team building

Da, ali individualizam i distanca ne znače da ne radiš za tim. To samo znači da timu pridonosiš na svoj način - važno je da svoj posao radiš dobro, a ne da li voliš da se družiš posle posla i koliko se cerekaš sa kolegama u toku radnog vremena. Iz mog iskustva, često su ljudi koji su bili očevidni 'timski igrači' bili i te kako sebični u nekim situacijama, dok su ljudi koji svoj posao rade odgovorno, ali sa distancom u tom društvenom smislu radili jednako dobro i odgovorno pod svakakvim okolnostima... Nije lepo terati ljude da po svaku cenu budu nešto što nisu - eto, meni je recimo ideja da idem da skakućem po šumi i da se bacam u naručje 'kolektiva na koji mogu da se oslonim' odvratna, a sasvim mi je ok da dođem na posao i danima koji su mi neradni ako je koleginici loše, ili ima mnogo posla. O tome ja pričam - odgovorna osoba će tako da postupi i bez bubnjeva i saune sa kolegama u slobodno vreme. U mom slučaju je veća šansa da neću hteti da pomognem osobi sa kojom sam se privatno upoznala na tim-bildingu, jer ću znati o njoj više nego što mi je potrebno da znam, ili više nego što mi se sviđa.

Ali zato ja više i ne radim u kolektivu :lol:

pa vidis jeste vazno. recimo, na osnovu onoga sto si napisala ti nisi ono sto se trazi za kolektiv - mozes biti kompetentna i sposobna ali si i sama svesna a i oni su, da nisi timski igrac. u nekim oblastima ne mozes da se distanciras, mora da se radi u ekipi, mora zajedno da se smislja i odradjuje plan - nema tu mesta za individualiste. ako za nesto nisi i to i sam vidis onda trazis ono sto tebi odgovara a na to mesto upadne neko drugi, ko moze bolje od tebe da funkcionise u takvim uslovima. drugim recima niti je to za tebe, niti si ti za to, bolje je za sve da se to vidi na vreme.

pa to je za ujedinjene nacije - valjda si i to videla, za misije u afganistanu i iraku. tamo se i te kako puca i ima potrebe za time. nije ni malo smesno, osim ako smatras da su becka diplomatska akademija i ujedinjene nacije smesne institucije, meni je svejedno.

To je onda obuka za UN specijalce a ne team building :)

Svakako UN odavno nema ugled, moglo bi se reci i da su smesni da njihove odluke ne kostaju mnogo neke narode...

Poslednja izmena:
http://www.tim-bilding.com/?show=games&lang=hr

Šta mislite o ovim igrama odraslih ljudi u jednoj firmi? Čemu služe?
Meni nikako nije jasna poenta...Ako je cilj upoznavanje,komnunikacija i slično...zašto se to radi kroz neke debilne igre koje su možda zanimljive djeci u vrtiću,a ne na neki drugi način primjeren odraslim ljudima...?
Mislim,i do sada su se ljudi u nekoj firmi upoznavali i komunicirali sasvim normalno i bez teambuildinga...
Organizuješ neku proslavu uz jelo i piće i eto ti upoznavanja i druženja...:)))
Evo nadjoh i ovde primjer kakav je bio i kod nas...bubnjanje u krugu...Kao stvara neki osjećaj zajedništva?:roll: Jeste,kako nije...Meni samo stvara osjećaj da te neko pravi budalom...ne znam zašto...
Da li ste vi imali iskustva sa ovim igrama i kakvo je vaše mišljenje o tome?

Нисам ишчитала целу тему, само првих пар страница, и видим да људи углавном имају негативан став према таквом начину грађења тима, иако углавном немају личног искуства. Мислим да је код наших људи углавном у питању страх од непознатог, предрасуда да су ''игрице само за децу, а ми смо озбиљни људи'':confused: , страх од тога да се не ''избламирају'' и слично!
Међутим, није то никаква ''белосветска новотарија'', у питању је проверена метода која даје резултате!;)

Ако направиш вечеру за колеге - свако ће сести поред онога са ким се ионако дружи и добро познаје, и опет неће имати прилике да контактира са другим колегама. А и ако контактира - то ће бити површна комуникација о послу, или пак куртоазни разговор о члановима породице....и свако ће се закопати назад у свој бункер!:confused:

Прошла сам масу семинара за последњих десетак-петнаест година, три пута сам била на вишедневним семинарима о тимском раду (''Обука за тимски рад'', ''Изградња тима'', ''Умеће комуникације и тимски рад''), много пута на семинарима који су се бавили комуникацијом, стручним семинарима који су се бавили васпитањем и образовањем... Годишње проведем бар 80 сати на разним семинарима...значи, имам јакооо много искуства у томе!

