Tanjir navika, snobizam ili zaostavstina?

Umri_muski

Legenda
Poruka
70.830
U vojsci sam jeo iz lonceta, tako je najlakse objasniti.
Mnogi stari narodi su imali cinije koje su duboke pa su izgledale kao canak....
Kod nas je izraz cankoliza , koji govori o tome da je canak cesci u upotrebi kod ljudi do sada od tanjira...

Tanjir mi izgleda prakticno samo zato sto ga je lako napraviti u keramici ili drvetu, a ovde pre svega mislim drvetu....drvodeljstvom....

Da vidimo sta moderno doba donosi...

Ganjanje zrna po tanjiru....
Podgrejane tanjire u restoranima da bi se sporije hladila hrana i da ne bi bila nejednako ohladjena i onda razlicit ukus...
Obroci u mnogim restoranima bi pre stali u tacnu nego u tanjir, a i prirodnije izgledaju u tacni, samo zbog cene su u tanjiru.
Snobizam cisti....

Sa druge strane, lonce ili canak mogu napraviti tako da odrzava dugo temperaturu sadrzaja koji je u njemu.
Moze se napraviti da istovremeno sluzi i za podgrevanje i za jelo i da je lak za pranje....ali i tanjir je nekad lak , a nekad bogami i tezak za pranje....kad se tanjiri namerno ucine teskim da bi bili prakticni....

Sa trece strane, to znam odakle znam, pritisak je da si stoka ako ne koristis tanjire u ushrani nego koristis canak.
Ja to vidim kao snobizam, narocito zato sto ima prednosti i kod pripreme i kod odrzavanja temperature, samo sto nema lovljenja zrna po canku, tu odmah upada u kasiku ili viljusku sta god da ima...

Ovde naravno da ima jos jedna stvar, a to je nacin ishrane..
Ja ocigledno jedem svaki dan tecnu hranu...
Retko cvrstu....a meso mozda je nekad sladje onako u ulju i przeno, ali sos je sos....

Moje poznanice jedu tecnu hranu, ali njihova tecna hrana je kuvani grasak ili sargarepa ili boranija, gde je na ravnom tanjiru sve sto se jede, a ja ne vidim tu nigde tecnost....jeste u loncu , ali nije u tanjiru...

Posto su muskarci prakticniji , lenji, inteligentniji, manje skloni laznom saglasavanju, to je ova tema ovde...
Iz cega vi jedete i iz cega bi jeli?
Jel vam sladje iz tanjira ili je hrana slatka zato sto je hrana a ne iz cega je probate...?

U vojsci sam jeo iz lonceta, tako je najlakse objasniti.
Mnogi stari narodi su imali cinije koje su duboke pa su izgledale kao canak....
Kod nas je izraz cankoliza , koji govori o tome da je canak cesci u upotrebi kod ljudi do sada od tanjira...

Tanjir mi izgleda prakticno samo zato sto ga je lako napraviti u keramici ili drvetu, a ovde pre svega mislim drvetu....drvodeljstvom....

Da vidimo sta moderno doba donosi...

Ganjanje zrna po tanjiru....
Podgrejane tanjire u restoranima da bi se sporije hladila hrana i da ne bi bila nejednako ohladjena i onda razlicit ukus...
Obroci u mnogim restoranima bi pre stali u tacnu nego u tanjir, a i prirodnije izgledaju u tacni, samo zbog cene su u tanjiru.
Snobizam cisti....

Sa druge strane, lonce ili canak mogu napraviti tako da odrzava dugo temperaturu sadrzaja koji je u njemu.
Moze se napraviti da istovremeno sluzi i za podgrevanje i za jelo i da je lak za pranje....ali i tanjir je nekad lak , a nekad bogami i tezak za pranje....kad se tanjiri namerno ucine teskim da bi bili prakticni....

Sa trece strane, to znam odakle znam, pritisak je da si stoka ako ne koristis tanjire u ushrani nego koristis canak.
Ja to vidim kao snobizam, narocito zato sto ima prednosti i kod pripreme i kod odrzavanja temperature, samo sto nema lovljenja zrna po canku, tu odmah upada u kasiku ili viljusku sta god da ima...

Ovde naravno da ima jos jedna stvar, a to je nacin ishrane..
Ja ocigledno jedem svaki dan tecnu hranu...
Retko cvrstu....a meso mozda je nekad sladje onako u ulju i przeno, ali sos je sos....

