TASOS - u reči i slici

Evridiki ti se nalazi u novom delu Limenasa, gde su uglavnom vile za izdavanje i tipa je kao mali bungalovcici jedan pored drugog, a u sredini bazen. OK je. Za Argus ne znam, a mislim da nezaposlena osoba, ako ima sve potrebno od dokumentacije bez problema dobija vizu.

Za sve zainteresovane evo par svezih utisaka sa Tasosa, uz neke cene cisto da se lakse isplanira okvirni budzet :)

Mi smo se u startu odlucili da batalimo ponude nasih vrlih turistickih agencija i da putem interneta nadjemo smestaj, naravno uz putovanje kolima. Izbor mesta je pao na Pefkari, „mesto“ koga cine 5-6 porodicnih vila i jedan hotel, a smesteno je izmedju Limenarije (2 km) i Potosa (1 km). Najpovoljniju ponudu smo dobili iz hotela Esperia, za 15 dana najam trokrevetne sobe sa doruckom 45E/dan ili 57E/dan sa dodatnim obrokom. Odlucili smo se za prvu opciju jer smo planirali da obilazimo ostrvo, a ispostavilo se da je to bio dobar izbor jer je izbor hrane u Esperiji bio nepostojeci, tj. sta ti donesu za jelo- to je to, nema izbora iz menija. Za ostale vile u Pefkariju (Akti, Kapahi, hotel Thassos) smo culi da to nije slucaj, ali je smestaj skuplji. Samo da napomenem, soba je rezervisana i avansno uplacena u drugoj polovini aprila i da od 15 jula pocinje glavna sezona tako da cene smestaja, a ponegde i usluga osetno rastu.

Putovali smo kolima od Beograda do Tasosa sa pauziranjem u Skoplju. Put kroz Srbiju i Makedoniju je odlican i nema rupa, putarina kroz Srbiju izadje oko 800 dinara, a kroz Makedoniju nesto manje od 300 denara (oko 5 evrica, stim da majstori na rampama liberalno konvertuju pa moze da izadje i koji evro vise). Mi smo posli 4 jula i nismo imali cekanja na granici, ali na povratku smo primetili velike guzve pogotovu na makedonsko-grckoj granici. Mali savet: ako na grckom prelazu Evzoni vidite kolonu sa turskim gastarbajterima obavezno hvatajte bilo koji drugi ulaz bez obzira da li je E.U. ili non E.U. – grci su prema nasima korektni i nece vam praviti probleme, oni obozavaju da maltretiraju navedene turke.
Kvalitet puta kroz Grcku je po nasem misljenju najlosiji ali se ne placa, neuobicajeno siroki magistralni put sa po dve zaustavne trake do Soluna kojim Grci bukvalno luduju jer kao “ima mesta” da se sklonis. Ulazak u Solun ne preporucujem jer ima dosta radova po ulicama i pun je raznoraznih skretanja sto uz uobicajenu guzvu nije bas neki prijatan dozivljaj, koristiti kruzni prsten oko grada. Od Soluna do Kavale imate prijatan deo puta pored dva jezera gde u seocetu Micros Volve postoji lepa basta na samoj obali jezera kao odmoriste do Kavale. U Kavali ima trajekt prema Tasosu ali nije cest i sa njim putujete do ostrva skoro dva sata. E sad, nama se desilo da niko od nas troje nije pomerilo casovnike za jedan sat unapred tako da bas kad smo se poradovali kako stizemo na vreme na onaj u 16.15, dolazimo na dok koji je potpuno prazan i shvatamo da je sledeci ferry tek u 20.00 i to zadnji. Naravno, produzavamo do Keramotija odakle trajekt krece svaki sat i putuje oko 40 minuta do Limenasa. Cena u jednom pravcu za dva odrasla, dete i auto je oko 17 evrica.Od Limenasa do Pefkarija je oko sat voznje zapadnom obalom, put je predivan i definitivno se uziva u pogledu.

Pefkari je jedna prelepa uvala sa nekoliko vila i restorancica na obali mora i u sustini je mesto da prespavate. Vile su na 15metara od plaze koja je peskovita i sto je najlepse - nije guzva. Ima dzabe suncobrana a lezaljke se naplacuju 2 evra/dan. More je kristalno cisto, pomalo hladno, temperatura oko 30 C sa blagim vetricem, sta vise reci – raj za blejanje na plazi. Obisli smo dosta plaza po Tasosu i zaista mogu da kazem da je plaza u Pefkariju jedna od najlepsih, nama cak lepsa od toliko hvaljenog Alikija koji je ok, ali je preterana guzva jer je mala plaza. Tripiti Beach na zapadnoj obali deluje ok kao i Psiliamos beach koji je blizu manastira, plaze na istocnoj obali smo preskocili jer je bilo dosta travuljina i algi. E da, na plazi u Pefkariju imate i vodene sportove mada su po meni cene visoke, parachute je 45E, jet-ski 10 minuta 20E, itd.

Cene hrane po restoranima u Pefkariju su otprilike 6-8 evra family pizza, morski specijaliteti od 5-11E, sokici 1.5E, pivo oko 2E, nes kafa 4E, porcija sladoleda sa 3-4 kugle od 4-5E i tako. Priblizne cene su i u susednom Potosu koji za razliku od Pefkarija ima onaj pravi letnji smek uvece. U proseku nam je na hranu odlazilo oko 30-40 evra dnevno sto ukljucuje veceru u restoranu i zezalice tokom dana tipa sladoleda, kafe i sokova. Od poslastica u restoranima i kaficima preporucujem yogurt sa medom, vocem i orasima koji je fenomenalan, sa naznakom da njegovo konzumiranje zahteva izuzetnu samokontrolu kod lepseg pola - inace ode lepa figura :roll: ...po meni najbolji je onaj koji se sluzi u basti hotela Thassos, ili u kaficu Margarita u Potosu. Inace u svakom restoranu dobijate na racun kuce uzo sa nekim mariniranim ribama ili voce tj. kolac posle obroka