Семинари одавно више не изгледају онако: жуљаш дупе три дана на столици у неком амфитеатру и слушаш предавања неког професора којем муве улећу у уста...:roll: Данас су све обуке интерактивног типа, што значи да подразумевају активно учешће свих полазника! А да би семинар био успешан, да би могао три дана да активно сарађујеш са неким - мора да се разбије нелагодност, да се људи опусте, да се упознају и зближе, да науче да сарађују без обзира на личне међусобне афинитете или анимозитете... То се све постиже серијом добро одабраних радионица и за веома кратко време даје резултате!
Проверено!;) После сарадња иде лако, људи су отворенији, не плаше се да кажу своје мишљење, не плаше се да узму активну улогу, науче да се договарају, да сарађују, да се надопуњавају... А данас је скоро сваки посао тимски! Џаба много добрих појединаца ако не умеју да сарађују!

Уосталом, и у филму ''Монтевидео'' тим је почео да се ствара тако што је их је тренер натерао да се играју заједно, и да у тој игри сарађују...;)

nemamo istu perspektivu, meni to ni malo nije smesno ali kao sto rekoh, svakom svoje.

Nemamo...Ti polaziš od toga da se cijeni timski rad,sposobnost,znanje i slično...kao što bi i trebalo biti...To je tako možda na zapadu,ali kod nas nije...Zato se ja pitam šta je cilj našeg "timbildinga",jer ostale činjenice iz prakse pokazuju da nije cilj to što se navodi da jeste...već upravo suprotno...Rasformirati nešto što je dobro funkcionisalo...
...Ali da zanemarimo sve to,sve skrivene ciljeve i slično,meni opet nije jasno kako će skakutanje i lupanje u bubnjeve mene zbližiti sa nekim u cilju zajedničkog rješavanja poslovnih zadataka...Mislim,zašto su baš dječije igre bitan faktor u svemu tome...

Helen...da dopunim post..:) ,meni se čak čini da ove igrice nisu ni djeci zanimljive...Lično volim da se igram dječijih igara:),ali i one su pametnije od ovih gluposti...

Poslednja izmena:
Nemamo...Ti polaziš od toga da se cijeni timski rad,sposobnost,znanje i slično...kao što bi i trebalo biti...To je tako možda na zapadu,ali kod nas nije...Zato se ja pitam šta je cilj našeg "timbildinga",jer ostale činjenice iz prakse pokazuju da nije cilj to što se navodi da jeste...već upravo suprotno...Rasformirati nešto što je dobro funkcionisalo...
...Ali da zanemarimo sve to,sve skrivene ciljeve i slično,meni opet nije jasno kako će skakutanje i lupanje u bubnjeve mene zbližiti sa nekim u cilju zajedničkog rješavanja poslovnih zadataka...Mislim,zašto su baš dječije igre bitan faktor u svemu tome...

Helen...da dopunim post..:) ,meni se čak čini da ove igrice nisu ni djeci zanimljive...Lično volim da se igram dječijih igara:),ali i one su pametnije od ovih gluposti...

Ja zivim na zapadu i jos me niko nije terao da lupam bubnjeve ili skakucem po sumi. Sad mi i odlazak na glupavu bejzbol utakmicu izgleda manje tupavo od ovih primera.

Pa treba da te redukuju na nivo deteta da bi mogli da te oblikuju po zelji. A ako ne mogu onda zna se, "nisi pogodna za timski rad" tj sut karta.

limunado, a sto ih ne pitas da ti objasne zasto su bas te aktivnosti odabrali? nece niko da se ljuti, pokazaces interesovanje - ne koji je cilj team building-a uopste nego bas te konkretne aktivnosti. mi smo radili razne vezbe i nisu mi se sve podjednako dopale ali sam na kraju svake imala ili objasnjenje zasto bas to i na takav nacin, ili je to bilo ugradjeno u neki konkretan materijal pa je bilo jasno.
vidim da ne mozes da se opustis u toj prici i da ti bar delom zato smeta citav koncept ali ako imas bas takav otpor, verovatno postoji nesto bitnije sto je ova prica izvukla na povrsinu a vezano je za same igre. ne mislim da treba da pises ovde na tu temu, samo razmisli zasto ti smeta da se igras bas tako - da li delujes samoj sebi glupo, smesno, ili vec, jer neceg sigurno ima inace ne bi tako reagovala.

Helen...da dopunim post.. ,meni se čak čini da ove igrice nisu ni djeci zanimljive...Lično volim da se igram dječijih igara,ali i one su pametnije od ovih gluposti...

Не знам, признајем да нисам ишчитала читав каталог игара овде наведен.
Али игре које смо ми играли на разним семинарима увек су имале своју сврху и јасан циљ. Никад то није била играрија ради пуког сиграња!

limunado, a sto ih ne pitas da ti objasne zasto su bas te aktivnosti odabrali? nece niko da se ljuti, pokazaces interesovanje - ne koji je cilj team building-a uopste nego bas te konkretne aktivnosti. mi smo radili razne vezbe i nisu mi se sve podjednako dopale ali sam na kraju svake imala ili objasnjenje zasto bas to i na takav nacin, ili je to bilo ugradjeno u neki konkretan materijal pa je bilo jasno.
vidim da ne mozes da se opustis u toj prici i da ti bar delom zato smeta citav koncept ali ako imas bas takav otpor, verovatno postoji nesto bitnije sto je ova prica izvukla na povrsinu a vezano je za same igre. ne mislim da treba da pises ovde na tu temu, samo razmisli zasto ti smeta da se igras bas tako - da li delujes samoj sebi glupo, smesno, ili vec, jer neceg sigurno ima inace ne bi tako reagovala.

