Tema ova, tema ona, zasto verujete u Boga?

Jerohinac, kada bi Vaš komentar i pitanje sadržali iskrenost, znatiželju i umeće da drugima date prostora bih Vam vrlo rado odgovorio iako bi to otišlo predaleko od teme. Ovako mogu Vam predložiti da otvorite temu u kojoj bi recimo svako mogao izneti suštinu svoje religije. Ili možda pokrenete temu u kojoj biste pitali isključivo o ECKANKAR-u.
Ljubav u srcu čoveka pomaže da neguje dignitet i uvažava druge kao što uvažava sebe jer ljubav je najveća religija ili srž svih učenja koja žele pomoći čoveku.
Od Vas prvi put saznajem da se u ECKANKAR-u govori o spiritualizmu budući da jke spiritualizam (ili spiritizam) nešto čega se treba kloniti ako se želi duhovno uznapredoivati.
Bilo bi dobro ako bi ste izbacili otpor u Vama samim i nasrtaj na sve što je drugačije od Vašeg poimanja života i sveta. Ako iskreno sebi postavite bilo koje pitanje iskreno će te dobitri odgovor i to bi značilo da ste stasali za takvo saznanje.
Uz izvinjenje Svabovu i ostalim učesnicima.

Poslednja izmena:
Borac za prava zivotinja
Re: Tema ova, tema ona, zasto verujete u Boga?

@ Jerihonac, obrisala sam deo tvoje prepiske sa Srebrnim.
Molim te - ubuduće bez ličnih prozivki i citiranja komentara sa drugih tema.
Ova tema nije otvorena da bismo ljude preslišavali zašto, kako i u koga veruju, već da bi vernici slobodno izneli svoje razloge.
Molba važi i za ostale.
Unapred hvala

Iznošenje razloza od strane vernika je jedno a nešto je drugo šta je i kako činio srebreni.
Valjda si ti primetila da ja nisam napisao nijednu jedinu vulgarnu reč ni u jednom svom postu za razliku od srebrenog.No bilo je kako je bilo i ... idemo dalje.

:bye:

louiskrstic

Jerohinac, kada bi Vaš komentar i pitanje sadržali iskrenost, znatiželju i umeće da drugima date prostora bih Vam vrlo rado odgovorio iako bi to otišlo predaleko od teme. Ovako mogu Vam predložiti da otvorite temu u kojoj bi recimo svako mogao izneti suštinu svoje religije. Ili možda pokrenete temu u kojoj biste pitali isključivo o ECKANKAR-u.
Ljubav u srcu čoveka pomaže da neguje dignitet i uvažava druge kao što uvažava sebe jer ljubav je najveća religija ili srž svih učenja koja žele pomoći čoveku.
Od Vas prvi put saznajem da se u ECKANKAR-u govori o spiritualizmu budući da jke spiritualizam (ili spiritizam) nešto čega se treba kloniti ako se želi duhovno uznapredoivati.
Bilo bi dobro ako bi ste izbacili otpor u Vama samim i nasrtaj na sve što je drugačije od Vašeg poimanja života i sveta. Ako iskreno sebi postavite bilo koje pitanje iskreno će te dobitri odgovor i to bi značilo da ste stasali za takvo saznanje.
Uz izvinjenje Svabovu i ostalim učesnicima.

Veoma je zanimljivo da si od mene prvi put saznao da se u eckanaru govori o spiritualizmu.I mogu da ti kažem da sam iznenadjen.Zato smatram da je najbolje da pogledaš ovaj linkić o Haroldu Klempu...

...http://www.eckankar.org/spex.html

a i ovaj....http://www.eckankar.org/PL_stories/melody.html
a i sve one ''kliknuvši'' na ono plavo.

