Plaze
Sto se plaza tice to je zaista stvar ukusa. Ja ne volim plaze “a la Becici”, gomila peska i nigde hlada nema, cista przionica. Ja volim plazu na kojoj ima prirodnog hlada od drveca, stenja, da bude peskovita, mestimicno sljunkovita, stenovita, sa cistom vodom. Znaci ne volim monotone plaze sa usoranim lezaljkama. Ono sto me je odusevilo na Tasosu to je tirkizno smaragdna boja mora gde god da krenete. To me podseca na “nase bivse” more. Zaista na koju god plazu da odete more je cisto. Mi smo obisli 90% svih plaza, na nekima smo se kupali, neke samo obilazili. Opise plaza cu dati tim redom.
Plaze na kojima smo se kupali
Aliki beach
Ubedljivo najlepsa plaza….ali samo do 12h. Posle toga kao da ste na Adi ili u Budvi. Guzva je nesnosna, milion Srba i nesto Grka, svi vam sede na glavi, nepodnosljivo. Plaza je divna, ima hladovine ispod kafica, ima stazicu za setanje, jednom recju savrsena. Moj savet ako idete poranite ujutro u 9h, tada cete zaista uzivati, sve posle 12h je mucenje. Kolima mozete skroz do dole i ima hlada za kola. Sa druge strane je vetrovita uvala koja je prazna i retki se na njoj kupaju. Ako volite talase, savrseno resenje jer nema guzve.
Notos beach
Ovo je jedna mala plaza koju smo otkrili pred kraj i na njoj se najvise kupali. Dakle tacno na 2,5 km od crkve u izgradnji u Potosu 50m nakon skretanja za plazu Roso Gremos nalazi se ova uvalica koja se vidi sa puta. Tu ima puno parkiranih kola pa necete pogresiti. Plaza mala, ima lezaljke i suncobrane i nista vise. Voda tirkizno smaragdna, pesak sitan, vidite skoljke i rakove u vodi, a preko puta velicanstveni Atos. U neko doba s brda sidje tip da naplati lezaljke i donose kukuruz i krofne. Drugih sadrzaja nema, ali plaza je super. Mirarbi, mislim da bi se tebi ovo jako dopalo, ako ikako mozete otidjite do nje. Bio je znak Notos Beach na putu ali ga je neko srusio posto je malo u krivini, ali vidi se sa puta.
Metalia beach
Metalia je jedina vredna plaza u Limenariji. Peske se do nje dolazi penjanjem do brda na kome je zuta palata Palataki, pa silaskom niz stepenice. Moze se sici i kolima ali je zemljani put jako los i nije bas pogodan za svakodnevno drndanje kola. Meni se plaza jako dopala, vrlo je neobicna zbog tih rudnika i ima puno prostora. Popodne je predivna, stene prave hlad. Ulaz u vodu je nezgodan zbog kamenih ploca ali na kraju plaze prema Potosu ima divan pescani ulaz i tu su se kupale sve same bebe, zaista je super pescani deo na tom kraju.
Psili Ammos beach
Posle Potosa prema Alikiju nailazite na ovu jako lepu plazu. Ima hlada, ispod borova, ima stenja, ali i klasicnog pescanog dela sa lezaljkama. Na ovoj plazi za divno cudo nema puno Srba. Kazu da je voda hladnija jer ima slatkih izvora ali mi nismo primetili. Za kola na putu takodje ima dobrog hlada.
Tripiti beach
Ova plaza se nalazi na 1km od Limenarije u pravcu Prinosa. Velika je pescana sa lezaljkama, ali se nama nije dopala. Kupali smo se na samom kraju plaze prema Prinosu i tu se isto kupaju bebe jer je divan pescani ulaz. Ima skoljkica u vodi i na plazi. Inace u ovom delu ima jako lepih kuca i apartmana. Ja sam na netu nasla Rodon house i mislim da ga neka od nasih agencija drzi. Gazda Tine ima vilu Green day ili tako nesto sa bazenom koja je zaista divna. Znaci u ovom delu je bas velika koncentracija jako dobrog smestaja.
Giola
Ovo je prirodni slani bazen u steni o kome je pisao Dekibre, savrsenstvo prirode. Nije lako doci do njega i zato tamo odlaze samo pravi avanturisti i entuzijasti. U svakom slucaju jos jednom hvala Dekiju jer smo zahvaljujuci njemu uzivali u ovom carobnom daru prirode.
Pefkari
Dakle jako simpaticno mestasce sa hotelima duz obale, ali bez nekih drugih sadrzaja. Na kraju plaze ima pesacka staza preko koje se stize na neku plazu koja pripada kampu.
Sto se plaze tice iako je svi hvale mi se nismo nesto odusevili, prvenstveno zato sto nema hlada sto je nama imperativ. Voda nije losa, mada na nekim mestima ima nezgodnog pristupa.
Plaze koje smo obilazili
Limenarija
Kao sto je do sada vec dosta pisano, Limenarija sem Metalia plaze nema ni jednu pristojnu plazu. Gradska plaza je sa prilicno muljavom vodom, tako da nismo imali zelju da se tu kupamo. Odlicno mesto za bazu ko ima kola, za sve koji nemaju kola i ne mogu da ih iznajme racunajte s tim da je Limenarija jedino mesto na Tasosu sa bas losim plazama.
