Televizija, ljudi i koliko nas ta televizija zaglupljuje?

Naslov teme je pomalo već izlizana floskula. To je i imalo nekog smisla ranije, kad su deca u pitanju, pa treba da im skreneš pažnju na nešto bitnije, a danas, u eri interneta, zaglupljivanje televizijom mi nikako ne pije vodu, pogotovo kad je odrastao čovek u pitanju - koji već ima formiran izbor i način poimanja izabranog sadržaja.

Da je formiran ne bi gledao televizor. Zivot se svodi na vodjenje ljubavi i zaradjivanje, televizor je zaostavstina iz proslog veka.

Da je formiran ne bi gledao televizor. Zivot se svodi na vodjenje ljubavi i zaradjivanje, televizor je zaostavstina iz proslog veka.

Nego šta bi, visio na internetu? Lol. Sve su to legitimni izbori koje konzumenti imaju, a ima raznih zaostavština koje mogu pametno da se konzumiraju, tako da ni tv sam po sebi tu nije neki izuzetak. Ne mora biti po difoltu loše, kao što ni savremeni mediji ne moraju biti isto tako dobri.
A i iskreno, draže mi je kad vidim da su moji sredovečni roditelji povremeni konzumenti te zaostavštine, nego da se, ne daj bože, totalno moderni ganjaju po forumima sa nn klinčurijom.:mrgreen:

zaglupljivanje televizijom mi nikako ne pije vodu, pogotovo kad je odrastao čovek u pitanju - koji već ima formiran izbor i način poimanja izabranog sadržaja.

Gledati tv ne znači automatski zaglupljivati se, ima tu i edukativnog materijala dosta koji nije za bacanje,
ali kada pogledamo šta je mejnstrim trenutno ili šta se gleda i šta se gledalo u prošlosti, i koje su emisije najgledanije onda su podaci izmišljam izraz "tragižalosni" i socijalno poražavajući, žalosno je i tragično jer ljudi tu konzumiraju jeftinu marmeladu od koje nemaju ništa osim tenutnog zaborava na probleme, gledajući farme, big bradere, parove,
mjenjam žene, svadbe i sahrane 5000 sati, indijske, turske, meksičke limunade itd, itd... čak šta više time se zaglupljuje mozak, recimo odvraća se pažnja i daje se luft kao i više vremena manipulatorima koji vode ovu državu da nas jašu, a da to i ne osjećamo u tim trenutcima.
Ljudi se odriču razmišljanja, a predaju se glupostima... gledati tv na takav način znači zapostavljati sebe, uništavati vrlinu, odricati se stvaralaštva, kreativnosti, razmišljanja...

Kakvo je ovo objašnjenje koje si navela "koji već ima formiran izbor i način poimanja izabranog sadržaja"?
Ako je neko formirao nešto ne znači da je formirao dobro, a sudeći po statistikama koje navedoh gore dokazuje se da prave loš izbor u većem procentu, što će reći da su naprotiv formirani loše...

Poslednja izmena:
Televizija zaglupljuje samo one koji su već glupi . Samo glup čovjek gleda emisiju koja ga nervira .
Emisije o teorijama zavjere , vanzemaljcima i sl. ne gledam jer su obične gluposti u koje ne može vjerovati
niko ko ima imalo mozga . Neko voli baš to - na volju im .
Volim gledati dokumentarne emisije o velikim bitkama iz prvog i drugog svjetskog rata .
Volim gledati dokumentarce o jedva poznatim plemenima u brazilskoj džungli i Andima .
Imam TOTAL TV sa nekih 150 kanala i meni više nego dovoljno .
Domaće kanale ne pratim . Ne treba mi da gledam emisije gdje učestvuje Vučić pa da se onda nerviram
zbog toga šta je dotični gospodin rekao . Neka on priča šta hoće i neka ga gleda ko hoće . Meni ne treba .

