Telepatija

A da krenemo mic po mic... mislim da ce mnogi moci da se sloze u detlajima. Evo sta usvojena braca Britanci kazu: Telepathy, from the Greek τελε, tele meaning "remote" and πάθεια, patheia meaning "to be affected by", tj iz Grckog τελε sto znaci 'na daljinu", "udaljeno" i πάθεια sta znaci "biti pod uticajem necega"

Dakle... uticaj na daljinu ili primiti uticaj necega iz daljine.

Teoretski, daljinski za tv je telepatijski sistem. ;-) Ali jeste!

Koplja se lome, barem po meni najvise oko toga kako dokazati/pobiti da postoji culo koje upija telepatijsku komunikaciju ili je salje.

Хм... Ето теме за размишљање...
Нисам размишљала о телепатији на тај начин.

Да. Телепатија јесте преношење мисли на даљину.
Комуникација мислима... Звучи сасвим једноставно. Једноставније од сваке друге комуникације... а није...:D Није зато што у сваком тренутку имамо хиљаде мисли, све врви, као у кошници... када стишамо то ''зујање'' и када се сконцентришемо на једну мисао... (условно једну, јер нам је потребна воља да је пошаљемо одређеној особи...) ето првог корака... а онда додатне компликације... Особа којој шаљемо своју мисао мора такође смирити ''зујање'' сопствених мисли, да би могла да препозна поруку.

Комуникација мислима... Звучи сасвим једноставно. Једноставније од сваке друге комуникације... а није...:D Није зато што у сваком тренутку имамо хиљаде мисли, све врви, као у кошници... када стишамо то ''зујање'' и када се сконцентришемо на једну мисао... (условно једну, јер нам је потребна воља да је пошаљемо одређеној особи...) ето првог корака... а онда додатне компликације... Особа којој шаљемо своју мисао мора такође смирити ''зујање'' сопствених мисли, да би могла да препозна поруку.

Ne mislim da mora da bude samo mislima. Moze i (pod)svesna komunikacija, snovima... ko zna sve cime.
Bitno je, kako barem ja telepatiju dozivljavam, da je uspostavljen most komunikacije makar on bio samo jednosmeran. Kako, s cime, koliko... sve je to nebitno.

Iako sam pomalo skeptican, ne odricem se mogucnosti da telepatija postoji. Najvise skepticizma imam zbog sarlatana koji pricaju sa preminulima (i kojabagi su telePaticni... ja ih zovem telePATETICNI)

Ne mislim da mora da bude samo mislima. Moze i (pod)svesna komunikacija, snovima... ko zna sve cime.
Bitno je, kako barem ja telepatiju dozivljavam, da je uspostavljen most komunikacije makar on bio samo jednosmeran. Kako, s cime, koliko... sve je to nebitno.

Iako sam pomalo skeptican, ne odricem se mogucnosti da telepatija postoji. Najvise skepticizma imam zbog sarlatana koji pricaju sa preminulima (i kojabagi su telePaticni... ja ih zovem telePATETICNI)

:D:D:D
Докле год има публике има и кловнова... Сналазе се људи. Од нечега мора да се живи.

Данас ме је пријатељица подсетила на један интересантан феномен...
Идеш улицом... полуодсутан... ко зна о чему размишљаш... и у једном тренутку се окренеш у правцу особе која те посматра... Осетиш поглед?

Докле год има публике има и кловнова... Сналазе се људи. Од нечега мора да се живи.

Данас ме је пријатељица подсетила на један интересантан феномен...
Идеш улицом... полуодсутан... ко зна о чему размишљаш... и у једном тренутку се окренеш у правцу особе која те посматра... Осетиш поглед?

Pa to i ne mora da bude telepatija (osim ako to nesto drugo nije deo iste). Osecaj necijeg prisustva ili pogleda moze da bude i podsvesna analiza svih cula na nacin kakav mi obicno ne radimo svakodnevno. Zamisli vrapce koje ne bi analiziralo sva cula sve vreme da sacuva zivot... zivelo bi par casova.

Da bih iskljucio ikakav drugi uticaj u komunikaciji dve osobe i proglasio je telepatskom (ili necim parauobicajenim <- da ne kazem 'paranormalnim') potrebno je odsustvo svih znanih uticaja ili makar da se jacina njihovog uticaja lako meri.

Pa to i ne mora da bude telepatija (osim ako to nesto drugo nije deo iste). Osecaj necijeg prisustva ili pogleda moze da bude i podsvesna analiza svih cula na nacin kakav mi obicno ne radimo svakodnevno. Zamisli vrapce koje ne bi analiziralo sva cula sve vreme da sacuva zivot... zivelo bi par casova.

