Taverna IV

• Začetnik teme Začetnik teme Gerda
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
:kpozdrav:

počeo sam da slušam emisije i dokumentarce u toku treće smene, i mogu vam reći da mi baš prija - više me drže budnim nego muzika. No slušao sam o našoj istoriji i mogu zapaziti da smo odista čudan narod :aha: ali veći patriota sam postao, i sramota me je što to ranije nisam znao. Istorija se treba znati...

Ja ne verujem previše u istoriju. Trebala bi biti učiteljica života, da, ali je problem što je uvek pišu pobednici, hiljadu puta ponovljena laž postaje istina. Slušam istoričare sa totalno različitim stavovima u vezi istog dogadja. Ne znam kome verovati. Odustajem. Verujem samo u ono što sam sam doživeo i o tome imam stav.
Inače, skoro sam polemisao sa drugaricom vezano za modernu književnost, gde sam ja rekao da ne volim čitati ništa o novijem dobu, u kojem inače živim. Nema više ideala, časti, ljubavi... Za te stvari ljudi su nekad umeli da polože život. Takve sad nazivaju budalama. Ili su i tad ljudi bili ovakvi, samo su tadašnji pisci lepše kitili!? Inače, voleo bih da je baš moj narod taj, idealan, častan, pošten... Jednom sam počeo čitati velikog prijatelja srpskog naroda, Arčibalda Rajsa 'Čujte Srbi čuvajte se sebe'. Prvih deset strana vrline, a ostatak knjige mane. Odustao sam, jer nisam hteo da mi neko nabija na nos mane mog naroda, za koje,uzgred budi rečeno, vrlo dobro znam da postoje, jer živim sa tim narodom. A nele i sam imam! Eto toliko...

ali bez obzira neke stvari trebaju da se znaju :) sećam se za vreme studija, iz šale smo pitali neke koleginice koje godine je bio kosovski boj, i bilo je raznih (netačnih) odgovora, ali jedna je čak rekla da je bio u 19veku :eek:

ima različitih stavova, ali mislim da se neke osnovne stvari trebaju znati, posebno sopstvene istorije. Inače će da nam preostane samo da pričamo o farmi :D

Većina ionako priča samo o farmi, tako da bi se lako uklopili. Šalu na stranu, volim svoj narod, i njegovu tužnu i tešku, ali ponosnu prošlost. Samo želim istorijske činjenice, a ne mitove. Da li je Murata ubio Obilić ili je to uradio Bajazit, koji je kasnije ubio i Jakuba da bi preuzeo vlast!? Ko će to da potvrdi!? Istorijska činjenica ili mit!? Ko zna...

pa Turci vele da smo mi pobedili, ali istoriju nam piše ko stigne. Sad piše u knjigama za 6 razred da su Albanci starosedeoci balkana, a mi smo im naselili zemlju :dash: zbog toga i treba da čitamo što više - da nas ne zatupljuje ko stigne :evil:

Slažem se. Samo imamo mi to u genetskom kodu zacrtano da živimo u prošlosti. Do sad smo bar imali svetlu istoriju, pa smo imali našta da se pozivamo, ali šta sad!? Da je sreće da umemo da shvatimo trenutak u kom živimo i da se tako ponašamo, ali retko kad u istoriji smo radili tako. Namerno kažem 'mi' jer ni ha nisam ništa bolji. Valjda je takav srpski usud! :D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back