Tarot dnevnik

Zmija ima užasno bogatu simboliku u svim kulturama
I mahom nije negativna ko u judeohrišćanskom sistemu
Ali mudost i Znanje je jedna od najčešćih asocijacija

- - - - - - - - - -

Da,ova riba što je Smrtko citirao je odlično to napisala:ok:

- - - - - - - - - -

Ja generalno tumačim Točak sreće kao ciklus
To jest smenu povoljnih i nepovoljnih perioda
Al ja volim da sintetizujem

a zmija generalno simbolise mnogo razlicitih stvari, nije jednoznacna.
Змија се везује за елемент Шкорпије, спада у једно од алхемијских стања преображаја Шкорпије (први ниво је шкорпион, други ниво је змија, или бели вук, а трећи је орао или феникс). Везује се за мудрост, један је од сексуалних симбола: спој мушке активне и женске плодне енергије која зачиње живот, као и симбола трансформације, а када се кроз симбол прикажу две змије (које чине симбол бесконачности или окренуту осмицу) то означава дуалитет, поларитет - две супростављене тезе/опције/ставке/пола који се на Врху спајају у Једно. У медицини се змија узима као симбол исцељења.

Isto karta koja je jedina ovoliko "prst sudbine" kao Tocak s. je Kula.
Као што и карта: ''Свет'' (као и карта: ''Точак среће'') приказује Целовитост, Хармонију, Усавршеност, због Тетраморфа, четири знака еванђелиста, који удружено стварају Јединство, Потпуност.

Змија се везује за елемент Шкорпије, спада у једно од алхемијских стања преображаја Шкорпије (први ниво је шкорпион, други ниво је змија, или бели вук, а трећи је орао или феникс). Везује се за мудрост, један је од сексуалних симбола: спој мушке активне и женске плодне енергије која зачиње живот, као и симбола трансформације, а када се кроз симбол прикажу две змије (које чине симбол бесконачности или окренуту осмицу) то означава дуалитет, поларитет - две супростављене тезе/опције/ставке/пола који се на Врху спајају у Једно. У медицини се змија узима као симбол исцељења.
zato što se od njenog otrova Ida prave lekovi
Npr.antikoagulanti
Mnogi brkaju Eskulapov štap sa Kaducejem
Čak sam sad i na netu dok sam tražila Eskulap snake dobila i slike za Merkurov Kaducej:zcepanje:
Eskulap

3f2d071c38aecec85b2311603eab8800.png

KADUCEJ

bluecaduceus-hi.png

zato što se od njenog otrova Ida prave lekovi
Npr.antikoagulanti
Mnogi brkaju Eskulapov štap sa Kaducejem
Čak sam sad i na netu dok sam tražila Eskulap snake dobila i slike za Merkurov Kaducej:zcepanje:
Eskulap
Ја не бркам, тачно знам шта је шта, каква је функција Меркуровог Кадуцеја, каква је функција Ескулаповог штапа.
Кад смо код Кадуцеја, обично се Кадуцеј представља у варијанти где се две змије међусобно спајају у три тачке (насловница Хипократове заклетве):

Hippocrates_title_page_Froben.jpg

те три тачке сигнификују Меркурове циклусе кретања: први циклус је циклус директног хода Меркура и његовог односа са Сунцем где наравно прави конјукцију, други циклус је циклус ретроградног хода Меркура где такође прави конјукцију са Сунцем и онда, у финалном, трећем, циклусу, из ретроградног прелази у директни ход где образује конјукцију.

Што је интересантно, змијски чворови неодољиво подсећају на ДНК.

Zmija se provlači i u simbolici Kundalinija(Šakti). Kao i kroz Mayansku ''astrologiju''.

Red Serpent is also known by the Maya as the kultanlilni, or kundalini, the energy that moves up from the base of the spine and out through the crown chakra. There are two aspects of this force, the ida and the pingala, representing its male and female polarities. One of the ancient secrets of Red Serpent is the activation of higher states of consciousness through balancing these two polarities so that they dance within us as one. Another metaphor for this serpent energy comes from the Mayan words luk umen tun ben can, or "those absorbed by the serpent of the sacred knowledge." When the seven chakras are fully activated, one experiences an enlightened state.

Serpents-of-the-Kundalini.jpg

У гностичком јеванђељу, Pistis Sophia, Демијург, творац материјалног света је описан као ентитет у облику змије и лава.

Neko mi rekao pre neki dan da sam britka sablja :D
Pala mi napamet kraljica maceva odmah :D
Ne volim je, ali mora nekad kad momenat trazi biti kao ona.

Kraljevi i kraljice najcesce predstavljaju osobe.
Kralj maceva bi bio sudija, advokat, sef IT firme, glavni inzenjer i tako dalje.

Hmmm, prvi put sam izvukao ovu kartu. Nemam iskustva sa njom.:mrgreen:

Slušajte ovo, pre par dana pita me kolega oće li biti neke švalerke sa strane. Meni padne misao, reko ajd da pitamo tarot.
Prva karta koju sam izvukao je bila ljubavnici :lol:Znači nisam mogao da verujem. Nakon toga rekoh njemu da povuče, četvorka pehara.
Kako tumačite ovo? :D

Pusta zelja :D
Hteo bi, ali je bezvoljan, inertan, status quo, vise masta o tome, cak i da se pruzi prilika, propustio bi je.
4 pehara su neko ko zeli mnogo, ono sto ima vec mu je bezveze iako objektivno ne mora biti, hronicna nezadovoljnost.

Па оно, карта добитка. А ако ти се укаже прилика можда би и некоме нешто требало да даш, типа видиш просјака на улици и уделиш му коју пару.

Back