Da bih iskljucio ikakav drugi uticaj u komunikaciji dve osobe i proglasio je telepatskom (ili necim parauobicajenim <- da ne kazem 'paranormalnim') potrebno je odsustvo svih znanih uticaja ili makar da se jacina njihovog uticaja lako meri.

:roll: Не разумем...
Заправо, не разумем ни ово што није болдирано. :D Осим за врапца... јер ми није чудно што не познајем његова чула... чудно ми је што не препознајем своја...

Ali to je već prekognicija. To jest, ta osoba mora da bude obaveštena da ćeš joj poslati poruku, zar ne? A kako će ona biti obaveštena? Reći ćeš joj: Skoncentriši se, za par sekundi ti šaljem telegrafsko-misaonu poruku?

Ali to je već prekognicija. To jest, ta osoba mora da bude obaveštena da ćeš joj poslati poruku, zar ne? A kako će ona biti obaveštena? Reći ćeš joj: Skoncentriši se, za par sekundi ti šaljem telegrafsko-misaonu poruku?

Тачно. Лепо си то приметила. :D
Вежба. За почетак је потребна вежба...

Знам да је могуће...

Тачно. Лепо си то приметила. :D
Вежба. За почетак је потребна вежба...

Знам да је могуће...

O, Kojice, vežbala sam ja... Nije da nisam. Slala sam svoje misli - puna želje da budu isporučene, i to lepe, tople misli. Ali nisam rekla da ću ih poslati; računala sam da bi primalac mojih misli trebalo sam da zna da ću zakucati na vrata njegove svesti. Negde sam pogrešila. Ne poznajem tu veštinu. Ili primalac nedovoljno poznaje mene.

O, Kojice, vežbala sam ja... Nije da nisam. Slala sam svoje misli - puna želje da budu isporučene, i to lepe, tople misli. Ali nisam rekla da ću ih poslati; računala sam da bi primalac mojih misli trebalo sam da zna da ću zakucati na vrata njegove svesti. Negde sam pogrešila. Ne poznajem tu veštinu. Ili primalac nedovoljno poznaje mene.

:cry::cry::cry:
Не знам... негде је грешка...

Како год...

Ја на ову тему више немам шта да кажем.
Друга по реду... идемо даље...

:cry::cry::cry:
Не знам... негде је грешка...

Како год...

Ја на ову тему више немам шта да кажем.
Друга по реду... идемо даље...

Greška je u komunikaciji. Možeš i da kažeš nekom da ćeš poslati poruku - on te neće čuti. Eto, opet dođosmo do problema različitih senzibilteta.
A opet, kada su u pitanju srodne duše - ne treba ti telepatija. Sve znaš, možeš da predvidiš (ili pretpostaviš), možeš čak i da kažeš pogrešnu stvar a ta osoba će ipak razumeti da nisi rekla ono što si zbilja mislila.

Nemoj da se rastužuješ.
Jednog dana, naučiću ja tu veštinu. Pa jesam li ja Borac ili nisam?;)

:twisted::evil:jebla ih skripta...:evil::twisted:
kucam poruku 10 min, odjavi me automatski, prijavim se... komp kaze da je lepo sto sam se prijavio... teksta vise nema a nije prosla ni poruka!!!
:twisted::evil::twisted::evil::twisted::evil::twisted::evil::twisted::evil::twisted:

De ste dame?;)

Dobro veče, Medo.
Ja sam tu (DAME???:lol:) Kojica ode na spavanje.
Bila sam se zarekla da danas neću razgovarati sa muškarcima, ali sam, po ko zna koji put, prekršila obećanje, dato samoj sebi.

On (koga sam već na ovoj temi pominjala) i ja, prvi put ove godine, šaljemo jedno drugom čestitke za NG, a da ovaj drugi to ne zna...
Čestitke stižu istog dana, kao i poruke-zahvalnice...

Dalje, ja mu šaljem jednog dana poruku koju je on razmišljao dan prethodni da mi pošalje, jedno pitanje... Tad, kad sam mu poslala, mislio je kako to da me pita, a da ne bude glupo... Ja sam ga preduhitrila. :) Meni nije bilo glupo. :)
A odgovor na postavljena pitanja: ISTA reč, i moja i njegova poruka.
On je mislio da odnekud virim u njegov telefon, mozak... Virvirko. :)

On me uverava da telepatija postoji.
Pričam sa drugaricom: samo me interesuje šta bi bilo da smo češće nas dvoje zajedno... Verujem da bi ta nazovi telepatija izgubila na intenzitetu... I drugarica misli da se na daljinu pooštravaju mogućnosti tog telepatskog komuniciranja - naravno, ne kod svih ljudi, već kod nekih posebnijih odnosa...