Sobe u Esperiji su relativno pristojne, kazem relativno jer zaista zavisi koju vam uvale. Sobu koju smo dobili po dolasku smo odmah trazili da zamenimo jer je bila tragicno mala, tj. dvokrevetna u koju su nekako nabili i treci krevet, uz sve to kao sa nekakvom zajednickom terasom. Na svu srecu sledeceg dana se ispraznila jedna trokrevetna soba i gazda, koji je inace stvarno ok lik, nas je prebacio u nju. Sve sobe inace imaju frizider i klimu koja se ne doplacuje posebno, peskiri i posteljina su se menjali svaki drugi dan. Dorucak je klasika, sunka i sir ili sunka i jaje, uz putercice i marmeladice i sluzi se u predivnoj basti koja je najveci adut hotela, bilo danju ili nocu. Naravno, mozete jesti i na terasi vase sobe, atmosfera je totalno opustena i niko vam nista ne drobi. Za kola imate parking u hladovini u dvoristu hotela

Tasos je definitivno destinacija za dolazak svojim kolima jer su neophodna za obilazak ostrva, i to ne samo plaza vec i seoca u unutrasnjosti, posebno Teologosa iz koga ne smete otici a da prethodno ne probate jagnjetinu. Ni moja gospodja ni ja nismo neki mesarosi, ali ono sto tamo sluze definitivno morate probati. Takodje kazu da je u Teologosu najbolji med za kupovinu, ali to su Grci, svaki prica svoju pricu... mali savet: kvalitet puteva ka tim seocima se razlikuju, do Teologosa i Mariesa je ok, ali recimo do Kastra gde ima vodopada je vec avantura sa kolima, mi smo odustali na pola puta jer je bas uzan kolski put i prestaje da bude uzivanje. Mozda sa rent-a-carom i nekako, ali svojim nikako

BTW, primetio sam da se ovde dosta prica o insektima na Tasosu. Nasa iskustva su stvarno pozitivna, komaraca je veoma malo i to primetite u sobi sto se lako resava mehanickim ili hemijskim metodama, pcela takodje ima ali nista strasno, sa osama smo vec imali problema u Teologosu jer su zajedno sa nama navalile na jagnjetinu. U jednom trenutku ih se toliko nakupilo da je postalo neprijatno, ali konobari su odmah reagovali i postavili oko nas cinije sa nekom smesom koju su zapalili i zadimili i sve je bilo u redu.
Od morskih zivuljki ima jezeva jer je more ultra cisto ali pretezno su u dubini i lako se primete sa povrsine. Meduza nije bilo, neki lik je tvrdio da su struje na juznoj obali takve da su male sanse da ih more nanese do same obale

Eto zasad toliko, koga nesto vise zanima neka pise dok su utisci svezi :)

Pozdrav svima, stigli smo sa predivnim utiscima sa Tasosa. Dok se ne javim detaljno samo kratak odgovor za vilu Vanu. Nije ona losa, ali je neopravdano skupa. Ako imate pare za Vanu po meni je bolje da uzmete nesto na drugom mestu. Vana se nalazi pored Tine, znaci ima tu neupotrebljivu plazu i moracete kolima na neku bolju plazu, nema svoj parking i apartmani u prizemlju su mnogo manji od Tininih i u nivou ulice pa vam vire u krevet i tanjir i jos pride zabe uskacu.
Znaci poenta za Vanu je nije vredna tih novaca, zamenite za neku bolju lokaciju gde ima bolja plaza. Ili uzmite Tinu koja je 50% jeftinija pa vam nije zao. Nama je Tina bila super i svaki dan smo kolima isli na drugu plazu. Inace vlasnik Vane ima restoran Kostis na obali. Eto toliko za ovaj put.

Hajde sad iskreno mi napisite,ima li svrhe da idem na Tasos sa drugaricom,ako ni ona ni ja nemamo dozvolu...Je l' postoji neka sansa da se smestimo u jednom mestu,a obidjemo recimo busom nekoliko okolnih mesta (ne moramo videti celo ostrvo,kad vec nemamo mogucnosti za to). I ako pri tome ne mozemo poneti vise od 300 eura (tj, 600 obe).Ali planiramo da idemo tek od 15-og septembra.
? Hvala ;)

ilona:
Hajde sad iskreno mi napisite,ima li svrhe da idem na Tasos sa drugaricom,ako ni ona ni ja nemamo dozvolu...Je l' postoji neka sansa da se smestimo u jednom mestu,a obidjemo recimo busom nekoliko okolnih mesta (ne moramo videti celo ostrvo,kad vec nemamo mogucnosti za to). I ako pri tome ne mozemo poneti vise od 300 eura (tj, 600 obe).Ali planiramo da idemo tek od 15-og septembra.
? Hvala ;)
U principu da bi videla sve to za sta vredi otici na Tasos, trebaju ti kola. Najlepse plaze i priroda su van bilo kog mesta.Sve plaze u mestima su samo prosek, zaista nista posebno, nijedna.Buseva ima mislim do Aliki plaze, na kojoj je okolni ambijent jako lep, ali sama plaza je prilicno seljoberast fazon i ima puno ljudi, bas zbog tog busa koji vozi do nje.Ne znam koje mesto planirate, za mladje je definitivno bolji Limenas, ali plaze su mu vrlo prosecne, mada ni u drugim mestima nisu mnogo bolje, a mesta su prilicno mrtva uvece.Para za Tasos vam je sasvim dovoljno, ako ne uzimate kola, tamo i nemas bas na sta da trosis posebno.Ako niste jos uplatile,za vas dve mi je mnogo bolji izbor Krf.Em je lepsi i bolji,a za mladje i neuporedivo interesantniji.Na Tasosu sem tih plaza do kojih ne mozes da dodjes ako nemas kola, nema nista posebno.Naravno, ako hoces samo kupanje, onda moze.

Evo par slicica sa Tasosa:

pogled na Limenas

Dscn0660-1.jpg

negde na zapadnoj obali Tasosa...

Dscn0738-1.jpg

taverna u Limenariji

Dscn0753-1.jpg

plaza Metalia iznad Limenarije

Dscn0756-1.jpg

Dscn0765-1.jpg

na brdu iznad Metalie krug sa horoskopskim znacima

Dscn0763-1.jpg

detalj iz sela Teologos

Dscn0772-1.jpg

uvala Aliki

Dscn0879-1.jpg

Svaka cast stsuki!!!
Sve sam obisla.. ovo je lepo podsecanje, u taverni ( Limenarija) sam se slikala, kod dvorca takodje, mada mislim da je detalj (druga sl. po redu) sa istocne strane Tasosa jer je zapadna mnogo pitomija, verovatno neki vidikovac od Aliki prema manastiru a mozda i dalje prema Paradise beach.. ili kako su je neki zvali "paradajz plaza" i bila je omiljena zbog talasa! Da li si bila na plazi Studio Fili?(istocna strana) ili u zlatari (zaboravila sam ime)?