Šri Harold Klemp je treći dnevni Eck master.A ovo su knjige od Šri Harolda Klempa...

art-spiritual-dreaming-harold-klemp-paperback-cover-art.jpg

what-is-spiritual-freedom-harold-klemp-hardcover-cover-art.jpg

spiritual-exercises-eck-harold-klemp-paperback-cover-art.jpg

51BZ2JMYYTL._SL500_BO2,204,203,200_AA219_PIsitb-sticker-dp-arrow,TopRight,-24,-23_SH20_OU01_.jpg

E vo i jedno njegovo pismo...(vidi zaglavlje u istom)
http://www.thetruth-seeker.com/openletter.asp

Mnogo sam razmišljao o tvojoj tvrdnji da si od mene saznao da eckanar ima mnogo toga zajedničkog sa onim spiritualnim.Iz duše te molim da mi ne zameriš kada te pitam,kakav si sledbenik eckanara a da ne znaš za Šri Harolda Klempa

Pa čoveče on je jedan od največih lidera eckanara kao religije ''novog doba''.A u toj religiji jednu od osnovnih doktrina čini spiritualnost.

Da se razumemo.Ja nemam ništa protiv bilo čega spiritualnog i daleko sam od toga da prema istom imam neki otpor.I nemoj me shvatiti pogrešno.Očekivaću neko objašnjenje sa tvoje strane u vezi sa svim što sam ti veoma ubedljivo i argumentovano predočio.

Da se razumemo.Ja nemam ništa protiv bilo čega spiritualnog i daleko sam od toga da prema istom imam neki otpor.I nemoj me shvatiti pogrešno.Očekivaću neko objašnjenje sa tvoje strane u vezi sa svim što sam ti veoma ubedljivo i argumentovano predočio.

Више него интерессантно "размишљање"!!! Али зар не мислиш да би било УПУТНО или ПОШЕТНО да овдашњим корисницима одговориш КОЈИ СИ ТИ када себе називаш ЈЕРОХИНАЦ... примећујем да многи мисле да си погрешио у куцању па те ословањавају ЈЕРИХОНАЦ...хехехе............ о д г о в о р и ... или шат ап :whistling:.........

eremita

Више него интерессантно "размишљање"!!! Али зар не мислиш да би било УПУТНО или ПОШЕТНО да овдашњим корисницима одговориш КОЈИ СИ ТИ када себе називаш ЈЕРОХИНАЦ... примећујем да многи мисле да си погрешио у куцању па те ословањавају ЈЕРИХОНАЦ...хехехе............ о д г о в о р и ... или шат ап

Recimo da sam onaj koji veruje da...Jedno jedino ''evo ti'' vredi mnogo više nego
deset onoga...neka ti Bog pomogne.''

Citirano je neko nekada izgovorio.

Ја верујем у Бога јер су ме тако учили од малена, али док не почнеш да размишљаш реално све ти то изгледа као бајка али касније сам осећаш ЊЕГОВО присуство у себи. Схватите то је привилегија и то може да осети само онај који то и жели. Неверници немојте да се бојите Бог воли и оне и што у двадесет и некој години, па можда и мало касније, почну да верују у ЊЕГА . .. . . .

