Pozdrav i zahvalnost svima koji su ostavljali veoma korisne informacije o Tasosu, a posebna zahvalnost mirabi na slikama i detaljnim informacijama koje su nam umnogome pomogle da se lakše odlučimo gde da letujemo na Tasosu.
Bili smo na Tasosu u periodu od 12-22.06.2006 u Potosu preko agencije Magic.
Smeštaj
Smestilo smo se u vili Irena koja je veoma blizu plaže, nalazi se u uličici koja je preko puta crkve u Potosu, prva kapija levo u toj uličici. Gazdarica i gazda pričaju nemački a engleski gotovo i ne govore. Studio u kome smo bili smešteni je bio sasvim OK, kuhinja je odvojena od spavaće sobe, terasa je mala, sve je čisto i sredjeno, jednom nam je menjana posteljina a peškiri po potrebi. Ljudi koji dolaze kolima mogu parkirati svoj auto u prostranom dvorištu u kome ima drveća tako da mogu da nadju hlada za auto. Problem sa parkiranjem je taj što je ulaz u dvorište u glavnoj ulici Potos-Limenarija, a toj ulici na ivicam trotoara su postavljene metalne šipke kako automobili nebi mogli da se parkiraju na trotoaru, samo na mestima gde ljudi imaju ulaze u dvorišta postoje slobodan prolaz bez tih metalnih šipki a na kapijam tih ulaza se nalazi znak zabranjeno parkiranje, što naravno ne sprečava bahate grke da baš na tom mestu parkiraju svoj auto i na taj način zagrade ulaz-izlaz sa parkinga, meni se desila dva puta ta situacija, jednom nisam mogao da udjem u dvorište a drugi put nisam mogao da izadjem a ko za inat to je bilo poslednje jutro kada smo se vraćali kući tako da smo zakasnili na planirani prvi jutarnji trajekt i stigli na prvi sledeći u 7:00 tek pošto je grk otišao na posao i oslobodio mi izlaz.
Hrana
Voće i povrće, mleko, vodu, slatkiše i ostale potrebštine smo kupovali u prodavnici, ja lično preferiram prodavnicu preko puta luna parka na putu za Theologos a ne prodavnicu kod debelog Grka u ulici koja vodi ka plaži jer je ova druga skuplja. Hleb i kifle smo kupovali u pekari, u jednoj od njih radi Bugarka tako da engleski nije potreban. Na Alikiju smo vraćali u restoran, gde smo se osvežavali i ručali a ujedno i koristili besplatne pogodnosti njihovih ležaljki, suncobrana i tuša. Nešto hrane smo poneli od kuće: šunke, slanine, feta sir, plazmu...
Plaže
Potos
Prvih dva dana bili smo u Potosu, plaža je sasvim OK, još ako izaberete pravi kafić pored vas sa pravom muzikom biće sve u redu, ulaz u vodu je malo pesak, malo šljunak.
Breeze
Plaža je u produžetku potos plaže u pravcu ka Alikiju, odmah pošto se pregazi potočić koji se uliva u more. Ova plaža je veoma dobra za roditelje sa malom decom pošto je ulaz u plažu veoma blag tj dugačak plićak, naravno samo ime vamo govori da ovde stalno duva lagani vetrić.
Pefkari
Čini mi se sasvim pristojna plaža mada se nismo kupali
Psilli Ammos
Plaža na tri kilometra od Potosa u pravcu Alikija, sasvim pristojna plaža, ima i dovoljno mesta za parkiranje automobila, kao i interesantan kafić na samoj plaži, tuševa nisam video.
Aliki
Jako lepe plaže, predivne za kupanje, ima lepih mesta za ronjenje, šetnju, izležavanje, najčešće smo se ovde kupali. Ima dosta restorana za okrepljivanje. Što se tiče parkiranja automobila ja sam uvek silazi dole kaldrmom i nalazio mesto odmah ispred zida sa leve strane ispod drveća pored kamp naselja. Druga manja plaža, levo kada se ide kaldrmom dole, je sasvim ok sa leve strane ali sa desne strane je nekakvo blato i niko se u tom desnom delu ne kupa. Ako plivate izmedju obale i stene koja se vidi na toj plaži doći ćete do sledeće plaže do koje se dolazi ili čamcem ili nekom stazom pešaka.
Tripiti
Jako lepa plaža na nekoliko kilometara od Limenarije odmah posle pumpe i skretanja za Golden Iris. Ima dovoljno mesta da se parkira auto, čak može da se nadje i dobar hlad. Ulaz u vodu je sa desne strane odličan ali sa leve strane je kamenito tako da nepreporučujem. Ima obližnjih restorana i vila gde se možete okrepiti. Tuševa nisam video.
Ostale plaže smo obilazili ali se nismo kupali.
Mesta
Potos
sasvim ok mesto, ima gomila prodavnica, pekara, kafića, restorana, luna park, internet kafe, renta car.
Pefkari
Malo mesto samo hoteli, restorani, nisam video neku ozbiljnu prodavnicu ili pekaru, ali je Potos veom blizu nekoliko minuta pešaka.
Limenarija
veoma veliko mesto, veće nego Potos i ima iste sadržaje kao i Potos
Theologos
Interesantno mesto sa lepim fasadama kuća, crkvama, školom... Svratili smo kod Koste, simpatičnog Grka sa brkovima na jagnjetinu (25 EUR kilogram) i odlično veoma pitko crno vino.
Maries
mesto je svo u brdu sa veoma uskim uličicama, veoma starom crkvom, nije namontirano za turiste kao Theologos ali je veoma autentično. Kada se prodje kroz Maries, mala digresija čuo sam od nekih naših ljudi da je mesto dobilo naziv po tome što su sve žene koje su tu živele imale isto ime Marija, može se zemljanim putem doći autom do jezera, koje služi za navodnjavanje maslinjaka i ostalih zasada, u okolini jezera ima par vodopada na potocima koji dotiču u i otiču iz jezera.
Rentiranje automobila
Iako smo došli sopstvenim autom, što nam nije bila inicajlno ideja, pogledao sam kakve su cene rentiranja, najjeftiniji je
Speedy Rent a car u Limenariji cene su:
3 dana 49,90
5 dana 79,00
7 dana 99,00
Benzinske pumpe
Na nekom od postova sam pročitao da treba točiti gorivo na Shell pumpama, ja sam na Tasosu pronašao dve pumpe, jedna je u Limenariji na putu za Maries posle skretanja sa glavnog puta Potos-Limenarija na putu za Maries nekih 500 metara, a druga je na izlazu iz Limenasa na putu ka Potamii, cena bezolovnog benzina od 95 oktana je tek nešto preko eura. Video sam da su se neki ljudi interesovali za auto gas, mislim da sam video da ga na pumpama imaju ali nisam 100% siguran.
p.s. Ako nekoga interesuje gde se nalazi Giolo, mali slani bazen pored mora može se videti u skoro svakoj knjizi ili brošuri o Tasosu, u blizini Astrisa, neka se javi, opisaću mu put kako se stiže do tamo.
Lep provod i uživanje svakom ko ode na Tasos.