Informacija za one koji idu svojim kolima a pri tom voze na autogas. E takvog necega na Tasosu NEMA!
Obisli smo sve benzinske pumpe, pitali sve pumpadzije, doduse polovina nas nije ni razumela sta trazimo (autogas, gaz, LPG, mahali rukama i nogama, vadili upaljac pa objasnjavali...), i na Tasosu ga nismo nasli. Cak se jedan tip na pumpi jako cudio kako to auto ide na plin pa je molio mog supruga da otvori haubu i da mu pokaze kako to izgleda :) a pri tom je bio masan do lakata pa smo pretpostavljali da je neki automehanicar :)

Rekose nam da autogasa ima u Kavali, svratismo do Kavale cisto da je malo vidimo jer smo to i inace planirali, pitamo usput da li negde ima plina (da spojimo lepo s korisnim), rekose nam necemo ga naci nigde do Soluna.
Odemo do Soluna, tamo rekose "jeste, ima jedna pumpa" ali naravno niko ne zna gde je, a ni nama se nije nesto zavlacilo po Solunu u potrazi za autogasom, pa odustadosmo i nastavismo do Makedonije.

Jedina sreca u nesreci je sto je benzin u Grckoj bio mnogo mnogo boljeg kvaliteta nego kod nas, pa nam je auto trosio neuporedivo manje, tako da to sto u Grckoj nismo nasli plin na kraju i nije bila nikakva finansijska katastrofa. :)

Posle fantasticnog boravka na Tasosu evo da i ja iznesem svoje utiske. Kao prvo zelim svoju veliku zahvalnost da uputim Mirarbi, Dekibre, Vesni Ks i svim ostalim dobronamernim ljudima koji su mi pomogli svojim super komentarima i opisima ovog zaista carobnog ostrva. Posto je vec toliko toga receno, pokusacu da iznesem svoje vidjenje i da postiram slike koje niste imali prilike da vidite.

Agencija

Isli smo preko agencije Perla iz Novog Sada. Naime, jako malo agencija radi 14 dana i jedino sto sam nasla bio je Kim travel. Kada sam pozvala javila se neljubazna sluzbenica koju sam pitala da li mogu da uradim rezervaciju sobe dok mi direktor ne odobri odmor, na sta mi je ona odgovorila da ce me to kostati avansne uplate i ako ne dobijem odmor njima ostaju te pare. Besna pronalazim Perlin aranzman od 15 dana i posto je ostala poslednja soba za taj termin ljubazna sluzbenica mi odgovara da mi moze uraditi besplatnu rezervaciju na 4 dana i to ima tretman kao da sam uplatila ceo iznos. Ja je molim da mi produzi rezrevaciju na 5 dana (zbog prvomajskih praznika) i ona ljubazno pristaje. Kada mi je odobren odmor, dolazili smo vise puta u agenciju radi uplate rata. Kad smo pred put dosli da predamo cekove, bio je kraj radnog vremena, decko koji nam je radio vaucer morao je da nam uradi gomilu dokumenata, te uplata, te brojevi cekova, te vaucer…videlo se da jedva izdrzava od umora, telefon je zvonio svaka 2 minuta, videlo mu se na licu da bi ga razbio da moze…ali je svaki put podigao slusalicu i najljubaznijim glasom odgovorio na sva postavljena pitanja. To je bio slucaj i sa ostalim zaposlenim i posto smo se zaista dugo zadrzali u agenciji, bila je nesnosna guzva, ni jednom nisam cula povisen ton ili ne daj Boze neljubazan glas. Dao nam je broj predstavnika u Limenariji koga mozemo zvati kad nam zatreba.
E taj predstavnik je bio minus za ovu agenciju. Kad smo uvece umorni od puta stigli u Limenariju i pozvali ga, njegov odgovor je bio sto se niste javili ranije, ne mogu sad da dodjem, idite 200m pravo, pa levo….Elem, zahvaljujuci slikama Mirarbi mi sami pronadjemo smestaj. Predstavnik je ostavljao poruke gde se moze naci i u koliko sati, ali mi nismo imali ni zelju ni potrebu za njim. Naravno, nije se pojavio da vidi da li su mu se gosti snasli, da nam uzme vaucer…Videli smo ga samo na slici. Mada su ostali ljudi rekli da je ok momak. Mozda sam preostra, ali Relaxov predstavnik nam je prosle godine kucao na vrata da nas pita je li sve u redu i smatram ako nije mogao da nas uvede u apartman, mogao je da svrati kasnije, kucne na vrata i pita kako smo se snasli. Ili da ostavi cedulju na vratima, ili bilo sta… Osnovna kultura, ali dobro….
Moram par reci i o mojoj omiljenoj agenciji (vec sam dosadna) Relax. Sreli smo njihovog predstavnika koji nam je bio prosle godine na Krfu, a sad je ovde, videla sam njihove kuce koje su ok, nalaze se u okolini nase kuce, ljudi su bili prezadovoljni…Nama je bilo zao sto nismo mogli sa njima, ali i bez toga bilo nam je super.

