Telegram platforma sve popularnija

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Buduća legenda
Poruka
25.071
Telegram je prestigao WhatsApp u Rusiji kako bi postao najpopularnija platforma za trenutnu komunikaciju, objavila je u ponedjeljak ruska telekomunikaciona kompanija Megafon.

telegram-e1610525936696-1050x525.jpg

Vlasnik WhatsApp Meta Platformsa nalazi se u sudu u Rusiji pod optužbom da je "ekstremistička organizacija", tako da vlasti aktivno promoviraju aplikaciju Telegram nakon zabrane stranih platformi kao što su Facebook, Instagram i Twitter.

Ruska vojna operacija u Ukrajini dodatno je pogoršala postojeće sporove između stranih tehnoloških kompanija i Moskve.

Megafon, jedan od četiri najveća ruska telekom operatera, objavio je analizu mobilnog internet saobraćaja koja pokazuje da je udio Telegrama narastao na 63 posto u prve dvije sedmice marta sa 48 posto u istom periodu u februaru.

WhatsAppov udio pao je sa 48% na 32%, rekao je Megafon.

Telegram je osnovao ruski Pavel Durov i ova aplikacija je dugo bila popularna platforma za informisanje Rusa. Gotovo svi važni mediji, vladine agencije i javne figure imaju svoje kanale na mreži.

Njena popularnost "porasla je nakon ograničenja pristupa drugim komunikacijskim aplikacijama i društvenim mrežama," izjavio je Megafon, dodajući da je rast broja korisnika zabilježen od 24. februara, dana kada je Rusija započela invaziju u Ukrajini.

Hina

Cesto se pominje da je Telegram ruska aplikacija, ali to je malo vise nego nejasno. Durov je napravio Telegram tek kad su mu rusi oduzeli vkontakte.ru (citaj rusku varijantu facebook-a) u doba dok je ziveo u St. Petersburgu, mislim da se posle toga preselio u Englesku.

A osim toga nije jasno da je Pavel rus ili ukrajinac. Majka mu je iz ukrajine, a on je odrastao u Kyiv-u. Vrlo je moguce da nije rus ili nije sasvim rus, odnosno da je moguce da je vise Ukrajinac.

Telegram je jedno vreme bio zabranjen za koriscenje u Rusiji. Svojevremeno je Telgram bio optuzen sa strane zapada da podrzava Iran i teroriste.

Ono sto je interesatno sa Telegramom je da su postojali pokusaji da se blokira i na istoku i na zapadu (na primer apple ga je jedva odobrio, maltretirali su ih onoliko). Trenutno moze da se smatra 'nesvrstanom' chat applikacijom. Dobar deo telegrama je open source. Durov s vremena na vreme pise na svom kanalu.

Pavel Durov je Rus.. Pavel Durov je rođen u Lenjingradu (sada Sankt Peterburg), ali je većinu djetinjstva proveo u Torinu, u Italiji, gdje mu je otac bio zaposlen. Godine 2006. diplomirao je na Filoloziji Državnog univerziteta u Sankt Peterburgu, gdje je dobio diplomu.

Pavel Durov je Rus.. Pavel Durov je rođen u Lenjingradu (sada Sankt Peterburg), ali je većinu djetinjstva proveo u Torinu, u Italiji, gdje mu je otac bio zaposlen. Godine 2006. diplomirao je na Filoloziji Državnog univerziteta u Sankt Peterburgu, gdje je dobio diplomu.
To kaze vikipedia...
(koja je i po mom licnom iskustvu, nekad nedovoljno tacna, nekad zaobilazna, pa cak nekad i eksplicitno lazna, ali necu da ulazim u raspravu o tome, jer svasta moze da se odatle ispekulise).

Ovo pise Pavel na njegovom kanalu i svakako je interesatno, jer dolazi direktno od njega:

'If you follow my posts, you know that on my Mom's side, I trace my family line from Kyiv. Her maiden name is Ukrainian (Ivanenko), and to this day we have many relatives living in Ukraine. That's why this tragic conflict is personal to me.'

Ono sto je bitan momenat ovde je da ja ne tvrdim da je bilo sta od ovoga tacno, sav ovaj svet je propaganda koja se nateze po potrebi. Samo vas upozoravam da popularno znanje moze da bude nesto sasvim drugo od onog sto se obicno misli. Ali to vec nije moj problem. A nije ni konspiracija. Kome je bitno, bitno je, kome nije, nije.

Telegram koristim godinama i mislim da je funkcionalno dobar i posle godina koriscenja pouzdan chat koji se regularno i marljivo odrzava. Ali...

Ono sto mislim da je takodje vazno (iako Durov o bezbednosti Telegrama pise s vremena na vreme) je da se stice utisak da je komunikacija na Telegramu enkodirana. Ali nije, trenutno komunikacija na Telegramu podrazumevano nekodirana. U novijim verzijama da bi komunikacija bila enkodirana, mora da se udje u 'secure mode', i tu ima interesatnih dodatnih funkcija koje su nekad bile u normalnom modu. Mislim da je nekad secure mode bio podrazumevan, i da posto imaju originalni algoritam za kodiranje (postoji prica da je FBI hteo da ga otkupi te i da je ruski ban takodje bio zasnovan na tome) pa je verovatno pribegnuto ovom resenju da bi prosli filtere za objavljivanje mobilnih verzija aplikacije, a verovatno i zbog drugih politickih pritisaka od ranije.

U svakom slucaju postujem tog coveka kao velikog borca za nas obicne ljude.

Back