:roll: Не разумем...
Заправо, не разумем ни ово што није болдирано. :D Осим за врапца... јер ми није чудно што не познајем његова чула... чудно ми је што не препознајем своја...[/quote]
То што слепи науче да користе друга чула више (и осмотре околину боље него они што виде) показује да сва своја чула не користимо до максималних могућности попут врапца који не може да приушти ништа мање (главом плати). Од малена нас уче која чула како да слушамо и пре свега колико. Нека чула остану неразвијена довољно јер нам нусу више потребна као тако осетљива. Њихова потреба је потиснута стилом живота, развојем човечанства. Није немогуће да је телепатија потиснута или једноставно да није развијана од малена па самим тиме је теже да се такав вид комуникације (ис)користи практично или, шта више, примети њено постојање.
Иначе, оно кад се окренеш јер као да телепатски осетиш да те неко гледа може да буде и да подсвест обраћа пажњу на информације које му чула пошаљу (а свест их одбаци) и то пријави свести као битну информацију. Једноставно, познатим чулима, подсвесно осетиш оно шта се дешава око тебе.

Ако ништа друго, прекогниција је одлична за развој телепатије (теоретишем) јер може да је стимулише, да је заголица. Касније, ценим, ишло би лакше и без премедитације.

Greška je u komunikaciji. Možeš i da kažeš nekom da ćeš poslati poruku - on te neće čuti. Eto, opet dođosmo do problema različitih senzibilteta.
A opet, kada su u pitanju srodne duše - ne treba ti telepatija. Sve znaš, možeš da predvidiš (ili pretpostaviš), možeš čak i da kažeš pogrešnu stvar a ta osoba će ipak razumeti da nisi rekla ono što si zbilja mislila.

Nemoj da se rastužuješ.
Jednog dana, naučiću ja tu veštinu. Pa jesam li ja Borac ili nisam?;)

Сродне душе?
Ако су то особе сличних ТQ (коефицијент телепатије :wink:) онда им је лако да комуницирају тим чулом јер обе особе имају на исти начин развијено чуло телепатије. Овим отварам могућност да телепатија није тек само комуникација на идентичном нивоу. Као што псу чују ултразвук а ми не, као што нека од Божјих створења виде инфрацрвени спектар а ми не, а све време користимо иста чула.

Нико се родио научен није. Постоје само они који никада не науче ништа ма колико учили. Негде једном прочитах да је највећа препрека открићу и сазнању илузија о знању "the greatest obstacle to discovery is illusion of knowledge"

@ Sokolica

Napisah ti malo duzi odgovor i opet me uprde ova skripta sto automatski odjavi nick ako nisi aktivan... i ode sve niz kanalizaciju...

Pristrastnost ljudi, nepostojanje apsolutno objektivnih osoba, ne dozvoljavaju da se telepatijom nazove nesto na isnovu licnih uveravanja o dogadjajima koji su se desili. Sto ne znaci da oni nisu tacni. To je samo savrsen uvod u malo vece istrazivanje, razlog vise da se to razvije do nekih funkcionalnih mera, do nivoa lakog prepoznavanja ili iskljucenja subjektivnosti iz jednacine.

Ako bi se postavljala definicija telepatije, onda bi to, za pocetak, morala biti dvosmerna komunikacija telepatijom bez prisustva komunikacije ijednim drugim poznatim culom ili instrumentom izmedju dve osobe koje su savrseni stranci.

То што слепи науче да користе друга чула више (и осмотре околину боље него они што виде) показује да сва своја чула не користимо до максималних могућности попут врапца који не може да приушти ништа мање (главом плати). Од малена нас уче која чула како да слушамо и пре свега колико. Нека чула остану неразвијена довољно јер нам нусу више потребна као тако осетљива. Њихова потреба је потиснута стилом живота, развојем човечанства. Није немогуће да је телепатија потиснута или једноставно да није развијана од малена па самим тиме је теже да се такав вид комуникације (ис)користи практично или, шта више, примети њено постојање.
Иначе, оно кад се окренеш јер као да телепатски осетиш да те неко гледа може да буде и да подсвест обраћа пажњу на информације које му чула пошаљу (а свест их одбаци) и то пријави свести као битну информацију. Једноставно, познатим чулима, подсвесно осетиш оно шта се дешава око тебе.