Trajekt

Dakle posle 13 sati voznje do Kavale (vozi samo jedan vozac) nije vise bilo ni atoma snage da se vozi do Keramotija jos 40km pa smo u Kavali usli na prvi trajekt u 16.15 po grckom vremenu. Agencija je Anet cena za kola 16e, a za svakog putnika 3,5 e. Trajekt do Prinosa vozi 1,5 h i voznja je prijatna uz obavezno hranjenje galebova. Prinos je blizi Limenariji pa se time ustedi 18 km koliko ima od Limenasa do Prinosa.
U povratku smo isli drugom agencijom Koinopraxia i karta za kola je bila 11e a za putnike isto po 3,5e.
Svi su nas ubedjivali da idemo iz Keramotija jer je jeftinije i brze ali mi definitivno racunicu nismo nasli. Karta iz Keramotija za kola je isto oko 11e a za putnike je jeftinije 1,5e i vozi 35 minuta.
Naime, od Prinosa do Tasosa 18km + Keramoti-Kavala 40km to je oko 60km razlike. Razlika u ceni trajekta za nas troje je bila oko 6-7e a toliko se benzina skoro potrosi za tih 60 km. A Prinos je mnogo blizi kad idete iz Limenarije,Potosa i tih juznih destinacija. To sto trajekt duze vozi, vi morate da vozite kolima do Kavale i opet se stize u isto vreme u Kavalu, s tim sto ste ovde uzivali na trajektu uz galebove a tamo morali da vozite.
Dakle, zakljucak, razlika u ceni zanemarljiva, a ovde uzivate na trajektu. Ali ako neko vise voli da vozi ok. Keramoti je naravno resenje za one koji su u Limenasu i tu nema zbora. Za Keramoti su polasci mnogo cesci. I pazite na raspored, rade drugacije, subotom, nedeljom, ponedeljkom, prilicno im je komplikovan raspored i u agenciji Anet odbijaju da vam daju bilo koju informaciju o drugoj agenciji.

galeban0.jpg

Lokacija na Tasosu

Prilikom odabira mesta u kome cemo boraviti, ja sam se rukovodila sledecom logikom. Posto idemo svojim kolima mozemo ici u mesto koje ima super plazu, ali nema sadrzaja za uvece pa morate da palite kola i da idete u setnju u neko vece mesto, ili da budemo u mestu koje je super za vecernje sadrzaje, a preko dana da kolima zujimo na plaze. Posto je Tasos ostrvo gde je greh ne obici sve plaze, ova druga opcija je prevladala i izabrali smo Limenariju da uvece mozemo samo da izadjemo u setnju i da ne mislimo na kola, a preko dana se podrazumeva skitnja po plazama. Po ovoj logici moje misljenje je da su najbolja mesta za bazu Limenarija (koja ipak nema svoje plaze), Potos i Limenas. Mada ipak glasam za juzna mesta jer su vam lepe plaze blize ovim mestima na jugu. Kada bih ponovo isla izbor bi bio Limenarija ili Potos, mada Limenarija ime vise vecernjih sadrzaja.

Apartman

Agencija je imala u Limenariji dve vile Tinu/Konstantinu i Vanu. Vana je bila 50% skuplja i zbog cene nije dolazila u obzir. Na moje pitanje zasto je skuplja odgovor je bio “Pa lepsa je”. Moj princip je da ne placam skupe apartmane vec da pare trosim na provode, obilaske, a apartman mora da zadovolji higijenske uslove, da bude cist, da kreveti, kuhinja i kupatilo budu cisti i uredni tek toliko da prespavamo, okupamo se i nesto prezalogajimo. Dnevno u apartmanu provodimo max 2-3 sata ne racunajuci spavanje i nemam nameru da placam italijanske plocice, zavese, namestaj i ostali luksuz.
Onda se desila pometnja na forumu koju je unela jedna Goca svojim krajnje netacnim opisom vile Tina koji je verovatno bio posledica besa sto su im kola zavrsila u moru. To je pokrenulo moju temu o ovoj vili i onda je Mirarbi postirala slike tog cuvenog kanala i sve ostalo.

Ovako izgleda kanal danas

kanalrg5.jpg

Vila Tina se nalazi na magistralnom putu i kad se dolazi iz Prinosa poslednja je kuca pre tog cuvenog kanala sa mosticima. Sa strane ulice ima lokal B-Home u prizemlju gde se prodaju elementi za kuhinje, vrata, i ostalo. U kucu se ulazi sa donje strane. Udje se u Limenariju, sa leve strane je BP pumpa, ide se 300m , sa desne strane se prodje supermarket i onda ima skretanje gde pise Dentist. Znaci skrenete gde pise Dentist i tim putem idete do kraja i videcete levo kucu sa bazenom. Bazen se ne vidi bas sa nivoa ulice dok mu skroz ne pridjete, ja sam 3x prosla i nisam ga videla jer izgleda kao zid kuce posto je malo izdignut. Tina je uvucena izmedju dve kuce, ima mali bazen visine 1m sa jedne i 2m sa druge strane. To nije bazen za plivanje, vise onako za brckanje, mozete stariju decu da pustite da se igraju dok ste vi u apartmanu. Kad je najveca vrucina bazen je u hladu pa nije lose za rashladjivanje. Kad smo dosli bio je izuzetno cist. Oko bazena su lezaljke sa suncobranima i par stolova sa stolicama. Tina ima veliki i prostrani hol u kome se nalazi mali bar i recepcija sto ukazuje da je to nekad bio kao hotelcic. U tom holu se nalazi 5-6 stolova sa stolicama, jedna sofa, televizor…sto je prakticno ako dodje vece drustvo zajedno moze tu da se sedi uvece, igraju karte, gleda TV. Jos jedna jako prakticna stvar, u prizemlju se nalazi cist WC tako da ako ste na bazenu ili negde u gradu, ne morate da se penjete na sprat u sobu zbog toga.

tinauu3.jpg

tina1ea6.jpg

tina2ga5.jpg

tina3mm6.jpg

Vila ima 3 sprata, tako da uvece mozete ostaviti otvorena vrata terase bez bojazni da ce vam neko ili nesto uskociti u sobu (jedino ako nemate poverenja u komsiju pored sebe nemojte to ciniti). Mi smo bili na 3 spratu sa pogledom na ulicu. Apartman je bio prostran sa velikom cetvrtastom terasom, dovoljno prostora za stvari i za kretanje po sobi, kupatilom pristojne velicine sa zicama za susenje iznad kade. U kuhinji je bio aspirator tako da se nikad nije osetio miris kuvanja. Soba je cista, lepo okrecena, sa par fleka od komaraca (ali za to su krivi gosti koji to rade, u svojim kucama sigurno ne ostave krvave fleke, a gazda ne moze posle svake smene da kreci). Kuhinja je malo starija, sa izgrebanim elementima. Kupatilo je cisto, jedino sto na Tasosu ne smete ubacivati papir u solju vec u kantu za djubre sto je standardni problem na ostrvu. Jedina zamerka jesu ta mala uzana vrata za terasu, to su siber vrata koja se otvaraju na jednu ili drugu stranu i zaista je uzan prolaz. Ali to su neka standardna vrata jer sam ista takva videla na bungalovima u Makrijamosu koji kostaju 5x vise od Tine. Drugo kuca ima kosi krov i nema ni jedan bojler na krovu, tako da je netacna informacija o vrucini zbog bojlera. U sobi uopste nije bilo vruce, bilo je par veceri kad sam se pokrivala cebetom.
Pored kuce koja se nalazi pored Tine se nalazi parking gde smo parkirali kola. Jednom je gazda te kuce stavio kanap na parking sa natpisom Private-No parking, ja sam mu prisla i rekla da smo mi iz Tine i da li smemo tu da se parkiramo, na sta je covek odgovorio potvrdno. Nisam shvatila u kakvoj je korelaciji taj covek sa Tinom, ali sam videla da se tu muva.