Jerohinac, Vi imate problem sa engleskim.
Naslovi glase:
Umetnost Duhovnog Sanjanja
Duhovne Vežbe ECK-a
Kako Duhovno preživeti u naše vreme
Uistinu izvanredne knjige. Inače o Haroldu Klempu možete naći i u Britanskom izdanju Who is Who medju ntelektualcima
Veoma sam Vam zahvalan što ste ove knjige izneli da pogledaju ljudi i toplo bih ih preporučio svakome ko voli život, ljude i Boga. Svakome ko voli svoju porodicu i ljude nezavisno od religije, boje kože, rase, klase. Svakome ko želi naučiti kako da uspešnije rešava svoje svakodnevne školske, radne, porodične, zdravstvene i druge probleme i ko želi prepoznati kako mu Bog u svakodnevnom životu pomaže preko intuicije, preko snova i direktnom percepcijom. Takodje svakome ko želi imati iskustva sa dvojim aspektom Svetoga Duha - Svetlošću i Zvukom ali i onima koji žele direktno imati iskustva na višim svetovima da zaviruju u vlastite prošle živote te otkriju uzroke svojih današnjih problema. Svakako svima onima koji žele potpunije razumeti život.
Na višim svetovima se svo duhovno znanje direktno upija u nas kao Duše.
Da su Vaša istraživanja išla iskreno i od srca otkrili biste mnogo toga o tome da je red Vairagi Mastera neprekidan od samog početka čovečanstva. Otkrili biste da je Fubbi Quantz starosti preko 2500 godina i danas tu da pomogne Harokdu klempu u pomaganju onim ljudima koji žele još za života spoznati Boga.
Vas je Poštovani Jerohinac uplašila nepoznata jedna reč čije značenje ne razumete.
Da Vas podsetim da je ljubav duhovni kvalite a ne intelektualni niti fizički - osim ako ne mislite na čulni užitak.
Dakle, ja verujem mojim iskustvima, mojim noćnim putovanjima višim svetovima kao i mojim budnim snovima i dogadjajima.
Nije li Sv. Pavle rekao, "Iako nisam sa vama u fizičkom ja sam sa vama uvek u duhovnom?" Jeste ali Vama nije poznata osobina duhovnih velikana da poseduju duhovnu sveprisutnost. Nije Vam poznato da je svaka namera, misao, reč ili delo svakog od nas poznata onome ko je predstavnik Boga u ovom svetu. Nisu takvi pojedinci bili samo u prošlosti već ih je bilo u svim danima da danas. To je nepromenljiva istina.
Naravno, Istina nije stvar dokazivanja, intelektualiziranja ili polemisanja već je stvar stanja svesti.

Naravno, Istina nije stvar dokazivanja, intelektualiziranja ili polemisanja već je stvar stanja svesti.
Naravno, ukoliko budem izda svoj rukopis KLjuč Života videćete da sam direktno vodjen od mesta rodjenja preko niza dogadjaja da se sretnem sa ovim učenjima čak i onda kada sam se najviše opirao. Videćete da je Paul Twitchell u svom duhovnom telu mene sreo čitavih 25 godina pre nego ću se sresti sa živim učenjima Svetoga Duha - ECKANKAR-om.
Uistinu jedinstvena prilika. Ima dosta toga reći ali nije mesto ovde.
Pitanje je bilo zašto verujemo u Boga. Otvoreniji odgovor je zato što svakodnevno direktno u moje srce sipa ljubak čijeg postojanja čovek nije svestan. Nije bio svestan ni kada je o istini govodio Rama, ni kada je govorio Buda, ni kada je to činio Isus, ni Sveti Pavle ni stotine drugih znanih i neznanih pa nećete spoznati ni Vi Jerohinac ako nasrćete na druge oko sebe. Ovaj svet ima previše intelektualnosti i intelektualaca. Ima mnogo religioznih kao i religija ali ima premalo duhovne razvijenosti u sebi. Uslov da se ovaj svet malo pridigne jeste da su prvo uzdigne duhovno. Da čovek spozna veličinu, lepotu i značaj života ali svoj u tom istom životu.

Poslednja izmena:
louiskrstic

Šta bi...hoćemo li malo prodiskutovati o eckankaru...i Šri Harold Klempu

Sada znam u čemu je poenta tvoje vere.Ono ...svetlost i zvuk su glas boga.A znam šta Šri Harold kaže za reinkarnaciju Sada znam poprilično.Eto našta si me ''primorao''.

A po NJemu svetlost biva plavo-bela...

light_flare.jpg

16210759.JPG

Tako on kaže...''Čovek može ući u kraljevstvo nebesko i dok živi u ljudskom telu''
Ovo nisam izmislio jer ima o tome ovde...
Harold Klemp, Those Wonderful ECK Masters, p183. Harold Klemp, Тi divni ЕЦК
photo: Main Eckankar Website фото: Главна Ецканкар Уеб страница

A koliko znaš o...Kirpal Singhu i Ruhani Satsangu i njihovim (indijskim učenjima) u kontekstu sa Šri Haroldom.To bi me nešto interesovalo...