Pitaću ih,ako budem u prilici...Mada,zašto oni sami prvo ne objasne svima,zar ne bi tako trebalo?:roll:
Nisam pisala iz svog ličnog isustva,jer još nisam bila na tim aktivnostima (ne znam ni da li ću biti),ali su bili ljudi iz moje službe i mog okruženja,a gledala sam i snimak...Svi su rekli da su se osjećali prilično glupo...
A meni lično su dosadile sve te poslovne "igre i igrice",osjetila sam ih na svojoj koži...

ne objasnjava se uvek unapred, nekad se to radi i posle aktivnosti, zavisi od metode. tesko je zadrzati pozitivan stav i uraditi sve kako treba kada ljudi ne zele ni dijalog ni da te cuju. to ih doduse ne opravdava - uvek treba da se objasni kako i zasto se nesto radi, nema svrhe raditi u magli. pretpostavljam da ekipa koja organizuje to nema sposobnost prenosenja znanja, nedostaje im sira perspektiva i metodologija. zato je bitno da se tu nadje neko ko moze da popravi odnose, ko je otvoren i ko moze da premosti situaciju koja je negativna za sve.
nemoj da tebe blokira to sto su se drugi osecali glupo - izvuci maksimum za sebe iz te situacije. ako mozes da opustis atmosferu, da motivises kolege i da se pritom i zabavis, to je ogroman plus. sto se zakulisnih igara tice ja sam ih svojevremeno prilicno skupo platila, ali ovo je situacija gde mozes da dobijes lake poene posebno ako su drugi negativni prema samoj ideji. iskoristi je, prosto ti se daje.

http://www.tim-bilding.com/?show=games&lang=hr

Šta mislite o ovim igrama odraslih ljudi u jednoj firmi? Čemu služe?
Meni nikako nije jasna poenta...Ako je cilj upoznavanje,komnunikacija i slično...zašto se to radi kroz neke debilne igre koje su možda zanimljive djeci u vrtiću,a ne na neki drugi način primjeren odraslim ljudima...?
Mislim,i do sada su se ljudi u nekoj firmi upoznavali i komunicirali sasvim normalno i bez teambuildinga...
Organizuješ neku proslavu uz jelo i piće i eto ti upoznavanja i druženja...:)))
Evo nadjoh i ovde primjer kakav je bio i kod nas...bubnjanje u krugu...Kao stvara neki osjećaj zajedništva?:roll: Jeste,kako nije...Meni samo stvara osjećaj da te neko pravi budalom...ne znam zašto...
Da li ste vi imali iskustva sa ovim igrama i kakvo je vaše mišljenje o tome?
Čisto ispiranje mozga i sektašenje, te poklanjanje i malo slobodnog vremena koje čovek ima korporaciji u rukama đavola.

Где постоје ови наведени облици тимбилдинга? То је можда где запослени воле да скачу у потоке, скачу на једној нози и играју се, као мој клинац, распеваних столица се он игра у вртићу. Тако некако се зове, мрзело ме баш да се удубљујем. Тако нешто не знам ко спроводи. Није то никаква новотарија, само се зове помпезно. И у доба отвореног самуправљања сте имали тимбилдинг 4 сата рада и 4 сата партијског састанчења у оквиру тог радног времена, радничке савете, а и сада свака већа фирма има кадровско које би у оквиру посла требало да се бави управљањем кадровима, зато и постоји приправнички испит који сада није обавезан углавном. Немци су одавно напустили овакав систем тимбилдинга, као наведене глупарије, по коме би послодавац смишљао шта запослени раде у заједничко проведеном времену, због појава злоупотреба. Немци су видели добар начин да запослене позову на селидбу шефа или одржавање његове викендице, па су видели да се претерује и злоупотребљава, једноставно су укинули и тачно се зна шта се под тим подразумева.
Неко је поменуо неко добијање отказа на послу. Битно је да за фирму, компанију ради уигран тим. Код нас постоје озбиљне ХР фирме, па се послодавац јави да му треба одређени профил запосленог. Када буде запослен он је тиме што је препоручен и то што је послодавац одредио - подобан за посао и његова стручност се не доводи у питање. Међутим, нису сви истог капацитета и свако за сваки посао у фирми. ЗА ТО служи или би требало да служи и тимбилдинг и посао менаџера би био да те склоности и открије. Тимбилдиг има смисла, само што људи који са њим нису упознази у томе виде терор и немогућност исказивања индивидуалности. Проблеми злоупотребе су исто ту, нарочито код нас где се запошљава преко везе и непотизма, па то све губи смисао. Док послодавац види да се заебао, већ је затворио фирму, а ионако није била његова, само је опрао паре за неку фукару. Ал да га питате, он је менаЂер лол..сви су менаЂери..

Back