Parking

parkingka2.jpg

parking1gt5.jpg

Vila Vana se nalazi preko puta Tine. Njen vlasnik ima restoran Kostis na obali pored Muragia. Ulazila sam u hol kuce koji je jako mali i skucen sa foteljom, dvosedom, TV-om i nista vise. Toliko je mali prostor da je pano sa Perla informacijama stajao zalepljen na prozoru sa spoljne strane, jer unutra nije imalo mesta. Vila ima apartmane u prizemlju koji su u nivou ulice, tako da ljudima virite u tanjir i krevet. Videla sam kroz otvorena vrata da je trokrevetni apartman za 50% manji od naseg u Tini, a terasa je takodje duplo uza, jedva da se stavi sto i dve stolice. Culi smo od ljudi da su im zabe uskakale u sobu pa su nakon toga ti apartmani u prizemlju bili stalno zatvoreni. Kuca nema svoj parking i jedno vreme su se parkirali na nasem dok gazda nije stavio kanap. Na osnovu svega navedenog zakljucujem da Vana nije vredna tih para. Ako neko ima te pare bolje da uplati neku bolju lokaciju. Jer, kao sto je vec receno, plaza hotela Ralitsa koja je na minut od Tine i Vane je neupotrebljiva i glupo je dati tolike pare za smestaj na takvoj lokaciji. Mozda je ona unutra lepse opremljena ali zarad svega navedenog mislim da je neopravdano skupa.

Vila Vana

vana1yh1.jpg

Ulaz sa zadnje strane bez parkinga

vana2yc4.jpg

Plaza ispod Ralitse

ralitsaho2.jpg

Oko Tine se nalazilo nekoliko kuca iz Relaxove ponude i bile su lepe, ako nekoga interesuje mogu mu dati detaljne podatke.

Plaze

Sto se plaza tice to je zaista stvar ukusa. Ja ne volim plaze “a la Becici”, gomila peska i nigde hlada nema, cista przionica. Ja volim plazu na kojoj ima prirodnog hlada od drveca, stenja, da bude peskovita, mestimicno sljunkovita, stenovita, sa cistom vodom. Znaci ne volim monotone plaze sa usoranim lezaljkama. Ono sto me je odusevilo na Tasosu to je tirkizno smaragdna boja mora gde god da krenete. To me podseca na “nase bivse” more. Zaista na koju god plazu da odete more je cisto. Mi smo obisli 90% svih plaza, na nekima smo se kupali, neke samo obilazili. Opise plaza cu dati tim redom.

Plaze na kojima smo se kupali

Aliki beach

Ubedljivo najlepsa plaza….ali samo do 12h. Posle toga kao da ste na Adi ili u Budvi. Guzva je nesnosna, milion Srba i nesto Grka, svi vam sede na glavi, nepodnosljivo. Plaza je divna, ima hladovine ispod kafica, ima stazicu za setanje, jednom recju savrsena. Moj savet ako idete poranite ujutro u 9h, tada cete zaista uzivati, sve posle 12h je mucenje. Kolima mozete skroz do dole i ima hlada za kola. Sa druge strane je vetrovita uvala koja je prazna i retki se na njoj kupaju. Ako volite talase, savrseno resenje jer nema guzve.

alikigk4.jpg

aliki2eo0.jpg

Notos beach

Ovo je jedna mala plaza koju smo otkrili pred kraj i na njoj se najvise kupali. Dakle tacno na 2,5 km od crkve u izgradnji u Potosu 50m nakon skretanja za plazu Roso Gremos nalazi se ova uvalica koja se vidi sa puta. Tu ima puno parkiranih kola pa necete pogresiti. Plaza mala, ima lezaljke i suncobrane i nista vise. Voda tirkizno smaragdna, pesak sitan, vidite skoljke i rakove u vodi, a preko puta velicanstveni Atos. U neko doba s brda sidje tip da naplati lezaljke i donose kukuruz i krofne. Drugih sadrzaja nema, ali plaza je super. Mirarbi, mislim da bi se tebi ovo jako dopalo, ako ikako mozete otidjite do nje. Bio je znak Notos Beach na putu ali ga je neko srusio posto je malo u krivini, ali vidi se sa puta.

notosin7.jpg

Metalia beach

Metalia je jedina vredna plaza u Limenariji. Peske se do nje dolazi penjanjem do brda na kome je zuta palata Palataki, pa silaskom niz stepenice. Moze se sici i kolima ali je zemljani put jako los i nije bas pogodan za svakodnevno drndanje kola. Meni se plaza jako dopala, vrlo je neobicna zbog tih rudnika i ima puno prostora. Popodne je predivna, stene prave hlad. Ulaz u vodu je nezgodan zbog kamenih ploca ali na kraju plaze prema Potosu ima divan pescani ulaz i tu su se kupale sve same bebe, zaista je super pescani deo na tom kraju.

metaliare6.jpg

Psili Ammos beach

Posle Potosa prema Alikiju nailazite na ovu jako lepu plazu. Ima hlada, ispod borova, ima stenja, ali i klasicnog pescanog dela sa lezaljkama. Na ovoj plazi za divno cudo nema puno Srba. Kazu da je voda hladnija jer ima slatkih izvora ali mi nismo primetili. Za kola na putu takodje ima dobrog hlada.

psiliamosjx5.jpg

Tripiti beach

Ova plaza se nalazi na 1km od Limenarije u pravcu Prinosa. Velika je pescana sa lezaljkama, ali se nama nije dopala. Kupali smo se na samom kraju plaze prema Prinosu i tu se isto kupaju bebe jer je divan pescani ulaz. Ima skoljkica u vodi i na plazi. Inace u ovom delu ima jako lepih kuca i apartmana. Ja sam na netu nasla Rodon house i mislim da ga neka od nasih agencija drzi. Gazda Tine ima vilu Green day ili tako nesto sa bazenom koja je zaista divna. Znaci u ovom delu je bas velika koncentracija jako dobrog smestaja.