Potos
Potos plaza je previse natrpana za nas ukus, znaci peskovita, sa suncobranima od trske, ali zaista prevelika guzva. Ono sto je lepo to su kafici uz obalu, sa finom muzikom, pa se smestite gde vam najvise odgovara.
Roso Gremos
Malo poznata plaza na 2km od Potosa. Ima lepu hladovinu i kao neki kamp. Nema guzve na njoj. Ona se nalazi neposredno pre Notos plaze i moze se preko stena preci na Notos plazu.
Kekes beach
Ova plaza se nalazi pre Alikija iz pravca Potosa i ima ubedljivo najlepsi zemljani put koji do nje vodi. Ima apatmana i taverna i jako je cisto i uredjeno, hlada na pretek. Plaza je stenovita u vodu vode metalne stepenice. Idealno za ljubitelje istinske prirode.
Paradiso beach
Meni je ova plaza priznajem veliko razocarenje. Do nje se stize jako losim i strmim zemljanim putem. Ako idete peske, dusa ce vam biti u nosu, ako idete kolima jako je nezgodno mimoilazenje i kola se prilicno drndaju po tom putu. Plaza je standardna przionica, sa lezaljkama, nigde hlada nema. Parking je takodje na livadi, pa vam se kola usijaju. Ima talasa i more je zaista lepo, kao i sam pesak ali ja na takvoj plazi tesko da bih izdrzala od vrucine par sati. Znaci prelepo ko voli, za mene definitivno ne.
Golden beach
Lepa pescana plaza u stilu Paradiso, ali je na samom putu pa je pristupacnija. Na njoj moze da se nadje malo hlada i isto ima talasa. Ko voli takve plaze, savrsena. Na grckom se zove Chrissi Amoudia ili tako nekako.
Skala Potamia beach
Plaza nalik na Golden beach, velika i pescana, u potuno istom stilu.
Makriamos beach
Ova plaza se naplacuje ali je ulaz posle 7h uvece slobodan. Mi smo jedno vece svratili da vidimo taj kompleks oko 8h uvece. Ceo kompleks je jako lep i uredan, ti kameni bungalovi se nalaze po serpentinama i jako je nezgodno ako dobijete neki u brdu. Terase su prizemne i ako uvece izlazite mislim da se moraju zatvarati da vam ne bi neko ili nesto uskocilo u sobu. Plaza je vetrovita i bilo je trave. Na sred vode ima gumena trambolina za skakanje. Okolo su sportski tereni, bazen, mali zoo vrt sa srndacima. Nezgodno je sto sunce jako brzo zadje iza brda i ovde ne moze uzivati u njegovom zalasku, vrlo brzo se smraci. Kazu da tamo konstantno duva vetar i verovatno ima tih trava zbog toga. Mislim da je malo izvikana i nema razloga da to bude jedina plaza koja se placa, mislim da ima i lepsih.
Limenas gradska plaza
Za divno cudo gradska plaza u Limenasu je jako lepa i pristojna. Mi smo uvece posmatrali zalazak sunca i zaista je divno. Na kraju ove plaze je Karnagio kafic u stenama i njihova plazica sa crkvicom na brdu, verujte prizor je bozanstven.
Limenas gradska plaza
Karnagio plaza
Nisteri beach
Kad se iz Limenasa krene u pravcu Prinosa nailazi se na citav niz plaza. Nisteri je jedna od njih, jako lepa, ima kamp i vila Nisteri , ima hladovine, tog dana kad smo svracali duvao je vetar i more je bilo puno trave. Ne znam da li je ovo slucaj stalno ili povremeno, uglavnom mi smo tog dana na celoj toj obali nasli plaze sa puno trave.
Glifoneri beach
Mala plaza ali nestvarno lepa. Duvao je vetar i more je bilo puno trave.
Pachis beach
Nalazi se pored plaze Glifoneri, jako je lepa, ima hlada, a naravno i vetra i trave.
Glifada beach
Nalazi se ispod istoimenog hotela, na njoj se niko nije kupao jer je bila prekrivena travom.
Papalimani, Glikada, Tarsanas
Ne znam tacno kojim redom od Limenasa idu ove plaze, ali su vrlo slicne. Ima hlada, ali kako sam vec rekla i vetra i trave.
Rahoni beach
Ovo mesto ima jako finu plazu sa dosta hlada i prilicno dugu. Problem vetra i trave kao i na ostalim na ovom potezu.
Skala Maries beach
Ovo mesto ima tri plaze koje zaista lepo izgledaju ali na njima nema hlada. Trazili smo tu uvalu gde se kupala Suki i nisam sigurna o kojoj se radi. Znaci pre Mariesa kad se ide iz Prinosa ima par mesta gde se zaustavljaju kola i mi smo isli na tu jednu plazicu na kojoj je parkiran neki stari camac. Tu je pesak beo, ima skoljki, mi smo dosli jedno vece da gledamo i snimamo zalazak sunca. Zaista je bilo nestvarno.
Naravno da ima jos puno plazica na Tasosu i sigurna sam da svako moze da nadje bas onu po svojoj meri.