Nisu samo slepi ljudi razvili druga čula. Čak i ljudi sa, na primer, velikom dioptrijom, imaju istančaniji sluh, ili čulo dodira. Ako, recimo, imaš dioptriju -6, i skineš naočari (ili sočiva) i pokušaš da funkcionišeš samo jedan, jedini dan bez 'pomagala', otkrićeš da, umesto vida, automatski intenzivnije koristiš druge osete. Onda razlivena, zamućena slika prestane da bude odlučujuća u donošenju nekih utisaka. To, čak, može biti odličan eksperiment - pred tobom se otvori fantastičan svet zvukova, mirisa... Ljude počneš da prepoznaješ po koraku ili nečemu, što nikada ranije nisi primetio. Ponekad možeš da čuješ otkucaje sopstvenog srca, ili pucketanje parketa, dok se širi na toploti.
Moć percepcije je iznenađujuća. Naučnici tvrde da posle nekih godina nismo više u stanju da čujemo zujanje komarca, iako nam je sluh i dalje dobar. Ispada da je zvuk koji ispušta ta sićušna krvopija najbolji reper da nam starost kuca na vrata.:lol:

ljudi su predvidljivi, nema to nikakve veze sa telepatijom

Pa nisu baš svi ljudi predvidljivi. Ne postoji šablon. A ni svako od nas pojedinačno nije dovoljno vičan da u potpunosti proceni nečiji karakter, pa da mu on bude 'predvidljiv'. Samo su mediokriteti predvidljivi, i to samo u očima onih koji nisu mediokriteti. Otkrivanjem čoveka, tj. pokušajem da se 'predvidi' ili prepozna nečiji karakter, skrivena namera ili misao - na osnovu gestova i mimike, bavi se semiotika. Nauka je, dakle, dotle stigla. Tzv. pseudonauke su otišle mnogo dalje, ali pitanje verodostojnosti njihovih tvrdnji (o telekinezi, telepatiji itd.) vrlo je diskutabilno.

Nisu samo slepi ljudi razvili druga čula. Čak i ljudi sa, na primer, velikom dioptrijom, imaju istančaniji sluh, ili čulo dodira. Ako, recimo, imaš dioptriju -6, i skineš naočari (ili sočiva) i pokušaš da funkcionišeš samo jedan, jedini dan bez 'pomagala', otkrićeš da, umesto vida, automatski intenzivnije koristiš druge osete. Onda razlivena, zamućena slika prestane da bude odlučujuća u donošenju nekih utisaka. To, čak, može biti odličan eksperiment - pred tobom se otvori fantastičan svet zvukova, mirisa... Ljude počneš da prepoznaješ po koraku ili nečemu, što nikada ranije nisi primetio. Ponekad možeš da čuješ otkucaje sopstvenog srca, ili pucketanje parketa, dok se širi na toploti.
Moć percepcije je iznenađujuća. Naučnici tvrde da posle nekih godina nismo više u stanju da čujemo zujanje komarca, iako nam je sluh i dalje dobar. Ispada da je zvuk koji ispušta ta sićušna krvopija najbolji reper da nam starost kuca na vrata.:lol:

Pa kad je vid najprakticnije culo i lako zameni neophodnost istancanosti ostalih u modernom svetu... a opet sa ostalim culima detalji su mnogo uocljiviji.
Sve to ide u korist teoriji postojanja telepatije (cilo koje je je nerazvijano/zakrzljalo/potisnuto) jer odista postoje situacije komunikacija koje ne mogu biti objasnjive/pripisane uobicajenim culima.

Sto se tice komarca, razumeo sam poentu mada komarac bas nije dobar primer za to (vecina ljudi ne moze da cuje tj prepozna zvukove vece ucestanosti od 13000ciklusa u sekundi a komarac je >16000c/s). Ljudi se ulenje ili ne zele da obrate paznju na svoja cula pa cesto ne prepoznaju vise od jednostavnog osecaja i onda se pitaju kako/zasto neko nesto ne cuje/vidi/oseca.
Sve u svemu, uz prekogniciju i premeditaciju, rado bih probao da razvijem telepatiju. Ili nesto slicno sa slicnim efektom.

Da ne bih guglao, sta je semiotika?

Dobro veče dečko.:D

U ovoj, gore pomenutoj knjižurini reč je o govoru tela, o signalima. Neverovatno je šta nam, na primer, može reći nečija podignuta obrva ili dodirivanje brade. Ljudi i nisu svesni koliko se otkrivaju u neverbalnoj komunikaciji.

Ja sam ipak samo gedza... ;-)

Znam, odlicno.
Prvo sta sam na tu temu procitao je napisao Allan Pease, moj zemo!

Interesnantno je, kad procitas udzbenik za strane jezike: Govor tela, i primenis svoje novo znanje na konverzaciju sa ljudima... ja se preturih sa stolice kad sam prvi put obratio paznju na ukrstena kolena, ceskanje brade, uveta, prekrstene ruke... iprocitao sta znace.
Neki se ljudi rode tako da odmah obracaju paznju na to ali podsvesno. Cesto se i tako nesto pripisuje telepatiji... cita joj/mu misli

Kojiceeeeeeeeee!.... o Kojiceeeeeeeeeee!
((((((:o))))))
Ovo ti je vezano sa onime ranije sta nisi razumela... vrapce i tako to
Poslao sam ti PP... ali telepatski ;-)
Javi se...

Back