A zasto gledati emisije o ratovima?? Svajcarska nije ratovala od 1815,zasto bi rat ikome bio zanimljiv?? Vreme.ratova je prosli,mi zivimo u informatickom dobu. Preporucujem svima da gledaju skandinavske kanale,jer oni imaju najbolji program.

Poslednja izmena:
Gledati tv ne znači automatski zaglupljivati se, ima tu i edukativnog materijala dosta koji nije za bacanje,
ali kada pogledamo šta je mejnstrim trenutno ili šta se gleda i šta se gledalo u prošlosti, i koje su emisije najgledanije onda su podaci izmišljam izraz "tragižalosni" i socijalno poražavajući, žalosno je i tragično jer ljudi tu konzumiraju jeftinu marmeladu od koje nemaju ništa osim tenutnog zaborava na probleme, gledajući farme, big bradere, parove,
mjenjam žene, svadbe i sahrane 5000 sati, indijske, turske, meksičke limunade itd, itd... čak šta više time se zaglupljuje mozak, recimo odvraća se pažnja i daje se luft kao i više vremena manipulatorima koji vode ovu državu da nas jašu, a da to i ne osjećamo u tim trenutcima.
Ljudi se odriču razmišljanja, a predaju se glupostima... gledati tv na takav način znači zapostavljati sebe, uništavati vrlinu, odricati se stvaralaštva, kreativnosti, razmišljanja...

Kakvo je ovo objašnjenje koje si navela "koji već ima formiran izbor i način poimanja izabranog sadržaja"?
Ako je neko formirao nešto ne znači da je formirao dobro, a sudeći po statistikama koje navedoh gore dokazuje se da prave loš izbor u većem procentu, što će reći da su naprotiv formirani loše...
Pa da, s tim što je televizija oduvek bila prvenstveno sredstvo za zabavu, dok je edukativni karakter više bio u senci. Današnji sadržaj tv-a neizostavni je deo celokupnog sistema vrednosti , koji se promenio od ondašnjih dana, tako da ni televizija tu ne može biti izuzetak.

Što se tiče objašnjenja o formiranom izboru odraslog čoveka – on već ima određen nivo obrazovanja i inteligencije, zbog toga mislim da televizija ne može aktivno da doprinosi procesu zaglupljivanja ili opamećivanja. Tako da uticaj televizije ipak zavisi od samih konzumenata, a nisu svi konzumenti samo pasivni korisnici određenog sadržaja, postoje i oni koji kritčki posmatraju i taj medij.

A zasto gledati emisije o ratovima?? Svajcarska nije ratovala od 1815,zasto bi rat ikome bio zanimljiv?? Vreme.ratova je prosli,mi zivimo u informatickom dobu. Preporucujem svima da gledaju skandinavske kanale,jer oni imaju najbolji program.

Zavisi iz kog ugla gledaš, sve može biti zanimljivo za posmatranje pa i ove emisije koje sam naveo prethodno,
tj. ako gledaš kritički i analitički to je druga stvar.

U emisijama o ratovima i rijalitima možeš da izvučeš ono što je loše i da definišeš ono što ne treba i što ima malo smisla i dosta gluposti,
možeš da učiš na tuđim greškama, a to je na neki način privilegija, jer te stvari se dešavaju, realne su. Pošto se život obnavlja, a istorija ponavlja, treba sutra objasniti svojoj
djeci kako i zašto to nije dobro i zašto ne valja i šta ne treba raditi, a da bi stekao to mišljenje moraš to da vidiš i da analiziraš, i treba biti u toku,
E sad, većina to ne gleda tako, neko se naloži na rat, neko na rijaliti, pa onda nađu i idole sebi u tim emisijama i tako...

TV je izuzetno efikasan atak na razumno rasudjivanje jer se koristi manipulacija slikom, bojama i zvukom
Pre TV-a jedini način manipulcije su bili radio aparati i štapane novine
Koliko je običan radio program efikasan u manipulaciji dokazuje plaćeni projekat koje je sproveo Orson Vels

Zatupljivanje mase je danas rutinska stvar jer su šabloni razradjeni a ljudi rado vole da veruju u svoje iluzije

Back