Moje poznanice jedu tecnu hranu, ali njihova tecna hrana je kuvani grasak ili sargarepa ili boranija, gde je na ravnom tanjiru sve sto se jede, a ja ne vidim tu nigde tecnost....jeste u loncu , ali nije u tanjiru...

Posto su muskarci prakticniji , lenji, inteligentniji, manje skloni laznom saglasavanju, to je ova tema ovde...
Iz cega vi jedete i iz cega bi jeli?
Jel vam sladje iz tanjira ili je hrana slatka zato sto je hrana a ne iz cega je probate...?
Jedi iz lonceta kako si navikao hahahahahahha

Sent from my E5603 using Tapatalk

Nisam nista navikao, meni je svejedno iz cega jedem....ali mi je prakticnije napraviti posudje koje duze odrzava temperaturu...
Znam fora je pregrejes ga pa onda se hladi u tanjiru...sve se tako jede kod nas...

Npr, kuvanje kakaa.
Nije svejedno ni sporet ni kakav je sud u kome se kuva...
A to je 4 min vremena.

A kod kuvanja neceg drugog, takodje mnogo toga zavisi u cemu se drzi i kuva ili stoji...

Nisam nista navikao, meni je svejedno iz cega jedem....ali mi je prakticnije napraviti posudje koje duze odrzava temperaturu...
Znam fora je pregrejes ga pa onda se hladi u tanjiru...sve se tako jede kod nas...

Npr, kuvanje kakaa.
Nije svejedno ni sporet ni kakav je sud u kome se kuva...
A to je 4 min vremena.

A kod kuvanja neceg drugog, takodje mnogo toga zavisi u cemu se drzi i kuva ili stoji...
Šalim se malo sorry... Ali meni najljepše jesti iz tanjira iz lonceta kad jedeš moraš skinuti majcu da nebi isprljao rukave hahahahahahha ???? hahahahahahha

Sent from my E5603 using Tapatalk

jedem iz lonceta tecno i kuvano uopste ofc...:)
prakticnije je i jedem iz onoga sto koristim za podgrevanje..
ja imam i musemu pa ne brinem oko prosipanja, a kome su museme seljacke sta me briga i to sam bas nasao finu belu musemu kod Kinezu i lepo izgleda...
salate stavljam u duboke plasticne ili staklene cinije

na primer makarone sa sirom uvek jedem tako...

tanjiri sluze jedino za sendvice, omlet od jaja i tako neke stvarcice...

grasak na primer jedem u tanjiru, ali ne jurim zrna viljuskom vec hlebom pokupim sve sto ostane...:cool:

jedem iz lonceta tecno i kuvano uopste ofc...:)
prakticnije je i jedem iz onoga sto koristim za podgrevanje..
ja imam i musemu pa ne brinem oko prosipanja, a kome su museme seljacke sta me briga i to sam bas nasao finu belu musemu kod Kinezu i lepo izgleda...
salate stavljam u duboke plasticne ili staklene cinije

na primer makarone sa sirom uvek jedem tako...

tanjiri sluze jedino za sendvice, omlet od jaja i tako neke stvarcice...

grasak na primer jedem u tanjiru, ali ne jurim zrna viljuskom vec hlebom pokupim sve sto ostane...:cool:

Makarone i grasak su mi primer za hranu koja se brzo hladi....
Tako da mi makarone u tanjiru vrlo brzo postanu hladne i lepljive....
A da ja trpam ko svinja na brzaka da se ne bi ohladilo i postalo drugacijeg ukusa, etu tu primer za etiketu ako jedes iz tanjira ispadas svinja...
Ni grasak ni makarone ne volim ni mlake ni hladne...
Grasak obavezno , osim kod majke, tamo moram iz tanjira...jedem iz canka, metalno dno, ali ima izolaciju sa strane pa drzi temperaturu mnogo duze...

c5d743b6a6d6b2ccc12c45181298ab66.jpg

Ne znam sta je poenta....