Giola

Ovo je prirodni slani bazen u steni o kome je pisao Dekibre, savrsenstvo prirode. Nije lako doci do njega i zato tamo odlaze samo pravi avanturisti i entuzijasti. U svakom slucaju jos jednom hvala Dekiju jer smo zahvaljujuci njemu uzivali u ovom carobnom daru prirode.

giolawx1.jpg

Pefkari

Dakle jako simpaticno mestasce sa hotelima duz obale, ali bez nekih drugih sadrzaja. Na kraju plaze ima pesacka staza preko koje se stize na neku plazu koja pripada kampu.
Sto se plaze tice iako je svi hvale mi se nismo nesto odusevili, prvenstveno zato sto nema hlada sto je nama imperativ. Voda nije losa, mada na nekim mestima ima nezgodnog pristupa.

pefkariwg7.jpg

Plaze koje smo obilazili

Limenarija

Kao sto je do sada vec dosta pisano, Limenarija sem Metalia plaze nema ni jednu pristojnu plazu. Gradska plaza je sa prilicno muljavom vodom, tako da nismo imali zelju da se tu kupamo. Odlicno mesto za bazu ko ima kola, za sve koji nemaju kola i ne mogu da ih iznajme racunajte s tim da je Limenarija jedino mesto na Tasosu sa bas losim plazama.

limenarijaplazaep4.jpg

Potos

Potos plaza je previse natrpana za nas ukus, znaci peskovita, sa suncobranima od trske, ali zaista prevelika guzva. Ono sto je lepo to su kafici uz obalu, sa finom muzikom, pa se smestite gde vam najvise odgovara.

potoshs5.jpg

Roso Gremos

Malo poznata plaza na 2km od Potosa. Ima lepu hladovinu i kao neki kamp. Nema guzve na njoj. Ona se nalazi neposredno pre Notos plaze i moze se preko stena preci na Notos plazu.

rosoxz1.jpg

Kekes beach

Ova plaza se nalazi pre Alikija iz pravca Potosa i ima ubedljivo najlepsi zemljani put koji do nje vodi. Ima apatmana i taverna i jako je cisto i uredjeno, hlada na pretek. Plaza je stenovita u vodu vode metalne stepenice. Idealno za ljubitelje istinske prirode.

kekesha9.jpg

Paradiso beach

Meni je ova plaza priznajem veliko razocarenje. Do nje se stize jako losim i strmim zemljanim putem. Ako idete peske, dusa ce vam biti u nosu, ako idete kolima jako je nezgodno mimoilazenje i kola se prilicno drndaju po tom putu. Plaza je standardna przionica, sa lezaljkama, nigde hlada nema. Parking je takodje na livadi, pa vam se kola usijaju. Ima talasa i more je zaista lepo, kao i sam pesak ali ja na takvoj plazi tesko da bih izdrzala od vrucine par sati. Znaci prelepo ko voli, za mene definitivno ne.

paradajzpk1.jpg

Golden beach

Lepa pescana plaza u stilu Paradiso, ali je na samom putu pa je pristupacnija. Na njoj moze da se nadje malo hlada i isto ima talasa. Ko voli takve plaze, savrsena. Na grckom se zove Chrissi Amoudia ili tako nekako.

goldenmm3.jpg

Skala Potamia beach

Plaza nalik na Golden beach, velika i pescana, u potuno istom stilu.

potamiagb2.jpg

Makriamos beach

Ova plaza se naplacuje ali je ulaz posle 7h uvece slobodan. Mi smo jedno vece svratili da vidimo taj kompleks oko 8h uvece. Ceo kompleks je jako lep i uredan, ti kameni bungalovi se nalaze po serpentinama i jako je nezgodno ako dobijete neki u brdu. Terase su prizemne i ako uvece izlazite mislim da se moraju zatvarati da vam ne bi neko ili nesto uskocilo u sobu. Plaza je vetrovita i bilo je trave. Na sred vode ima gumena trambolina za skakanje. Okolo su sportski tereni, bazen, mali zoo vrt sa srndacima. Nezgodno je sto sunce jako brzo zadje iza brda i ovde ne moze uzivati u njegovom zalasku, vrlo brzo se smraci. Kazu da tamo konstantno duva vetar i verovatno ima tih trava zbog toga. Mislim da je malo izvikana i nema razloga da to bude jedina plaza koja se placa, mislim da ima i lepsih.

makrijamosxi6.jpg

Limenas gradska plaza

Za divno cudo gradska plaza u Limenasu je jako lepa i pristojna. Mi smo uvece posmatrali zalazak sunca i zaista je divno. Na kraju ove plaze je Karnagio kafic u stenama i njihova plazica sa crkvicom na brdu, verujte prizor je bozanstven.

Limenas gradska plaza

limenasplazavz4.jpg

Karnagio plaza

karnagiodg9.jpg

zalazakzy9.jpg

Nisteri beach

Kad se iz Limenasa krene u pravcu Prinosa nailazi se na citav niz plaza. Nisteri je jedna od njih, jako lepa, ima kamp i vila Nisteri , ima hladovine, tog dana kad smo svracali duvao je vetar i more je bilo puno trave. Ne znam da li je ovo slucaj stalno ili povremeno, uglavnom mi smo tog dana na celoj toj obali nasli plaze sa puno trave.

Glifoneri beach

Mala plaza ali nestvarno lepa. Duvao je vetar i more je bilo puno trave.

glifonerict0.jpg

Pachis beach

Nalazi se pored plaze Glifoneri, jako je lepa, ima hlada, a naravno i vetra i trave.

Glifada beach

Nalazi se ispod istoimenog hotela, na njoj se niko nije kupao jer je bila prekrivena travom.

Papalimani, Glikada, Tarsanas

Ne znam tacno kojim redom od Limenasa idu ove plaze, ali su vrlo slicne. Ima hlada, ali kako sam vec rekla i vetra i trave.