А КАКО ТИ ЗНАШ ДА БОГ НЕ ПОСТОЈИ ???

Znam zato sto ono sto se ne desava ono sto bi se ocekivalo od Boga.

Човек има физичке очи тј. чуло вида, али има и ДУХОВНЕ ОЧИ. Неки су људи физички слепи а неки људи су духовно слепи. Е сада мој труд да теби речима објасним нешто величанствено што сам спознао је исто толико узалудно као што би био узалудан труд да физички слепом човеку покушаваш да објасниш СПЕКТАР БОЈА, ево замисли да је твој саговорник физички слеп од рођења и пробај да му објасниш, црвену, жуту, плаву, умбру, златно жуту..бљештавост светлости... хајде пробај...:cool::cool::cool:

Evo ovako.
Izvedes jedan eksperiment, za slepom osobom i jos jednom "normalnom" osobom.
Napravis uredjaj koji ima 3 tastera i koji je povezan sa kompjuterom.
Na pritisak jednog tastera na ekranu cemo dobiti crvenu boju i dobicemo jedan ton.
Na pritisak drugog, dobicemo zelenu i malo visi ton, a isto uradimo i za plavu.

Slepom kazemo da ti zvuci predstavljaju boje - ono sto on ne vidi, ali mi vidimo.
Sada se postavlja pitanje - kako da on zna sta je to, kako da on zna da to stvarno postoji.
Lako, tako sto cemo da mu kazemo da jedan taster predstavlja jednu boju i kada on stisne taj taster druga osoba ce naglas reci koju boju vidi na ekranu.
Onda ce druga osoba izaci iz sobe, mi cemo promeniti raspored tastera, slepa osoba ce znati taj raspored i pozvacemo nazad osobu B.
Na pritisak tastera, osoba B ce opet tacno ocitati boju.

Dakle, slepa osoba nije videla boju, ali je stekla uvid u to da boje postoje, da postoji nesto sto on ne vidi i ne oseca, ali drugi ljudi vide, dakle postoji vid senzacije koju on ne moze da oseti na normalan nacin, ali moze da uradi posredno.

Poslednja izmena:
Svabov

Inace, vidim da se cesto provlaci teza da je vera u Boga stanje uma, stanje svesti itd.
Logicno pitanje koje se postavlja je kako znamo da je to realno, tj, kako znamo da je to ono sto mi licno "osetimo" isto za sve ljude? Da li svi ISTO dozivljavaju Boga?

Odlično pitanje.I mene interesuje to isto.A to nam izgleda može pojasniti samo louiskrstić.
Inače po meni vera ne može da bude stvar zdravog razuma ni onako hipotetički.Ali dopuštam mogučnost da vera može biti stvar uma i nekog stanja svesti.

A baš je zanimljivo da li svi na isti način doživljavaju istog Boga...

Immortal_girl

Ako loukrstić ima spiritualno saznanje o Bogu koje je i kakvo tvoje saznanje...
Zasigurno nije spiritualno jer mi je dobro poznat stav JS u vezi sa spiritualnim,okultnim i tome sličnom.

Veliki :bye: Tebi

Ali Jerohinac, Bog je Duhovno Bice i mogu imati pored Biblijskog spozanja i iskustveno... mogu osetiti njegov DUH... mogu imati iskustvo sa Bogom...
Mogu dobiti odgovor na molitvu... Mogu slediti Bozji duh u zivotu... Mogu imati iskusveno spoznanje... ne znaci da je ono okultno... a nadovezala sam se ono sto je loukrstic napisao jer je vrlo korektno objasnio... ne ulazim u njegovu religiju vec u to kako razmislja... i pishe...

pozz :bye:

pozdravljam te
treptrep2-1.gif

Poslednja izmena:
Immortal_girl

Ali Jerohinac, Bog je Duhovno Bice i mogu imati pored Biblijskog spozanja i iskustveno... mogu osetiti njegov DUH... mogu imati iskustvo sa Bogom...
Mogu dobiti odgovor na molitvu... Mogu slediti Bozji duh u zivotu... Mogu imati iskusveno spoznanje... ne znaci da je ono okultno... a nadovezala sam se ono sto je loukrstic napisao jer je vrlo korektno objasnio... ne ulazim u njegovu religiju vec u to kako razmislja... i pishe...
pozz
pozdravljam te