Da li neko koristi flambiranje u kucnoj ishrani...osim za lovacke specijalitete i poneke slatkise....?
Koliko ljudi koristi krcka?
Kad sam pravio krcka, a nikad nisam zaebo stvar, znaci nisam od onih koji prave nesto pa posle nema svrhu pa da kazu zamlata...ali dogme su jake, i kad sam ga pravio, svi osuli paljbu po meni da sam budala...
Mene kostao prilicno jeftino, ali nije za dz...
A logika je probaj pasulj iz krcka probaj iz ekspresa pa pricaj nekom sta je sta....
Nisam kuvar, ali neke stvari koristim kad mi je pri ruci...ili skoro pa pri ruci...

Kad sam doneo papir kao poklon jednoj poznanici koja pravi cesto kolace, svi osuli paljbu da sam seljak, glup, budala, ali posto sam dobar, prasta mi se...
Ima 15 godina, taj impregnirani papir i dalje koristi...znaci od tinejdzerke do sad vec zrele zene...
To je neki specijalni papir, ima celicnu mrezicu u sebi i sluzi da se ne lepi nista a provodi toplotu...

E sad, ovo nije tema o zatucanosti ali jeste tema koliko zatucanosti je preko mere, koliko je sa merom.
Ipak zivimo u doba kad se pri izlasku u kafic devojke obavezno naoruzaju paklicom nekih slim cigara da bi stajale na stolu, a muski kljucevima sa oznakom alfa romeo, mecka ili porse...
Nema veze sto nisu ta kola ispred...

- - - - - - - - - -

Poslednja izmena od moderatora:
Makarone i grasak su mi primer za hranu koja se brzo hladi....
Tako da mi makarone u tanjiru vrlo brzo postanu hladne i lepljive....
A da ja trpam ko svinja na brzaka da se ne bi ohladilo i postalo drugacijeg ukusa, etu tu primer za etiketu ako jedes iz tanjira ispadas svinja...
Ni grasak ni makarone ne volim ni mlake ni hladne...
Grasak obavezno , osim kod majke, tamo moram iz tanjira...jedem iz canka, metalno dno, ali ima izolaciju sa strane pa drzi temperaturu mnogo duze...
Ja polako jedem, ali mi nije toliko bitno da bude toplo... Cak sam uvek vise voleo hladna jela i hladne salate...
Uvek imam kutiju sladoleda u zamrzivacu, bila zima ili leto i zasladim po malo u toku dana...
Toplo i vruce ne valja da se jede iz plasticnih posuda mislim... plastika se topi i nije zdravo kako mi je neko rekao

Kod graska , a ja sam nazovi ljubitelj graska, ima dve vrste graska koji volim...

Prvo je prekuvan grasak sa sosom, to treba sklanjati od mene...jer mogu 2kg da pojedem i jos bih....
Sos je ono od brasna , moze i crni luk , moze beli luk, ali brasno je bitno...
To mu napravi gustinu, ali sto je bitnije da mu bust za ukus graska i onda mi nije kao zito i onda poludim...
A drugi grasak je onaj normalan, sto ga prave svi, koji pomalo vuce na ukus zita , tj kukuruza, sladak je uz meso i sve to, taj kad je hladan, ide u one salate, ruske cini mi se da se zovu...

Uh, ne mogu vise da pisem...

- - - - - - - - - -

Poslednja izmena od moderatora:
Meni jeste generalno zesca glupost imati toliko posudja u kuhinji. Pa imas plitak tanjir, pa imas dubok tanjir, pa imas tacnice, pa onda imas one lepse pa one svakodnevne i td. Onda kada dodje pranje sudova vidis kolika je to zapravo glupost da bi podmirio stomak. Ja sam takodje za jednu posudu. Sto jednostavnije i prakticnije. Nemas petoro usta. I jeste sladje kada imas svoje cance i iz toga krkas. I svako svoje opere lepo. Takav stav i imam. Hoces da imas kuhinju ala Dzejmi Oliver? Izvoli i sama peri sudje. Mislim da je generalno dizajn prostora gde zivis usmeren ka.. khm khm polu.. Zato i ovog drugog pola pola mrzi da se uplicu u sredjivanje gajbe. S punim pravom i treba da ih mrzi.

Dobro, ova tema nije sa tom idejom postavljena , sve u jedan tanjir...

