Teleskop Plank

Planirano je da radi malo više od godinu dana, preživeo oko 4-5 godina. Pa moja klima ima dužu garanciju. I tebi je to logički s obzirom da se radi o svemirskom teleskopu čija vrednost se meri milionima dolara..?
Tvoja klima ne radi u uslovima gde temperatura ide od -250c i vise do +200c ako je izlozena Suncu, izlozeno mikrometeoritima i raznim sranjima gde je servis prkaticno nemoguc a i da je moguc kosta kao nekoliko tvojih zivota ( mislim na zaradu koju ces imati da zivis 10x toliko )

Tvoja klima ne radi u uslovima gde temperatura ide od -250c i vise do +200c ako je izlozena Suncu, izlozeno mikrometeoritima i raznim sranjima gde je servis prkaticno nemoguc a i da je moguc kosta kao nekoliko tvojih zivota ( mislim na zaradu koju ces imati da zivis 10x toliko )
Nebitno, samo sam uporedio, poenta je da kad se nešto poput teleskopa koji je nešto od najboljeg što savremena nauka može da ponudi, to se ne napravi da traje kratko i da ne može da se predvidi, popravi ili otkloni neki kvar. No dolaze novi teleskopi koji će da zamene plankov teleskop. I tu je problem, ja ne verujem da postoje gravitacioni talasi za koje se govori da su veliko otkriće, mislim da postoji neka druga strana priče i da je iz tih razloga prekinut rad plankovog teleskopa. Videćemo uskoro šta nam spremaju teleskopi koji će da nastave tamo gde je stao plankov teleskop a to je ta priča o gravitacionim talasima koji ne postoje.

:think:
O cemu ti? On je merio temperature grubo receno, kakve talase ti pominjes?
Merio je pozadinsko zračenje i kao što sam kažeš temperaturni spektar. Sad mi odgovori na ova dva pitanja, zašto je u nauku ubačena priča o gravitacionim talasima koji ne postoje ( time se skreće sa suštine) i koji teleskop će da nasledi plankov teleskop ? Pa onda možemo da nastavimo diskusiju.

Merio je pozadinsko zračenje i kao što sam kažeš temperaturni spektar. Sad mi odgovori na ova dva pitanja, zašto je u nauku ubačena priča o gravitacionim talasima koji ne postoje ( time se skreće sa suštine) i koji teleskop će da nasledi plankov teleskop ? Pa onda možemo da nastavimo diskusiju.
Gravitacioni talasi su fizika koja mene ne interesuje a ti je sigurno ne razumes, ali ajd', objasni mi.
A teleskop koji ce ga naslediti? Ja ga pravim ili finansiram?
I kakve veze ovo sve ima sa tim sto je on ostecen i ugasen.

Gravitacioni talasi su fizika koja mene ne interesuje a ti je sigurno ne razumes, ali ajd', objasni mi.
A teleskop koji ce ga naslediti? Ja ga pravim ili finansiram?
I kakve veze ovo sve ima sa tim sto je on ostecen i ugasen.
Naravno da razumem jer čak i da gravitacioni talasi postoje nije ih moguće detektovati jer nemamo opremu koja bi mogla da radi na tim energijama. Možda ga nasledi ovaj instrument https://en.wikipedia.org/wiki/Laser_Interferometer_Space_Antenna. Ali se neće nastaviti istraživanje zbog kojih je sabotiran Plankov teleskop.😁

Kakve veze ima koliko je nešto daleko, bitno je da je servis moguć.
Ne blamiraj se, JWST je udaljen oko 1.5miliona kilometara, let that number sink in, Mesec je u proseku oko 380,000km, to je jedno 4x dalje, Hubble je manje od 600km...
Dakle udaljenost je I te kako bitna!!!

Takodje
Answer: NASA has provided a FAQ for this question. The bottom line is that JWST will not be serviceable, but has been designed to be reliable without regular servicing.

Ne blamiraj se, JWST je udaljen oko 1.5miliona kilometara, let that number sink in, Mesec je u proseku oko 380,000km, to je jedno 4x dalje, Hubble je manje od 600km...
Dakle udaljenost je I te kako bitna!!!

Takodje
Udaljenost apsolutno nije bitna.
Servis se radi u uslovima koje ima Svemir i tu daljina na koju ćeš poslati "servisera" ne igra nikakvu ulogu.
Kako je poslat teleskop, tako može da se pošalje i sonda-serviser.

Kava je razlika ako sijalicu promeniš u svojoj kući, ili ako moraš da odeš u Tunguziju i da tamo zameniš sijalicu?

Udaljenost apsolutno nije bitna.
Servis se radi u uslovima koje ima Svemir i tu daljina na koju ćeš poslati "servisera" ne igra nikakvu ulogu.
Kako je poslat teleskop, tako može da se pošalje i sonda-serviser.

Kava je razlika ako sijalicu promeniš u svojoj kući, ili ako moraš da odeš u Tunguziju i da tamo zameniš sijalicu?
Ti bas imas problem da razumes neke stvari, neka, polako naucices

Zašto Ilon Mask tvituje plankovu konstantu ?

Prilozi

• 2918359_slovo-c-elon-musk-foto--epa-alexander-becher--twitter_ff.jpg
    2918359_slovo-c-elon-musk-foto--epa-alexander-becher--twitter_ff.jpg
    84,3 KB · Pregleda: 2

Back