Pogledaj malo moje poslednje postiće namenjene louiskrstiću.Za razliku od tebe ja sam iz znatiželje prosto morao da udjem u tu njegovu religiju koja je veoma specifična kombinacija mnogo čega.Primetila si nadam se da je on tek od mene čuo ono u vezi sa spiritualnim u njegovoj religiji.A verovatno će biti...tako i po pitanju reinkarnacije u njegovoj religiji.

A u vezi tvog iskustevnog spoznanja Boga a koje nije okultno...poštedeću te odlazeći na spavanje.
Srdačan

Svabov, vidim da servirate pitanja da biste umešno vodili i razvijali diskusiju iz koje se može razvijati zdrav komentar. Ničiji komentar nije i ne treba biti primaran ali neka svako prihvata od drugih ono što mu lično izgleda zdravorazumno.
Zamislite da u sebi imate traku od potpuno crne boje preko svih sivih varijanti do potpuno svetlo bele boje. Vi (ja i svako od nas) se razvitkom svesti krećete od crnog ka potpuno belom i nalazite se na odgovarajućoj pozicije one unutarnje trake. Ako Vam neko spolja ponudi crnu varijantu za istinu vi će te uporediti sa svojom unutarnjom i reći, "Ne hvala, to što nudite nije istina." Ako Vam neko ponudi potpuno belo za istinu učinićete na sličan način, odbacićete. Tek ako Vam neko ponudi nešto što je za nijansu svetlije prepoznaćete kao nešto što vam treba i što je čak prihvatljivije od onoga u Vama. To je sa svima nama slično. Preveliki skok je nemoguć i zato i najveću istinu najviše ili jednako negiramo kao i onu potpuno negativnu.
Svako se kreće svojim tempom i svako prilazi religiji i Bogu na svoj način ali svako se kreće ka njoj. Neko će prići religiji iz straha od Boga a neko iz želje da se izvuče iz životne težine dok će mali broj biti taj koji će prići religiji iz čiste ljubavi.
Nijedan razlog ne zaslužuje da bude negiran jer svako od nas pre ili kasnije prolazi sve faze. Zato će nekima odgovarati jedna drugima druga a trećima nijedna religija.
Kada govorimo o stanju svesti nije dobro gledati ga kao niže ili više već možda pre kao sferu manje ili više izbeljenu.
Uostalom zašto polemisati. Pitajte sebe najiskrenije šta je to što Vama lično treba i to prihvatite a ako imate potrebu istražujte. Jedno je sigurno a to je da ako iskreno tragate za istinom onda će se u Vašem životu početi dogadjati mala čuda ili tajminzi kada će te uvek dobijati novo saznanje u pravo vreme da vršite dalju nadogradnju i upotpunjujete razumevanje.
Jedino je merodavno ono što je za Vas lično istina a ne što Vam ja ili iko drugi ponudi za istinu.
Negiranje stavova i shvatanja drugih nam govori da malo toga znamo i razumemo.

Poslednja izmena:

Evo ovako.
Izvedes jedan eksperiment, za slepom osobom i jos jednom "normalnom" osobom.
Napravis uredjaj koji ima 3 tastera i koji je povezan sa kompjuterom.
Na pritisak jednog tastera na ekranu cemo dobiti crvenu boju i dobicemo jedan ton.
Na pritisak drugog, dobicemo zelenu i malo visi ton, a isto uradimo i za plavu.