Meni je npr trenutno proces menjanja metalnih poklopaca za staklene...
Zasto?
Zato sto je staklo bolji izolator od metala...
Pa onda imas dizajn gde mozes poklopac da stavis jedan na drugi, pa napravis kao one dal kineske dal japanske kuce, japanske ja mislim....
Zene su za minimalizam u sobi, minimalizam u spavacoj, minimalizam u radnoj, samo u kuhinji maksimalizam...
E sad, ja ne bih tu prst u oko ubadao...neka....Ali ima prostora za osavremenjivanje...
Ali zbog snobizma i mediokriteta, nema sanse...
Ja sam moje ubedjivao 3 godine za obican reso da ga nabave...
Na kraju sam primenio tupson logiku, doneo im bez pitanja...kad su otupeli pomalo...pokazao prednosti i sad se ne skidaju sa njega...
A plus ne koriste sve mogucnosti...

Moj kolega ima problem sa holesterolom pa koristi kuvalo na paru...
Ja sam razmisljao o tome, gledao ponude, a ne znam ni da li volim taj ukus...
A onda seo i napravio krcka, sa njim ako hoces bez ulja, moze bez ulja, ne moze bez vode, ali bez ulja moze...
Sad ispalo da mora da stavljam ulje, jer kao ishrana bez masti i ulja nije zdrava....ja ako potrosim godisnje 1,5l ulja, to je max...
Sad kao teram se pa dodajem svuda gde kao moze po malo i onda doguram za 6 meseci do 3 l....pasulj me vadi, krljnem cetvrtinu u ekspres...

Vrlo ozbiljna tema.

Čamče ili tanjirče.

Mene ipak više nervira tup nož na slavama, a escajg kao u diskoteci se razbaraška.

Sečeš šniclu, a ceo sto pomeraš ljudima. Ne ide.

A tanjir se lakše opere. Meni ruke velike, ako zavučem u čamče, eksplodiraće. :roll:

naucices ,mlad si.
jednog dana ces i ti umeti da odrezes parce mesa kao da si ceo zivot proveo u francuskoj kuhinji.Do tada budi strpljiv.
Znaci bez velikog pritiska namestis zupce od noza i brzo pomeras napred nazad.Brzo se uvezba.

Poslednja izmena:
Dobro, ova tema nije sa tom idejom postavljena , sve u jedan tanjir...

Meni je npr trenutno proces menjanja metalnih poklopaca za staklene...
Zasto?
Zato sto je staklo bolji izolator od metala...
Pa onda imas dizajn gde mozes poklopac da stavis jedan na drugi, pa napravis kao one dal kineske dal japanske kuce, japanske ja mislim....
Zene su za minimalizam u sobi, minimalizam u spavacoj, minimalizam u radnoj, samo u kuhinji maksimalizam...
E sad, ja ne bih tu prst u oko ubadao...neka....Ali ima prostora za osavremenjivanje...
Ali zbog snobizma i mediokriteta, nema sanse...
Ja sam moje ubedjivao 3 godine za obican reso da ga nabave...
Na kraju sam primenio tupson logiku, doneo im bez pitanja...kad su otupeli pomalo...pokazao prednosti i sad se ne skidaju sa njega...
A plus ne koriste sve mogucnosti...

Moj kolega ima problem sa holesterolom pa koristi kuvalo na paru...
Ja sam razmisljao o tome, gledao ponude, a ne znam ni da li volim taj ukus...
A onda seo i napravio krcka, sa njim ako hoces bez ulja, moze bez ulja, ne moze bez vode, ali bez ulja moze...
Sad ispalo da mora da stavljam ulje, jer kao ishrana bez masti i ulja nije zdrava....ja ako potrosim godisnje 1,5l ulja, to je max...
Sad kao teram se pa dodajem svuda gde kao moze po malo i onda doguram za 6 meseci do 3 l....pasulj me vadi, krljnem cetvrtinu u ekspres...

Ja korsitim samo maslinovo. I to u saaalate.

Auuu, ti peres tanjire dlanovima...pa ne radi se to tako covece....hitno da potrazis na youtube kako se peru tanjiri...a i cance...

:lol: Ne perem ja, pere žena. :mrgreen:

- - - - - - - - - -

naucices ,mlad si.
jednog dana ces i ti umeti da odrezes parce mesa kao da si ceo zivot proveo u francuskoj kuhinji.Do tada budi strpljiv.
Znaci bez velikog pritiska namestis zupce od noza i brzo pomeras napred nazad.Brzo se uvezba.

Ti Milanka da ćutiš :lol: Zapali jednu cigaretu da smiriš živce :lol:

Back