Rahoni beach

Ovo mesto ima jako finu plazu sa dosta hlada i prilicno dugu. Problem vetra i trave kao i na ostalim na ovom potezu.

Skala Maries beach

Ovo mesto ima tri plaze koje zaista lepo izgledaju ali na njima nema hlada. Trazili smo tu uvalu gde se kupala Suki i nisam sigurna o kojoj se radi. Znaci pre Mariesa kad se ide iz Prinosa ima par mesta gde se zaustavljaju kola i mi smo isli na tu jednu plazicu na kojoj je parkiran neki stari camac. Tu je pesak beo, ima skoljki, mi smo dosli jedno vece da gledamo i snimamo zalazak sunca. Zaista je bilo nestvarno.

Naravno da ima jos puno plazica na Tasosu i sigurna sam da svako moze da nadje bas onu po svojoj meri.

Unutrasnjost Tasosa

Mi smo obisli ceo Tasos gde smo mogli kolima. Nismo isli tamo gde su losi putevi, npr. Kastro, za to vam treba dzip ili iznajmljen auto. Obisli smo Kalirachi, Sotiras, Prinos, Rahoni, mesta u brdu koja su autenticna i imaju svoju dusu. Postoji Mikro i Megalo Prinos sto je drugo ime za Kazavite i tamo smo rucali u divnoj taverni ispod platana u hladu. Guzva je bila velika, svi Grci dolaze tu na jagnjetinu. U restoranu radi Bugarka pa se prica srpski kao i svuda na ostrvu.
Selo Panagia je takodje autenticno, sa divnom crkvom i izvorom vode, prepuno djackih ekskurzija, veoma autenticno. I tu smo rucali savrsenu jagnjetinu, konobar je opet simpaticni Bugarin sa savrsenim znanjem srpskog.
Maries je manje mesto, mirno, zatekli smo coveka koji na terasi svira buzuki za svoju dusu, a pored njega zenica i beba u kolicima. Cista porodicna idila.
O Teologosu je vec puno receno, zaista divno mesto, sa mnogo lepih kucica i detalja i naravno cuveni restoran kod Koste. Kosta ima malo smek Zorana Radmilovica, kad prolazite kolima svira u zvizdaljku i zaustavlja vas. Veseo tip, slika se sa svima, nigde se ne reklamira, nije mu ni potrebno.

Kuca u Teologosu

teologosji8.jpg

Restoran u Kazavitima

kazavitill3.jpg

Restoran Kosta

kostaoj3.jpg

I cuveni Grk Kosta

kosta1cj0.jpg

Manastiri

Na putu prema Alikiju se nalazi najveci manastir Arhangela Mihaila. Na zalost trenutno se renovira i ne mozete uci u njega, moze se setati po dvoristu odakle se pruza divan pogled na more. Pri ulasku u crkvu bicete posluzeni ratlukom.
Kada se krene u Maries postoji skretanje za manastir Uspenja Bogorodice. Manastir je jako lep, miran, mi smo bili sami kad smo dosli, ima jedan svestenik i jedan decko koji prica engleski. Takodje smo bili posluzeni ratlukom i fino smo se ispricali sa tim deckom.
Imali smo jako veliku zelju da stignemo i do manastira Sv.Pantelejmon. Do njega se stize iz Sotirasa nesto duzim i boljim zemljanim putem i iz Kazavita kracim i losijim putem. Mi smo krenuli iz Sotirasa ali smo se posle 1km vratili jer je to bilo previse za nasa kola. Jako los put, vododerine, puno rupa. Znaci bez dzipa ili iznajmljenih kola ne pokusavajte.
I jos nesto, kad krenete u manastire pristojno se obucite, jako su uvredjeni kad im dodju polugoli turisti jer to pokazuje nepostovanje prema svetinji. Imaju oni svoje kecelje i pantalone koje daju, ali nije to poenta. Postujte mesto na koje ste dosli i gledace vas drugim ocima. Nama su na primer dozvolili da slikamo i snimamo iako je u svim manastirima strogo zabranjeno.

Iris Gold

Ovo je fabrika zlata koja se nalazi pre Tripiti plaze kad se krene iz Limenarije. Kompleks je jako lep, ima divan sredjen park i zaista ga vredi posetiti cak i bez namere da nesto kupujete. Imaju nepregledne police sa divno dizajniranim nakitom, satovima i sl. Rade svaki dan do 10.30 uvece tako da to moze biti veoma prijatna poseta.

irisbz0.jpg

Restorani

Sto se restorana tice nase najvece razocarenje je bio cuveni Muragio. Otisli smo jednog dana na rucak i bili gotovo sami (mozda je to bila greska, jer je za veceru sve puno i prepuno). Hrana je bila vise nego prosecna, o nekom cascavanju desertom i prepecenim hlebom nema govora. Ove godine ima toliko Srba da bi bankrotitrali kad bi nesto cascavali.

mouragiotk4.jpg

Ono sto jeste za svaku pohvalu jeste fast food Yummy, tu smo zaista najsladje jeli giros, palacinke(sve po 2e) , giros u porciji je zaista obiman i sve u svemu stvarno su odlicni. Drze ga Rusi.
U Limenasu je odlicna poslasticarnica Stamatis koja se nalazi pored luke na setalistu, sa ubedljivo najlepsim kolacima i jeftiniji su nego u Limenariji.
Takodje u Limenasu smo videli restoran Zorba sa zivom svirkom Cigana ali nismo vecerali. I jos sam zapazila jako lep kafic Pandora u kome takodje nismo bili ali nas je odusevio ambijent.
Naravno, jagnjetina u Teologosu kod Koste, u Kazavitima i Panagii (Elena taverna) se podrazumeva.

Sta reci na kraju

Jako mi se dopao komentar Vesne Ks koja kaze da se svugde lepo provede jer ide sa pozitivnim stavom. Mi za sve ove godine porodicnih letovanja jos nikad nismo bili ispaljeni ni od jedne agencije (jer se uvek dobro raspitamo), isli smo i bez agencija, bili smo i u boljim i losijim apartmanima, i vecim i manjim, i u lepsim i manje lepim mestima i svuda, ali svuda nam je bilo super. Nema sta nam se na Tasosu nije dopalo, priroda, more, Limenarija sa svim svojim sadrzajima, divni kafici u Potosu, stare kucice u Teologosu, ziva atmosfera Limenasa, zalasci sunca u Skali Maries, kukurikanje petla ujutro ispod vile Tina, pogled sa terase na Palataki nocu, palacinke kod Yummy-ja….sve, ali bas sve… Sta da vam kazem kad smo uspeli da na Tasosu nabijemo kilometrazu od 920 km. Tri puta smo racunali jer smo mislili da je greska ali definitivno nije. Nema kutka koji nismo obisli i uzivali u njemu.