Slepom kazemo da ti zvuci predstavljaju boje - ono sto on ne vidi, ali mi vidimo.
Sada se postavlja pitanje - kako da on zna sta je to, kako da on zna da to stvarno postoji.
Lako
, tako sto cemo da mu kazemo da jedan taster predstavlja jednu boju i kada on stisne taj taster druga osoba ce naglas reci koju boju vidi na ekranu.
Onda ce druga osoba izaci iz sobe, mi cemo promeniti raspored tastera, slepa osoba ce znati taj raspored i pozvacemo nazad osobu B.
Na pritisak tastera, osoba B ce opet tacno ocitati boju.

Dakle, slepa osoba nije videla boju, ali je stekla uvid u to da boje postoje, da postoji nesto sto on ne vidi i ne oseca, ali drugi ljudi vide, dakle postoji vid senzacije koju on ne moze da oseti na normalan nacin, ali moze da uradi posredno.

Ето, просто си фантастично тачно описао разлику између верника и неверника.:P

Original postavio jerohinac

Pogledaj malo moje poslednje postiće namenjene louiskrstiću.Za razliku od tebe ja sam iz znatiželje prosto morao da udjem u tu njegovu religiju koja je veoma specifična kombinacija mnogo čega.Primetila si nadam se da je on tek od mene čuo ono u vezi sa spiritualnim u njegovoj religiji.A verovatno će biti...tako i po pitanju reinkarnacije u njegovoj religiji.
Svabov, zar malo ne precenjuješ sebe kad se stavljaš u položaj Boga?

Jrohinac, religija se ne spoznaje šarlatanstvom.

Za obojicu ponavljam što je rekao louiskrstic:

Uostalom zašto polemisati. Pitajte sebe najiskrenije šta je to što Vama lično treba i to prihvatite a ako imate potrebu istražujte. Jedno je sigurno a to je da ako iskreno tragate za istinom onda će se u Vašem životu početi dogadjati mala čuda ili tajminzi kada će te uvek dobijati novo saznanje u pravo vreme da vršite dalju nadogradnju i upotpunjujete razumevanje.
Jedino je merodavno ono što je za Vas lično istina a ne što Vam ja ili iko drugi ponudi za istinu.
Negiranje stavova i shvatanja drugih nam govori da malo toga znamo i razumemo.

Poslednja izmena:
Jedno je sigurno a to je da ako iskreno tragate za istinom onda će se u Vašem životu početi dogadjati mala čuda ili tajminzi kada će te uvek dobijati novo saznanje u pravo vreme da vršite dalju nadogradnju i upotpunjujete razumevanje.

Nije loshe receno. Imao sam 2-3 puta slicnu senzaciju. Samo, definicija "istine"
je dosta relativna i moze se odnositi na sve i svasta. Rekao bih, kada
ste na trenutak potpuno duhovno posveceni nekom cilju i imate srecu da usput otkrivate
nove stvari i radujete se tome, na neki neobjasnjiv nacin inspiracija i antene se otvaraju,
kao da vam neko odasilje pravu frekvenciju, s punom citljivoschu. Definicija boga
u klasicnom smislu je isto diskutabilna, rekao bih da se radi o nekoj vrhovnoj energiji
od koje mozemo imati pozitivan feedback ako s njom uspostavimo pravu frekvenciu.
Da li su to molitve ili ne - to ne znam, ali mi se cini da svi imamo scenario s kojim smo
se rodili - neku vrstu ugovora o tome sta moramo odraditi u ovozemaljskom zivotu.
Ko ga odradi prebrzo - umire mlad, ko ga u inat ne odradjuje - umire nesrecnim slucajem,
deca koja po rodjenju nemaju preduslova da ga ispune - odlaze ranije da bi odmah
obnovila ugovor na nekom drugom mestu i sl.
Mislim da medju smrtnicima nema jedinstvene istine u vezi Boga - sve razlicite religijske teorije o Bogu su izmeshane i u svakoj ima po zrnce istine.
Ono sto je gotovo sigurno je:
Ko veruje - lakse mu je. Za neuspehe i padove uvek mozhe rechi - "tako je bilo pisano",
za uspehe i srecu mozhe da se raduje jer je "u Bozjoj milosti". Ko veruje - manje strepi od smrti, jer smrt ne osecha kao definitivan kraj.
Mada, kada predjete 50 tu i sijaset zivotnih muka i teskoba, strah od smrti je gotovo
sporedna stvar. Strah za porodicu je uvek dominantniji.

