezanjem za amnestijom. A aboliciji, ako je prava, ne treba nikakva amnestija, jer je ona sama sebi najbolji oproštaj, zasluženo oslobođenje.
Nestabilnost, neutemeljenost i neuverljivost amnestije odaje se posezanjem za amnezijom. A amnestiji, ako je prava, ne treba nikakva amnezija, jer je ona sama sebi dovoljno izbavljenje, iskupljenje.
Duh palanke je duh zla, jer sam sebe satire, sve nekako lakomisleno, lepršavo, skokovito, plahovito - a razarajuće, protiv istine, do ultimativnog nihilizma, kako je to već protumačio Konstantinović.
Srbi ne poštuju istinu. To je, misli se ovde, naivnost, glupost i nemoć, ako se oslanjaš na istinu i zavisiš od istine. Zašto se mučiti oko istine i obazirati se na istinu, kad može kroz prste i niz dlaku, kad postoje talovi, prečice, zaobilaznice, linije manjeg otpora... Ali, kao što znate, sa istinom ne možete biti u srodstvu, niti u talu. Istina nije ni srpska ni antisrpska. Do istine se ne može prečicom, ne može tek tako. Istina ne gleda kroz prste. I pošto tako stoje stvari, Srbi su uvređeni činjenicama i argumentima ovoga sveta - u stvari, uvređeni su posledicama svog ponašanja u takvom svetu, a ne nekakvim nepravdama koje trpe od drugih, zlonamernih i opakih, kako vole sebi da predstave stanje stvari.
Srbi su jako uvređeni što nije po njihovom, što su posledice njihovog stava i ponašanja tako bolnie. Srbima svašta pada na pamet - sve, samo ne da bi možda bilo bolje da ipak promene svoj odnos prema istini. Srbi ne shvataju da ne poštujući istinu ne poštuju sebe.
Nema iskupljenja za duh palanke. Nema izbavljenja iz duha palanke.