Tasos vs. Krf

Na kraju mogu samo da dodam da svom nadimku Krfofil od ove godine dodajem Tasosofil. Zaista je predivna priroda i more i iako je mnogo drugaciji od Krfa osvojio nas je na prvi pogled. Pokusacu da napravim poredjenje ova dva ostrva.
Dakle kad je boja mora i cistoca u pitanju Tasosu idu svi poeni. Na Krfu ima divnih plaza ali se do njih ne dolazi kolima vec samo camcima. Plaze u Dasiji, Guviji, Ipsosu i redom nisu ni prineti Tasosu. Priroda je bogatija na Tasosu jer ima puno borove i druge sume, imaju i eukaliptus na moje veliko cudjenje (kupili med od njega), ja sam se smejala a gde su koale. Putevi su takodje neuporedivo siri i bolji na Tasosu. Na Tasosu 40 km znaci upravo toliko, na Krfu su jako uski i losi i 35 km vozite sat i vise. Do Tasosa se lakse i brze stize.
E sad, Tasos mozete obici za 10 dana, na Krf ne pomisljajte bez 15-20 dana. Mi smo vec 2 puta bili na Krfu i jos nismo sve obisli. Mnogo je sadrzajniji, ima vise toga da se obilazi. Krf je vise za mlade, ima ludjeg nocnog provoda, Tasos je za ljubitelje prirode, romanticare u dusi i porodicne ljude sa malom decom. Krf je mesavina razlicitih kultura i zaista predivan po tom pitanju. Krf je i deo nase istorije. Na Krfu i mala deca govore engleski na Tasosu jedva da nadjete nekog ko pristojno govori, uglavnom smo pricali srpski jer ima puno Bugara i mahali rukama. Na biletarnici za trajekt zena natuca par reci i na kraju mi je dala dlan i olovku da joj napisem na dlanu jer nije razumela!!!! Necuveno, na takvom radnom mestu nemati znanje engleskog.
Na pitanje sta je lepse odgovora nema. Lepo je i jedno i drugo svako na svoj nacin. Jedino sto znam da bih se rado vratila opet i na Krf i na Tasos.

A sada moram da vam postujem nesto sto ne znam da li ste imali prilike da vidite. Naime, posto se ljudi zale na razne smestaje, kada ovo vidite, ostacete bez komentara.
U Limenariji iza restorana Muragio se nalazi najvisa zgrada u gradu hotel Papageorgiu. To je ocigledno najstariji hotel pa je nadzidjivan 5 puta, zazidani neki prozori i terase, okolo napravljene skele, ma lakrdija od gradjevine. Unutra deluje pristojno, ali spolja katastrofa. Sto je najgore cak i na najvisim spratovima, skelama ima ljudi.

papa3qe1.jpg

papa4kx7.jpg

A onda smo sa zadnje strane videli kako izgleda kuhinja u apartmanima ovog hotela na terasi!!! Obratite paznju na police na zidu gde stoje serpe, zatim reso i elegantno izvedena sudopera.

papa1hj7.jpg

papa2xg8.jpg

Pa cik nek se neko zali! Mi smo crkli od smeha, a hotel pun ljudi.

lily-sid:
Svaka cast stsuki!!!
Sve sam obisla.. ovo je lepo podsecanje, u taverni ( Limenarija) sam se slikala, kod dvorca takodje, mada mislim da je detalj (druga sl. po redu) sa istocne strane Tasosa jer je zapadna mnogo pitomija, verovatno neki vidikovac od Aliki prema manastiru a mozda i dalje prema Paradise beach.. ili kako su je neki zvali "paradajz plaza" i bila je omiljena zbog talasa! Da li si bila na plazi Studio Fili?(istocna strana) ili u zlatari (zaboravila sam ime)?
Hvala na komplimentima za slike i ja sada kada ih gledam nekako mi je bas lepo.
To Fili mi je jako poznato, mi smo svuda svracali, ali ne znam sad 100% sta je to. A ne znam jel mislis na fabriku nakita ( tu sam bila i pazarila nesto jako lepo ) ili na neku drugu zlataru? A detalj jeste sa zapadne strane od Limenasa, mada si u pravu, istocna jeste pitomija i bujnija vegetacijom, ali meni zapadna ima carobne skrivene male, divlje plazice.

Putnice, SVAKA CAST!!!

Vidis kako se vec dobro poznajemo. Ne citajuci tekst, pregledala sam fotografije. Najvise mi se svidela plaza Notos, za koju nikada pre nisam cula. Posle citam i text, a ti kazes, ova plaza ce se svideti Mirarbi. Stvarno mi se svidela!!!

Jos jednom SVAKA CAST !!!

stsuki:
Hvala na komplimentima za slike i ja sada kada ih gledam nekako mi je bas lepo.
To Fili mi je jako poznato, mi smo svuda svracali, ali ne znam sad 100% sta je to. A ne znam jel mislis na fabriku nakita ( tu sam bila i pazarila nesto jako lepo ) ili na neku drugu zlataru? A detalj jeste sa zapadne strane od Limenasa, mada si u pravu, istocna jeste pitomija i bujnija vegetacijom, ali meni zapadna ima carobne skrivene male, divlje plazice.

Moguce.. ostrvo me je ocaralo, odusevilo.. I da, hvala Putnici podsetila me je na ime zlatare Iris Gold, zaista divno mesto i na iscrpnom izvestaju, gledajuci slike i citajuci komantare osecam se kao da sam ponovo tamo!!!
A Studio Fili iliti Filios (postoji tabla pored puta), negde na pola puta od Limenarije do Limenasa..
Zasto niko nepise o iskopinama verujem da ste obilazili, mene su neke strasno razocarale, jer su zapustene, dok smo u drugima uzivali.. recimo Amfiteatar u Limenasu, ili Dionizijev hram, ili Agora su ocaravajuci.. :grin:

Back