Poslednja izmena:
ristob

Svabov, zar malo ne precenjuješ sebe kad se stavljaš u položaj Boga?
Jrohinac, religija se ne spoznaje šarlatanstvom.
Za obojicu ponavljam što je rekao louiskrstic:

Tačno je ristobe da se religija ne spoznaje šarlatanstvom.O religiji ili ti religijama nešta se može znati ili ne znati.Naglasio sam ono...religiji.Da bi se nešta znalo o religiji,potrebno je učiti da bi se znalo.Kada je rel o veri i verovanju,ne mora se znati ništa jer je dovoljno...verovati.Nisam iznenadjen tvojom željom da ponoviš ono što je napisao louiskrstić.Slažem se sa tom da je napisano izuzetno lepo,zvučno i moćno.I baš zato što je takvo privuklo mi je pažnju i primoralo da zadjem u esencijalnost vere u ime koje je napisano.Nikada i nigde louiskrstić nije ni u najmanjem naznačio,postojanje Isusa,apostola ili bilo čega što bi ukazivalo na hriščansku veru.Dragi moj ristobe,eckanar je jedno od poslednjih učenja ''novog doba''.A evo nešto malo o lepo zvučečoj veri...

Pojmovi eckankar,eck,ek,mahanta,travel duše,vairagi i niz sličnih zaštitni su znakovi eckankara po Boks 2000 Djanhasen MH 55317-2000 USA.
Eckankar u prevodu znači ''Co-radnik s bogom''.Današnji živi vodja eckankara je Šri Harold Klemp a koji je to postao 1981 godine.On je učio od Pavla Tuichela a koji je živi ecka majstor postao 1965 godine.Osnovno učenje eckanara jeste...da duša postoji i da je večna...Eckanar uči da je to ''putnička'' duša da ona putuje i da je presduslov za to putovanje...proširenje svesti...

Ta ''travel'' duša po eckanaru može putovati bilo gde i pri tom ne može da zaluta.Proširenje svesti koje se postiže eckanarskim ''vežbanjem'' omogućava putovanje duše koje je potpuno identično sa onim astralnim putovanjem duše...

Po eckanaru ime za boga je HU koje se izgovara u nekim duhovnim vežbanjima ali se umesto obraćanja bogu može obratiti i nekom eck majstoru koji takodje može u ime boga odobriti ''putovanje'' duše.Ti eck majstori su duhovni putnici,predstavnici boga i kao neka vozila za sveti duh.Ti eck majstori pružaju svoje usluge samo onima koji su zainteresovani i to ne čine protiv bilo čije volje.
Ti eck majstori su nešto kao sveci u hriščanstvu ali za razliku od njih većina njih su mladi i živi. A to su...Fubi Kuantz,Gopal Das,Kata Daki,Lai Tsi,Pavle Tiichel,Rami Nuri,Rebazar Tals,Tojart Manage i Blajbal Sacabi.

Eckanar doktrina uči i o ...prošlim životima i ...reinkarnaciji.(Ne može bez reinkarnacije.)
Nisam uspeo da sahvatim šta im je potrebna reinkarnacija kada uče da čovek živ može dospeti do...Boga.Moguće je da je reinkarnacija potrebna jer to stizanje do boga možda ne znači i...ostajanje kod Boga.

A celokupno učenje se zasniva na spiritualizmu.To je suština...meditirati o svetlu i zvuku a bez spiritualnog malo nekako ne ide.
U eckanarovskim spiritualno duovnim vežbama ima 131korak do vrata duhovne slobode.
spirex.jpg

ovo je knjiga koja daje upustva kako se može dospeti do..vrata duhovnosti.

Po eckanaru su svetlo i zvuk bračni aspekti duha svetog.Eckanar ima ''alatke'' pomoću kojih se mogu ostvarivati vizije tog svetla koje je uvek belo-plavo.A zvuk božiji se po eckanaru može čuti kao zvuk flaute,violine,gajda ili pak pčele.Poenta je u tome što se ti zvukovi čuju unutar sebe.

Eckanar je formalno vera u svetlo i zvuk božiji ali u suštini se iza toga nalazi nešto drugo.
Eckanar je registrovan kao neprofitna organizacija sa sedišetem u Mineapolisu Minesota.
Imaju duhovni dom eckanar,hram eck u Djanhasenu Minesota dovršen 1990.
Eckanar je osnovao Pavle Titchel,amaerički vojnik u drugom svetskom ratu a potom novinar.

Šri Harold Klemp je dve godine bio u Japanu i tamo je i otud je doneo neka novija učenja
eckanara.On se u u mahanti naziva živim eck majstorom.Eckanar ima jasno hirejarhiju u smislu strukture.Zna se ko je kome podredjen.One niže organizacije se nazivaju santsang društva.

Za eckanar je duhovna nova godina 22 Oktobar.Eckanar ima i svoj dan zahvalnice a to je 17 septembar a u vezi je sa danom Pavla Tuichelove fizičke prolaznosti.

Zanimljivo je da u eckanaru nema ničega iz Biblije.Bog je po eckanaru svetlo i zvuk ali ga eskanar ne naziva Jehovom. U eskanaru nema...Isusa. Nema apostola,jednostavno nema ... ništa.Priča se svodi na svetlo i zvuk a sve je protkano naravno...ljubavlju... U tome je poenta.Kada se bilo kakvo učenje predočava uvijeno u ljubav...ko bi mogao a da ne prihvati ...

A ovako izgleda jedna od knjiga spiritualnog lidera eckankara živog i dnevnog eck majstora Šri Harold Klempa...
spiritual-freedom.gif

Ako išta znaš o onom ''Šri'' mnogo toga ti može biti jasno samo po sebi.Verovatno si čuo za učenje Šri Činmoj-a I ovo će ti se dopasti...šta Šri Činmoj kaže o životu...

''Život je ljubav.
Ljubav je život.
Život ispunjava Boga kroz ljubav.
Ljubav ispunjava Boga kroz život.
Život ima unutrašnja vrata. Otvara ih težnja. Zatvara ih želja. Težnja otvara vrata iznutra. Želja ih zatvara spolja.
Život poseduje unutrašnju svetiljku.
Ta unutrašnja svetiljka naziva se težnja. A kada naša težnja gori, ona će nepogrešivo preneti čitavoj Božjoj kreaciji svoj blještavi sjaj.
Život poseduje unutrašnji Glas. Taj Glas je Svetlost Svevišnjeg. Život je zaštita, Život je savršenstvo, Život je ispunjenje kada se otvorimo za tu Svetlost Svevišnjeg.
Bog je u Životu. Ali Život mora uvek da se probudi za Svetlost Njegovog Prisustva, za Njegova Transcendentalna Stopala.
Svaki dan je obnavljanje Života. Svaki dan je ponovno rođenje našeg unutrašnjeg uverenja da je svaki pojedinac odabrani instrument Svevišnjeg za otkrivanje i ispunjenje beskonačno Božanskog ovde na Zemlji.
Spoljašnji život ne nalazi ništa drugo do probleme, muke, jad i nezadovoljstvo. Unutrašnji život otkriva more mira i blaženstva.''

A suština učenja eckankara je u smislu...svetlo i zvuk...Kada uporedim jednog i drugog ''Šri-ja'' vidim identičnu suštinu jer i jedan i drugi uče o svetlosti,snovima,prošlom životu,reinkarnaciji obaveznom spiritualizmu i tome sličnom.

I nemoj mi zameriti što sam ti onako ''šarlatanski'' predočio neke stvari o kojima zasigurno nisi znao .. ništa.A u vezi sa onim spiritualnim samo ću ti napomenuti da postoji i spiritualni satanizam.

felix.gif

Back